Keşfet

Herhangi bir metal halide yararlı olur mu?

alper

Yeni Üye
Ad Soyad
alper
Merhabalar,

Yeni yaptığım Akvaryumum 70x70x40h kumu 10cm ve yukarıdan 5cm boşluk olduğunu düşünürsek ışığa 25cmlik bir su kalınlığım var. 24w T5 kullanıyorum. 2 adet aktinik yakıyorum günde 12 saat. eheim beyaz ve sylvania gurolux var ama sadece aktinikleri kullanıyorum. Çünkü özellikle beyazın hastalık ve yosun yaptığını tecrübe ettim. Şimdi bu durumda aydınlatma için kullanılan sarı ışık veren uv filtreli 150w metal halide ile desteklesem uygun olur mu. gerçi  sps almadım almayı da düşünmüyroum ama öğrenmekten zarar gelmez diyorum.

Merhabalar 

Sarı ışık dediğiniz piyasa malı normal bir Aydınlatma olan MH ise olmaz akvaryumu için üretilmiş soğuk beyaz diye geçen min 10000k dan 20000k ya kadar çeşitleri olan bir MH kullanabilirsiniz 

Beyaz ışığın yosun yapması tamamen kelvin değeri ile doğru orantılı olup alt basamakta su değerleri ile doğru orantılıdır 

MH ninde sıcaklık ve yüksek w dez avantaşlarının da olduğunu unutmayın sizin yerinizde olsun en azından flo + led hibrit bir kombinasyon düşünürdümü 

Merhabalar 

Sarı ışık dediğiniz piyasa malı normal bir Aydınlatma olan MH ise olmaz akvaryumu için üretilmiş soğuk beyaz diye geçen min 10000k dan 20000k ya kadar çeşitleri olan bir MH kullanabilirsiniz 

Beyaz ışığın yosun yapması tamamen kelvin değeri ile doğru orantılı olup alt basamakta su değerleri ile doğru orantılıdır 

MH ninde sıcaklık ve yüksek w dez avantaşlarının da olduğunu unutmayın sizin yerinizde olsun en azından flo + led hibrit bir kombinasyon düşünürdümü 
Peki benimde merak ettiğim bir noktaydı. Kaç kelvin altındaki değerlere tereddütle yaklaşmamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse.  8.000K iyi bir değer midir. Veya day light diye gecen 5.600K lik LED'ler bize sorun çıkarır mi acaba ? 

Birde ledde beyaz olunca zaten maks kaç kelvin olabilir mi ? 

Tesekkurler :)  

Merhabalar 

Ayrıntılı bilgi için çok teşekkür ederim. Aynen dediğiniz gibi piyasa malı ışıklandırmaydı. Elimde varken değerlendirebilir miyim diye merak etmiştim.  Daha önce 70x70x100h olan akvaryumumda 400w radium 20.000k MH kullandım. çok memnun kalmıştım. Günde sadece 5 saat yakarak ne yosunlanma ne hastalık hiçbirşey yaşamadım ve soft/lps mercanlar çok sağlıklı yetişti. Ta ki görsel amaçlı beyaz t5 eklememe kadar. Su değerlerini dengeli tutacak kadar tecrübeli olmadığımdan beyaz ışık her daim bana zarar verecektir. Bu yüzden zaten sps'lere hiç girmiyorum.

Şimdiki akvaryumumda  günde 3-4 saat de olsa mercanların gelişimi ve renklenmesi açısından Mh ile desteklemek istiyorum. Isı konusunda haklısınız. En azından sonbahar ve kış sezonunda 150w radium vs kullanmayı kesinlikle düşünüyorum. Şimdilik bir hobiciden aldığım led lambaları kombine edip lehimleyerek birşeyler yapacağım o zaman. Tekrar teşekkür eder iyi hobiler dilerim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Peki benimde merak ettiğim bir noktaydı. Kaç kelvin altındaki değerlere tereddütle yaklaşmamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse.  8.000K iyi bir değer midir. Veya day light diye gecen 5.600K lik LED'ler bize sorun çıkarır mi acaba ? 

Birde ledde beyaz olunca zaten maks kaç kelvin olabilir mi ? 

Tesekkurler :)  
Şimdi bu konu başlı başına bir ana konu yani kurulumun 4 ana unsurunun bir parçası ki önemli bir parçası bana göre 

hobicinin aklına bazı sorular gelebiliyor biz doğayı taklit ediyoruz güneşin kelvin değeri bu kadar yüksek değil gibi mesela vs...

teknik detaylara çok girmeden bize yarayacak şekilde konunun özeti şöyle

güneşin verdiği  ışık denizlerimizde ve kapladığı alanı da düşünürsek derinler doğru mavi bir ışık şeklini alır yani yüzeyden derinlere indikçe renk bizim gözümüz şekilde mavi dir. Mercanlar da bu specturm içersinde büyür gelişir DOĞAL ORTAM OLDUĞU İÇİ her mercan, yerleşim olarak kendine uygun yeri seçer ve gelişir işin en kısa özeti

bizler için beyaz kavramı sıcak beyazdan soğuk beyaz a kadar bir skala içerisinde bizler soğuk beyaz diye tabir ettiğimiz 10000k ve üzeri her türdeki aydınlatmayı tanklarımızda tercih ederiz sebep olarak yosunlaşma etkisinden tutun görselliğe kadar bir çok sebebi bulunmaktadır 

peki denizlerimizde bu yosunlaşma niye yok derseniz ? Şöyleki yukarıda bahsettiğim gibi güneş ışığı derinler indikçe kelvin değeri yükselir bizim tanklarda hem böyle bir derinlik yok hemde deniz gibi kendini saf ve temiztutacak kadar güzel bir sistem yok ışık + besin fazlalığı nitrat fosfat oranları da birleştimi birde 4,500 5500 veya bu değerlerdeki kelvinlerle aydınlatma yapılırsa alın size güzel bir yosun akvaryumu yani yosun gelişimi için güzel bir ortam

biz ne yapmalıyız 

bizler kombin bir armatür yani aydınlatma yapmalıyız bunu için beyazlar için akvaryum ebatına göre 10,000-20,000 k arası beyaz karışımı actinic mavi kraliyet mavisi (fotosentez için) bir karma yaptığımız zaman verim almamak için bir sebep yok

Burada ki kriter led olsun flo olsun mh olsun bilindik üreticilerin marka olmuş ürünlerini almak  doğru ebat için doğru led veya flo sayısı belirlemek ha bir de tank ta ne beslemek istediğimize göre bir yoğunluk yani aydınlatma gücü(W) cinsinden belirlemek 

saygılarımla

Tesekkurler detaylı açıklamanız icin öncelikle. 

Aslinda ben kendi ışığımın bazı ledlerinin değerini tam bilmiyorum. Fakat suanda lps soft gün simülasyonunda kullanıyorum. Ve burada olan kırmızıyı tamamen kaldırdım. 

Fakat 5.600 k olan day light %30-40 civarlarında var. Bunu tamamen kapatmak mi doğru olur acaba ? 

Ayrica x30 un beyazı da kaç kelvin tam bilgim Yok 

nasil bir yol izlemek sizce doğru. 

Arkadasin konusunu meşgul etmiş olduk ama tesekkurler. :)  

X30 sonuçta bir firma yapımı arge si olan bir ürün soft lps için tank boyutuna göre yeterli 5,600 k %30 civarı kalsın bence büyümeye etkisi olur

25-30cm su derinliğinde metal halide çok gereksiz olur...

metal lambanın özelliği, spot gibi ışığı derine indirebilmesi...

t5 in özelliği ise çok geniş dağıtması/yayması...

led ise , ne tam dağıtabiliyor, ne tam yayabiliyor...

t5 gibi dağıtacak şekilde tasarlansa lens vs, etkisi yok denecek kadar azalıyor, t5 lambadan daha yüksek Watt led koyman gerekiyor...

metal gibi odaklayıp derine inecek şekilde tasarlasan tüm tanka dağıtamıyor, üzerine geldiği canlıyı geliştirir...

avantajı, renkleri güzel gösterir, ısı vs çok problem olmaz...

kısaca alçak tankta t5 en iyi etkiyi verir, ekstra renk görmek ve biraz da shimmer effect için yanına led eklenebilir...

lenssiz, odaklanmamış bir led den yine shimmer effect beklemeyin...

t5 yanı,

spot formunda , lensli (70-80-90 derece olabilir ihtiyaca göre) bir led armatür ilavesi hem renk hem ışık dalgalanması görüntüsü verebilir...

sade ledle mercan yetiştirmek için, akvaryumun taban veya tavan metrekaresi kadar led ile dolu armatür tasarlamanız gerek...

onun da elektrik tüketimi t5 i falan sollar, tanka ısı vermese de Odayı fırın gibi ısıtır...

illa led istiyorsanız, mercan büyütecekseniz, hibrit armatürlere bakın , pacific sun, ati powermodul hybrid gibi...

veya iyi bir t5 armatür yanına Kessil gibi spot led armatürler ekleyin (t5 ler gelişim, LED'ler görsel keyif için)

Konu görüntüleyen kullanıcılar