Keşfet

frogspawn kapandı sorun nedir?

alper

Yeni Üye
Ad Soyad
alper
Merhabalar,
1 seneye yakındır sorunsuzca baktığım Frogspawn'ım 2 gün önce aniden açılmamaya başladı. Işık yandığı halde açılmadığını görünce ışıktan şüphelendirm. 5 aydır sadece 2 adet 24w2 aktinik yandığı için ışığın bozulduğunu düşünüp elimde tatlı sudan kalma grolux ile 6500k beyaz günışığı florasanları da yaktım ancak açılmadılar. Diğer mushroom, zenia, yuma ve çoğu zoalarda ve ufak sps'lerde sorun gözükmüyor.  Ancak bir cins zoa kolonisi de kapandı. son 1 haftadır günde 10lt fitoplankton ekliyorum. Bir de durup duruken sırf elimde var diye 1 damla iodin eklemiştim. İodini zoalar için ekledim ama ekledikten sonra hatırladım en son 5 ay önce eklediğimde bazı zoalar iodinden kötü etkilenmişti hatta kayıplar yaşamıştım. Sorun iodin mi, fitaplankton yüzünden amonyak mı arttı, nitrat mı arttı yoksa ne oldu bilemedim.

70x70x40, 10x30x70 arkadan sump'lı
toplam su miktarı 150lt kadar, 15 lt kadarı sumpt'a
15kg kadar endonezya/caribsea canlı kaya mevcut.(akvaryuma 1 sene önce sıfırlanıp eklendi)
30lt whitex coralx kum (10cm yukseklik)
Işıklandırma 2 adet 24w aktinik (2 daha eklenecek)

Ps tunze 9001 (canlı yüküm yok sayılır, kaya ve kumum fazla olduğu için yetiyor)

Akvaryum 6 aylık, içindeki canlılar 1 senelik, mercanlar soft ağırlıklı ve 1-2 adet lps, 1-2 adet frag boyda sps var
2 adet rose buble anemon
Balık sadece minik bir palyaço var. Henüz Balık almadım.
temizlik ekibi 10'a yakın teke karidesi ve 30'a yakın yerli conch 1 turbo snail biraz da hermit yengeç

Ayda bir %20 su değişimİ
SON 1 HAFTADIR HER AKŞAM 10ml kadar FITOPLANKTON EKLEMESİ!

elimde bulunan testlere göre

Kh 7.7
ph 8
tuz 1025
ısı 24 derece
0 tds ro. su

nitrat fosfat gibi diğer önemli parametreleri de akvaryumun durumuna göre anlamaya çalışıyorum. Zira aldığım görece ucuz testleri çok sağlıklı bulmadım. Pahalısını da şu an alamayacağım.

Yosun sorunum yok fosfattan şüphelenmiyorum ancak dediğim gibi son zamanlarda günde 10ml fitaplankton  ve 1 damla iodin ekledim. Kapandığını görünce %20 su değiştirdim. Şu an sumpa da yarım lt kadar zeolit ekledim. su içinden geçiyor, yarım lt de aktif karbon ekleyeceğim. Işıklandırmam zayıf pazartesi günü 2 flo daha ekleyeceğim inş.

Zoalarım ve fogspawn neye tepki verdiler? neler yapabilirim ne öneririsiniz? Teşekkür ederim

nO79o5.jpg

vjEA7m.jpg

Her aksam 10 ml fitaplankton fazla degilmi ? Brihtwellinkini kullaniyorum.150 ltre icin haftalik 2.5 ml oneriyor

Selamlar,

Gecmiş olsun. Son donemde yeni mercan girisi yaptınız mı ?

brgds

Her aksam 10 ml fitaplankton fazla degilmi ? Brihtwellinkini kullaniyorum.150 ltre icin haftalik 2.5 ml oneriyor
Elime bir arkadaşımdan geçti bana 7 ile14ltye 1ml hergün kullanabilirsin demişti. Ben de 140 lt için 10ml kullandım.

Selamlar,

Gecmiş olsun. Son donemde yeni mercan girisi yaptınız mı ?

brgds
Teşekkür ederim, hayır yeni mercan girişim olmadı.

fitoplankton veya lodin bunlar macera arayışı veya bunlara benzeyen şeyler sistem zaten kapalı bir sistem bir şeyler kattıkça sistem arıza veriyor zaten haftalık % 20 su değişimi yapıyormussun alper kardeşim mercanlar besinini o sudan alır zaten bence fazla kurcalama yaslan arkana keyfini çıkar :)  mg ca kh ısı tuzluluk  bunları kontrol altında tut sorun çıkmadıkça da sorun arama keyfine bak :)  benden  bi tavsiye her şeyi  bil ama uygulama  :)  

Fitoplankton katkısı normalde çok az kullanılmalı, fazlası =amonyak

İodine çok zehirli bir katkıdır oranı ayarlayamassan fazlası bakteri ölümü=amonyak

Amonyak miktarınız artmıştır, bakteri kültürü girmeniz gerek (bakteri besini değil)

fitoplankton veya lodin bunlar macera arayışı veya bunlara benzeyen şeyler sistem zaten kapalı bir sistem bir şeyler kattıkça sistem arıza veriyor zaten haftalık % 20 su değişimi yapıyormussun alper kardeşim mercanlar besinini o sudan alır zaten bence fazla kurcalama yaslan arkana keyfini çıkar :)  mg ca kh ısı tuzluluk  bunları kontrol altında tut sorun çıkmadıkça da sorun arama keyfine bak :)  benden  bi tavsiye her şeyi  bil ama uygulama  :)  
Rahat batıyor ara sıra galiba ne bileyim :fish:

Fitoplankton katkısı normalde çok az kullanılmalı, fazlası =amonyak

İodine çok zehirli bir katkıdır oranı ayarlayamassan fazlası bakteri ölümü=amonyak

Amonyak miktarınız artmıştır, bakteri kültürü girmeniz gerek (bakteri besini değil)
Fitoplankton olayı tamamen benim ihmailim oldu. Aldığım arkadaşım çok iyi niyetli ve sık sık karşılıklı bilgi ve canlı paylaştığım bir arkadaşım. Bana 7-14 lt arası 1ml deyince düz hesap 140lt=10ml gibi bir sonuç çıkardım. Her gün ekleyebilirsin deyince hiç araştırmadan soruşturmadan balık yemler gibi iş yaptım hata ettim.

İlk %20 su değişiminden sonra zoalar toparladı gibi. bu gün 2. %20su değişimimi yapacağım. Bakteri için su değiştirmek iyi değil ama amonyağı hızlıca bertaraf etmek  için su değiştirmeyi tercih ettim. Malesef elimde bakteri kültürü de yok. 2-3 güne toparlamazsa onu da temin edeceğiz artık.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Gerileme yok ancak iyileşme de henüz yok. Kapandıkları hızda ölmemelerine seviniyorum lakin bir düzelme alameti de göstermemeleri beni endişelendiriyor. Son durum hala böyleler:

m25GX2.jpg

Bazı cins zoalar keyifsiz ama açıyorlar, zenia'ların maaşallahı var, sps fraglarda herhangi bir gerileme yok, mushroomlar da %20 tam açık değiller. Tromped coral da tepki vermiş durumda.

RnBY07.jpg

3 günde toplam %40 su değişimi yaptım. yarım litre zeolit ve yarım kg aktif karbon sistemde. Kayıpsız atlatacağım gibi duruyor, tek endişem frogspawn'ın toparlanması. 6 kafadan 13 kafaya bölünmeye başlamıştı ve gerçekten sevdiğim bir canlı.

Banada birkere olmuştu sebepsiz yere biraz duzelmesi zaman almisti duzelir .tepki vermesi biraz yavas

Bakteri polulasyonunuz yeterli değil, değiştirdiğiniz her su değişimi ile sistemi baltalıyorsunuz. Zeovitle iyonik dengeyi baltalıyorsunuz, aktif karbonla yine mercanların ihtiyacı olan bazı mineralleri sudan alıyorsunuz. Yaptığınız bütün müdahaleler yanlış. Yangına benzin döküyorsunuz.

Zeolit, sudan çok fazla organik alıyor, mercanlar açlıktan kapatıyor, mecbur kalmadıkça, çok balık yükünüz yoksa mercan tankında ulns yapmıyorsanız (ki bu frogspawn türü lps ler için yaşanamayacak kadar temiz bir ortam) zeolit kullanımı mercan kaybına yol açabilir...

çok fazla su değişimi, suda olan organik yükü de alıyor...

yani, tanka bakarsak 1 tane balık var, mercanlar mercan yemi ve tek balık yüküyle beslenecek...

zeolit girdi, su değişti, acaba kaç nitrat ? kaç fosfat kaldı ki mercan beslensin ?

Bahsi geçen mercanlar için olması gereken ideal ortam şu :

orta-yüksek ışık, orta-az akıntı, 8-9 arası kh, 400-420 arası Ca, 1300-1350 Mg, 400 potasyum, trace elementler...

ayrıca biraz da organik yük...nitrat sıfıra yakınsa frogspawnlar aç kalıyor...

fosfat 0,06 nın altındaysa yine aç...

sakin düşünün, geçmişte ne vardı da sağ salim gidiyorlardı? ne çıkardınız da böyle oldu ?

iodin eklemişsiniz , fazlası canlıda renk koyulaşması , aşırı yükseliş kapattırabilir ama iodin banyosu yaparken bile bu kadar etkilenmiyorlar...

muhtemelen sizdeki sorun açlık...

nitrat ve fosfat değeriniz bilinse daha rahat yorumlayabiliriz...

zeoliti hangi durumlarda kullanmak gerek ? kafam karisti suan :)  

su yazıyı okuyan herkes bir miktar kullanır sürekli :)  bende hatta eklemeyi düşünüyordum sisteme 

reeflowers in detox zeolite 

AMONYAĞI VE TOKSİK MADDELERİ GİDERİR, OKSİJEN SEVİYESİNİ ARTTIRIR, KOKUYU ÖNLERReeFlowers Detox - Zeolit, volkanik lavların deniz suları ile reaksiyona girmesi sonucu oluşmuş doğal bir taştır. Yem artıkları, dışkı, vb. kalıntıların çürümesi ve suda çözünmesi sonucu oluşan amonyak, hidrojen sülfat ve benzeri toksik maddeleri hapseder, bulundukları sistemden uzaklaştırır. Canlılarda oluşan iç ve dış doku zedelenmelerinin iyileşme sürecini hızlandırır. Su kalitesini arttırır, oksijen seviyesinde artış sağlar.Mikro gözenekli yapısı ve anyonik yüzey özelliği sayesinde sudaki partikülleri tutar, suyu berraklaştırır. Kokuyu önler. Faydalı bakteriler için yaşam alanı oluşturur, akvaryumdaki bakteri popülasyonunun artmasını sağlayarak biyolojik filtrasyonu güçlendirir.Balıkların nakliyesi sırasında oluşan amonyağı azaltarak nakliye esnasındaki kayıpları azaltır.

gerekli oldugnda kullancaz o zamn sonra gene cikarticaz 

ben aktif karbonu sürekli kullanmaya başladım 400lt akvaryum icin 1 file fluval a.karbon kullanıyorum dış motorun icine atıyorum az miktarda da seachem fosfat tutucu koyuyor öyle donduruyorum

bence aktif karbon organik yuku azaltmada iyi bir etken ve gerekli .aktif karbondan etkilencek bir sistem olucagnida düşünmüyorum zatten yeterince yük oluyor 

Bakteri polulasyonunuz yeterli değil, değiştirdiğiniz her su değişimi ile sistemi baltalıyorsunuz. Zeovitle iyonik dengeyi baltalıyorsunuz, aktif karbonla yine mercanların ihtiyacı olan bazı mineralleri sudan alıyorsunuz. Yaptığınız bütün müdahaleler yanlış. Yangına benzin döküyorsunuz.
Mert Bey, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Bakteri populasyonumun yeterli olmadığını anladım lakin buradan öğrendiğime göre sudaki 30 kat fazla fitoplanktonu ve frogspaw'nın anında kapanmasına sebep olan amonyağı acilen nasıl bertaraf edeceğim? Elimde hazır bakteri kültürü de yok. Acilen çözüm olarak amonyak durumunda tavsiye edilen ve elimde hazır bulunan "zeolit" ekledim. Zeoliti bu durumda eklemeyeceksek hangi durumlarda kullanmak lazım ayrıca kafam da karışmış durumda. Ben mercanlar biraz daha renklensin biraz daha sağlıklı ve hızlı gelişsin maksadıyla çok araştırmadan sadece tavsiye üzerine bir uygulamada bulundum hata ettim, hata yaptıktan sonra düzeltmeye çalışmak da bir takım dengeleri tabi ki bozacak lakin artmış amonyak ve sudaki yüksek organik yük karşısında kapanan bir frogspawn karşısında %40 su değişimi ve zeolit kullanımı bana gerçekten doğru gibi geliyor. Dedikleriniz dikkate alıyorum lakin en azından 2 gün daha gözlemlemek istiyorum.

Zeolit, sudan çok fazla organik alıyor, mercanlar açlıktan kapatıyor, mecbur kalmadıkça, çok balık yükünüz yoksa mercan tankında ulns yapmıyorsanız (ki bu frogspawn türü lps ler için yaşanamayacak kadar temiz bir ortam) zeolit kullanımı mercan kaybına yol açabilir...

çok fazla su değişimi, suda olan organik yükü de alıyor...

yani, tanka bakarsak 1 tane balık var, mercanlar mercan yemi ve tek balık yüküyle beslenecek...

zeolit girdi, su değişti, acaba kaç nitrat ? kaç fosfat kaldı ki mercan beslensin ?

Bahsi geçen mercanlar için olması gereken ideal ortam şu :

orta-yüksek ışık, orta-az akıntı, 8-9 arası kh, 400-420 arası Ca, 1300-1350 Mg, 400 potasyum, trace elementler...

ayrıca biraz da organik yük...nitrat sıfıra yakınsa frogspawnlar aç kalıyor...

fosfat 0,06 nın altındaysa yine aç...

sakin düşünün, geçmişte ne vardı da sağ salim gidiyorlardı? ne çıkardınız da böyle oldu ?

iodin eklemişsiniz , fazlası canlıda renk koyulaşması , aşırı yükseliş kapattırabilir ama iodin banyosu yaparken bile bu kadar etkilenmiyorlar...

muhtemelen sizdeki sorun açlık...

nitrat ve fosfat değeriniz bilinse daha rahat yorumlayabiliriz...
Burak Bey, benim canlılar zaten bilmeden, daha doğrusu gaflet edip araştırmadan sadece tavsiye üzeine eklediğim yüksek fitoplankton'un sebep olduğunu düşündüğümüz bir durumdan bu hale geldiler. Bu durumda zaten suda oldukça fazla organik olduğu için kapanmış olmuyorlar mı. Ben zaten kapandıktan sonra zeolit ekledim ki sudaki aşırı organikleri ve amonyağı toplasın.

Muhtemelen amonyak sorun. Muhtemelen diyorum zira elimde testi yok. Elimde 6 çeşit test vardı ancak şu an sadece ph ve kh testini tutuyorum. sps ve balık olmadığı için normalde kh harici herhangi bir teste gerek duymuyorum. Bende nitrat artmaz/azalmaz, fosfat ve mg değişmez. ph'nin de değiştiğini hiç görmedim 8 sabittir. Düzenli su değişimi ve kavaryumdaki balık azlığı en önemli etken olsa gerek. Kullandığım kum whitex coralx. Kumu almadan önce çok araştırdım. 200 liralık kuma 60 lira kargo verdim izmirden aldım. Bu kumunda çok faydasını gördüğümü düşünüyorum.

Elimde mercan besinleri var. "Coral balance" ve "lps grow+color" Ayda 1 çok az miktar suyla karıştırıp suya azar azar ekleyerek bunlardan kullanıyorum. Bu tatsız durum malesef fitoplankton alan arkadaşımın fazlasını bana vermesiyle meydana geldi. Günde 7lt'ye 1ml şeklinde tatbik edebileceğimi söyledi. Ben de her akşam 10ml şırınga ile 1 hafta boyunca fitoplankton ekledim. Son durum işte bu malesef.

Peki bu bilgiler ışığında ne öneririsiniz. Zeoliti çıkartıp elimdeki mercan besinlerinden mi koyayım? Ya da sadece zeoliti mi çıkartayım? Önümdeki 10 gün bir yoğunluğum var bakteri kültürü alma gibi bir durum gözükmüyor. Zaten kumum 10cm derinliğinde dsp diyebilirim. Kayalarımın suya oranı %10 civarında. Bu durumda bakterilerim kendilerini çabuk toparlarlar diye düşünüyorum.  Keşke şu testleri bir köşede tutsaymışım. Hafta sonu belki vakit ayırabilir bir akvaryumcuya gidebilirim...

her ne olursa olsun birkerette %10 dan fazla su degistirilmeyecegi söyleniyor.fazlasi birden akvaryumdaki butun dengeyi bozuyormuş . ama bence yaptigin en mantıklı şey zeolit ve aktif karbon kullanman. fazla organik madde var ve bunu aktif karbonla azaltabilirsin.amonyak yükselir deniyor ee bu durumda zeolit kullanılması tabikide gerekli .bence daha artık birşey yapma ve herseyi zamana bırak duzelicek. hersey duzeldiginde eger ki düzenli aktif karbon kullanımı uygulycaksan ki bence kullanılmalı 1000LT suya 1LT seklinde kullanılması öneriliyor.

