Keşfet

İlgilenenlere No3'ün Etilalkol Kullanarak 0'a Sorunsuz Düşürülmesi

Osman Bey, lütfen yanlış anlamayın ben size hava atıyorsunuz ve benzeri bir ithamda bulunmadım. Sadece PS ' iniz gerçekten güzel bir PS bunu söyledim ama sadece PS 'e güvenmekte yetmiyor bunu belirttim.

Ama elbette bunlar benim düşüncelerim. Kanun değil yani. Herkesin kendine göre bir düşüncesi var. Herkesin farklı bir metodu var. Bazı şeyler deneyim ile elde ediliyor. Ancak bence her sistemde su parametlerini düzenli olarak takip edip gerekli bakımları zamanında yapmak çok önemli.

Ben zaten demiyorumki kötü bir PS alın, her tarafı canlı doldurup üstüne toz şeker atın hiç bir problem kalmaz. Amacım Sütlaç tarifi vermek değil.

Yeni başlayanlar okuyacaklar veya okumayacaklar ama sonunda kendilerine göre bir tercih yapacaklar. Hata yapacaklarsa yapacaklardır.

Sonuçta deneyimde önemli. Çünkü şeker metodunda 0 nitrat 'dan 1 gün içinde 12.5 nitrat 'a şeker kullamını bırakır bırakmaz çıkanlarda olmuş.

Yeni başlayanların zaten İleri Seviye Konular altında bu konuyu tartıştığımızı anlamaları gerekli.

Bu bilgi paylaşım platformunda bilgilerimizi paylaşıyoruz. Ben sizin şahsınıza da gelişmelere kapalı demedim. Lütfen tüm yazdıklarımı üzerinize almayın.

İlaveten PS ne kadar kuvvetli olursa olsun çok aşırı yüklü bir sistemde sağlıklı bir şekilde 0 nitrat yapamıyabiliyor.

Umarım sizi kırmamışımdır veya bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemişimdir.

 
Not: Çoğu görüşte ki bende şahsım adına bu görüşe katılıyorum uzun süre ölçülemeyen 0 nitrat için olumlu düşünmüyor. 3 - 5 değerinde nitrat 'ın hiç olmamasından çok daha iyi olduğu düşünülüyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bence doğru ekipmanlarla kurulmuş bir akvaryumda istenmeyen bir nitrat olmamalı. Akvaryumda hedeflediğiniz nitratı (0, 5, 10, vb hangi seviyede tutmak istiyorsanız), yakın seviyelerde tutacak ekipmanınızın olması gerekir (ps, refugium, dsb, vs.). Eğer sırf şeker ya da votka ile olsaydı zaten akvaryuma 1 tane kaya koyup düzenli olarak şeker eklememiz mükemmel bir akvaryum için yeterli olurdu.

Örneğin benim akvaryumumda başta nitrat sürekli sıfır çıkıyordu ve bir süre sonra ölçmeyi kestim. Daha sonra reef booster eklemeye başlayınca 200 litrede TF1000 yetersiz gelmeye başladı ve nitrat arttı. Bu yüzden PS'yi değiştirmek zorunda kaldım fakat mevcut nitratı düşürmek için şeker kullanıyorum (henüz etkisini görmedim). Bu tarz bir durumda şekerin ya da diğer düşürme işlemlerinin kullanılabileceğini düşünüyorum ama nitratı sıfırlandıktan sonra nitratınız hızlı bir şekilde artma eylemi gösteriyorsa şeker, votka gibi yöntemleri kullanmanın bir anlamı yok. Böyle bir durumda PS değişimi, refugium ekleme gibi fiziksel ya da biolojik yöntemler kullanılmalı. Çünkü nitratın hızlı bir şekilde yükseliş gösterdiği bir akvaryumda şeker eklendiğinde bakteriler sürekli artıp azalacaktır. Bu sudaki oksijen miktarının sürekli artıp azalması demek ve oksijen miktarı tarafından etkilenen diğer parametreler de değişikliğe uğrayacaktır.

Belki birkaç yıl sonra başta dediğim gibi deniz akvaryumları PS, refugium, kaya vs olmadan sadece suya karbon ekleyerek ayakta kalan akvaryumlar popüler olacaktır, kim bilir? Ama şimdilik böyle bir şey yok ve bu sistemi "düzenli" olarak kullananlar genelde nitratı düşük olup sps akvaryumlarında daha da düşürmeye çalışanlar, bu nedenle de çok az miktarda kullanıyorlar. Yüksek miktarda özellikle anemonlar kötü etkilenebiliyor.

 
Selim fosfatı hassas ölçen bir test kitin yok ise; nitratı düşürmek için şeker ekleme derim.

Nedenine gelince; fosfatın 0.01 ve altındaysa ortamda şeker, bakteri ve nitrat olsa da nitratı daha fazla düşüremezsin. Suda biriken karbon yükü de biriktikçe sorun yaratabilir. Şeker vodka vs karbon eklemesine dayalı metodlarda nitrat veya fosfattan biri sıfırlandığında diğerini artık daha fazla düşüremiyorsunuz. Ben zamanında düşürmek için suya fosfat bile eklemiştim :D

Reefcentraldan okudugum için değil bizzat denediğim için söylüyorum :D

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bol bol yemliyorum balıkları fosfat artsın diye :D , bakalım birkaç hafta daha deniyip sonuçlarını yazarım :)

 
Bu yüzden zeovit metodu kullanım klavuzunda fosfat giderici kullanılmasını önermiyorlar :D

Sera granumarin gibib bol fosfatlı bir yemin faydası olabilir bu durumda :D

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Selim balıkları obez edeceksin bir şey değil :)

 
Abi, benim akvaryumda 75 litre ama 50 litre su alıyor.Nitrat 50 mg/lt altına düşmüyor.Acaba kaç litre veya ml votka akvaryuma atayım? Balıklar sarhoş olmasın?

 
Özdemir Bey bu son mesajdan sonra sanırım ne demek istediğimi daha iyi anlamışsınızdır :D :D :D

 
Osman Bey demek istediğinizi zaten en başta anlamıştım sizinde benim demek istediğimi anlamışssınızdır umarım.

 
Deniz Bey, konuyu baştan sona tekrar okumanızı rica ediyorum.

 
Güzel bir tartışma olmuş. Baştan sona ilgi ile okudum.

Tekrar etmekte fayda var; hobiye yeni başlamış arkadaşların şeker, votka, etil alkol, bakteri yöntemleri, zeovit gibi son derece dikkatli davranılması gereken yöntemlerden şiddetle kaçınmaları gerektiğini düşünüyorum. Hobiye başlamadan, nefret etmeyin...

 
Şeker zamanında çok kullanmış biri olarak Osman a katılıyorum. Eğer fosfat yada nitrat ikisinden biri ''0'' landığında şeker eklemeye devam ederseniz KH ve PH ta ciddi oynamalar oluyor. Hah tamam biri sıfırlandı diyede eklemeyi direk keserseniz başladığınız noktadan daha fazla nitrata sahip oluyorsunuz. Çünkü o güne kadar beslediğiniz bakterilerin hepsi bir anda ölüp atık oluşturuyorlar. ( Eğer sistem kaldırmazsa anlık olarak oluşan amonyak ve nitritin neler yapacağını burdan yazmaam gerek yok heralde )

Önce nitratın tankta olmasını istediğiniz seviyesini belirleyip ( Softlar 0 nitrat pek sevmezler ) sonra nerede hata olduğunu bulup ondan sonra son çare olarak bu methodları denemenizi öneririm. 200 lt lik akvaryuma 3 - 4 tang atıp ondan sonra ben en baba ps i aldım neden hala nitrat yüksek diye bu methodlara başvuranlarda kendilerini kandırmış olurlar.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bu dozları günlük uyguladınız anladığım kadarı ile ilk olarak her gün 0,1 ml/100 lt daha sonra 0,5 ml/100 lt hergün 3.haftadan sonra 1,5ml/100 lt ve 5.hafta günde 4ml/100 lt akvaryuma etilalkol eklediniz? doğrumu anladım.Bende de ciddi bir nitrat sorunu var 40-50 ppm lerin altına düşüremiyorum bir türlü.Bu yöntemi uzun süredir okuyorum ve aklımda olan bir yöntem.Sizin anlatımınızda gayet sade olmuş.bunu uygulamayı düşünüyorum artık.
ilk hafta günlük artırım, birinci hafta sonunda kullanılan en son etil alkol miktarı (x ml), daha sonraki haftalar için ( x+1ml günlük sabit doz'da, bir hafta boyunca) bir sonraki hafta ((x+1)+1)ml diyerek devam edilecek. Haftalık nitrat kontrolu yapınız, acele etmeyiniz ve bıkmayınız.

Sisteminiz ve PS 'siniz iyi. Sumpta ve akvaryumdaki kum kalınlığı ve bio yük önemli. bu sizin NO3 düşürme süresini etkiler.

 
Google da aratırsanız çok güzel vokta filtreleri diye dıy sistemler var oldukça başarılı. Vaktinde kullandığım yöntemlerden biri idi bir çok yöntemimden. Ama başarılı ve efektif olması için mutlaka dozaj pompası gibi bişi gerekiyor. 1-2 gün vokta eklemeyi unutursanız yada acil bi işiniz çıkıp bakamazsanız sisteme amonyak patlaması oluşur. Ben PS yi değiştirdikten sonra varolan nitratı elimine etmek için vokta denedim ve 1 ay içinde 5 düşürdüm bıraktım. Kullandığım ps çok büyük olmasına rağmen toplama kabı votka kullanırken inanılmaz bi şekilde kuru yapışkan bi köpük oluyordu ve günde 2 kez temizlemem gerekiyordu. Zor bi iş dozaj pompası yoksa

 
hımm yazılar çok hevesle okunup çok dikkatli olunması gereken türden.

tecrübeler ve teorilerin arasında kalmamak zor,ama şu varki her yazı ayrı ayrı takdir edilecek düzeyde.

açıklamalar için teşekkür ederim.

 
Bende Osman bey gibi düşünüyorum, özellikle alkol ve şeker gibi karbon desteği yapılan uygulamaları ben marin tanklar için daha güvenli ve mantıklı buluyorum, ama marinde bile etkin bir PS olmadıkça redoxdaki oynamaların sisteme getirdiği ciddi bir risk olacaktır.

Reef de ise doğru bir sistem kurmuşsanız, asgari gerekleri yerine getirmişseniz bence nitratla ilgili sorununuz olmamalı. Oluyorsa sisteminizi sorgulayın.

Reef tankta çok kontrollü olarak kullanılabilir ama bence bunu burada okuyup kullanmayı düşünen çok az kişi tankını gerektiği gibi kontrol altında tutacaktır. Zaten o dikkati ve özeni gösteren bir kişinin nitrat gibi bir problemi olacağını sanmıyorum.

Bu hobide hiçbir mucizenin olmadığına inanıyorum, başarıyı getiren tek şey bence detaylara verilen önem.

İnternet ortamında her okunanın doğru olmadığını, yerli veya yabancı olsun bir çok sitede güvenilirliği çok düşük yazılarla, önerilerle dolu olduğu açık. Henüz tek bir canlıyı bile sağlıklı yaşatamayan arkadaşların genele önerilerde bulunduğu, hatta makaleler yazdığınıda gördüm.

 
Ben RC deki 35-40 sayfalik bakteri, zeovit, seker ve Votka metodunu ilk uygulayan iki kisiden birinin de yazdigi basliklari hicbir mesaj atlamadan okumustum. Acikcasi bu baslik bir Turk olarak bana da pek bir Turk isi olmus gibi geldi.

1- Pek cok buyuk forumda bu konularla ilgili acilan uzun basliklarda insanlar uygulayarak deneyimlerini paylastilar, ben yaptim oldu diyen pek gormedim.

2- 30 C su sicakligi toplu katliama sebep olmaz.

3- Mercan kumu ile DSB olmaz. Akvaryumun dibinde muhtemelen 10-15 cm yuksekliginde mercan kumu var DSB degil. DSB nin isleme mekanizmasi cok farklidir. Hangi kum olursa olsun 2mm lik kum ile DSB olmaz cunku DSB nin islemesini saglayan farkli organizmalar belli sediment buyukluklerinde yasarlar. Mercan kirigi ya da kumu keskin hatlara sahip oldugu icin yine bu organizmalar ve canlilar bu tip substrat uzerinde yasamaz.

4- Sumpta mercan kirigi ve filtre sungeri... Dipte mercan kumu (DSB)...

5- Yanlis anlamadiysam nitratin sifirlanmasi 48 gun surmus peki bundan sonra mercanlari ney ile beslemeyi dusunuyorsunuz? Esas sorun nutrientler sifirlandiktan sonra canlilarin beslenmesi. Yani daha olmus bir sey yok.

6- Zeovit, zeolit parcalarinin sumpa atildigi bir sistem degildir. Zeovit yonteminde kullanilan bir suru urun vardir ve nutrientleri sabit tutmaz sifirlar.,

7- David Saxby ya da ayin tanki secilmis akvaryumlarin sahipleri bu yontemleri nitratla bogustuklari icin ya da PS zayif geldigi icin degil sifir nutrient+besleme ile daha saglikli ve daha guzel renkli SPS lere sahip olmak icin uyguluyorlar. Asiri balik yukunun etkisini sifirlamak icin kullananlar da var.

8- Bu tip konularda yorum yapabilmek ve tavsiyede bulunabilmek icin hem okurken hem de tavsiyede bulunurken hicbirseyi kacirmamak lazim. Seytan ayrintilarda gizlidir.

9- Votka ile ilgili baslikta sistemi bulan iki kisiden biri olan adam DSB olan akvaryumlarda kullanilmamasi gerektigini vurgulamisti. Herhangi bir sebep vermemisti fakat votka dozlamaya basladiktan sonra coken pek cok DSB li akvaryum oldugunu belirtmisti.

10- Temeli bakteriye dayali yontemlerde, beslenerek asiri sekilde ureyen bakteriler nitrat ve fosfati tuketir ve yasam surecini doldurduktan sonra yuzeyde film tabakasi olustururlar. Nutrientlerin gercek anlamda sistemden atilmasi PS sayesinde olu bakterinin sistemden atilmasi ile gerceklesir. Asiri yogunlasan bakteri sisteme ekstra yuk bindirir. Acaba David Saxby en son elektrik kesintisine tanik oldugunda kac yasindaydi? Ben 7,5 yildir burdayim sadece bir kez elektrik kesildi. Elektrik kesintilerinde sistemi nasil ayakta tutacaksiniz? Zayif gelen bir PS ile sisteme nasil oksijen kazandiracaksiniz? Yine bu zayif PS ile olu bakteriyi nasil sistemden nasil uzaklastiracaksiniz?

11- Resifakvaryumlarinda esas sorunlar genelde nutrientler sifirlandiktan sonra basliyor.

Hic denemedim olur olmaz diye bir yorum yapmam yanlis olur. Hangi sistem olursa olsun uygulama iyice anlasilmadan kestirme yollara gidildiginde sonu husrandir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
:D Dün gece uzunca bir süre elektrik kesilmiş (Uzun süreli elektrik kesintilerinde ciddi bakteri ölümleri oluyor) , akşam yatmadan önce toplama kabını boşaltmıştım buna rağmen sabah kalktığımda PS toplama kabı ağzına kadar normalde olması gerekenden daha açık renk kahverengi sıvıyla doluydu. Şeker falan kullanıyor olsaydım eğer sanırım amonyak patlaması yaşardım :D

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
H Aranıyor 1 195

Benzer konular

Geri
Üst