Keşfet

DIY Protein Skimmer

lifeme

Yeni Üye
Ad Soyad
Ercan
Arkadaşlar yapmaya çalıştığım bir protein skimmer için matematik doğru mu sizce? 

15cm çap ve 42cm toplam yükseklik mevcut pleksi boru.. (35cm yükseklik gövde, 8cm yükseklik toplama kabı)
Rio 1500 skimmer motoru 

SORU 1: Sizce su seviyesi ne olmalı? 
SORU 2: Su çıkışı kaç cm çapında olmalı? 

Sistemin doğru çalışabilmesi için ustalar bu matematiğe bir yorum yapabilir mi?

Vaktiyle bizde  bu işlere çok çalıştık); Alt tarafı plastik bi huniye o kadar para verilmez dedik. Gel zaman git zaman sonra gidip reef octobus aldık: 

Bu şekilde bir çalışmaya matematiksel olarak yorum yapılamaz diye düşünüyorum. Yaptığınız çalışma deneme yanılma yoluyla test edilebilecek bir deney ürünü olabilir. İllaki belli bir toplama yapar. Ama bu ne kadar işe yarar, randıman verir mi.... zor.. Ama bakarsınız başarılı da olur. 

Misal matematiksel olarak belki 35 değilde 34.5 h de randıman olabilir ve 15 cm çap değil de 14.9 çap başarılı olur denemeden bilinemez. Yada kullandığınız motor 1500 değilde 1550 lik olsa max randıman verir. Bu kadar hassas bir alet için firmalar milyonlarca dolar arge harcıyor. Kolay iş değil. Yine de nacizane tavsiyem denemekten vazgeçmeyin.

Vaktiyle bizde  bu işlere çok çalıştık); Alt tarafı plastik bi huniye o kadar para verilmez dedik. Gel zaman git zaman sonra gidip reef octobus aldık: 

Bu şekilde bir çalışmaya matematiksel olarak yorum yapılamaz diye düşünüyorum. Yaptığınız çalışma deneme yanılma yoluyla test edilebilecek bir deney ürünü olabilir. İllaki belli bir toplama yapar. Ama bu ne kadar işe yarar, randıman verir mi.... zor.. Ama bakarsınız başarılı da olur. 

Misal matematiksel olarak belki 35 değilde 34.5 h de randıman olabilir ve 15 cm çap değil de 14.9 çap başarılı olur denemeden bilinemez. Yada kullandığınız motor 1500 değilde 1550 lik olsa max randıman verir. Bu kadar hassas bir alet için firmalar milyonlarca dolar arge harcıyor. Kolay iş değil. Yine de nacizane tavsiyem denemekten vazgeçmeyin.
Teşekkür ederim usta. Elbette deneme yanılma yöntemi ile baya bir uğraşacağız. Kendin yapmanın zevki çok başka olsada elbette dediğiniz gibi profesyonel bir yapı olmayacaktır. En azından deneyim sahibi arkadaşlar bu konuda fikrini belirtirse az zaiatsız en iyisine yaklaşırız diye düşünüyorum. 

Bur da  ezbere matematiksel olarak orantılı gözüküyor. 300 - 400 lt bir tank için uygun duruyor yalnız bur da gırtlak çapı köpük yükselme çapı önemli keza cırpıcının köpük büyüklügü ve yogunlugu önem taşıyor.

En ideal verim ala bileceginiz yükseklik 15 -22 cm arası kullanacagınız motorun özelliğine göre siz ayarlamalısınız. 

Su çıkışını düz boru yerine su seviyesi ayarlamalı yaparsanız hazne içindeki su seviyesini de müdahale etme şansınız olur. Köpük ve su seviyesi illaki az veya çok gelecek.

Benim tercihim bilinen bir markayı kopyalamak daha kolay ve pratik olur en azından yanılma payını en aza indirir. Bu ölçüler aklıma  Macro ps getirdi.  onlarda düz sizin düşündügünüz gibi

Burada Ahmet beyin soyledigi girtlak capiyla kopugun yukselme mesafesi gercekten onemli. Bu ayari yapmak isin yarisi desem abartimi olur bilemiyorum.

Kaliteli kopuk icin kabarcik miktari ve suyun kabarciklarla carpisma hizi ve yukari dogru basincli sikistirma da olayi sonuca bagliyor.

Gecmiste kabarciklardan istedigim verimi alamadigimi gorunce ahsap hava tasli kopuk ile motorlu bir ps yapmistim. Yani motor cirpmiyor sadece su basiyordu. Kabarciklari iki adet iri hava tasindan aliyordum. Yaptigim denemelerde en yuksek verimi bu ps den almistim. Tabi hava taslarinin zamanla verim kaybi nedeniyle 15 gunde bir degistirmesini gerektiriyor. O da sikinti. Benzer bir sekilde normal motorlu ama kalitesi nedeniyle yetersiz ps icine kava hortumu uzatarak ucuna hava tasi ekleyerek kopuk kalitesini arttirarak da randimanini bir kac katina cikarmak mumkun olabiliyor. Tabi bu bazen de ters tepebiliyor. Yada baska bir fikir  50 tl lik basit hava tasli bir ps nin altina alti acik oldugundan hava tasi girisine 600lt lik bir motor ekleyerek bile sasirtici sonuclar elde edilebiliyor. 

Yaptigim denemelerde randiman olcmek icin bos bir tankta suya bir miktar mavi murekkep yada tatli suda eskiden kullanilan mavi murekkep renkli su hazirlama ilaclarindan dokup bu murekkebi ps nin kac saatte ne kadarini topladigini olcerek sonuc elde ediyordum. ( Yanlis hatirlamiyorsam) Basarili bir ps 3-6 max 8 saatte mavimtrak rengi cam gibi yapip butun murekkebi yada ilaci haznede toplayabiliyordu. 

O kadar cok ihtimal ve etken var ki hangi birini yapacagini sasiriyorsun. Hersey tamam derken birde su seviyesi sorunu cikiyor. Gunlerce deneme yapiyorsun. Ugrasmak guzel sey tabi. Ama sonuc hep ayni. Gidip iyi bir ps aliyorsun:)

Moderatör tarafında düzenlendi:
@serkan.ist usta çok güzel anlatmışsın hakikaten.. Ayrıca hava taşı destekleyici olarak çok güzel fikir. 

@Ahmet Çakır macro ps yerine; 

reef octopus bu düz skimmerı baz alınabilir. Birçok yabancı satış kanalı fiyat ve performans konusunda çok övülen bir skimmer. Benim ölçülerime de hem hacim ve motor gücü olarak yakın. Sadece 12cm çap yerine 15cm çağ ve 1000L/H motor yerine 1500L/H kullanacağım. Yinede usta fikirlere ihtiyaç çok. Mesela @serkan.ist mavi mürekkep test için çok iyi fikir.. Nasıl test ederim diye düşünüyordum. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar