Keşfet

Epoxy Yapıştırıcı

bumerang07

Yeni Üye
Ad Soyad
Murat
merhaba değerli forum üyeleri

Bursa'da ; akvaryumda ki çeşitli canlıları , canlı kayaları birbirine tuturabilmek için

epoxy yapıştırıcı arıyorum ; nereden bulabileceğimi bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.

Saygılar.

herhangi bir inşaat malzemeleri satan 1 yere sor. Yeşil 1 tane olan var suya dayanıklı. 1 de sarı mavi karışım var.

Yeşili kullanabilirsin!

Murat beyin önerisine bir diyeceğim yok. Bu tarz ürünleri test etmedim. Belkide bir soruna yol açmıyordur. Şahsi fikrim şudur ki; Bu tarz uygulamalarda akvaryum için üretilmiş ürünleri kullanmak lazımdır.

Ben de daha önce bison marka bir epoxy aldım. Üstelik su içinde yapıştırma için özel üretilmişti. Ancak üzerinde su canlıları için güvenli değildir ibaresini görünce kullanmaktan vazgeçtim.

Şu an Deltec firmasının akvaryum için ürettiği epoxy'yi kullanıyorum. İçim rahat. Bunun bile üzerinde tam güvenlidir yazmıyor. Düşük miktarda kullanıldığında ancak güvenlidir yazıyor. O yüzden günde birden fazla yapıştırma işlemi yapmamak lazım. Ben Pasifik Akvaryumdan aldım. Telefonla irtibat kurarsanız belki postayla yollarlar.

Epoxylerin yapıştırabilmesi için yüksek ısıya ulaşmaları gerkiyor. Bu ısı da yapıştırdığımız mercanların epoxy ile temas eden yerlerinin ölmesine ve bazen de ölümlerin mercanın diğer bölümlerine de sıçramasına sebep oluyor. Epoxy yerine sıvı yapıştıcıların (bu iş için özel olarak üretilenler) tercih edilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Epoxy yerine sıvı yapıştıcıların (bu iş için özel olarak üretilenler) tercih edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Bu iş için özel olarak üretilen sıvı yapıştırıcılar nelerdir? Örnek verebilir misiniz? Ayrıca bu sıvı yapıtırıcılar su içinde yapıştırmaya uygun mudur? Akvaryumdan çıkaramayacağımız büyüklükteki kayalara bu sıvı yapıştırıcılar ile yapıştırabilecek miyiz?

Bu iş için özel olarak üretilen sıvı yapıştırıcılar nelerdir? Örnek verebilir misiniz? Ayrıca bu sıvı yapıtırıcılar su içinde yapıştırmaya uygun mudur? Akvaryumdan çıkaramayacağımız büyüklükteki kayalara bu sıvı yapıştırıcılar ile yapıştırabilecek miyiz?

Mesela Deniz'in sattığı grotech markasının jel ürünleri ;) Internetten araştırırsanız daha pek çok markanın benzer ürünlerini bulabilirsiniz. Kayalar için pahalı olacaklardır. Kayalar için epoxy rahatlıkla kullanılabilir, bir sakıncası yok.

Mesela Deniz'in sattığı grotech markasının jel ürünleri ;)
Sıvı ile jel farklı şeylerdir. Sıvı'dan benim anladığım japon yapıştırıcısı kıvamında su gibi olan ürünler. Jel ise diş macunu veya krem kıvamındadır. Sıvı olan su içinde dağılır gider, jel ise suda dağılmaz.

Netice itibariyle Deniz'in sattığı grotech jel bence de uygundur bir sakıncası yok.

Burda merak ettiğim tek konu sizin sıvı diye isimlendirdiğiniz ama aslında jel olan bu yapıştırıcı gerçekten epoxy'ye göre çok üstün özellikte olan bir ürün müdür? Yapıştırıldığı noktada mercana temas ediyorsa hiç bir yan etkisi yok mudur? Rahatça mercana temas ettirerek yapıştırabilir miyiz? Bunu da sayın Deniz Şişman yanıtlasın...

Sıvı ile jel farklı şeylerdir. Sıvı'dan benim anladığım japon yapıştırıcısı kıvamında su gibi olan ürünler. Jel ise diş macunu veya krem kıvamındadır. Sıvı olan su içinde dağılır gider, jel ise suda dağılmaz.

