Keşfet

Goko Reef / 60-50-50

gbgonenc

Yeni Üye
Ad Soyad
Harun Gökberk Gönenç
Ekli dosyayı görüntüle 46269

Ölçüler : 60 - 50 - 50 Ana TANK + 100 lt Sump

Canlı Türleri : Şu an için boş.

Ancak zamanla almayı planladığım türler;

- 2 x Percula Clownfish
- 1 x Blue Tang 
- 1 x Yellow Tang

ve tabiki Xenia, Hammer Coral vs tarzı soft mercanlar.

Filtrasyon ve Işıklandırma :

- Bubble Magus Nac7 Protein Skimmer

- Newjet 3000 Kafa Motoru

- Aqua Medic 4 x 24W T5 Aydınlatma

Tasarım ve Dekorasyon : Kum Nature's Ocean 9kg Canlı argonit kum. 2 parça seramik kaya.

Merhabalar,

Umarım bu konu deniz akvaryumunu merak edenler, maliyetle vs ilgili kafasında soru işaretleri olanlar için yardımcı olur. Elimden geldiğince tane tane ve açık bir şekilde akvaryumumu tanıtmaya çalışıcam.

4 yıllık yurtdışı eğitimim sonrası yurda kesin dönüş yapmamla birlikte deniz akvaryumu merakıma kaldığım yerden hızlı bir girişle start vermiş bulunuyorum. Yurtdışına gitmeden önce elimdeki malzemelerin kıymetini bilip saklamış olduğum Bubble Magus Nac7 Protein Skimmer ve Seramik kayalar uzun bir sürenin ardından tekrar faliyete geçtiler.

İlk etapta pazar günü aşağıda fotoğrafını gördüğünüz bu akvaryumu sump, akvaryum, tesisat boruları ve aydınlatmasıyla 400 ₺ ye satın aldım. Akvaryum gerçekten çok temiz ve aydınlatmasında florasanları bile var. Bu yüzden açıkcası hiç düşünmeden aldım ve uzun zamandır ofise kurmayı planladığım tuzlu su akvaryumuma start verdim.

09.07.2017 ; Nakliye yapıldı ve akvaryum yerine yerleştirildi.

10.07.2017 ; Tuz, kum ve sump için kafa motoru satın alındı. Akvaryuma su dolumu yapıldı, tuz eritildi, kum ve kayalar yerleştirilip dekor oluşturuldu. Yine aynı gün içerisinde protein skimmer çalıştırılıp hafif sulu toplama yapması için ayarlandı. Kum ve tuz sebebiyle oluşan bulanıklık protein skimmerın da çalışmasıyla salı günü tamamen kayboldu.

Ekli dosyayı görüntüle 46270

Bu noktada sanırım benim için en avantajlı olan şey kumu canlı olarak almam oldu. Bilmeyenler için bilgi veriyim; kum 9 kg lık paket içinde ıslak bir şekilde satılıyor. Ve tek başına 60cm e 50cm bir taban alanını rahatlıkla doldurabilecek kapasitede. Bu kum akvaryuma start verilirken girmeyi planladığım bakteri kültürünün önüne geçti. Ürün zaten doğal bir bakteri yatağı olduğundan ekstradan bakteri girişi yapmama gerek yok diye düşünüyorum.

Dekoru olabildiğince bu şekilde bırakmayı planlıyorum ancak seramik kayalar normal canlı kayalardan bakteri tutma konusunda daha zayıf diye duydum. Çok net araştırmadım gerçi ama bilgisi olanlar yorum yazabilirse çok sevinirim. Genel olarak sade ama görseli yüksek bir akvaryum kurma taraftarıyım. Malum ofisin tam ortasında bekleme bölümünde bulunduğundan dolayı zamanla alacağım soft mercanlar ve balıkların uyumu görsellik açısından önemli. 

Uzun zamandır piyasadan dediğim gibi uzak kaldım. Hobiciler harici nerelerden canlı alınır hiç bir fikrim yok. Bu konuda önerilerinize açığım.

Ufak bir sorum ve sorunum var. Malum yaz aylarındayız şu an için canlı olmadığı için sorun yok. Su ısısı 28 derece ve günlük buharlaşma var malum. Sumpta bölme yok. Suyun indiği hazne var ve geri kalan kısım tek parça. Bu bölümde kafa motoru ve PS beraber duruyorlar. Dün akşam su seviyesini işaretlemiştim ancak şimdi bakınca yarım cm daha aşağıda olduğunu gördüm. Kısa vadede sorun çıkarmaz ama PS nin ayarları hassas olduğunan sürekli kontrol altında tutmak gerekiyor. Fotoğraflarda da görünen akvaryumun yanındaki siyah pleksi kutu su tamamlama ünitesi ancak içinde şamandıra mekanizması yok. Bu konuda yardım rica ediyorum. Ayrıca akvaryum hacmime uygun bir dalga motoru önerisine de ihtiyacım var. 

Maliyet :

- Akvaryum, Sump ve Aydınlatma : 400 ₺
- Kum 120 ₺
- Newjet 3000 ikinci el aldım fiyatı 100 ₺
- Protein Skimmer elimde vardı ancak şu an sıfırı 300 ₺ civarı.

İyi kötü yorumlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler

Öncelikle resif hobisine tekrar hoşgeldiniz diyeyim.Bu kadar uğraşıp uzun uzun yazmışsınız, cevap verilmemesi yeni başlayan biri için can sıkıcı olabilir, bir kişi daha bu hobiye başlamadan soğumasın diye ben bişeyler yazmak istedim( ne yazık ki bizim formlarda yeni açılan kurulum başlıklarına muhakkak cevap yazacak staff üyeler olmuyor).metinde soru olarak yazdıklarınıza cevap olarak bazı şeyler söyleyebilirim.

Ürün zaten doğal bir bakteri yatağı olduğundan ekstradan bakteri girişi yapmama gerek yok diye düşünüyorum.
Yine da bakteri girişi yapmakta fayda var. bu işin temeli sağlıklı bir bakteri populasyonunu kurup devam ettirmektir sonuçta. benim önerim prodibio bakteri kültürüdür.  belli aralıklarla yeni kurulan tanka eklense iyi olur.

Dekoru olabildiğince bu şekilde bırakmayı planlıyorum ancak seramik kayalar normal canlı kayalardan bakteri tutma konusunda daha zayıf diye duydum. Çok net araştırmadım gerçi ama bilgisi olanlar yorum yazabilirse çok sevinirim.
Seramik kaya ile tecrübeler genelde bakteri yatağı oluşturmak için sıkıntılı olduğu yönünde. bi de daha önce kullanılmış kaya eklemek kayalarda birikmiş fosfatın geri salınmasına neden olabilceğinden( eski tankdaki su şartlarına da bağlı) ben pek önermezdim ama madem bu kayalar kullanıldı o zaman bakteri ilavesi sizin için daha elzem gözüküyor.

Hobiciler harici nerelerden canlı alınır hiç bir fikrim yok.
İstanbul'da canlı satan bir çok esnaf bulunmakta. belli aralıklarla gelen ithalatları takip edip güzel canlılar alabilirisiniz. biraz araştırın kolaylıkla bulursunuz.

Fotoğraflarda da görünen akvaryumun yanındaki siyah pleksi kutu su tamamlama ünitesi ancak içinde şamandıra mekanizması yok. Bu konuda yardım rica ediyorum.
Tatlı su ekleme ünitesi düzenli bir sistem için muhakkak gereklidir. mekanik veya kızıl ötesi şamandıra ile bu işi biran önce halledin. ps olduğu bölümde su seviyesi sabit kalmalıdır.

Ayrıca akvaryum hacmime uygun bir dalga motoru önerisine de ihtiyacım var. 
Tankta sadece lps soft bakacaksanız bir adet rw4 işinizi görür. dalga motorunu geri dönüs ızgarasının suyu en iyi şekilde çektiği duruma göre konumlandırın ki yüzey yağlanması falan olmasın. klasik olarak saat yönünde devamlı bir akıntı olması önerilir.

Keyifli hobiler...

Gökhan bey ince düşünceniz için teşekkür ederim.

