İkisinin de avantaj ve dezavantajları var...
dozaj pompasının avantajı istediğiniz yönde ayar vererek gelişimi istediğiniz şekilde yönlendirebilmeniz...
ilk yatırım maliyeti uygun olabilmesi, değişik katkı rejimleri deneyebilmek...
dezavantajları, katkı maliyetleri, iyonik dengeleme için sıklıkla su değişimleri veya iyonik denge için özel katkı kullanmak,
çöken sıvılar için arada çalkalama vs...
Ca reaktör avantajları, ayarla ve unut sistem olması, iyonik dengeyi etkilememesi, katkı maliyeti söz konusu edilemeyecek kadar düşük olması...
dezavantajları, ilk kurulum maliyeti, ilk kurulumda ayar için biraz araştırma ve bilgi gerekliliği, eritmek için CO2 kullanıldığından, tanka fazla CO2 gitmesi sonucu yosun problemi oluşabilmesi (tabi bunun da çözümleri var)
şahsen reaktör kullanıcısıyım, ilave katkı olacaksa elle dozluyorum, tankım 250lt, lps ve sps karışık...
tank büyükse benim gözlemim reaktör + dozaj daha başarılı oluyor...
sırf dozaj hem maliyet hem de su değişimi oranını çok arttırıyor...sırf reaktör de ilave dozajla ek elementler gerektiriyor...
tank ufaksa ikisinden biri seçilebilir ancak ufak tanka uygun reaktör bulmak önemli yoksa ayar tutturmak zor olabiliyor...
tankım 250 lt ve reaktörüm Jns nanostar (Amerika'daki adıyla Aquamax nanostar) yani 200-250 lt tank kapasiteli bir reaktör...
daha büyüğünde ayar tutturmam mümkün olmamıştı...
ekipman bakımı her ikisinde de var,
reaktörde motor bakımı ve tüp dolumu yılda 1 veya 2 yılda 1 gerekebiliyor...
dozaj pompada ise motor hortum değişimleri Zaman'la gerekebiliyor...