Bakteri kültürü bulamıyorsanız yapabileceğiniz en sağlıklı işlem hiç bir şekilde suya müdahale etmemektir, suyun dengesini bulmasını bekleyin. 

zeolit, 

ulns sistemlerde bakteri yatağı olarak kullanılan, ayrıca balık tanklarında hızlı yükselen organik yüke ve amonyağa karşı kullanılan malzeme...

zeoliti balık tanklarında ve yeni kurulan tankta balık eklerken amonyak aniden yükselmemesi için nitrifikasyon bakterileri oluşana kadar sürede balıkları korumak amaçlı kullanmak mantıklı...

oturmuş tankta, lps besliyorsanız özellikle zeolit, nutrienti aniden düşürebildiği için kullanmak genelde açlık sonucu ölümle sonuçlanıyor...

şu amaçla yaptık bu amaçla yaptık mantık olarak öyle mantık olarak böyle diyoruz ama organik atığı test edecek detaylı testleriniz var mı ?

organik yükü ne kadar alıyor biliyor muyuz ? 

ölçüsü ne ?

zeoliti koyduk, 1 saatte mi sıfırlayacak tanktaki besini, 1 günde mi? 1 haftada mı ? 1 ayda mı ?

nereden anlıyorsunuz ?

bunu test eden var mı ?

mercan ölünce anlıyoruz değil mi ?

bu da öyle bir olay...

zaten bakteri çözümleri de bu şekilde, ne zaman kısacağız ? ne kadar koyacağız ? fosfatı kaça düşürdük ? 

bunları monitör etmeden nasıl karar vereceğiz doğru yaptığımıza ?

fitoplankton eklediniz eklediniz, organik yük artttı diye düşündünüz onu anladım da amonyak nerden çıktı ? nasıl olabilir ?

bir sürü balık olmalı ki , hatta önceden olmayan (ortamda bakterisi olmayan) bir sürü balık eklemeniz lazım ki ? amonyak yükselişinden bahsedelim...

henüz elimizdeki teknolojiyle tam ölçülemeyen değerler ve bunların da akvaryumda sonuçları var, bunları kesin bilmeden kullanırsak zaten kötü tecrübe ile öğrenmiş oluyoruz...

balık akvaryumu değilse , akvaryumda mercanlar varsa zeolit kullanmadan 2 kere düşünürüm...

amonyak şüphem yoksa zaten hiç anlamı yok, onun yerine aktif karbon ile organik yük daha normal bir şekilde azaltılabilir...

ayrıca zeolit, ortamdaki potasyumu da indirir...

potasyuma da bakmanız lazım...

aşırı düştüyse canlılar ondan da açamıyor olabilir...

konu besin kıtlığı ise eğer (bunu da bilmiyoruz testimiz yok) bir defaya mahsus, balıkçıdan taze karides alıp, iyice parçalayıp, makul miktarda, sizin akvaryuma 1TLden biraz büyük  boyutlarda bir parça, ezilip parçalanıp suya akıntı ile dağıtırsanız canlılarınız yeniden toparlama moduna girebilir...

mesele açlık değilse zaten su değişimleri sonucu toparlamış olurlardı...

dikkat edilecek husus: karidesi balıkçıdan taze almak, dondrulmuş ürünler yüksek miktarda fosfat bileşikleri içeriyor, abartı fosfat sorunu çıkabilir...

sperfresh, pinar falan olmaz yani... bildiğimiz klasik balıkçı tezgahından alınacak...

Tamam da Burak Bey kronolojik olarak ben sanırım iyi ifade edemedim. Önce ani kapanma -> sonra zeolit :)

- 1ay önce volcano starfish'imde bacak erimesi sorunu baslıyor = genel olarak akvaryumda herhangi bir sorun yok

- 14 gün önce suya ilk fitoplanktonumu ekliyorum =akvaryumda herhangi bir sorun yok

-aynı gün volkan denizyıldızıma iodin destekli bir ameliyat gerçekleştiriyorum, aşırı eriyen kısımları bir kabın içinde su dışına çıkarmadan kesiyorum, iodin sürülü kulak pamuğu ile temizliyorum. iodin bulaşmış suyu oldukça seyreltip deniz yıldızına hava değmeyecek şekilde iodinsiz suya aliyorum. Oradan da cok az  suyla akvaryuma aktarıyorum. Degmisken akvaryuma  1 damla gibi iodin ekliyorum. = akvaryumda herhangi bir sorun yok

