Keşfet

Elegance coralım eriyormu? Cözümü nedir?

gokhanguull

Aktif Üye
Ad Soyad
Gökhan
Selam kardeşlerim abilerim yaklaşık iki aydır bende sorunsuz yaşayan gayet güzel açan elegance coralim da birkacgundur huzursuzluk tespit ettim ve elime aldigimda erime var oldugunu gôrdum su degerlerim gayet iyi haftalik su degisimi yapiyorum tankim 350 lt t5 isiklandirma kullaniyorum tankim 9 aylik son 5 gundur gunluk 10m kh girdim testlerimde sadece kh dusuktu o yuzden girdim ondan olabilirmi? Ve arti gecen ay bir torchum jelly hastaligina yakalanip eridi acaba ayni hastaliga yakalanmis olabilirmi? Ve tedavi nasil edebilirim ? En sevdigim canli nasil kurtaririz arkadaslar:/

Ekli dosyayı görüntüle 42520

Ekli dosyayı görüntüle 42521

Ekli dosyayı görüntüle 42522

Açmasında sorun yok ama eskisi gibide açmıyor

Birde bir hafta once karides ile beslemistim

Moderatör tarafında düzenlendi:
tedavi bilgisi olan kimse yokmu :/

Kimsenin bilgisi yok sanirim ben genede yaptiklarimi paylasim ilerde karsilasacak arkdaslar icin ilk oncelikle hastaligi baslarken tespit ettim erken teshis yani eriyen kismi tatli su banyosu yaptirdim ve yerini degistirip karides ile besledim suan ilerleme yok erimede cok sukur simdilik durum boyle sonucunu yazicagm buraya ins iyi sonucuunu:)

genelde bu tür etkilenmeler kh yada fosfattan oluyor kh ve fosfat değerleriniz nedir.

Bunlardan bende de bir tane sağlam geldi, mefta oldu...

ithalattan gelince almıştım...

epey araştırdım...

pasifik tarafından gelenlerde bir çeşit bakteriyel enfeksiyon oluyormuş, Avustralya tarafından toplananlarda olmuyormuş...

ki onlar çoğunlukla Amerika tarafına sevk ediliyor...

pasifikten gelenler için, ilk 1 hafta karantina öneriyorlar, karanlık tankta, bir çeşit antibiyotik yazmışlar, eczaneye sordum sivilce tedavisi içinmiş...

2-3 gün bu antibiyotikli suda bekletip öyle tanka alırsanız sorunsuz yaşayacağını yazmışlar...

gelelim hasta olmayanların ihtiyaçlarına:

orta ışık ve orta az akıntı istiyorlar, Lagoon denilen sakin ve "bulanık" sularda yaşarmış bunlar, yani biraz tortu vs olan ortamda...

akvaryumda en başarılı bakılanları Aqua market de görüyorum hep, onlarınkiler hep sağlam oluyor...

ne ile beslediklerine baktım, su değerleri düzgün (kalsiyum, mg, kh dengeli) ( fosfat nitrat çok düşük) ve yanı sıra aktif karbon kullanıyorlar, besin olarak da polyplab diye bir markanın bu tip lps ler için toz yemini kullanıyorlardı...

bu tip ve benzer yemler, fauna Marin ve Aqua forest markalarında da var...

Antibiyotik doksisilin, ölçek 10mg/galon,

süre 3 gün,

ışıksız, bol oksijenli( hava taşı vs)

tavsiye eden :. Julien Sprung (kendisi two little fishies markasının formüllerini üreten zat)

Cok tesekkur ederim bilgileriniz icin bugun tekrar kontrol ettim canliyi sanki erime durmus ve eriyen yerleri kapanıyor gibi sanırım kendine geliyor çok şükur :)  eğer Allah korusun erime olurda devam ederse ilac tedavisine başlıcam

İskeletinden sıyrılan LPS ler akıntıdan fazlaca etkilenmiş olabiliyor çünkü LPS ler orta akıntı ister, direkt dalga motoru görmesin. Haftada bir minik parçalar dondurulmuş karides verirseniz ağzına götürüp yer.

tesekkur ederım verdıgınız bılgıler için fakat canlı düşük akıntılı hafif yerini seven bir bölgedeydi iki aydır nazar değdi sanırım :)

Şimdi Gökhan bey,

normalde, canlılarınızda veya bazılarında problem varsa, problemi uzaktan tesbit edebilmek için, verilere ihtiyaç var...

tankınızın,

ısı, tuzluluk, pH, kh, kalsiyum, mg, fosfat, nitrat değerlerini güvenilir test ürünleriyle ölçüp yazmadan,

günlük haftalık ne eklediğinizi, su değişim periyodunuzu, tuz markanızı bilmeden, kaç litrede Nasıl akıntı ve hangi aydınlatmayı kullandığınızı, hangi boy Skimmer kullandığınızı bizlerle paylaşmadan bizim, size verebileceğimiz bilgi, genel ortaya bilgiler olacaktır...

canlı yeni geldi ne zamandır sizde bilmiyoruz, bir de sonunda nazar değmiştir herhalde dediniz konu iyice belirsiz bir hal aldı...

size bir nazar duası okuyun isterseniz diye tavsiyede bulunmak da garip kaçacaktır kanaatindeyim...

isterseniz yukarıda verilen cevaplarımızı tekrardan bir inceleyin, sizin kendi gözleminiz hangi yöndeyse onun üzerinden yardımcı olmaya çalışalım ama daha çok detay gerekir yazdığım gibi...

Haklısınız yukarıda birkaç bilgi ışık ve testler tankim hakkında bilgi vermiştim yeterli yazmadım sanırım baştan alayım

tankım 350 lt

ışıklandırma t5 39x24

tuz Reeflowers Caledonia

Isı 26.5

tank tuzluluk 1.025

ca mg fosfat nitrat amonyak testlerini akvaryumcum

ve bir arkadasim ölctu testler olmasi gerektigi gibiydi rakamlar suan aklimda degil kh birtek dusuk cikti oda 5 5.5 araliginda

• Dalga motoru» Jebao RW-8 Wavemaker Dalga Motoru
Kafa motoru eheim 3000

kum mercan kirigi

ps bubble magus nac 7 

akvaryumda 10 balik ve lps mercanlar mevcud

haftalik 40 lt su degisimi yapiyorum

akvaryumum

9 aylik bugune kadar su degisimlerimi aksatmadim

ve ek bir madde girmedim hicbir canli kaybimda olmadi

eleganceye gelince elegance tankimda yeni degil 2 aydir sorunsuz yasimaktaydi hergun canlilarimi kontrol ederim elegancede bu sorunu gordum

baska hicbir mercanimda sorunn yok cok sukur en kisa zamanda dozaj pompasi test kitleri alacagim ve dusen kh yi tamamliyacagim bu zamana kadar hicbir problem Yasamamistim ama bu yasamiya

anlamina gelmez herseyi laikiyle yapmaya calisicagim insh

Kh eğer dkh birimi olarak 5,5 dkh a düştüyse ve kısa sürede düştüyse bu bir sebeptir...

tüm canlılarınızı etkiler, en hassas olan ilk etkilenen olacaktır...

günlük 1 dkh tan az arttırmanız gerek, 8 dkh civarına getirmek toparlamaya yardımcı olabilir...

fosfat ve nitrat değerinizi bilmeden daha fazla yükseltin diyemem...

çünkü fosfat veya nitrat (nutrient) aşırı düşük değerde (sınırda) ise ani kh artışı da mercanlarda açlık sonucu ölüm riski doğurabilir...

kısaca kh 5-5,5 dkh ise canlının hali için bir sebeptir bana göre...

Bu arada katkı ekleme işini ( kh, mg, ca) Nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama en önemli , en sabit tutmanız gereken kh değeridir...

diğerleri çok kolay oynamaz, mg, kalsiyum ani düşüş pek görülmez, mümkünse kh için bir sistem kurun...

