Keşfet

İlgilenenlere No3'ün Etilalkol Kullanarak 0'a Sorunsuz Düşürülmesi

Bakteri kullanmaya başladığımdan beri pH değerini tutturamıyorum. Sürekli buffer kullanmak zorunda kalıyorum. Bunun yanı sıra Aquavital Nitrigon 2 ürününüde denedim ancak maalesef nitrat konusuna fayda etmedi.

Sistemden kayaları çıkarttım , akıntıyı 3 katına çıkardım ancak nitrat düşmüyor. Su değişimi yapıyorum yinede nitrat kıpırdamıyor. PS 'i değiştirdim 2800 Lt 'lik Hydor Performer 2000 PS koydum ancak hiç bir değişiklik yok.

 
Özdemir Bey,

Daha önce de belirtmiş ve uyarmıştım, ancak gördüğüm kadarıyla çok dikkate almamışsınız. Ben yine de tekrar uyarayım.

Tanklarımızda hangi yöntemi kullanıyor olursak olalım dikkat etmemiz gereken en önemli nokta stabilite. Su değerlerimizde gerçekleşen ani oynamaların, önüne geçilemez negatif durumları doğurma riski son derece yüksektir. Bundan kaçınmalıyız. Sürekli yöntem değiştirmek bu sonucu doğurabilir. Tanklarımızda ne yapıyorsak yapalım, herşeyi zamana yaymak durumundayız. Tanklarımızda iyi şeyler uzun zaman içinde gerçekleşirken, kötü şeyler hep çok kısa sürelerde olur.

Sizce uygun olan metodu seçin ve uygulayın. Olmadı bu yöntem demek için en az 6 ay beklemeniz lazım. Bu süre geçmeden yöntem değiştirirseniz, yine sonuç alamazsınız. Sonuçta bu yöntemlerin hiçbiri kısa sürede mucize yaratmıyor. Mucize yaratan sadece sizin sabrınız ve emeğiniz olabilir, başka bir şey değil.

Kolay gelsin.

 
Özdemir bey telde de konuşmuştuk nitrat bugunden yarına düşecek bişi değildir, ps nitratı indirgemez,su değişimi nitrat oranında mucize yaratmaz, nitrat tankın efektifliği sağlandıktan sonra minumum 2 ayda düşme eğilimine girer minumumda 4-5 ay sonra sonuç almaya başlarsınız.

 
Gökçe Bey,

Şeker yöntemi ile yabancı forumlarda ilk haftada 100 ppm 'den 0 ppm nitrat 'a düşen kişiler var. Uyarınızda haklısınız ancak nerdeyse 1 ay oldu nitrast 'da kıpırdanma dahi yok. Dün en sonunda votka 'ya başladım. 2ml votka ekledim sisteme. Ve kumu azaltıyorum. Yarında dip çekimine başlayacağım.

 
Devrim Bey,

Sizle konuştukdan sonra kayaları yaklaşık %85 oranında azalttım. Ancak bendeki kum kalınlığı yer yer ana tankda 6 - 10 cm arası değişiyor. Şimdide kumu azaltmaya çalışıyorum. Kum kalınlığını 1 - 2 cm 'e çekmeye çalışıyorum ancak bu dolu bir tankda çok zahmetli bir işlem.

 
Gökçe Bey,
Şeker yöntemi ile yabancı forumlarda ilk haftada 100 ppm 'den 0 ppm nitrat 'a düşen kişiler var. Uyarınızda haklısınız ancak nerdeyse 1 ay oldu nitrast 'da kıpırdanma dahi yok. Dün en sonunda votka 'ya başladım. 2ml votka ekledim sisteme. Ve kumu azaltıyorum. Yarında dip çekimine başlayacağım.
Özdemir Bey,

Anlatmak istediğim bu zaten. 1 haftada nitratı 100 ppm den 0 ppm e düşürmek iyi bir şey değil. Bence bu kadar kısa sürede yapılan bu radikal değişim özellikle tank yüklü ise çok riskli. Balıklar belki tolere edebilir, ama mercanlar için çok daha zor olur. Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın, yavaş yavaş yapın. Sonuç alıp alamayacağınızı 4-5 ay sonra göreceksiniz. Eğer sonuç alamazsanız başka bir formül denemek gerekir.

Size kendi tecrübemden örnek vereyim. 1,1 tonluk karışık resif tankımda 6 adet tang vardı. Nitratım 50-70 ppm civarındaydı. Bu değere yavaş yavaş yükseldi. Bu yükseliş sırasında hiçbir canlımda (SPS ler dahil) kayıp yaşamadım. Büyüme de fevkalade idi. Tek sıkıntım yeterince berrak olmadığına inandığım suyumdu. Bakteri yöntemi kullanmaya karar verdim. Bunun için nitratı sıfırlamam gerekiyordu. Ben de tanglerin hepsini elimden çıkarttım. Başka balık, mercan eklemedim. Yemleme miktarını doğal olarak azalltım, günde 4 kez yem verirken, 2 kereye düşürdüm. Buna rağmen 50-70 ppm olan nitrat, her hafta %10 su değiştirmeme rağmen ancak 4 ayda 0 ppm oldu. 0 ppm i görünce, prodibioya başladım. Yaklaşık 3 ay sonra pırıl pırıl suyum oldu. Yaklaşık 7 aylık bir sürede istediğim sonuca ulaştım. 1-1,5 yıl kullandım. Şimdi (yaklaşık 6 aydır) kullanmıyorum. Su hala cam gibi. Bu zaman zarfında tanka giren balık 1 adet yellow tang ve bir kaç parça SPS oldu. Nitratım hala 0.

 
Ph değerlerim artık son derece sabit hale geldi.

Su net.

Bugün 6. veya 7. gündeyim Votka metodun 'da.

Canlılar daha iyi açmaya başladı.

Gün aşırı zooplankton ve fitoplankton beslemesi yapıyorum.

Yarın değerleri ölçeceğim.

 
YORUMSUZ:

İyi Günler Koray Bey,

Moderatörlük kolay bir iş değildir ve fedakarlık ister. Size tamamen katılıyorum.

Moderatörler, yazılan makaleleri dikkatle okumaları aynı konu başlığı altında değişik kişilerin yazılarını bir birine karıştırmamalı ve yazılanlara doğmatik olarak değil de pragmatik yaklaşmaları gereklidir.

"30 C su sicakligi toplu katliama sebep olmaz." akvaryumun niteliğini ve barındırdığı canlıları bilmeden söylenebilecek bir kural/saptama değlidir.

"Mercan kumu ile DSB olmaz" Reef Central ve Reefkeeping'de bir çok ayın akvaryumu seçilmiş akvaryumlarda Aragonit, CaribSea sand, Oolitic sand, Fiji sand vs. adlı, mercan kumu/ları ile adamlar DSB yapmışlar. Hatta bir tanesi PS bile kullanmamış (bkz.

mercan kumundan DSB'e örnek yine RC'den (bkz. , yine bkz. , ,

,

burada da sump da DSB yapmış ve özellikleri:

"Refugium type 30 gallon sump using caulerpa and believe it or not xenia as nutrient export

AquaC Urchin in-sump protein skimmer

100 lbs. Marshall Island live rock, 20 lbs. Monano live rock

2-3" aragonite DSB

Occasional use of activated carbon "

görüldüğü gibi mercan kumundan DSB (Deep Sand Bad) yapılıyormuş.

Deep Sand Bad'i (Derin Kum Yatağı) Deep Sediment Bad'la (Derin Tortu/Çökelti Yatağı) ile karıştırmamak lazım. Şimdilerde bu Çökeltileri "Miracle Mud" olarak pazarlıyorlar.

Dikkat ederseniz bu akvaryumlar, 2001 ve 2002'nin başlarına ait. Demekki bu kişilerin yaptığı akvaryumlar tercüme edilseydi, bize 6-7 yıl öncesinden bize ne yapacağimızı gösteren, ufkumuzu açan hiç şüphesiz "Referanslar" olacaklardı.

Yurt dışında moderatörlük yapan adamlar bilmedikleri bir konu hakkında soru ile karşılaştıklarında " Bu konuyla ilgili bilgi sahibi değilim diyerek, bilen arkadaşlar ilgili konuda bilgi toplayıp gönderebilirlermi diye açıkça forumda yazıyorlar.

Meşhur "Vodka ile NO3 düşürülmesi" konusunda Moderatör Randy Holmes- Farley konu hakkında detay'da fazla bilgisi olmamasına rağmen bu işi yapan, üzerinde çalışan kişilere çağrı yapmış, ve Habib Shakta'sından, Ron Shimek'e kadar dünyadan bir sürü kişi bilgilerini, deneylerini, topladıkları bilgileri burada sunmuşlardır. Sonundada güzel bir çalışma çıkmıştır.