Netice itibariyle Deniz'in sattığı grotech jel bence de uygundur bir sakıncası yok.

Burda merak ettiğim tek konu sizin sıvı diye isimlendirdiğiniz ama aslında jel olan bu yapıştırıcı gerçekten epoxy'ye göre çok üstün özellikte olan bir ürün müdür? Yapıştırıldığı noktada mercana temas ediyorsa hiç bir yan etkisi yok mudur? Rahatça mercana temas ettirerek yapıştırabilir miyiz? Bunu da sayın Deniz Şişman yanıtlasın...
Elbette jel ile sıvı farklıdır. Hepimiz farklarını az çok biliriz diye düşünüyorum. Ben sıvı diye jeli isimlendirmedim. Epoxy dışında daha az zararlı olan bir örnek verdim sadece. Aşağıdaki linkte sıvısını da, jelini de, epoxisini de bulabilirsiniz. Hepsinin kendine has farklı özellikleri var.

Evet sıvı olan modellerini de linkte gördüm. Fakat aşağıdaki cümleden de anlaşılabildiği gibi

"allows you to keep coral frags out of the water for the minimum amount of time".

bu sıvı modeller akvaryum dışında yapıştırmak için üretilmiş... Yani su içinde yapıştırmaya uygun değil. Zaten akvaryum dışında yapıştıracaksak iş kolaylaşıyor. Mesela sayın Erdal Candan bey'in japon yapıştırıcı + karbonat karışımı yöntemi var. Kendisi başarılı bir şekilde uygulamasını yapıyor.

Tabi ürün çeşitliliği konusunda forum halkını bilgilendirdiğiniz için size teşekkür ederim. Ben de su dışında yapıştıracak olsam bu sıvı ürünleri kullanmayı düşünürdüm. Benim söylemeye çalıştığım şey, bu yönüyle sıvı yapıştırıcılar epoxy'nin tam anlamıyla alternatifi olamazlar. Belki jel yapıştırıcılar olabilir.

Evet sıvı olan modellerini de linkte gördüm. Fakat aşağıdaki cümleden de anlaşılabildiği gibi
"allows you to keep coral frags out of the water for the minimum amount of time".

bu sıvı modeller akvaryum dışında yapıştırmak için üretilmiş... Yani su içinde yapıştırmaya uygun değil. Zaten akvaryum dışında yapıştıracaksak iş kolaylaşıyor. Mesela sayın Erdal Candan bey'in japon yapıştırıcı + karbonat karışımı yöntemi var. Kendisi başarılı bir şekilde uygulamasını yapıyor.

Tabi ürün çeşitliliği konusunda forum halkını bilgilendirdiğiniz için size teşekkür ederim. Ben de su dışında yapıştıracak olsam bu sıvı ürünleri kullanmayı düşünürdüm. Benim söylemeye çalıştığım şey, bu yönüyle sıvı yapıştırıcılar epoxy'nin tam anlamıyla alternatifi olamazlar. Belki jel yapıştırıcılar olabilir.

Hangi ürünü seçeceğiniz sizin tercihinize ve ihtiyacınıza bağlı bir şey. Ben SPS fragladığım için akvaryum dışında yapıştırmak daha kolayıma geliyor. O cümlede de belirttiği üzere "mercan fraglerinizin su dışında minimum süre kalmasını sağlayarak" yapıştırma işi çok kısa sürüyor ve akvaryumun içinde debelenmeden halledebiliyorsunuz.

Açıkçası SPS dışında başka mercanı da, yapıştırıcı veya epoxy kullanarak fraglamadım. Diğer tür mercanlarım hep akvaryum içinde kendi kendilerine ürediler. Benim müdahelem gerekmedi. Sadece şunu tecrübe ettim ki; epoxy ile fraglediğim SPS ler doku kaybına maruz kalırken, glue veya jel ile fragladıklarım doku kaybına maruz kalmadılar. Bana göre epoxy kullanmak glue veya jele göre daha risklidir ve ben bu riski almayı tercih etmem. Alanlara da mani olmam, fikirlerine saygı duyarım.

Konu görüntüleyen kullanıcılar