Keşfet

Hangi Led Driver

agah61

Yeni Üye
Ad Soyad
Agah
Selamlar. armatür yapıyorum. 3w power ledler kullanıyorum

10x 20k white

10x royal blue

10x blue 460nm

2x deep red

2x full spectrum

2x green 

kullanıcam.    

elimde 12v  3 amper adaptör vs birsürü şey ile denedim bi kaç zaiatım var. 

led driver ı 700ma lık almam gerektiğini biliyorum fakat kaç tane kaç w almam lazım. bir de bu led driverları direkt 220 ye mi bağlıyoruz

Hepsini aynı andamı yakacaksın yoksa ayrı ayrı mı_?

Güzel başlık, zira ben de elimdeki ampullerle kendim birşeyler yaptım fakat 1 hafta geçmeden 1-2 ampulüm zayi oldu. Baktım bilmediğim birşeyler var bunu iptal edip sırf t5 yakıyorum. Elektrik bilgim basit ev aletlerini tamir edebilecek kadar ama öğrenmeyi severim.  Mesela ampulleri korumak için ledlerde ön direnç kullanmak gerekmiş. Bazı sitelerde amper ve direnç hesapları yapılmış. Anladım ki bilgim çok yetmiyor projeyi rafa kaldırdım ama ileriki zamanlarda bu konu hakkında etraflıca araştırma yapıp etkrar deneyceğim. Konuyu takipteyim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ledler seri bağlanacaksa led sayısı x 3.3V = Toplam voltaj.

Ledler 3W ise 700 1W ise 350mA sürücü

Ledler paralel bağlanacak ise paralel bağlama sayızı x 1W ise 350mA 3W ise 700mA = Çıkan akım kadar sürücü

Zor birşey yok aslında. Birçok sürücü üzerinde voltaj aralıkları ve akımları hakkında bilgi mevcut.

Sıradan adaptör ile olacak iş değil. Olur ama adaptörün çıkışına birde akım sınırlama koymak gerekli.

3 farklı şekilde yakıcamç.

mavi ve beyaz 

derin mavi

ve full spectrum,yeşil, derin kırmızı  şeklinde. bunlar için ayrı hesap yapıp ayrı sürücüler mı almam lazım peki

Aynen o şekilde.

Kaçar adet ledler söylerseniz yardımcı olurum.

Aynen o şekilde.

Kaçar adet ledler söylerseniz yardımcı olurum.

10x 20k white

10x royal blue

10x blue 460nm

2x deep red

2x full spectrum

2x green 

kullanıcam.    

led driver ı 700ma lık almam gerektiğini biliyorum fakat kaç tane kaç w almam lazım. bir de bu led driverları direkt 220 ye mi bağlıyoruz

Anladığım kadarı ile

10x20.000K + 10 Blue 460nM = 20 adet için linkteki ürünü alın. Bu sürücü ile 15 ile 24 adet arasında ledi yakabilirsiniz. Tüm ledler seri bağlanacak.

10 Adet Royal blue için linkteki ürünü alın. Bu sürücü ile 8 ile 12 adet arasında ledi yakabilirsiniz. Tüm ledler seri bağlanacak.

2 Deep red + 2 Full spectrum + 2 green = 6 adet led için linkteki ürünü alın. Bu sürücü ile 3 ile 8 adet arasında ledi yakabilirsiniz. Tüm ledler seri bağlanacak.

Bu 3 sürücü işinizi görecektir.

Anladığım kadarı ile

10x20.000K + 10 Blue 460nM = 20 adet için linkteki ürünü alın. Bu sürücü ile 15 ile 24 adet arasında ledi yakabilirsiniz. Tüm ledler seri bağlanacak.

10 Adet Royal blue için linkteki ürünü alın. Bu sürücü ile 8 ile 12 adet arasında ledi yakabilirsiniz. Tüm ledler seri bağlanacak.

2 Deep red + 2 Full spectrum + 2 green = 6 adet led için linkteki ürünü alın. Bu sürücü ile 3 ile 8 adet arasında ledi yakabilirsiniz. Tüm ledler seri bağlanacak.

mükemmelsiniz. ne kadar teşekkür etsem azdır

Anladığım kadarı ile

Altin degerinde bir bilgi oldu bunlar. Biraz hazira konduk ama ogrenmeye sonuçtan baslariz biz de :) onune direnc koymaya gerek var midir? Cunku 20 kuruşluk bir sey ekleyip 10 liralik ledi korumak bana gayet makul geliyor?

10x 20k white

10x royal blue

10x blue 460nm

2x deep red

2x full spectrum

2x green 

kullanıcam.    

hayırlı günler ledlerin voltajlarına göre genelde ledleri 4 adet seri bağlarsanız 12v olur daha sonra birbirine paralel bağlayabilirsiniz driver olarakta meanwell driverler kalitelidir yıllardır kullanıyorum Örnek olarak bu sitede var   bu diriverin girişine 12v veriyorsunuz 12 adet led bağlıyabiliyorsunuz yani ledleri 4 adet seri bağladıktan sonra 3 tane birbirine paralel bağlıyabilirsiniz

bu driver ile ışık şiddetini azaltıp artırabilirsiniz

bu driver ile 18 adet led bağlayabilirsin 4 seri bağladıktan sonra  birbirine 4 paralel bağlayabilirsin  

ledlerin hepsini birbirine seri bağlarsan biri arızalandığında hepsi söner 4 der adet bağlarsan sadece o 4 adet söner

hayırlı günler ledlerin voltajlarına göre genelde ledleri 4 adet seri bağlarsanız 12v olur daha sonra birbirine paralel bağlayabilirsiniz driver olarakta meanwell driverler kalitelidir yıllardır kullanıyorum Örnek olarak bu sitede var   bu diriverin girişine 12v veriyorsunuz 12 adet led bağlıyabiliyorsunuz yani ledleri 4 adet seri bağladıktan sonra 3 tane birbirine paralel bağlıyabilirsiniz

bu driver ile 18 adet led bağlayabilirsin 4 seri bağladıktan sonra  birbirine 4 paralel bağlayabilirsin  

ledlerin hepsini birbirine seri bağlarsan biri arızalandığında hepsi söner 4 der adet bağlarsan sadece o 4 adet söner
bu yukarıdaki sürücü ile aynı işi mi görüyor. bunların bi ucunu 18 lede, diğer ucunu 12v adaptöre mı takacağım

3 giriş ucu 2 çıkış ucu var giriş ucu ın + , ın - ve dım çıkış uçları out + , out - 

4 ledi birbirine seri bağlayacaksın bu şekilde 4 veya 5 adete yapıp daha sonra bunların hepsini paralel bağlayıp driver çıkışına bağlayacaksın

girişe 12 V vereceksin

3 giriş ucu 2 çıkış ucu var giriş ucu ın + , ın - ve dım çıkış uçları out + , out - 

4 ledi birbirine seri bağlayacaksın bu şekilde 4 veya 5 adete yapıp daha sonra bunların hepsini paralel bağlayıp driver çıkışına bağlayacaksın

girişe 12 V vereceksin
teşekkür ederim hocam. iki linkten 1 er adet sipariş ettim . inşallah güzel birşey çıkar ortaya. alüminyum kasa kullanıcam. 3d printerdan lenslere maske bastım. ledler lensler elime ulaştı. şimdi sürücü ve askı ayağı bekliyorum

Ekli dosyayı görüntüle 49932

Ekli dosyayı görüntüle 49933

12V ile 4 ledi yakamazsınız. Yakarsınız ama tam güç alamazsınız. Tecrübe ile sabittir. Ledin voltajı 3.3 ile 3.5V arasında değişir. minimumdan yani 3.3 den 4 led zaten 13.2V yapar birde araya sürücü koyacaksınız ki oda voltaj yiyecektir.11.4V gibi bir voltaj kalır. bunu ledlere verdiğinizde zaten düşük voltaj olduğu için örneğin 350mA de yanması gereken led 250 - 270mA de yanacaktır. Buda 1W lık ledde 0,6W gibi bir değer yapar. Bu yazdıklarım ortalama hesaplardır. Net hesaplar için hesap yapmak gerekir. 

Diğer konu Ledlerin içerisinde zener diyot var ise ki kaliteli ledlerde genelde bulunur arada biri arıza yaparsa o led söner ve diğerleri yanmaya devam eder. sıradan led ise doğru  arada biri giderse hepsi söner. Sizin dediğiniz yönten aslında daha riskli. Şöyleki 3 paralel yaptın 1W lık ledde 350mA*3= 1050mA yapar. Arada bir led bozulda ve 4 lü seri söndü. Otomatikmen 1050mA 3 e değil 2 ye bölünür ve seri başına 550mA düşer ki 350mA lik lede 550mA verirsen bir süre sonra onlarda bozulacak tir. 

Ayrıca ledlerin şiddetini ayarlamanız için elinizde birde kontrol ünitesi olması gerekir. 

12V ile 4 ledi yakamazsınız. Yakarsınız ama tam güç alamazsınız. Tecrübe ile sabittir. Ledin voltajı 3.3 ile 3.5V arasında değişir. minimumdan yani 3.3 den 4 led zaten 13.2V yapar birde araya sürücü koyacaksınız ki oda voltaj yiyecektir.11.4V gibi bir voltaj kalır. bunu ledlere verdiğinizde zaten düşük voltaj olduğu için örneğin 350mA de yanması gereken led 250 - 270mA de yanacaktır. Buda 1W lık ledde 0,6W gibi bir değer yapar. Bu yazdıklarım ortalama hesaplardır. Net hesaplar için hesap yapmak gerekir. 

Diğer konu Ledlerin içerisinde zener diyot var ise ki kaliteli ledlerde genelde bulunur arada biri arıza yaparsa o led söner ve diğerleri yanmaya devam eder. sıradan led ise doğru  arada biri giderse hepsi söner. Sizin dediğiniz yönten aslında daha riskli. Şöyleki 3 paralel yaptın 1W lık ledde 350mA*3= 1050mA yapar. Arada bir led bozulda ve 4 lü seri söndü. Otomatikmen 1050mA 3 e değil 2 ye bölünür ve seri başına 550mA düşer ki 350mA lik lede 550mA verirsen bir süre sonra onlarda bozulacak tir. 

Ayrıca ledlerin şiddetini ayarlamanız için elinizde birde kontrol ünitesi olması gerekir. 
Ledlerin onlerine koruma direnci eklemek gerek midir?

Hayır herhangi bir direnç koymaya gerek yok. Direnci akım sınırlama için koyuyorlar genelde. Zaten led sürücü kullanacağınız için dirence gerek yok.

Konu görüntüleyen kullanıcılar