" Tercüme edilirse hakikaten dünyanın bu tarafındaki kısıtlı bilgi kaynaklarına sahip Türk hobicilerine bir ışık olur inacındayım.

Resif bölgesine de sorulan bir çok sorunun cevabı RC'lin thread'lerinde yazılı bulunmakta.

Deniz kavaryumununa başlıyan kişilere;

- Optimum Balık,

- Optimium Balık+Mercan,

- Optmimum Mercan(SPS)" akvaryumlarının minimum sistem mimarisi (configuration) ortaya çıkarılırsa, Bu herkes için bir referans "BIBLE" olur.

Saygılarımla.

Murat

Dediklerinize katılıyorum. Akvaryum üzerine her türlü konuda tartışabilirsiniz. Karşınızdaki moderatör olduğu için farklı bir uygulama söz konusu olmayacaktır. Ben başlığa o mesajı yazarken yaptığımız tartışmalarda iki üye gibi karşılıklı tartışalım anlamında genel bir uyarı yaptım. Bazen tartışırken bir anda taraflardan biri diğerinin mod olduğunu vurgulayınca ortaya mod-üye tartışması varmış gibi bir durum çıkıyor, biz bu olmasın istiyoruz.

Öneriniz çok güzel bir öneri. Aslında 2-3 yıldır yaptığımız tartışmalarda sistemlerin optimum şekli az çok ortaya çıktı ancak bunları formata sokup biraz daha şekilli hale getirmek lazım.

Biz mod-üye ayrımı olsun istemiyoruz forumda, bu bakımdan o uyarıyı yaptım, yoksa yanlış anlamayın, amaç hepimizin forumda katılımcı olabilmesi ve tartışabilmesi.

İyi günler dilerim.

Koray.

 
Murat Bey yanlış anlamışsınız sanırım. Forumda kimse aragonitten DSB olmaz demedi. Mercan kumu ile aragonit birbirinden farklı şeyler. Mercan kumu mercan kırıklarının ve mercan iskeletlerinin minik minik ufalanmasından meydana gelen yapay bir kum. Aragonit/Oolit ise mercan, alg, sünger, istiridyeler, salyangozlar, midyeler gibi birçok farklı kalsiyum iskeletli canlının papağanbalığı, denizyıldızı gibi bazı canlılar tarafından öğütülüp kuma dönüştürülmesiyle oluşuyor. Aragonit tabiki de DSB'de kullanılır, zaten ya aragonit ya silika kullanabilirsiniz.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Papagan baliklarinin sert mercanlari yedigini biliyorum yedikleri lps/sps gibi iskeletli canlilarinin iskeletlerinide diski yoluyla atiyorlar yani bir tur geri donusum sistemi/ manda/tezek iliskisi gibi,bir papagan baligi bir sene zarfinda 2 tondan fazla kum uretiyor mercan kumu ile aragonit arasindaki fark denizin farkli yataklarindan mi ? kaynaklaniyor yoksa cok farkli bir etkenmi soz konusu.

 
Mercan kumu diye satılan şey mercan iskeletlerinin ve mercan kırıklarının ince ince kırılıp kum haline getirilmesinden kaynaklanıyor, yani insan yapımı. Aragonit ile arasındaki fark, mercan kumu kırılarak yapıldığı için çok sivri bir yüzeye sahiptir. Bunu görmek için tabi mikroskopla bakmak gerek. Bu da hem DSB'nin homojen yapıya sahip olmasını hem de en önemlisi içerisinde canlı çeşitliliğinin olmasını engelliyor. Aragonit ise doğal olduğu için yuvarlak bir yüzeye sahip. Tabi yuvarlak derken yusyuvarlak değil, oldukça girintili çıkıntılı bir yuvarlak. Hatta 2,5cm küp kum bilmem kaç futbol sahası kadar yüzey alanına sahip gibi astronomik bir şey :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Madem o zaman aragonite niye çok para verelim.Sadece aralarında keskinlik, yuvarlaklık farkı varsa?

 
Yuvarlaklık oldukça önemli bir şey aslında. DSB'de neden önemli olduğunu söyledim. İnce bir tabaka olarak kullanıldığında da homojen olmayacağı için pislik tutma kapasitesi artacaktır. Ayrıca yine mikro canlıların çok sevdiği bir ortam olmayacak ve balıklara da zarar verebilir. Ama illa pahalı aragonit kullanmak zorunda değilsiniz, ben Çeşme'den çıkarttığım toz şeker inceliğindeki kumu kullanıyorum. Kuvars/silika kumlar ucuza bulunabiliyor bunlar kullanılabilir.

 
DSB sistemlerin efektif etki gösterme süreçleri ne kadar zaman içersinde başlıyor?

 
Arkadaşlar bu konu hakkında tartışmaya son noktayı REEF KEEPING AĞUSTOS 2008 Mr.Nathaniel A. Walton (Genetics) and Mr.Matt Bjornson (Stony_Corals)

Mr.sayısında koymuştur.

İligilenen arkadaşlar buradan okuyabilirler

BAKINIZ "

SEVGİLİ MODERATÖRÜMÜZ Sn. KADİR AYTAR'a ithaf olunur

Vodka Dosing...Distilled!

A Powerful Method for the Reduction of

Nitrates and Phosphates within the Reef Aquaria

by Nathaniel A. Walton (Genetics) and Matt Bjornson (Stony_Corals)

Introduction

--------------------------------------------------------------------------------

While the concept of using an organic carbon source to reduce nutrients is not new to the hobby, it has recently gained considerable popularity. The number of carbon-source dosing threads on Reef Central (RC) currently reinforces this statement. These threads range in dosing of a single carbon source: vodka, sugar, or vinegar, to the combination of these three. Notably, the first major thread on RC for this subject was quite lengthy starting a couple of years ago ("Dosing vodka to bring down N and P"). This thread highlights the results of many aquarists that were achieved through careful vodka additions to their aquariums. Users note a dramatic decrease in nitrate and phosphate molecules, while others note increased coral coloration and clearer water. In this article we will discuss these potential benefits and give instruction on vodka additions while condensing the many threads on this subject into a more easily readable format.

Before starting, as with any project, there is a great deal of information that needs to be taken in and understood. While reading this if there is any question that is left unanswered please ask either someone on RC or in local reef club. We ask that you read and ask questions until you have a firm understanding of the concepts behind vodka dosing. There are no dumb questions! And remember as with all good things it takes time, effort, and understanding to do a task properly.

What is an Organic Carbon-Source?

--------------------------------------------------------------------------------

Carbon is the fourth most common element in the universe. It is unusual in nature as it has the ability to self-polymerize forming long chains. Carbon’s abundance combined with its ability to form a wide range of polymeric structures allows this molecule to form essential molecules found within all organisms. Carbon is found within reef aquarium in abundance as inorganic bicarbonate. When these carbon molecules are incorporated into more complex forms within cells they are termed organic.

It has been reported that addition of certain organics can help enhance the appearance of the reef aquarium by reducing nitrates and phosphates. To do this, people have experimented with sugar, vinegar, and vodka. All of which are organic. Our discussion is focused on vodka addition. The reason vodka is used in comparison to other spirits such as whiskey, gin, or brandy is that vodka is more pure in composition than most other spirits because of its process of distillation. Other spirits are brewed with additives that enhance flavor. Vodka is not. Because it lacks additives it consists of mostly water and the organic compound ethanol. For this reason many feel vodka is a safer addition than other spirits by eliminating the possibility of adding other organic molecules that may act negatively within the reef environment.

Why dose Organic Carbon?

--------------------------------------------------------------------------------

The main purpose to dose organic carbon is the reduction of excess nutrients in the reef aquaria. The two main nutrients reduced organic carbon addition are nitrate and phosphate molecules (NO3 and PO4 respectfully). The reduction of phosphates, in turn, allows for enhanced calcification and growth of corals. Additionally, lower NO3 and PO4 have the added benefit of reduced nuisance algae, both bubble and hair. This observation has been reported numerous times by vodka users. The reduction in algae is the result of lower NO3 and PO4 within the water column and not a direct effect of ethanol addition. These potential benefits have lead some to add foreign organic carbon sources not usually found in the reef ecosystem to their tank. The organic compound most frequently used is ethanol (sold in stores as vodka).

The addition of vodka/ethanol is thought to increase bacterial biomass. For this, vodka addition would result in bacterial growth and reproduction. During this process nutrients in the water (including NO3 and PO4) are taken up for the formation of new macromolecules that are needed in cell synthesis and viability. Due to this rapid growth and reproduction, NO3 and PO4 can drop quickly detectable levels by most test kits on the market. The increased biomass of the bacteria leads to a notable increase in skimmate production, removing more waste than without vodka addition. The increased skimmate is thought to remove the bacteria or bacterial biproducts that have assimilated the NO3 and PO4 within the water column leading to NO3 and PO4 depletion.

Many view organic carbon dosing as unnecessary as organic carbon isn’t thought to be limited in the reef aquarium environment since larger organic molecules are found within the water column at any given time. However, the amount of organic carbon that heterotrophic bacteria can utilize must be limited due to the reported benefits and observations on Reef Central organic carbon dosing. This method is applicable for systems that have had the inability to effectively remove both NO3 and PO4 their system. Stable systems that do not contain high levels of NO3 and PO4 may not benefit to any great extent by employing carbon source dosing.

Equipment - Skimmer, An Absolute Must!

--------------------------------------------------------------------------------

Well if it sounds so great, why can’t I just start dumping vodka/organic carbon into my system? Before running to the liquor cabinet, the simple answer is overdosing can cause serious and detrimental effects to the reef system. To help circumvent this potential issue a dosing regimen along with some basic equipment is needed. The absolute must is the requirement for a powerful skimmer. People that have reported beneficial results using this method all have had strong skimmer and report a change in skimmate a light brown to a strong odiferous black sludge. This makes a good skimmer a key requirement and important for two reasons:

Gas exchange. The increased bacterial biomass and growth will decrease dissolved O2 levels in the water column. Too much vodka can result in a drastic decrease of O2 and can cause stress to reef inhabitants, if not death.

Exporting bacteria/macromolecule mass. Vodka addition results in lower NO3 and PO4 levels. You will want to export the incorporated nitrogen and phosphates that you are cultivating by organic carbon dosing. Efficient skimming allows such removal.

Jörg Kokott, a key contributor to the original thread, recommended the use of ozone during the duration of vodka dosing to maintain high levels of dissolved O2 in the system. This decrease in dissolved O2 is indirectly observed in ORP meter readings after vodka addition. Though not an absolute requirement, as told many RC participants, ozone may add an extra level of protection by increasing O2 levels during an overdose.

Gelbstoff, German for yellow matter, is reported to buildup in aquariums over time. Additions of vodka or other carbon sources have the potential to accelerate the yellowish water buildup organics. To solve this problem, people have utilized ozonators to breakdown of the organic molecules responsible for resulting in yellowish water. Ozone is an attractive choice as it would not only breakdown the gelbstoff but will also add O2 to the water in case of an overdose. For people not interested in running ozone other solutions for this problem are the addition of granulated activated carbon or through regular water changes.

Left photos are pre-dosing of vodka. Right photos are post-dosing.

Photos courtesy of Mike Woodard (miwoodar).

Pictured above is miwoodar's tank. This aquarium successfully used vodka to lower nitrates and phosphates. His setup utilizes a skimmer but does not utilize ozone. After reduction, continued growth and coloration was observed amongst SPS and LPS corals.

Dosing Instructions

--------------------------------------------------------------------------------

These instructions will focus solely on using 80 proof vodka (40% ethanol by volume). They do not pertain to other organic carbon sources that are also currently used, including common table sugar (sucrose) and vinegar (sodium acetate). The dosing instructions below were as dictated by Jörg Kokott and have been used successfully by us.

Test system’s NO3 and PO4 levels. Do not dose if you do not know this! We recommend good test kits that have some low level of sensitivity. This will be important later on to determining a maintenance dose regimen. During the initial dosing test often and adjust dosing parameters as needed as each tank’s requirement will be different. Dosing accuracy is of the utmost importance. A graduated measurement tool such as a syringe will come in handy. A journal of additions and test kit measurements is recommended.

Estimate Net Water Volume (NWV) of system. (Aquarium volume + sump + refugium + reactor volumes) – (live rock displacement). It can be difficult to accurately measure the amount of water being displaced by the live rock. If unsure of the volume of live rock we suggest taking 30% off display tank’s Gross Water Volume. For vodka dosing there is absolutely no harm in underestimating the Net Water Volume and is recommended.

As an example, let us assume that setup contains 100 Net Gallons.

The starting dosage is 0.1ml of vodka per 25 gallons (~100 liters) NWV daily continued for three days. For 100 Net Gallons, dosage would be 0.4ml daily during this period. It has been suggested to cut the daily dosage in half and dose twice daily for more consistency.

Days 4-7, double the daily dosage to 0.2ml of vodka per 25 gallons NWV. example dosage would be 0.8ml daily during this period.

Each subsequent week add an additional 0.5ml of vodka regardless of aquaria volume. At this point example dosage during week two would be 1.3ml daily. If you do not see nutrient levels decrease during this week, the following week add an additional 0.5ml for a daily dosage of 1.8ml daily.

When NO3 and PO4 levels start to drop maintain the current dose. For example, if you were on week two when NO3 start to fall on 100 Net Water Volume you would add 1.3mL daily at this time for the continuing weeks until the NO3 becomes undetectable.

When NO3 and PO4 levels drop near undetectable with test kits cut current dose in half. This will be starting maintenance dose (if the levels drop during week 2 then the dose after reaching undetectable levels would be 0.65ml daily [1.3ml divide by 2]).

Continue to test for NO3 and PO4. If levels become detectable in the future increase daily dose by 0.1ml increments per week until the levels start to decrease. If you maintain that dose the levels will eventually drop back to undetectable. This would become new maintenance dose.

Throughout dosing, observe livestock daily to look for any signs of stress. If stress of any sort is noticed stop dosing, or at a minimum cut back by reducing dose in half. If for some reason you cannot remember if you’ve added for that day skip it. It is better to accidentally miss a dose than add twice as much (a journal will keep this occurring). Never double the dose for missing a prior day!

Table 1. 40 Proof Vodka

Table 2. 80 Proof Vodka

Table 3. 100 Proof Vodka

Table 4. 160 Proof Vodka

For ease of use these tables have been generated to reflect a dosing schedule regimen for different common proofs of vodka. They follow the directions stated above and are rounded off to the nearest tenth decimal for simplicity. With use of these tables if you notice NO3 / PO4 dropping do not increase as stated within the table for the following weeks but follow the directions above starting at #6.

Common Questions

--------------------------------------------------------------------------------

Bacterial Blooms - High additions of carbon sources at once are noted as production of slimy white strings upon rocks or in sumps that become noticeable a few hours to a day after addition. There is no clear evidence that this is detrimental to tank. If this is observed dropping dose by 50% will result in the disappearance of these strands. Additionally, these strands may have given rise to the notion of "bad bacteria". By this forum users mean pathogenic bacteria. But there has not been any documented evidence of such yet. If you happen to overdose tank with an organic carbon dose, you will stimulate a bacteria bloom, this appears like a snowstorm in tank. After a day, the tank will clear up. During this time people have reported mixed results on survival this snowstorm. Stony_Coral has purposefully caused this on one tank and while ORP readings dropped, no loss of livestock was observed. However, people have mentioned loss of more delicate fish such as anthias during the visualized bloom. In general, a visible bloom will not occur if vodka is dosed as per the instructions above.

Bacterial Populations - Currently, it is unknown which bacterial populations grow with the addition of organic carbon. Some have suggested a single organic carbon source, such as vodka, results in monoculture or single specie growth. Due to this ideology, it has been increasingly common to dose multiple carbon sources as this may create additional bacterial diversity. Most likely, in any one organic carbon source addition there are several species that become dominant. However, it has not been decided whether diversifying impacts corals either beneficially or negatively.

Burnt tips - Some users of organic carbon dosing have reported the tissue loss at the ends of their SPS. These "burnt tips" have recovered once the user reduced the alkalinity levels within their tank to alkalinity levels closer to natural seawater (7-8 dKH), pictured below. Unfortunately, the root cause for this is not known.

Loss of tissue at tip ends with high Alkalinity. Restoration of SPS tissue color and growth.

Photos provided by Peter Martis (SDguy).

Carbon Sources - Reduction in nitrates and phosphates can be accomplished with ethanol and vinegar with great efficiency. Other molecules that may aid in nutrient reduction are sugar, acetone, methanol, and isopropanol. We have not experimented with sugar though there are many threads on RC about this topic. The latter three have been called into question about the possible effects on health of the owner as well as the wellbeing of the aquarium inhabitants. For these reasons, we chose to describe ethanol addition as a means to decrease both nitrates and phosphate levels.

Coral Coloration / Paleness - With reduction of nitrates/phosphates SPS corals have been reported to increase in color pigmentation and have even been reported to pale over time. This is outside the scope of the article presented here. However, if looking for recommendations for additives that will reduce paleness and enhance SPS health check out amino acid addition as this has been reported to enhance coloration in a ULN (ultra-low nutrient) environment. If for any reason you experience coral bleaching, please stop vodka dosing!

Deep Sand Beds - People with Deep Sand Beds (DSBs) have reported issues with vodka dosing. These issues seem to be increasing vodka additions over time without seeing a decrease in nitrate/phosphate levels. Users with DSBs that are failing to reduce nutrients efficiently may be experiencing a lack of nutrient decrease the build up of organics within the DSB. If this were the case it would take more time to cycle out the nitrates within the system as there is now a hidden bed of organic waste that needs to be removed. Do not get discouraged or increase dose irrationally as the vodka addition is working but not detectable as the DSB needs to cycle through completely before a reduction is observed. Keep adding vodka slowly until decreasing levels are detected. This may take months to achieve. Once there maintain that dose until nitrates start to decrease. At this point, it may be best to cut the dose in half and cut it in half again once undetectable is reached. Many people with DSBs who have reported issues increase vodka additions quickly and irrationally, leading to a detrimental overdose.

Feeding - A derivative of vodka dosing is the ability to increase feeding for fish or invertebrates without reducing water quality. Since the vodka is essentially removing the waste products (nitrates/phosphates) the reef aquarium, addition of extra food is welcomed if not encouraged.

Old Tank Syndrome - Reef systems that have been running for longer than a year have reported vodka-dosing building up a thick sludge within some area of their reef. The thought is the buildup of organics and NO3/PO4 over time results in a high growth of bacteria the addition of vodka. In tanks that are older, where detritus has built up, careful observation of the tanks state is needed. If thick sludge develops within the tank immediately reduce the dose by 50% and continue at that point until the sludge has disappeared and then slowly increase as per instructions laid out above.

Phosphate Removal / Granulated Ferric Oxide (GFO) - One of the most common questions is whether to use a phosphate removal material, such as GFO, with carbon dosing. GFO is useful in removal of phosphates the water column. Essentially, by carbon source additions, the same net result is being achieved. It may even be counterproductive to run GFO while dosing an organic carbon source as both nitrate and phosphates need to be present for this to work properly. Therefore, it is not needed and not commonly recommended but some people continue to run phosphate reactors concurrently.

Water Clarity - Even without the use of either ozone or activated carbon, water clarity is said to improve dramatically with the vodka method. This has been stated by nearly everyone using this method and may be an indirect result of nitrate/phosphate removal the water column. Dr. Jean Jaubert made similar claims of his plenum system, where nitrates and phosphates are also depleted and water clarity may be a result of this depletion.

Vodka Brand - One of the most common questions is which brand is the best. Honestly, it will make little difference on which brand is used. The most common response is to the cheapest vodka brand and go with that. Do not use vodka that contains flavor additives such as raspberry or mango vodka. Additionally, industrial ethanol should not be used as a substitute as it contains denaturing agents that are toxic.

Summary

--------------------------------------------------------------------------------

Vodka dosing has become a simple method for reduction of nitrates and phosphates that have plagued many reef aquarists. Here we have described a method for reduction of these nutrients by stimulation and promotion of bacterial growth through the addition of vodka. Though the underlying mechanism and actual bacteria populations are unknown the results are impressive for their ability to both rid the system of excess nitrates and phosphates.

Thanks go out to the many who have contributed to advancing this hobby. The detailed descriptions and results fellow RC members is the reason behind writing this article. Without participation the cohort of people on RC that bring their own talents to the hobby this article would not have been written. We want to recognize Peter Martis (SDguy) and Mike Woodard (miwoodar) for providing the photos within this article.

References

--------------------------------------------------------------------------------

"Dosing vodka to bring down N and P."

"Let’s talk about Vodka/sugar dosing"

"Let's see 'em - Before and After pics of Vodka Dosing!"

--------------------------------------------------------------------------------

If you have any questions about this article, please visit the Notes the Trenches forum on Reef Central.

 
yokmu türkçeye çevirecek biri? bizde okusak öğrensek :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Özet

Vodka dozlaması, birçok resif aquaristini rahatsız etmekte olan nitrat ve fosfatı düşürmekte basit bir method halini almıştır.Burda bu nutrientleri,(nitrat ve fosfatı)vodka eklenerek bakteri üremesinin tetiklenmesi ve arttırılmasıyla düşüren bir method anlattık.Altında yatan mekanizma ve mevcut bakteri nüfusu bilinmemesine rağmen sistemi aşırı nitrat ve fosfattan kurtarmadaki becerisinden dolayı sonuçlar etkileyici olmuştur.

Ps:Özet ilginizi çekerse, ilham perisi de konarsa elimden geldiğince kalanını da çevirmeye çalışırım.. :)

 
Sevgili arkadaşlar;

Yazılan yazıları,yapılan tartışmaları yaklaşık bir saattir okuyorum ve anlamaya çalışıyorum. Okurken bazı yerleri atlamış oplabilirim çünkü bilgi sayarda okumaktan gözlerim ağrıdı :D anlatılmak isteneni anladım ama bazı konularda kafam karıştı.

Benim 350 lt reef akvaryumum var 1 yılı geçti içine canlı yükü koyalı yaklaşık 8 ay oldu.

önceleri nitrat problemim yoktu şu an 50 lere çıkıyor. bunu su değişimiyle azaltmaya çalışıyorum. Ps macro aqua 150p akvaryumda sampta mevcut. akıntı iyi, yüzety akıntısı az gibi.balık yükü de var.

Beni bağzı konularda aydınlatırsanız sevinirim. Sorularım şunlar olacak;

1-Votkayı nasıl nereye nelere dikkat ederek koymalıyız.

2-Aynı şekilde şeker kullanacaksak onu nasıl nereye koymalıyız.

(Bunları hangi sıklıkla hangi oranlarda kullanılması gerekli.)

3-Peki dsb önemli görünüyor ama olmazsa olurmu. İnce kum tabakası zararlı olurmu? (Ben dip temizlerken kumun içindeki tortularıda yeryer alıyorum.)

4-Tabanda hiç kum olmaması iymidir. (tortu tutmaması için.) Ben kumsuz tabanı beğenmiyorum görüntü açısından.

Yeni bir akvaryum daha kuruyorum. ps aqua medic ph 2500, life tech 3*150watt mh. Yerli+fifiji kayası gibi... tabana ince tabaka olacak şekilde mercan kumu kullanmayı düşünüyorum. (aragonik kum bulamadığım için.) zararı ne olur ?

Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

Şimdiden ilginize ve cevaplarınıza teşekkür ederim.

 
gökhan abi teşekkür ederim.sana sık sık işim düşer bundan sonra.ilham perisinede bir ince ayar çekeriz :)

 
Şaka gibi :D ; ben yazdıklarımı kendi adıma yazmadım . Yeniliklere de kapalı değilim, olaylara sabit bir bakış açısıyla bakmıyorum ama bu hobiye yeni başlayanların nasıl yanılabileceklerini de çok iyi biliyorum .

Bizzat şeker ve bakteri kültürü uygulamalarını zamanında TF1000 skimmer kullanırken denemiştim ve geçici çözüm olduğunu görmüştüm. Eğer yeterli tecrübeye sahip değilseniz sürekli su parametrelerini test ederek takip etmiyorsanız sorun yaratıyor. Su değerlerinde ani oynamalar olabiliyor.

Bahsettiğiniz site ve forumları ben de takip ediyorum , ama bu şekilde öneriler de bulunmak yeni başlayanları yanlış yönlendirmek oluyor. Henuz ca kh mg dengesini tutturmayı becerememiş hobicilerin şeker ve votkayı mucize gibi görüp , yetersiz ps lerin açığını dengelemek amaçlı aşırı yüklü tanklarında kullanmaları, hele de canlı yükü gerçekten fazlaysa ciddi sorunlar doğurabilir. Dikkat çekmek istediğim konu buydu.

Binlerce doları gözünü kırpmadan canlılara harcayıp , doğru düzgün bir PS almayan arkadaşları zaten anlamakta güçlük çekiyorum ama bu ayrı bir konu. amacım PS reklamı yapmak değildi sadece yaptıgım akıntı değişikliğinden sonra 24 saatte ne kadar topladıgını göstermekti. Forumda konuşup ama hiç örnek resim yollamayan o kadar çok kişi varki insanlar inanıp inanmamakta tereddüt edebilirler.
arkadaslar yanlislikla alintiya bastim kusurabakmayin cepten baglaniyorumda:)

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
H Aranıyor 1 194

Benzer konular

Geri
Üst