Keşfet

Hangi balık türlerini ekleyebilirim? (Yardım lütfen:)

gorkembora

Yeni Üye
Katılım
3 Ocak 2017
Mesajlar
189
Tepkime puanı
20
Puanları
0
Yaş
39
Ad Soyad
GÖRKEM BORA TANER
Arkadaşlar akvaryumda 2 adet palyaço, 1 yellow tang, 1 blue tang, 1 azure damsel, 1 karides var. 1 mushrom, xneia, leader var. Mercanda bakıcam ilerde... Şuan Balıeklemek istiyorum ancak hangi türlerden ekleyebilirim. Bilgi ve tavsiye istiyorum arkadaşlar 
clear.png


Ekli dosyayı görüntüle 42345

 
Tankin kac litre? 

 
Tankım 315 litre sump ile birlikte tabi..

 
Ustad buradan net birsey soylemek zor. 

Profilde 100x50x50 demissin. 225lt  olarak dusunmelisin. Sumpu bu olcume katmak dogru degil. 

Bu acidan limitlere zaten yaklasmissin. Hatta reel olarak doldurmussun demeliyim. 

Lakin tankin kapasitesinin ustunde bir filtrasyon sistemin varsa tabi basta guclu bir ps varsa limitleri zorlayabilirsin. Bunun icin elinde kaliteli bir nitrit ve nitrat testi olmali ve degerleri 3 gunde bir test etmelisin. Nitritin herdaim sifir nitratin minimal seviyelerde olmali. Nitrat su an minimum seviyedeyse koyacagin her balik bunu bir birim yukseltecegini varsayabilirsin. 

Ama benim icin sps lps onemli degil xneia mushrom turu yeter dersen nitrit sifirda oldugu surece 4 5 balik daha kaldirabilir. Aksi durumda mercansiz olmaz dersen iki balik bence son secimin olmali.

Bunlar da bariscil baliklar olmali.

Bakabilirim karidesi midyesi ilgilenirim dersen bir chelmon deniz akvaryumlarina gercekten yakisiyor. Bunu dusun. 

Ikinci olarak (liste disi olarak) doktor baligi olmasi sart derim. Baliklardan topladigi parazit ile faydasi boyundan coktur.

Fenerbahceli olmasina aldirmazsan :)  dunya guzeli bir bicolor angel hobiciden almak kaydiyla bence olmazsa olmazlar arasindadir. 

Baska tang turu onermem. Siddetli kavgalar olabilir. Illaki tang dersen bariscil olan m boy bir zebra yada brown tang olabilir ama onlarda zevk meselesi. Ben evime sokmam. 

Balik akvaryumu olacak dersen s boy renk degismesine cok zamani olan bir kuran angel yafa imparator angel dusunebilirsin. Mercana gireceksen zorlama derim. 

Sıkılmazsan hobiden 6 ay sonrasinda bir mandarin de dusunebilirsin. Liste disi olarak. 

Liste disi olarak bir goby - blenny olabilir. 

Yine liste disi bir sixiline varesse faydali olabilir.

Liste disi dediklerim tanka diger baliklar gibi yuk yuklemeyen ornegin bir tang kadar nitrati arttirmayan hatta aksine atiklarla beslendiginden faydalu olan baliklardir.

Bize 20 yil oncesinden 30 - 50 lt ye (s.m.l vs. boyuna gore) bir balik derlerdi. Bu mihvalde hareket etmelisin. 

Ama en badta dedigim ps modelin tankinin sirkulasyon sayisi refugium filtrasyon dongusunden emin olmalisin. 

 
Serkan bey aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Evet 225 litre tank, 85-90 litre de sump o şekilde 315 demiştim :)  bubble magus curve 7 ps var. Yandan taşırmalı bir sump ile filtrasyon yapıyorum güçlü bir kafa motoru var. Nitrat 5 ppm civarında çıkıyor. PH 8.2 - Tuz 1025 - KH 7.3 dkh - Ca 420 - Mg 1440 civarılarında.. magnezyumu düşürme çabalarım devam ediyor.

liste dışı belirttiğiniz balıklar nitrat nitrit yükü getirmeyecekse tercih edebilirim sanırım. Zaten çok fazla değil 1-2 balık daha eklemek istemiştim aşırı değil. Tabi mercanda istiyorum ama biraz daha su değerlerimi düzeltince :)

doktor balığı dediğiniz hangisi onu bilemedim?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mavi doktor lapini diye gecer Cleaner Wrasse 

Yanlis anlasilma olmasin nitrat yuku getirmez denemez ama bir angele yada tanga gore cok daha az etkiler ve faydalari yuksektir. 

