Keşfet

Flatworm Nedir ? Nasıl Olusur Ve Ne Gibi Zararları Olur ?

gökhan ant.

Yeni Üye
Ad Soyad
gökhan
arkadaslar akvaryumu kuralı 50 gün kadar oldu ve kayalarım yosunlanmıstı (seramik kaya) fakat bu hafta kayalarım tekrar beyazlamaya basladı bi arkadasıma fotoları gösterdim flatworm oldugunu söyledi   akvaryuma ne gibi zararları olabilir ve neden olusur yardımcı olursanız sevinirim 

arkadaslar akvaryumu kuralı 50 gün kadar oldu ve kayalarım yosunlanmıstı (seramik kaya) fakat bu hafta kayalarım tekrar beyazlamaya basladı bi arkadasıma fotoları gösterdim flatworm oldugunu söyledi akvaryuma ne gibi zararları olabilir ve neden olusur yardımcı olursanız sevinirim

Fotoğrafı bizimle de paylaşabilir misiniz? Flatwormun beyazlaması ile herhangi bir alakası yok.

Suanda yukleyemiyorum ya kablo yok yanimda zararlı birsey mi acaba bilmiyorum ya biraz aciklayabilir misin

Flatworm ile ilgili bircok konu var forumda, arattirabilirseniz kaynak bulabilirsiniz. Bir sekilde resim ekleyebilirseniz yardimci olabiliriz

Flatwormun birçok çeşidi vardır ama fotolardan görebildiğim kadarıyla bu flatworm değil...Sizde gördüğüm kadarıyla diatom sürecinizin bitmesi ile birlikte ,ki bu süreç seramik kaya ile kurulumlarda çok uzamaktadır,alglerin yavaş yavaş ortadan kalkmaları gibi geldi bana....Makro çekim yapabilirseniz daha iyi bakarız...Saygılar

ozan bey ıyı bir fotograf makinam olmadıgın net degıl heralde peki ne yapmam uygun olur akvaryuma ne gıbı zararı olur veya ne yapmam gerek

Flatwormun birçok çeşidi vardır ama fotolardan görebildiğim kadarıyla bu flatworm değil...Sizde gördüğüm kadarıyla diatom sürecinizin bitmesi ile birlikte ,ki bu süreç seramik kaya ile kurulumlarda çok uzamaktadır,alglerin yavaş yavaş ortadan kalkmaları gibi geldi bana....Makro çekim yapabilirseniz daha iyi bakarız...Saygılar

Gokhan Bey, bir sorun gozukmuyor. Flatworm minik, hareket eden bir canli. Sizde ben herhangi bir canli goriyorum.

Mesela bu canlı red planaria. En büyük zararı çok çabuk yayılırlar. kayaların ve kumun hatta bazı canlların üzerinde ve akıntısız bölgelerde camlarda görülürler.. Görüntüden anlaşıldığı kadarıyla sorun gözükmüyor..

aceol_flatworm.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yukarıdaki fotodaki flatwormlardan bile olsa bununla uğraşmaya gerek yok, zararsız bir canlı. Mercanlara zarar vermez ve onları yemez, zooplanktonla beslenir ve akvaryumda beslenebileceği ortam olursa sayıları artar. Flatwormlar içerisinde asıl sorun acropora yiyen flatworrmlar( AEFW) bu canlı ise sadece akropora varlığında olacaktır. Gerçekten büyük sorun olabiliyor.

Red bug da denen flatwormlar hem zararsız hemde sıkıntı olsalar bile levamisole çok iyi yanıt veriyorlar. AEFW ise levamisolde çok yüksek dozlarda bile yok olmuyor, azalıyor ama bir şekilde devam ediyor.

Sizin tankınızdaki flat worm değil, fotolardan tam belli olmuyor ama bir sorunda görünmüyor.

Erdal bey flatworm ile uğraşan arkadaşlar vardır. Zamanında bende uğraşmıştım.

Hem kötü bir görüntü oluşturuyorlar.

Hemde mercanların tüm ışığını kesip sağlıklı büyümesini engelliyorlar.

Birde akvaryum içinde öldüklerinde fena bir koku ve zehir bırakıyorlar. 

Bence zararlı bir canlı :)

Akvaruyum bozdum bu meret yuzunden =)

ilaç arıyorummmmmmmm   şiddetle duyrulur   :(

Uğraşan uğraşır arkadaşlar, bunların herhangi bir mercanı öldüreceği beklenen bir şey değil. Hele akvaryumu bozduysanız boşuna bozmuşsunuz. Mercanın fotosentezini etkileyecek kadar kapatıp öldürmesi pek akla yatkın geliyormu? Bu canlılar zaten yüksek ışık alan yerlerden çok canlıların gölge alanlarını severler.

Görüntü hoşunuza gitmiyorsa eğer o başka. Uğraşmazsanız, akıntıyı arttrın, yemlemenize dikkat edin, plankton tarzı şeyler kullanmayın zamanla azalıp giderler. Kesin olarak bu canlıları yiyen balıklar mavi damsellardır. Wrasseler genellikle flatları yemez. Benim damsellarım AEFW da dahil olmak üzere tüm flatları yiyorlar ama serbest uçuşurken bunu yapıyorlar, mercan üzerinde görmeleri zor oluyor ama sayının sınırlı tutulmasında işe yararlar.

AEFW için akvaryum bozulabilir, ben tüm akroporalarımı başka bir tanka dip yaparak ayırmak orunda kalmıştım,1 ay sonra eski tanklarına döndüler. Ama normal red buglarla çok uğraşmayın derim. Ben bir çok tank gördüm, leatherların gövdesinde binlerce red bug olan ve süper sağlıklı tanklar.

İllaki bu canlıları yok etmek istiyorsanız flat worm exit kullanmayın. Size içerisinde levamisol olan bir veteriner ilacı olan aktiparı öneririm. 20 tl bir fiyatı olması lazım. 100 mlt lik bir ilaç 2000 litrelik tankların tedavisi için yeterlidir. litreye 4-5 mg olarak kullanırsanız, yani her 20 litre akvaryum suyuna 1 mlt bu ilaçtan kullanırsanız flat wormların tamamı ölür, çok az podlardan da ölüm olacaktır. Salyangoz hermit gibi canlılar etkilenmiyor. Balıklarda da hiçbir olumsuz etkisi olmaz. Biyolojik döngüyede bir zararı yoktur.

İlaş kullanımında akvaryuma debisi yüksek elyaflı iç filtreler takın bunlar ölü canlıları sumptali filtrelerden daha etkin topluyor. Yalnız tam olarak kurtulmak için 15-20 gün sonra tedaviyi tekrarlayın. Kalan son bir kaçıda ölür ve çoğalma şansı bulamazlar.

erdal bey size bu canlının agresif türü denk gelmemiş sanırım.. benim kayalarımda meksika dalgası yapıyordu arkadaşlar. mushroomları ve zoaları kapatıyor rahatsz ediyordu.. kayalarda coralin dahil bir şey bırakmıyordu. bu ilacı ana tankta kullanmaya cesaret edememiştim flatformexit denedim oda çok faydalı olmamıştı.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bundan 3-4 kadar önce leatherlar arasındaki flatworm sorunumu Sixline çözmüştü. Değil serbest takılanları resmen kayaların arasındakileri ayıklıyordu. Merak ettim Scott Michael'ın kitabından kontrol ettim. Üstad  kitabında sixlineların flatworm yediklerinden bahsetmiş, demekki sixline doğal çözüm olabilir.

Alpay

Sixline in yedigi bir sehir efsanesi maalesef. Belki yiyor olabilir fakat tukettiginden hizli cogaldigi kesin

Benim elimdeki herhalde flatworma susamış bir sixline dı. Leather kayasını tertemiz hale getirdi.

Konu görüntüleyen kullanıcılar