Birden duşüş olmadi hep 5 5.5 du buna aliskinlar sanirim mercanlarim sorunda cikmayinca duzeni bozmadim hic

Evet  dkh 5   5.5 araliginda Bu zmaana kadar katkı hic girmedim su degisimi yapiyorum haftalik sadece

evet bende soylediginiz gibi dusunmustum en kisa zamanda soylediklerinizide dikkate alarak kh eksikligini girecegim tanka tekrardan cok cok tesekkur ederim zaman ayirip vaktinizi ayirip sorunumla ilgilendiginiz için cok sagolun bu forum ve sizler gibi iyi insanlar cok şey katti  bana  bilgi anlaminda tesekkur ederim

Buharlaşan suyu tamamlayan bir sisteminiz var mı?

Evet var tuz oranım sabit 1.025 su degişimlerimde de yeni suyu 1.025 gore ayarliyorum benim amacim hic ek bi madde girmemek tanka tuzumada test yapicam eger kh dusuk ise tuzumda tuzumu degistircem yoksa mecburen katki gircem bi sorun yok elegnce haricinde fakat sorun olmamasi icin eksilen degerleri tamamlicam insh yani benim dusuncem boyle sizin oneriniz varsa dinlemekteyim

Önerim, en azından kh girişini otomatik veya düzenli bir şekilde yapmanız...

dozaj pompası tekli sırf kh için bile alabilirsiniz...

veya olmadı su tamalamaya , saf su içine haftalık girilecek miktarda kh katkısı atıp ufak bir motorla karıştırma sağlanabilir, böylece su tamamlanırken otomatik kh girilmiş olur mesela...

hangi sürede ne kadar ekleyeceğiniz katkıların üzerinde yazar, başlangıçta öyle başlayıp test ederek ne kadar Zaman'da ne kadar tükeniyor ona göre arttırıp azaltarak devam edilir...

Tankimda 2,5 yildir yasayan 30cm civarinda bir elegance var. Tankin yuzde 90i SPS, besin degerleri cok dusuk, fosfat hep sifir. Yani LPS icin zor bir ortam. Canliyi hedef beslemiyorum, spslere verdigim reefroids ve coral vitalizer yemlerinden arta kalanlarla besleniyordur en fazla. Ne renginde ne de forumnda sorun var, bildigim kadariyla 5 6 yildir akvaryumda yasayan bir canli. Yani bence is tamamen tur ile alakali, dogru turu bulabilirseniz yasatmak icin o kadar da ugrasmaniza gerek yok. Canliyi su ana kadar kapayan tek bir olay oldu, o da kh'ta ani azalma. 1 ay kapali kalip sonra tekrar acti. Bence sendeki problem de bu.

Ben en iyisi birkac agizli bir pompa alim ilerde lazim oladabilir kh girisi yapayim cok tesekkur ederim soyledikleriniz yardimlariniz ve bilgi icin

Tankimda 2,5 yildir yasayan 30cm civarinda bir elegance var. Tankin yuzde 90i SPS, besin degerleri cok dusuk, fosfat hep sifir. Yani LPS icin zor bir ortam. Canliyi hedef beslemiyorum, spslere verdigim reefroids ve coral vitalizer yemlerinden arta kalanlarla besleniyordur en fazla. Ne renginde ne de forumnda sorun var, bildigim kadariyla 5 6 yildir akvaryumda yasayan bir canli. Yani bence is tamamen tur ile alakali, dogru turu bulabilirseniz yasatmak icin o kadar da ugrasmaniza gerek yok. Canliyi su ana kadar kapayan tek bir olay oldu, o da kh'ta ani azalma. 1 ay kapali kalip sonra tekrar acti. Bence sendeki problem de bu.
Kapaanma yok ama iste erime sikintkisi mevcud evet dedikleriniz dogru hemen yarin kh girisine baslicam tesekkurler

Konu görüntüleyen kullanıcılar