Sen bir bicolor bir de chelmon bul hobiciden bide kuru yem alanindan buldunmu ohh doya doya seyret:) 

Bu arada hangi baro

 
Ben chelmon çok seviyorum akvaryumcudan balıkları ilk aldığımda almış koymuştum ama ertesi günü öldü çözemedim :(

Chelmon, Bicolor Angel yada cleaner wrasse gibi dediğin türlere bakıcam ama hangi hobiciden bulcam ki Yani satan nadir çıkar sanırım.

ben kocaeli barosundayım. Sorduğuna göre seninle bağlantı var bizim meslekle :)

 
Akvaryumdaki diger baliklar yasiyorken Chelmon alindiginin ertesi gunu olduyse  muhtemeldir ki yem almadigi icin acliktan olmek uzere olan baligi satmistir sana o arkadas. Kasitli olmadigini umut edelim derim yine de... Hele cok uygun fiyatli fazla fazla indirimli aldiysan ortada suiniyet karinesi var diyebiliriz;)

Ustad bende (3. Tankim) tanki yeni kurdum sayilir 3 ay oldu 12 baligimin 11 ini akvaryumcudan aldim. Hepsi hayatta ve saglikli. Akvaryumcudan da balik alinir ama gorerek begenerek alinmaz. Yem yiyen saglikli oldugundan emin oldugun balik alinir. O da akvaryumcuya biraz baski yaparak olur. Dersinki x balik guzelmis yem aliyormu hepsi yem aliyor abi der. Ona sorsan sol alttaki tanktaki ölü balik bile yiyodurda:) Abi iki parca bi yem ativersek? sorusuna cevap ama senden az once yemledim olacaktir:) Biraz baskiyla abi beni mi kirican iki parca ativersen nolur olmali. Vs vs israrla yem alan saglikli balik almali. 

Yada siteleri gunluk takip edersen hobiye by by Elveda akvaryum basliklari ozellikle nisandan sonra baharla milletin kendisini sokaga atmasiyla patlayacaktir:) Simdinin cok altinda balik canli malzeme vs bulursun. Sogutucu hariiiic;)

Kisacasi sabir bu isin özü:)

Benim İstanbul Barosu. Anadolu adliyesinin arkasindayim. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Goby ve blenny türleri hem bakımı kolay hemde diğer balıklarla sorun yaşamayan balıklar.Birçok renk ve modeli de var.Firegoby,purple goby yellow watchman lawnmover kolayca bulabileceğin türler hem akvaryumcudan almanda da sıkıntı çıkarmayacak türler.Bicolor midas blenny türlerine de bakabilirsin.Bangai cardinal de dayanıklı bir tür ama kuru yem alma sorunu olabilir.Ben aldım 2 adet hem çok uysallar hemde dayanıklılar ama kuru yem yemiyorlar.Dondurulmuş yem veriyorum.Angel türleri  polypleri ve mercanları rahatsız etme gibi bir durumları var cüce cinsler hem nispeten daha reef safe hemde küçük olmaları iyi.Benimde almayı düşündüğüm african flameback angel bir bak derim.6-7 cm boyu ile bence çok güzel bir tür.Şu aralar ithalatçılarda da bulunmakta.Yem sorunu var mıdır henüz tecrübem yok, bilmiyorum.Tanglerden artık uzak durun.Hem kavga olmaması hemde tanka bindireceği atık yükü yüzünden.Cleaner wrasse olabilir ama görsellik çok bir katkısı yok.Dotyback biraz sert bölgeci ve bir balık ama yem sorunu olmayan görsellik sunan dayanıklı bir balık.Aslına bakarsanız daha adı geçmeyen birçok tür daha var seçeneğiniz bol. 

 
Chelmon, canlı yem dışında çok çok zor...

2 türlü çelmon alınır:

* çok çok büyük bir akvaryumunuz vardır 800-1000lt ve çok fazla Kaya vardır, 

pod sayısı boldur, o Zaman Chelmon Yaşar...Kaya'lardan beslenir...

* ayrı bir kapta, tercihan balkonda(soğuk ortamda) içine hava vererek tatlı su kırmızı kurt beslersiniz, bunları günlük chelmona yedirirsiniz, bu şekilde 2 yıl besledim...

yine de ölebilir çünkü denizden gelip akvaryuma girince bazen yadırgayıp moral bozukluğundan gidebiliyorlar...hepsi alışamayabilir...

birincil problem yem...ya çok büyük tank ve çok fazla Kaya, ya da kan kurdu ile sürekli besleme...

besleseniz bile 400-500lt den ufak tanka uyum sağlaması zor bence...ayrıca tatile gideceğiniz Zaman yerinize besleyecek adam bulmanız gerek...ben bulamadım, akvaryumcuya bıraktım, oradaki tangler tarafından öldürüldü :(

bicolor angel da zor yem alan bir balık diyorlar ama ben beslemiştim, hiç sorun yaşamamıştım, kuru yem yiyordu...

 
Selamlar chelmon ve diğer butterfly türlerinin ahenkleri akvaryumda tarışılmaz bir durumdur lakin dondurulmuş veya canlı yem vermeniz gerekir ki fosfat ve nitratın baş nedenleridir

 tang grubu koyduğunuz balıklar yeni tang veya surgeonfish türü eklemelerde kavga gibi sonuçlar doğuracaktır.

 Mercan besleyecekseniz ve özellikle montipora türleri koyacaksanız plate gibi nudi diye adlettiğimiz canlıları yiyen

yellow wrasse

six lined wrasse 

doktor balığı ( blue wrasse )

gibi türler sistemi dengede tutacaktır.

nacizane sand starfish ( kum yıldızı )

porselen yengeci veya karides türlerini artırmanızda daha faydalı olacağını düşünüyorum

örn kum yıldızları kumun altında dolaşarak faydalarını kısaca özetleyim

kum altıda gezinen ve kumu doğal yoldan karıştıran canlılardır

yosun ve balçıkla beslenirler

gittikleri alanlara bakterilerde taşınmış olurlar vb

hangi balık koyayım yerine ilk kurulum adlı bir konuaçın ve sistem tanıtımı yapın inanın bütün arkadaşlar ellerinden geldiği kadar size eksiklerinizi söyleyecektir.

selamlar 

 
serkan.ist , teemo , clownfish , sonerbalbasi değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.

Serkan.ist abi istanbula anadolu adliyesine geliyorum ara ara :)  önerilerini dikkate alıcam eğer akvaryumcu arkadaşlardan alırsam yem yeme hususuna bakarak alıcam. ayrıca bahar aylarına doğru forumlarıda takipte olacağım.

teemo ve clownfish önerilerinizdeki canlıları araştırıp bakıcam güzel öneriler çıktı gerçekten, üstelik seçenekte oldukça fazla ki bu yönü deniz akvaryumunun en güzel heyecanı oluyor.

sonerbalbasi haklısın bir tanıtım yapsam iyi olurdu ama kurulumda ilk başta epey sıkıntı yaşamış biri olarak tüm sistemi ve düzeni yeniledim walla. yazmış olsamda şuan çok farklı olmuş olacaktı :)  ancak şöyle özetleyebilirim. aragonit kum, carib sea kayalar, resimde görüleceği üzere bir mushroom, leader, xenia canlılarla birlikte 1 yellow tang, 1 blue tang, 1 azure damsel, 2 palyaço ve 1 karides bulunan tankım 225 litre tank + 90 litre sump şeklindedir. Bubble magus curve7 ps bulunmaktadır. Su değerlerim: TUZ 1025ppm - PH 8,2 - KH 7,3dkh - NİTRAT 5 - 10 ppm civarı - CA 420 - MG 1440 şeklinde olup yüksek magnezyumun sebebini ve çözümünü arıyor olmakla birlikte tanka bir iki balık daha ekleyerek canlı populasyonunu dolgun göstermek istemiştim. bunun içinde buradan bu başlığı açtım :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst