Keşfet

Ekipman, Kaya ve Kum seçimi

kerimayanoglu

Yeni Üye
Ad Soyad
Abdülkerim
Merhaba arkadaşlar

90 x 50 x 45h ölçülerinde ( ana tank 200L) deniz akvaryumu yaptırıyorum. Bu ölçülere göre ekipman seçimi konusunda yardımınıza ihtiyacım var.

Kum : Marka olarak hangi kumu tavsiye ederiniz. Bununla birlikte, 3 cm kalınlığında olacak kum yatağı için kaç kilogram kum almam gerekiyor. 

Kaya : akvaryum içerisinde ilk etapta balık ve sonrasında mercan beslemeyi düşünüyorum. Yukarıdaki akvaryum ölçülerine göre almam gereken kaya kaç kilogram olmalı

Protein Skimmer : 200 Lire ana tankla birlikte 325 litrelik bir akvaryum için protein skimmer önerinizi rica ederim. Malum fiyatlar uçtu bu sebepten ötürü çok pahalı olmayan bir PS işimi görebilir. İncelediğim iki ürün var bu ürünler hakkında da önerilerinizi rica ederim. Arasındaki farklar vs nedir ? 

Bubble Magus : Curve 9
Bubble Magus : A8 

Kafa Motoru : Böyle bir akvaryum için HSBAO Dep-4000 kafa motoru düşünüyorum. Bu kafa motoru yeterli midir? Ayrıca Ses vs sorun yapar mı ( çin malı malum artık korkak olduk :)

Dalga motoru : Bu konuda kafam çok karışık , iki adet sabit çalışan motor mu almak mantıklı yok sa debi ayarı vs yapılabilen HSBAO EW tarzı bişey mi . Aslında ilgimi HSBAQ EW38 çekiyor ama fazlamı gelir bilmiyorum. 

son olarak

Isıtıcı : Bu konuda eheim jagar thermo control E 200w ısıtıcı almayı düşünüyorum. Bu ısıtıcı toplam 350 litre kadar akvaryuma yeterli gelir mi? 

hepinize teşekkür ederim. Şimdiden de ramazan bayramınızı tebrik ederim.

Merhaba arkadaşlar

90 x 50 x 45h ölçülerinde ( ana tank 200L) deniz akvaryumu yaptırıyorum. Bu ölçülere göre ekipman seçimi konusunda yardımınıza ihtiyacım var.

Kum : Marka olarak hangi kumu tavsiye ederiniz. Bununla birlikte, 3 cm kalınlığında olacak kum yatağı için kaç kilogram kum almam gerekiyor. 

Kaya : akvaryum içerisinde ilk etapta balık ve sonrasında mercan beslemeyi düşünüyorum. Yukarıdaki akvaryum ölçülerine göre almam gereken kaya kaç kilogram olmalı
Kaya konusunda her 10 litre su için 1 kg kaya uygun görülüyor . Tabi bu oran ps nizin kalitesine ve canlı yükünüze bağlı olarak azaltılabilir. 

Kum konusunda iste kalınlığı çok (5mm ve üzeri partiküllü) kumların tortu yaptığı, kalınlığı çok küçük olan kumların ise eridiği ve kolay kirlendiği söyleniyor. Sanırım uygun kum kalınlığı 2-3 mm olacaktır. Kum cinsi olarak Mercan kırığı, Aragonit kullanabilirsiniz. Piyasada CaribSea'nin canlı kumları var biraz masraflı ama bakteri ortamını oluşturmanızı kolaylaştıracaktır bunu düşünebilirsiniz. Ya da Reeflowers Pearl white sand in kutulu 25 kg olanlarını düşünebilirsiniz. CrystalPro White Sand var fiyatı birazcık daha uygun. Ama sanırım ilk geldiğinde iyice yıkamak gerekiyormuş. Kum kalınlığı olarak da bu örnek verdiğim 1-1,5mm parçacıklı kumlarla 50x50 bir alanı 3 cm doldurmak için 10kg kuma ihtiyacımız oluyor. Yani sizin akvaryumunuzda 21-22 kg kum yeterli olacaktır.
ben de sizin ramazan bayramınızı tebrik ederim..

Merhaba bende bunlarla bir kurulum yapıyordum . Skimmer konusu zayıf kaldı. bunun yerine fluval ın 250 litrelik olanını satın alacağım sanırım. qq2 yi yetersiz kalacağını ilettikleri için iptal ettim.
Filtre

Tunze - 3162.000 Comline Filter 3162

Filtre veya Skimmer suya hava veriyor mu? Ayrıca bir hava pompası ve taşına ihtiyacım olacak mıdır?

Mercan + 3-5 balık bakmayı düşünmekteyim.

dalga motoru bakacağım daha.
Deniz akvaryumlarında mekanik filtreleme işini devir daim sistemi,protein skimmer ve gerekirse kullanacağımız elyaf vb malzeme sağlıyor bu yüzden bir filtre almanıza gerek yok diye düşünüyorum.