- bilmeden her gün 10ml plankton eklemeye devam ediyorum= akvaryumda herangi bir sorun yok

-5 gün önceki akşam bir bakıyorum frogspawn açılmamış. Işıktan olduğunu sanıyorum. Elimde bulunan t5 ve akvaryum için üretilmiş ama kullanmadığım led spotlarla destek veriyorum.= diğer canlılarda herangi bir sorun yok

- frogspawn açılmak bir yana en sevdiğim bir cins zoa da kapanınca kafama dank ediyor. Planktonla ilgili bir problem olduğunu düşünüyorum = softlar genel olarak keyifsiz

-akvaryumda haddinden fazla mikro canlı eklenmiş olmasından mütevellit planktonların ölmüş olacağını düşünüp amonyağın arttığını düşünüyorum ve 22lt su değiştirip ZEOLİT eklemeye karar veriyorum.

-iodini de önceki eklememle bir zoamı kaybetiğimi hatırlayıp bir "tüh" çekiyorum, ona istinaden de aktif karbon koymaya karar veriyorum.=

-bu arada foruma siz değerli dostlarıma yazıyorum

-zeolit ve karbon koyduktan tam 1 gün sonra 3 gündür sıkı sıkı kapalı zoam açılmaya karar veriyor.=frogspawnda bir değişiklik yok, tromped coral da huzursuz.

-22lt kadar daha su değiştiriyorum. (40lt toplam. 140->44=%31) yani toplam %30 su değiştirmişim

-Tavsiyeleriniz üzerine az önce zeoliti çıkarttım=frogspawnda rengi canlı ama kapalı, herhangi bir erime sümüksü salgı yok. tromped %90 iyi. zoa %80lerde.

-muhtemelen yarın ne zamandır aklımda olan t5 florasan ve bakteri kültürü almaya gideceğim. gittiğim yerde suya ölçüm yaptırırım diye düşünüyorum.

Not: bu arada zavallı deniz yıldızı hala eriyor malesef...

Tam teşhis koymadan bir sürü hareket yapmışsınız yani :(

plankton canlı mıydı? Canlıysa öldüyse yine amonyak olmaz çünkü plankton ps tarafından en kolay toplanan atık...

plankton canlı ve fito ise ( yani bitkisel) , üretici yaşam desteği için fosfor/fosfat bileşeni kullanmış olabilir yani plankton yemi olarak...

bu durumda fito plankton fazlası öldükçe amonyak değil fosfat salmış olabilir...

yani şüpheli amonyak değil fosfat olabilir...

diğer bir şüpheli ise Deniz yıldızı... Bozuldukça zehirli maddeler salgılıyor olabilir...

yine amonyak tan ziyade farklı madde, çünkü balık değil...

yani buna karşı da aktif karbon mantıklı olurdu...

iodin çok gelse, bu canlılar iodin banyosuyla parazit temizliği yapılan türler, öyle olsa bir daha açamaz, çünkü banyo yapılan iodinli çözeltinin iodin oranı çook yüksek oluyor...

zaten, iodin veya Yıldız'ın salgısı olsa su değişimi ile sihirli değnek gibi toparlanırdı canlılar...

şu son detaylı anlatıma göre ya ani fosfat yükselmesi yada sonrasındaki ani besin düşmesi  sebep olabilir...

ışık olayı ise bambaşka bir olay, zaten mağdur durumda canlıya daha yüksek ışıkla zarar bile veriyor olabilirsiniz,

t5 kolay kolay sorun olmaz da, ledin uv oranı nedir? Mercekli midir? Ne kadar derine etki eder? Belki ledler de canlıyı kasıyor olabilir...

sakin olup, sebebi bulmanız lazım, arka arkaya denemeler işi daha da düğüm haline getirir...

zeolit + 1/3 su değişimi + Işık değişimi 

aynı anda 3 parametre ile oynandı, canlının yaşayacağı varsa da pes edebilir, umarım etmez...

Acikladiginiz durumlarda amonyak yok gibi duruyor .biraz zaman lazim gibi artik bu durumda oyle gozukuyor 

Bende cok merak ettm ne.olcgni sonucun ?inş.bende ki gibi olur da biraz insani strese sokuyor ama birden duzelmeye basliyor ama zaman aldı şimdide bomba gibi surekli kafa cogaltiyor..inş.sndekide oyle olur 

Konu görüntüleyen kullanıcılar