Keşfet

Filtre Medyalari Rehberi : Karbon, Gfo Ve Biopellet

gogol

Yeni Üye
Katılım
14 Ara 2009
Mesajlar
259
Tepkime puanı
77
Puanları
0
Yaş
43
Ad Soyad
Gökhan GÖL
    Akvaryumlarımız için üretilmiş bir çok hazır filtre medyası mevcuttur ve bazen bizim için doğru olanı seçmek oldukça zor olabilir.

Bu durum resif akvaryumu bakımında özellikle önemlidir çünkü yanlış medya seçimi veya yanlış kullanımı tankınızda bazı istemediğiniz hoş olmayan durumlar yaratabilir.

    Karbon, GFO ve Biopelletler mevcut filtre medyalarının en populer olanlarıdır.Bunun sebebleri; ucuz olmaları, kolay kullanım sunmaları  ve yabancı maddeden arındırılmış  olmaları nedeniyle tank suyunuzun temiz kalmasına yardım etmeleridir.Bu yazıyı okuyarak filtre medyalarının akvaryumunuz için faydalarını ve nasıl doğru bir şekilde kullanıldıklarını öğrenebilirsiniz.

    KARBON

    Aktif karbon filtre medyalarının en yaygın olarak kullanılanıdır ve kullanım faydaları oldukça şaşırtıcıdır.Karbon akvaryum suyunuzdaki ilaçları, kimyasalları,kokuları ve diğer atıkları efektif bir şekilde uzaklaştırır.

    Bir çok hobici aktif karbonu sürekli olarak kullanır, fakat kimyasalları ve ilaçları uzaklaştırmak için durumsal olarak da kullanılabilir.Aslında pazarlanan bir çok ilaç ve alg tedavilerinde ,tedavi tamamlandıktan sonra akvaryumunuzdan kimyasal atıkları uzaklaştırmaya yardım etmek için aktif karbon kullanılması önerilir.

Resif tanklarımızda baktığımız bir çok mercan kendini korumak için suya toksinler(zehir) salarlar.Karbon sudaki bu kimyasal atıkları uzaklaştırarak hobicinin bir çok çeşit mercanı bir arada güvenle bakmasını sağlar.Karbon düzenli olarak kullanıldığında kristal berraklığında bir suya sahip olunabilir.Daha iyi ışık geçirgenliği ve  akavaryumunuzda daha az çözünmüş organik atıklar balık ve mercanlar için daha iyi bir yaşam ortamı oluşturur.Ayrıca akvaryumunuzdan yayılması muhtemel kötü kokuyu engellediğinden daha mutlu bir aile hayatınız veya oda arkadasınız olmasını da sağlar .

    Karbon kullanmanın en iyi yolu orta derece bir su akımı ile media reaktörü içinde akvaryum suyu ile akışkan halde kullanmaktır. Medya içindeki su akımı, karbonları  döndürecek ve en üstte yavaşça ‘kaynama’ görüntüsü verecek şekilde olmalıdır.Karbon ayrıca sumpta veya askı filtrede, dış filtrede veya media sepeti içinde de kullanılabilir.Tanka koymadan önce suyla durulanmalı ve üzerinden düzenli su geçeceği bir yere konumlandırılmalıdır.

    Normal şartlar altında karbon her 3-4 haftada bir değiştirilmelidir.İlaç veya kimyasalların uzaklaştırılması için kullanıldığında ise birkaç gün içinde sistemden çıkartılmalıdır.Önemli bir not, karbonun uzun süre tankınızda kalması bazı sorunlara neden olabilir.Medyada düzenli olarak değiştirilmesi önemlidir. Eğer daha fazla karbon kullanmayı düşünmüyorsanız, tekrar kullanmaya karar verdiğiniz zamana kadar tankınızdan uzaklaştırmanız gerekir.

    GFO ( GRANÜLER FERRİK OKSİD)-fosfat tutucu-

    GFO veya Granüler Ferrik Oksid sihirli güzel bir maddedir.Uzun zamandır GFO filtre medyası alg patlamalarına karşı,uygun şekilde kullanıldığında, en iyi defans olarak görülmektedir.

    Fosfat akvaryumlarda hoş olmayan alglerin çoğalmasına neden olur ve aynı zamanda kalkerli mercanların gelişimini inhibe eder.Yükselmiş fosfat seviyeleri değer verdiğimiz bir çok SPS mercanın kararmasına veya ölmesine neden olur.

Fosfat akvaryumunuza temel olarak balık atıkları ile girer; fakat katkılar ve yem ile hatta su yüzeyinden bile  girebilir.GFO akvaryum suyundaki fosfata  bağlanarak algler tarafından kullanılmasını engeller.

