Fırınlamak sadece seramik kayaları vb. için geçerli. frag taşları seramik olacak illa diye bir kaide yok. kürleme problemi olmadığı için tercih edilebiliyor ama benim en sevdiğim taşlar genelde aragonitden yapılıyor. ve bunların fırınlanmasına gerek yok.
portland çimento (ülkemizde hangisinin kullanılması gerektiğini bilmiyorum fakat kaya yapımı konularında tartışılmıştı) + aragonite kullanarak en sonunda da kullanacağınız yüzeyi zımparalayarak ya da biraz aragonit kum yapıştırarak zoalar için verimli bir taş yaratabilirsiniz.
ayrıca kalıp olayına gelince, en pratik çözümü şu:
bir kova içine ıslak kum koyun (ince). bunu akvaryumunuza koymayacaksınız o yüzden inşaat kumu vs. olabilir. daha sonra bunu iyice nemlendirin. istediğiniz boyutta bir taşın çapına eş değer bir bardak, kapak vs. ile kumun üstünde bir oyuk yapın. (oyuk derken, 1 cm kadar kalınlığında sadece çimentoyu içine dökebileceğiniz bir ortamdan bahsediyorum.) daha sonra eğer "bacaklı" bir frag taşı yapmak istiyorsanız bir kurşun kalem ile yaptığınız kalıbın ortasından 1.5 cm kadar bir delik delin.
yaptığınız çimento karışımını bunun içine boşaltın ve donmasını bekleyin. daha sonra çıkartarak güle güle kullanın. bu arada bu taşları iki hafta kadar tatlı suda tutmak da ph kh sorunlarını en aza indirecektir. hatta isterseniz, bu taşları veya diğer frag taşlarını tuvaletinizin sifon havzasında tutabilirsiniz.
seramik olarak taşların tam karışımlarını bilemiyorum. zaten genelde bunları akvaryum için yapan kişiler know-how olarak kendilerine saklıyorlar. hobici olarak başlayarak daha sonra işi ilerletip toptan satışa geçiyorlar. Bkz. alternative reef'in frag stationları ve bunu yapan gooch (bu arada gooch goochsters zoalarını da piyasa süren adamdır.)
Fakat, amerika'da özellikle büyük hobi marketlerinde halkın gelip cuzi bir bedelle fırınlayabilecekleri tesisler var -- bi ara çok araştırıyordum, bir kaç kişi taş başına yaklaşık 10-25 cent maliyetle üretebildiklerini söylemişlerdi. ama dediğim gibi karışım bakımından deneme yanılma yoluna gidip, su değerlerini test edebileceğiniz bir ortamda bakmak gerekecektir.