Keşfet

dozaj pompası'mı ca reaktoru'mu

sati

Yeni Üye
Ad Soyad
Satı cem
arkadaşlar akvaryuma hangisini almalıyım bilemedim sps besleyeceğim. bir kısım reaktor bir kısım da dozaj dıyor 

sizce hangisi. şimdiden herkese teşekkür ederim

Tepecikli mi kuruçaylı mı :D

Şaka bir yana, dozaj pompası ile markalı katkı dozlamak gerçekten pahalı bir yöntem. Ancak food grade katkıları ucuza mal edeceksiniz, ayrı ayrı seyretlip dozlayacaksınız, bunu öğreneceksiniz vs. o zaman bir miktar daha uygun olabilir ama benim bu kadar kimya bilgim hiç olmadı. Zorladı, zorlanıyorum. Bir dozaj pompası ve muhtelif marka two part katkılar ile başlayan macera şuan aquaforest component 1-2-3 ile devam ediyor. 5lt x3adet bidon 100lt ye 50ml dozlanıyor.  Bitmesi uzun sürmüyor ve 160lira fiyatı. Food grade kimyasal ve nacl içermeyen tuz kısmını bilemem bilenler yazsın. Hangisi sağlıklıdır onu da bilen yazsın ama genel yorum ballingin daha hızlı büyüme sağlaması.

Ca reaktör zannımca bir sonraki adımım olacak. Kesinlikle çok daha tasarruflu, çok daha stabil. Bildiğim kadarınla iki odacıklı lazımki co2 tanka kaçıp ph düşürmesin. Başarılı tanklar var fazlasıyla. İlk kurulumu çok karışık geliyor bunun da. 

İyi hobiler, sağlıklı canlılar dilerim. 

Canlı gelişimi yada kimyasal etkilerini değerlendirecek tecrübede sayılmam fakat, balling pek ucuz sayılmaz. Bence, dozaj pompasının kurulum maliyeti düşük, işletme maliyeti yüksek. Ca Reaktörünün ise kurulum maliyeti yüksek, işletme maliyeti düşük. 

Bende Component 1+2+3 kullanıyorum. çok fazla mercanım olmamasına rağmen 400lt tank için günde 18*8=144ml dozluyorum. 5000/144=34 günde bitmiş oluyor. yani günlük maliyeti 4,7 tl. Yıllık 1700tl. Hiç az sayılmaz. Ca reaktörünü ise hazır alsanız bile 2000-2500tl bandında kalacaktır. medyası da bu rakamların yanında ihmal bile edilebilir. Mercan sayısının artması ile birlikte ca reaktörüne geçiş kaçınılmaz gibi. 

İki yöntemi de kullanmış arkadaşların cevapları benim içinde çok önemli. Yorumlarını bekliyorum.

İkisinin de avantaj ve dezavantajları var...

dozaj pompasının avantajı istediğiniz yönde ayar vererek gelişimi istediğiniz şekilde yönlendirebilmeniz...

ilk yatırım maliyeti uygun olabilmesi, değişik katkı rejimleri deneyebilmek...

dezavantajları, katkı maliyetleri, iyonik dengeleme için sıklıkla su değişimleri veya iyonik denge için özel katkı kullanmak,

çöken sıvılar için arada çalkalama vs...

Ca reaktör avantajları, ayarla ve unut sistem olması, iyonik dengeyi etkilememesi, katkı maliyeti söz konusu edilemeyecek kadar düşük olması...

dezavantajları, ilk kurulum maliyeti, ilk kurulumda ayar için biraz araştırma ve bilgi gerekliliği, eritmek için CO2 kullanıldığından, tanka fazla CO2 gitmesi sonucu yosun problemi oluşabilmesi (tabi bunun da çözümleri var)

şahsen reaktör kullanıcısıyım, ilave katkı olacaksa elle dozluyorum, tankım 250lt, lps ve sps karışık...

tank büyükse benim gözlemim reaktör + dozaj daha başarılı oluyor...

sırf dozaj hem maliyet hem de su değişimi oranını çok arttırıyor...sırf reaktör de ilave dozajla ek elementler gerektiriyor...

tank ufaksa ikisinden biri seçilebilir ancak ufak tanka uygun reaktör bulmak önemli yoksa ayar tutturmak zor olabiliyor...

tankım 250 lt ve reaktörüm Jns nanostar (Amerika'daki adıyla Aquamax nanostar) yani 200-250 lt tank kapasiteli bir reaktör...

daha büyüğünde ayar tutturmam mümkün olmamıştı...

ekipman bakımı her ikisinde de var, 

reaktörde motor bakımı ve tüp dolumu yılda 1 veya 2 yılda 1 gerekebiliyor...

dozaj pompada ise motor hortum değişimleri Zaman'la gerekebiliyor...

arkadaşlar ilginize çok teşekkür ederim bu durumda reaktöre karar verdim 

tabı bu bir soru daha doğuruyor sump ile birlikte tank 400lt çıvarında 

Schuran - Jetstream 1 üç tonluk akvaryumlara kadar yazıyor yersiz'mı olur 

birde Schuran sadece marka olduğu için'mı bu fiyat yoksa ürünü diger urunlerden ayıran bır ozellıgı var'mı

Motoru eheim universal 1250, yani evladiyelik...

rakibi deltec var, deltec de çok başarılı, çalışma şekli farklı, fluized deniyor, ince medya (kum gibi) kullanılıyor, ve medya akış hareketi yapıyor yani rowa phos gibi reaktör içinde kaynıyor... Çok sağlam performansılıdır bu da...

grotech de iyidir...

son olarak Jns lere de bakın, motorlar sicce ve bazı modeller kendi suyunu kendi çekebiliyor, diğerlerinde su basma motoru veya tekli dozaj pompası gerekebiliyor su basmak için reaktör içine...

bendeki ufak olan Jns suyunu kendi çekiyor sumptan, ilave motor yok...

Jns , bm ve jetstreem 1 kullandim 

shuran gibisi yok. Yanliz motor konusu sikintili. Su ana kadar iki kere mil kirdim :)

bm da kac kere motor yaktim bilmiyorum

jns ro cihazi gibi parcalarla dolu eklem yerlerinden su kacirdi. Belki benim sanssizligimdir. Avantaji tek motorla clisiyor dozaj pompasina gerek yok

Karar verilmiş sanırım ama ben yine de yazayım :)

Ağzına kadar sps dolu ayrıca 35 cmlik bir clam olan  akvaryumum var son 1 senedir 500 lira katkı parası harcamamışımdır. ayda 150 lira elektriğe verilen bir hobide yılda 500 tl çok sayılmaz. 

Bir de tek başına Ca reaktörü kullananlar olsa da yanına yine mutlaka dozaj pompası eklenmesi gerektiğini düşünen insanlardanım. her akvaryumda ca-mg-kh aynı dengede harcanmıyor eksik kalanları dozaj pompası ile girmeniz gerekecek yine pompa ve katkı masrafı yapacaksınız yani. 

son olarak da başlarda 1000-1500 tl reaktör masrafındansa başlangıcı dozaj pompası ile yapın sonra reaktöre geçebilirsiniz .

Konu görüntüleyen kullanıcılar