Ve aynı zamanda dalga motoru(su sirkülasyonu sağlıyor) ve protein skimmer sayesinde suyumuz sürekli havalanacağından, harici bir hava motoruna vs. ihtiyacımız da olmuyor.

Düşündüğünüz akvaryum nispeten küçük bir akvaryum olur belirttiğiniz ölçülerde. Bu konuda ustaların tavsiyesi büyük akvaryumla başlamak çünkü su değerlerini, sıcaklığını daha fazla su miktarıyla korumamız daha kolay oluyor. Ama büyük bir akvaryum için de aldığınız ekipmanlar yeterli olmayabilir,ve tabi ki büyük bir akvaryumun maliyeti de fazla olacaktır. 

Ps oksijen beriyor ekstra hava motoru gerekli degil. Butcene gore dc motorlu bir dalga motoru almanda fayda var. rw4, hsbao ew 28 , coralbox ola bilir

duz motor olacaksa tunze 6015 veya muadili ola bilir
Teşekkürler dalga motorunda aldım. Ps i değiştirdim Hydor - Slim Skim Nano Skimmer 250.65

tankıda büyütüp 250 litre yapacağım Buda küçük sayılmaz umarım.

Kaya konusunda her 10 litre su için 1 kg kaya uygun görülüyor . Tabi bu oran ps nizin kalitesine ve canlı yükünüze bağlı olarak azaltılabilir. 

Kum konusunda iste kalınlığı çok (5mm ve üzeri partiküllü) kumların tortu yaptığı, kalınlığı çok küçük olan kumların ise eridiği ve kolay kirlendiği söyleniyor. Sanırım uygun kum kalınlığı 2-3 mm olacaktır. Kum cinsi olarak Mercan kırığı, Aragonit kullanabilirsiniz. Piyasada CaribSea'nin canlı kumları var biraz masraflı ama bakteri ortamını oluşturmanızı kolaylaştıracaktır bunu düşünebilirsiniz. Ya da Reeflowers Pearl white sand in kutulu 25 kg olanlarını düşünebilirsiniz. CrystalPro White Sand var fiyatı birazcık daha uygun. Ama sanırım ilk geldiğinde iyice yıkamak gerekiyormuş. Kum kalınlığı olarak da bu örnek verdiğim 1-1,5mm parçacıklı kumlarla 50x50 bir alanı 3 cm doldurmak için 10kg kuma ihtiyacımız oluyor. Yani sizin akvaryumunuzda 21-22 kg kum yeterli olacaktır.
ben de sizin ramazan bayramınızı tebrik ederim..

Deniz akvaryumlarında mekanik filtreleme işini devir daim sistemi,protein skimmer ve gerekirse kullanacağımız elyaf vb malzeme sağlıyor bu yüzden bir filtre almanıza gerek yok diye düşünüyorum.

Ve aynı zamanda dalga motoru(su sirkülasyonu sağlıyor) ve protein skimmer sayesinde suyumuz sürekli havalanacağından, harici bir hava motoruna vs. ihtiyacımız da olmuyor.

Düşündüğünüz akvaryum nispeten küçük bir akvaryum olur belirttiğiniz ölçülerde. Bu konuda ustaların tavsiyesi büyük akvaryumla başlamak çünkü su değerlerini, sıcaklığını daha fazla su miktarıyla korumamız daha kolay oluyor. Ama büyük bir akvaryum için de aldığınız ekipmanlar yeterli olmayabilir,ve tabi ki büyük bir akvaryumun maliyeti de fazla olacaktır. 
Sump kullanmayacağım için iç filtreyi aldım. Kum olarak Reeflowers Caledonia Live Sand aldım nasıldır bu kum?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Canli kumu cok yeni. Iyi oldugunu soyluyorlar ama ne kullanan gordum nede kendim kullandim. Yanlis bilgi vermeyeyim o konuda . Artik siz deneyiminizi paylasirsiniz. Bende kumu degistirirsem denemeyi dusunuyorum aslinda. Aldiginiz ps nin 250 litreye yetmesi mumkun degil bu arada. Litre kilo orani kayanin kalitesine gore degisir. Bu yuzden kiloya cok takilmamak lazim. 

Merhaba, ps ve filtre yeterince oksijen sağlar ayrıca ilerde alacağınız dalga motorunun da oksijene katkısı olur. RF markasının canlı kumunu bilmiyorum ama belirtildiği gibi canlılığı, biyolojik sistemin oluşmasına katkı sağlayabilir. Filtrenize nano osmolotor da takabilirsiniz. Ps için, yetip yetmeyeceği canlı yüküyle alakalı olabilir diye düşünüyorum. İyi akşamlar.

Konu görüntüleyen kullanıcılar