Hemen kısa özet geçiyorum. Yazıyı yazdığımın ertesi günü bakteri girişini dediğiniz gibi yaptım. Diatom da başladı zaten, dün 15 tane yerli conch aldım bakalım ne olucak. Şu an bir problem gözükmüyor harıl harıl çalışıyorlar. Ps tahminimce şu an akvaryumda canlı olmamasından dolayı bembeyaz toplama yapıyor. O da çok çok az. Su bulanıkken kum girişini yeni aptığımda çamur gibi toplamıştı ancak şu an su cam gibi. Zamanla canlı girişi oldukça iyice oturur diye düşünüyorum. Twins su tamamlama aparatı aldım ancak aksilik kafa motorumun prizi kırıldı. Bugün onu halledip şamandıra sistemini de aktif hale getiriyorum. 

Aslında çok emin değilim su tamamlama ünitesinden, yıllarca el ile eklemiştim suyu bakalım şimdi nasıl olucak. Sump ın tek bölme olması bana şu an sorun gibi geliyor. Normal şartlarda refigium vs tarzı denemeler de yapmak istiyordum ama şu an pek mümkün gözükmüyor. Belki daha önceden de denediğim şekilde makarna süzgeci içine yüzer şekilde refigium yapabilirim. 

Portatif sump bölmesi tarzı bir öneri ya da çözüm gelirse değerlendirmek isterim. 

Teşekkürler

benim eski tankın sumpıda tek bölmeliydi. bi gün rejigium yapmaya karar verdim. sağ ust köşesinden 20 lik boru sığacak kadar delik açılmış tak parça camı sumpın kısa kenaraında 10 cmlik bölme yapacak şekilde yapıştırdım. küçük bir kafa motoru ile suyu sump içinden refigiuma bastım. refigiumda dolan su sağ üst kösşedeki deliğe yerleştirdiğim dirsekten tekrar sumpa dönüyordu. Şu şekilde çizdim:

Ekli dosyayı görüntüle 46335

benim eski tankın sumpıda tek bölmeliydi. bi gün rejigium yapmaya karar verdim. sağ ust köşesinden 20 lik boru sığacak kadar delik açılmış tak parça camı sumpın kısa kenaraında 10 cmlik bölme yapacak şekilde yapıştırdım. küçük bir kafa motoru ile suyu sump içinden refigiuma bastım. refigiumda dolan su sağ üst kösşedeki deliğe yerleştirdiğim dirsekten tekrar sumpa dönüyordu. Şu şekilde çizdim:

Ekli dosyayı görüntüle 46335
Cevap için teşekkürler. Aslında bu işlemi refigium için değil sump kafa motorunu ayrı bölmeye alıp, PS su seviyesini sabitlemek için yapabilirim. Tabii bütün bunlar için sump boşaltılıp kurulanmalı vs. Biraz zahmetli olucak gibi.

Piyasada bir türlü palyaço balığı bulamıyorum. Ofisten üzerime ciddi baskı var. Siyahıymış oymuş buymuş istemiyoruz nromal sıradan en standardından 2 tane palyaço balığı arıyoruz ama bulamıyoruz ...

Yok mu yardımcı olabilecek arkadaşlar.

Üsküdarda var size ters değilse özelden yazın veriyim numarasını adresini

Şimdi farkettim sponsormuş zaten, isim verebilirim sanırım; fishland var üsküdarda, ocellaris küçükleri 25 lira fiyatları da uygun...

Özelden yazıyorum

Ekli dosyayı görüntüle 46434

Merhaba,

Ufak bir güncelleme ile devam edelim.

25.07.2017 ; Akvaryuma 2 adet Palyaço 1 adet Teke karidesi eklendi. Palyaçolardan biri 3 cm civarı diğeri M boy 5 cm civarı.

26.07.2017 ; Sumpta makarna süzgeci içerisinde ufak bir Refigium çalışmasına başladım. Şu anlık sadece spagetti alg var. Yavaş yavaş zenginleştirmeyi planlıyorum. Canlı eklemesine devam.

- 1 Kafa Octopus Coral

- 1 Kök Xenia 

- 1 ufak kafa Red Mushroom

- 4x5 cm civarı Star Polip 

27.07.2017 itibari ile hiç bir problem görünymüyor. Palyaçolar son derece iştahlı yem yiyorlar. Ps toplaması su ekleme ünitesinin devreye sokulmasıyla normale döndü. Star polip hariç tüm canlılar yeni ortama alıştı. Sadece Star polip yeni eklendiği için tam olarak açmadı. Beklemedeyiz.

