Keşfet

Düzenli Kum tahliyesi ve dip çekimi

Onurs

Yeni Üye
Ad Soyad
Onur
Arkadaşlar çok fazla su değişimi yapmayan bir sistemim var bazen üç ayda bir bazen de altı ayda bir yüklü su değişimleri yapıyorum.

Akvaryumun durumunu ve sert mercanların renklerini takip eden arkadaşlar biliyorlardır.

Bazı dönemlerde akvaryum kumu üzerinde ince bir tabaka sertleşmesi birbirine yapışması yoksun kaplaması gibi durumlar yaşıyoruz ben de seni de bir kere diyelim akvaryumda bir keyifsizlik krizi yaşıyorum polip kasmalar renklerde kaçıklık gibi sorunlar olabiliyor bundan önceki Sorun da akvaryumdeğiştirmiştik. Bu seferki sonunda ise akvaryum tabanındaki kum üzerinden yaklaşık yarım santim bir tabakayı dip çekerek aldım ve çöpe attım şu anda var mı baktığımda suyun hiç olmadığı kadar berrak olduğunu görüyorum bazı polip kasan canlılar daha keyifli duruyor. Kz ve fauna marin sistemlerinde de her şu degisimi de kum üzerinden bir tabakanın çekilip atılması tavsiye ediliyor.

Peki sizler bu tarz bir uygulama yapıyormusunuz.  Kum atmak ve derinlemesine dip sifonlama sizde nasıl olumlu veya olumsuz etkiler gösteriyor. 

Derinlemesine kum sifonlamak, kumdaki canlılığı sıkıntıya sokar, üstten almak dediğiniz gibi kum sertleşmesine karşı bir önlem, 

sertleşen kum da o bölgelerde canlılığını yitiriyor...Son birkaç yıldır kalsiyum reaktör kullanıyorum ve ek element ve kalkwasser dozlamıyorum, sertleşen kum vakası yok... Geçmişte kalkwasser ve yetişmeyen elementleri dozlayarak gittiğim zamanlarda kumda sertleşen, tabaka haline gelen kısımlar oluyordu, sifonlamak yerine kırıyor, karıştırıyordum ama uzun süre dokunmazsam kumun o bölgelerinde kirlilik oluyordu yani kum biraz canlılığını yitiriyordu sanırım...

özetle, böyle birşey varsa üstten sifonlamak doğru bir yöntem bence, ayrıca böyle birşey varsa çökme var demek, neyi fazla giriyoruz? Neyi neyle dozluyoruz da çöküyor onu incelemek gerek...

kum ne kadar inceyse bu çökme tabakalaşma o oranda kolay fark ediliyor...son 3 yıldır natures oceans Samoa pink kullanıyorum (sanırım 1 numara incelikte)  ve çökme vakası görmedim, tabi bunu kuma değil, Ca reaktör kullanımına ve başka element girmememe bağlıyorum...(trace element, amino asit vs hariç, onlar giriliyor)

Sizin bahsettiğiniz cokelme kayalasma şeklinde olan. O kalsiyum fosfat özellikle kalk kullanımında veya Fosfatın yüksek olduğu durumlarda gerçekleşiyor. 

Bendeki tabakalasma ise sanırım organik atık ve ağır metaller den kaynaklanıyor. 

Renk katkıları kullanımında olmaması imkansız gibi geldi bana bu arada benim kumumda Samoa Pink 

Bahsettiğim çökelme, elle dokunmadan anlaşılmayan, kumun en üst tabakasının incecik kağıt gibi sertleşip kabuk olması, dokununca direk dağılıyor zaten...uzun süre kalırsa altındaki kumun canlılığını etkiliyor olmalı çünkü etrafı kirli ve karama şeklinde görünüyor...öyle kumda taşlaşma bloklaşma görmedim hiç...

çökenin ne olduğunu bilmiyorum, o dönem fosfat falan yoktu, okunmuyordu, elos high precision test kullanıyordum, la motte modeli galiba...mercanların rengi açık , toz pembesi Montipora plate kolonim vardı mesela ...

çöken kalsiyum olabilir çünkü o zamanlar hep yüksek tutardım, 480-520 aralığında...mg de 1500 lerde gezerdi, kh 10-11 civarı idi...

bu arada şimdiki kumum Samoa pink, o zamanki caribsea sugarsize dry aragonite idi, bembeyaz ve çok ince, sıfır numara kumdu...

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar