Keşfet

Emerald Crab (mithrax Sculptus)

Ad Soyad
Cenk Altıkesimoğlu
Merhaba,

Akvaryumumda son 1-2 aydır gördüğüm ve hiçbir canlının yemediği bir yosun sorunum var. Şimdiye kadar tek yapabildiğim elle yolmak oldu ama maalesef pek işe yaramıyor. Netten bulduğum kadarıyla 'Y' branched algae (dictyota) olarak geçiyor. Bunu yiyen canlılar içinde geçen Emerald crab arıyorum. Elinde olan ya da getiren ithalatçı bilenler yardımcı olursa çok sevinirim. Çok teşekkürler.

Selamlar,

Cenk Altıkesimoğlu

cenk bey akv.a true crab sokmak biraz riskli olabilir. çıkartmak çok zor olduğundan özellikle de. yosun sorununuz için karartma gibi bir yöntem deneyebilirsiniz belki.

aşağıda emerald başlığına bir göz atın isterseniz

Selim Bey, yengeçlerden nasıl nefret ettiğimi bir bilseniz. Linkini verdiğiniz threadde de karışık görüşler var. Bende Ron Shimek'in Marine Invertebrates adlı kitabı var ki kendisi neredeyse hiçbir yengece reefsafe demiyor. Bir tek Emerald için neredeyse tamamen otçul tabirini kullanmış. Açıkçası biraz buna güvenmiştim. Belki de güvenmemek lazım.

emerald bir arkadaşımda var yıllardır bakıyor. mercana dokunduğunu görmedik hiç ama karidesle besleniyor. sally bende var otçul tabiri kullanılacaksa herhalde ona kullanılır, mercana dokunmuyor yosun ana besini ama karides, snail yiyor :)

bence çıkartması pek mümkün olmadığı için risk. diğer tarafa yazdım naso deneyin, çıkartması da kolay olur dokunmazsa. garanti değil dokunması ama bir arkadaşım onunla çözdü bu sorunu.

Sally otçul snailde yemez o kadarda cani değil :D

Elim kadar oldu ama bir zararını görmedim daha.Yosun yiyor alg ve bitkileride yiyor yanlız.

Benim sally ot dahil bilimum balık,snail ve karides yiyor :) buyur burdan yak çıkaram adım bi türlü

Ron Shimek sally için diyor ki :) ;

Bu yengece 'Jekyll and Hyde' ismini vermek daha doğru olur. Birkaç ay gayet uysal takılır ama sonra karakter değiştirir (muhtemelen cinsi olgunluğa eriştiği için). Balık yakalamaya falan çalışır. Büyük olanlar anemon ve mercana girişir, ayrıca da küçük hermitleri yerler. Falan filan.

Buna karşılık biz biliyoruz ki bu yengeç birçok akvaryumda gayet mutlu mesut mercanlara balıklara falan dokunmadan yıllarca takılıyor. Ama konu yengeç olunca kesinlikle güvenmemek gerekir diye düşünenlerdenim. Genel olarak türler için onu yapmaz bunu yapmaz demek zaten doğru değil (mesela benim blue tang aç kalınca uçlarından acropora yer) hele hele yengeç gibi fırsatçı bir hayvan için tek tek bireylere bakmak gerekir diye düşünüyorum.

Yukarıdaki özeti Dr. Shimek'in yengeçlerle ilgili pesimist bakış açısını belirtmek için yazdım, ki kendisi emerald için nispeten daha yumuşak şeyler yazmış.

Ayrıca nette benim yosunu yiyebileceğini okuyunca ben de ümitlendim açıkçası.

Çabuk uzar bu canlı nitrat vefosfat içinde faydalı olabilir büyütüp büyütüp satın.... :)

Slug alın belki yer bunu emeraldın yiyeceğini sanmıyorum sally light foot da red bambuyu yiyor.

emeraldı türkiyede bulmak zor neredeyse imkansız.Şipariş verebilirsiniz anca öyle getirebilirler.

Siz gene arayın emerald ama ben tavsiye etmiyorum, ben de vardı, bir mercan kayasıyla kaçak olarak gelmişti, daha doğrusu o olduğunu öğrenene kadar bir fire shrimp (xl boy), bir sixline wrasse, bir yellow wrasse, bir kaç tane de chromis günlük olarak parçalara ayrılmış buldum aynı kayanın altında.

ayrıca aldığım yeşil polip kayasının üstündeki yüz küsür tane polip de sürekli yok oldular ben de su değerleri bu model polip e uymadı sanmıştım.

Sonra fark ettim ki 4-5cm çapında bir emerald crab var kayanın içinde ve gelen geçen balıklara atak yapıyor, o sinirle kayayı çıkarıp bahçeye attım, bahçeye dekor oldu caanım polip kayası...

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın derim ben, bir snail cinsi bulmaya çalışsanız daha iyi olabilir.

Bir de makro yosunları hangi elementler destekliyor onu araştırın, her akvaryumda makro yosun gelişmez, element bakımından zengin suda gelişebiliyor çoğu makro yosun türleri.(örn: halimeda)

iyi şanslar...

Burak macro algleri geliştiren elementleri kesersen spslerin renkleri de gider :)

Burak macro algleri geliştiren elementleri kesersen spslerin renkleri de gider :)
Aynen :) , antibiyotik tedavisi gibi, iki ucu sakıncalı değnek :D

Kesmez de azaltabilir, bende acro türleri yok o yüzden bilemiyorum ama, montilerde ve seritophoralarda elenment az da eklesem renk sorunu olmuyor, çok eklersem makro yosunlarda fark edilir büyüme oluyor, dediğim gibi akro ve diğer sps türlerine etkisi ne olur onu bilemiyorum...

Biyolojik savaş için benim önerim kestane olur, tankta dwarf angel varsa kestanenin savunması sağlam bir model olmasında fayda var yoksa angel kestaneleri pek yaşatmıyor.Bu durumlar için longspine urchin iyi bir çözüm ona yaklaşamıyorlar. Yosun performansı da çok iyidir longspine ın...

Siz gene arayın emerald ama ben tavsiye etmiyorum, ben de vardı, bir mercan kayasıyla kaçak olarak gelmişti, daha doğrusu o olduğunu öğrenene kadar bir fire shrimp (xl boy), bir sixline wrasse, bir yellow wrasse, bir kaç tane de chromis günlük olarak parçalara ayrılmış buldum aynı kayanın altında.ayrıca aldığım yeşil polip kayasının üstündeki yüz küsür tane polip de sürekli yok oldular ben de su değerleri bu model polip e uymadı sanmıştım.

Sonra fark ettim ki 4-5cm çapında bir emerald crab var kayanın içinde ve gelen geçen balıklara atak yapıyor, o sinirle kayayı çıkarıp bahçeye attım, bahçeye dekor oldu caanım polip kayası...

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın derim ben, bir snail cinsi bulmaya çalışsanız daha iyi olabilir.

Bir de makro yosunları hangi elementler destekliyor onu araştırın, her akvaryumda makro yosun gelişmez, element bakımından zengin suda gelişebiliyor çoğu makro yosun türleri.(örn: halimeda)

iyi şanslar...
Sağolun, ama hadi buyur buradan yak...Böyle bir tecrübenin üstüne emeralddan da vazgeçiyoruz... :)

Bu arada, her yosun gibi makrolar da element bakımından zengin suyu seviyor burası kesin ama varlığını sürdürmek için de ekstra elemente pek ihtiyaç duymadığını görüyorum. Belki biraz iod bileşikleriyle ilgili olabilir. Onu da biraz azaltarak devam edeceğim, bakalım etkisi olacak mı.

Pek çok tankta tank bozmalara varan ünlü byropsis yosunun kökünü yola yola kuruttum. Yengeçlere asla güvenme. Bende mitjraxlardan bolca vardı. En son şişlediğim elimin yarısı kadardı. Ne bulsa da ayırd etmeden yiyordu. Elle yolmaya devam et bence. İnsan gibi bir yok edici var mı ?

Çabuk uzar bu canlı nitrat vefosfat içinde faydalı olabilir büyütüp büyütüp satın.... :) Slug alın belki yer bunu emeraldın yiyeceğini sanmıyorum sally light foot da red bambuyu yiyor.

emeraldı türkiyede bulmak zor neredeyse imkansız.Şipariş verebilirsiniz anca öyle getirebilirler.
Sağolun, dediğiniz doğru aslında bu canlıyı refugiumda kullanıyorlarmış.

Emeralddan vazgeçtim zaten. Geriye dollabella (canlının sadece adı güzel) kaldı ümit bağladığım.

Pek çok tankta tank bozmalara varan ünlü byropsis yosunun kökünü yola yola kuruttum. Yengeçlere asla güvenme. Bende mitjraxlardan bolca vardı. En son şişlediğim elimin yarısı kadardı. Ne bulsa da ayırd etmeden yiyordu. Elle yolmaya devam et bence. İnsan gibi bir yok edici var mı ?
Valla en sonunda öyle olacak galiba Gökçe :)

Konu görüntüleyen kullanıcılar