    GFO filtre medyasını her zaman herhangi bir resif tankında kullanabilirsiniz.Medya içinde kullanımı en iyi sonuçları verir.Bu şekilde kullanımı ile kümelenmesi önlenir ve akvaryum suyuna maksimum temas sağlanır.Reaktör içindeki su akışı en üst GFO katmanının ‘kısık ateşde kaynaması gibi’(simmering) olmalıdır, çok hızlı hareket edip dönmemelidir.Yüksek akım hızlarında media içeriği ince toz halinde akvaryuma salınabilir.

    GFO filtre medyasını tankınıza koymadan önce  iyice durulamalısınız.Düzenli olarak fosfat seviyelerinizi kontrol ederek medya içeriğini ne zaman değiştirmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.Fosfat seviyeniz yükseldiğinde GFO yu çıkararak medyayı yenilemeniz gerekir. Bir akvaryumda fosfat seviyesi yükseldiğinde GFO birkaç gün içinde tükenebilir.Fosfat bir defa kabul edilebilir seviyeye ulaştığında, tek bir GFO aylarca kullanılabilir.

    BİOPELLET

    Biopellet son yıllarda resif akvaryumu hobicileri arasında populer hale gelmiştir.Bir protein skimmer ile birlikte kullanıldığında akvayumdan nitratı uzaklaştırır. Fosfat üzerinde de küçük bir etkisi vardır fakat yine de hala GFO kullanmanız gerekir; aksi halde fosfat seviyerini etkili bir şekilde kontrol edemezsiniz ( Burda all in one biopelletler sanırım göz ardı ediliyor. Biopelletler ilk olarak pazarlandıklarında fosfat ile ilgili handikapı görülmüs ve sonraki yıllarda fosfat tutucu özelliği de olan all in one biopelletler piyasa çıkmıştı.Bu makalede bundan bahsedilmiyor.Ayrıca güçlü bir PS varlığında etkili bir skim yapılırsa yine GFO ihtiyacının kalmadığını önceki makalede geçmektedir).

    Pelletler organik tabanlı plastik bir madden (polimer) imal edilmiş olup bakteriler için besin kaynağı oluştururlar.Bakteriler pelletler üzerinde gelişir ve pelletleri tüketirler ve aynı zamanda nitrat da tüketilir.Pelletlerdeki bakteri kolonizasyonu bir biofilm tabaka oluşturur.Pelletler reaktör içinde döndüğünde bakteri ve nitrat taşıyan bu biofilm tabaka pelletlerden ayrılır.Ayrılan bu film tabaka içindeki nitrat ve bakteri ile birlikte PS tarafından toplanır( etkili bir PS gerekliliği burada daha iyi anlaşılıyor).

    Biopelletleri bir reaktör olmadan kullanamazsınız.Reaktör içindeki su akış hızını pelletleri nazikçe döndürecek şekilde ayarlamalısınız.Daha hızlı veya daha yavaş olmamalıdır.Reaktör çıkışı PS girişine yönlendirilmelidir.Bu şekilde reaktörden çıkan biofilm tabakanın ps tarafından hızlıca uzaklaştırılması sağlanır.Biopelletler çalışırken, oluşabilecek tıkanıklıkları engellemek için  skimmer atık kabını daha sık boşaltmanız ve temizlemeniz gerekecektir.

Önemli bir not, bakteri gelişimi zaman alacağından sabırlı olunmalı ve pelletlerin sürekli dönmesi sağlanmalıdır.Bu süre genellikle efektif bir şekilde çalışmaya başlayan biopellet reaktörü için 4-6 haftadır.Biopelletleri akvaryum boyutunuza göre önerilen dozun ¼ veya ½  miktarında yavaşça sisteminize girmelisiniz.Zaman geçtikçe, daha fazla biopelleti yavaşça ekleyerek önerilen doza çıkabilirsiniz.Böylelikle nitrat seviyelerindeki ani düşüş nedeniyle sistemin yaşayacağı şoku en aza indirmiş olursunuz.Pelletler zamanla tükendikçe yenilenmesine ihtiyacınız olacaktır.

    Önemli Not : Bu makale ReefCentral da ilgili konu başlığı altında link verilen sponsor bir firmanın sitesinden çevrilmiştir. Tercüme hataları olabilir. Yazılanların bağlayıcılığı yoktur, tartışmaya açıktır.Parentez içinde yazdıklarım kendi görüşlerimdir.

 

 
Elinize sağlık, çok faydalı bir paylaşım olmuş. Moderatör arkadaşlar konuyu sabitlerse her daim gözümüzün önünde olur.

 
Emeğinize sağlık. Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler...

 
süper bilgiler teşekkürler yeni başlayanların okuması gereken bilgiler benm gibi bende hiç medya yok ama alacağımmmmm rova pos biopellet bu zeolit le krakvasser nedir  lavtaşı filan :D

 
Benim için çok faydalı oldu ? iyiki yazmışsınız. Çok teşekkürler...

 
Aktif karbona olan bakış açım değişti. Teşekkürler.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst