Uğraşan uğraşır arkadaşlar, bunların herhangi bir mercanı öldüreceği beklenen bir şey değil. Hele akvaryumu bozduysanız boşuna bozmuşsunuz. Mercanın fotosentezini etkileyecek kadar kapatıp öldürmesi pek akla yatkın geliyormu? Bu canlılar zaten yüksek ışık alan yerlerden çok canlıların gölge alanlarını severler.
Görüntü hoşunuza gitmiyorsa eğer o başka. Uğraşmazsanız, akıntıyı arttrın, yemlemenize dikkat edin, plankton tarzı şeyler kullanmayın zamanla azalıp giderler. Kesin olarak bu canlıları yiyen balıklar mavi damsellardır. Wrasseler genellikle flatları yemez. Benim damsellarım AEFW da dahil olmak üzere tüm flatları yiyorlar ama serbest uçuşurken bunu yapıyorlar, mercan üzerinde görmeleri zor oluyor ama sayının sınırlı tutulmasında işe yararlar.
AEFW için akvaryum bozulabilir, ben tüm akroporalarımı başka bir tanka dip yaparak ayırmak orunda kalmıştım,1 ay sonra eski tanklarına döndüler. Ama normal red buglarla çok uğraşmayın derim. Ben bir çok tank gördüm, leatherların gövdesinde binlerce red bug olan ve süper sağlıklı tanklar.
İllaki bu canlıları yok etmek istiyorsanız flat worm exit kullanmayın. Size içerisinde levamisol olan bir veteriner ilacı olan aktiparı öneririm. 20 tl bir fiyatı olması lazım. 100 mlt lik bir ilaç 2000 litrelik tankların tedavisi için yeterlidir. litreye 4-5 mg olarak kullanırsanız, yani her 20 litre akvaryum suyuna 1 mlt bu ilaçtan kullanırsanız flat wormların tamamı ölür, çok az podlardan da ölüm olacaktır. Salyangoz hermit gibi canlılar etkilenmiyor. Balıklarda da hiçbir olumsuz etkisi olmaz. Biyolojik döngüyede bir zararı yoktur.
İlaş kullanımında akvaryuma debisi yüksek elyaflı iç filtreler takın bunlar ölü canlıları sumptali filtrelerden daha etkin topluyor. Yalnız tam olarak kurtulmak için 15-20 gün sonra tedaviyi tekrarlayın. Kalan son bir kaçıda ölür ve çoğalma şansı bulamazlar.