29.07.2017 de önce 1 hafta Gökçeada'ya oradan da yine 1 hafta Antalya Adrasan'a tatile gidiyorum. 12 Ağustosta dönüyorum, bu sürede akvaryuma canlı girişi olmayacak. Aydınlatma 12:00 - 20:00 arası açık kalıcak şekilde ayarlı. Su ekleme ünitesi aktif. Zaten ofiste pazar hariç çalışanlar var sürekli iletişim halinde olucam. Yarın ufak 2 tane PC fanı bağlamayı düşünüyorum. Su sıcaklığı malesef 29 dereceyi gördü bugün. En azından 26-27 derecelere indirebilirsem içim rahat edicek. Aynı şekilde yemlemeyi de otomatik yemleme makinası ile yapabilirim.

İyi günler

Ekli dosyayı görüntüle 46433

Ekli dosyayı görüntüle 46432

Ekli dosyayı görüntüle 46431

Ekli dosyayı görüntüle 46430*

valla gayet guzel gıdıyor maşşallah..akvaryum supm  + aydınlatma 400 tl demıssınız nereden aldınız acaba bende bır akvaryum kurmak ıstıyorum yardımcı olursanız sevınırım

Tesekkurler, 2. El aldim. Malesef yardimci olamam. Bana denk geldigi icin bu sekilde oldu. 

Wow uzun zamandır güncelleme yapmamışım, hatta hiç güncelleme yapmamışım..

Güncel akvaryumun genel hali;

Ekli dosyayı görüntüle 50688

Güncel Ekipmanlar ;
Nac7 Ps
2X24w T5 + Ecotech Radion xr30 G1 ( %100 Royal Blue, %100 Blue, %10 Beyaz, %10 Yeşil, %10 Kırmızı). Işıklar sabah 7 de ayışığı gibi çok çok az miktarda başlıyor, 11 gibi T5 ler yanıyor, 16 gibi T5 ler sönüyor ve ledler 20 ye kadar azala azala sönüyor.
Sump dönüş motoru Newjet 3000

Balıklar:
Yellow Tang
Blue Tang
2x Palyaço
Bicolor Blenny

Mercanlar;
Frogspawn Coral
Torch Coral
3-4 ayrı dal Kenya Tree
2 ayrı Xenia Kolonisi
2x Viridis Anemon
Bubble Anemon
Hairy Mushroom
50-60 Kafa Red Mushroom
Ufak tefek ayrı kayalarda zoa ve polip kolonileri

Üsteki çok sevdiğim Viridis anemonum ve alttaki Torch Coral. Solda ucu gözüken de Frogspawn ;

Sistemin genel fotoğrafı ;

Ekli dosyayı görüntüle 50689

Hiç su değişimi yapmıyorum, düzen 1 kere oturduktan sonra zaten bakım da kolaylaşıyor. Su değişimini bırakalı 4-5 ay oldu sanırım. Su tamamlmayı sürekli çeşme suyu ile yapıyorum, TDS 225 olmasına rağmen bir sorunla karşılaşmadım ve karşılaşıcağımı da zannetmiyorum. Düzenli Mg, Ca ve Kh testleri yapıyorum duruma göre eksik varsa çeşitli katkılarla eksiği gideriyorum.

Onun dışında Arada bir Aqua Forest AF Amino Mix ( PS'yi çıldırttığı için bu aralar pek kullanmıyorum. ), AF Vitaly ve AF Energy katkılarını kullanıyorum. Haftada 2-3 Dondurulmuş Mysis Shrimp ve artemia ile yemleme yapıyorum dolayısı ile hem mercanlar hem balıklar doya doya yiyorlar.

Buyrun dondurulmuş yem videosu ;

Sorularınız ve yorumlarınız benim kadar diğer hobiciler için de önemli. Lütfen özelden yazmak yerine buradan yazın ki bilgilerden herkes faydalansın.

İyi hobiler.

Youtube videoları nasıl önizlemede görünür yapılır bilmiyorum malesef. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar