Keşfet

İlk su değişimi

okaya10

Yeni Üye
Ad Soyad
Orhan KAYA
Yeni kurulan ve hiç bir problemi olmayan, düzenli bakteri kültüru ve besini girilen sistemde ilk su değişimi ne zaman yapılmalıdır? Su değişiminin azot döngüsü öncesi ya da sonrası olmasının etkisi var mıdır? Şu değişiminin erken yapılmasının artıları ya da eksileri nelerdir? 

Saygilar

Bu olay döner dolaşır su değişimi neden yapılıra gelir.:)

Bunun için de binbir tane sebep ve amaç sayılabilir. 

Ama özeti bozulan yada bozulmaya başlayan su değerlerinin normale dönmesini sağlamak denebilir. Rutin değişimler içinse değerleri korumak ve okumlu olarak yükseltmek denebilir.  

Soruya gelirsek canlı kaya kullanıp kullanmamak belirleyici etken. Canlı kaya yerine ölü kaya koyarsak ve bu kayalar gercekten ölüyse yani öncesinde hiç tanka girmemişse (seramik  diy vs) tankta ciddi  bir amonyak patlama ihtimali olmayacağı varsayılarak balık yükünün artmasıyla nitratın 0.5 seviyelerine dayanmasının akabinde yapılabilir derim. Bu belki bir ay belki üç ay sürer hobiciye ve tankın yapısına göre değişebilir. 

Ancak tankta canlı kaya kullanılırsa yada öldürülmüş kaya konursa iki hafta içinde bir amonyak patlaması kuvvetle muhtemeldir. Tabiki hobici tecrübeliyse bunların önlemini alacaktır o ayrı konu. Amonyak paylamasının ardından tankın boyutlarına göre %40 - %60civarı bir su değişiminin gerekeceğini düşünüyorum. 

Serkan bey tesekkurler. Akvaryumun ölü kaya ile kurulduğunu varsayalim. Nitrat vb tüm değerlerin normal olduğu ve düzenli bakteri kültüru girildiğini varsayalim.  Hatta bir kaç ta canlı olduğunu. 

Ilk su değişimi ne zaman ve hangi amaçla yapılır? 

Orhan bey, öncelikli tank da su değişimi suyunuzun mevcut minerallerini tamamlamak için yapılır. Bunun yanında sudaki ağır metallerin, nitrat ve fosfatın tankdan uzaklaştırılmasıdır mantık. Sadece balık olan bir tank da ayda %10-15 gibi bir su değişimi yeterli olur. Tabi burda yine, bir şey söylendiğinde bir çok değişken faktördür buna. Protein Scimmer'ın iyi olduğu, bakteri yatağınızın yeterli olduğu var sayılırsa.

Ben yeni kurulmuş tanklarda ise ilk 3 ay balık vs koymadan su değişimi yapmadan bekletilmesi taraftarıyım. 

Teşekkür ederim cevaplar için  :clap:

Su değişimini ağır metallerin uzaklaştırılması için yapmaya inananlardansanız (eser elementleri ayriyeten giriyorum ve Nitrat Fosfat sorunum yok diyen grup) hemen haftalık 10% su değiştirmeye başlayabilirsiniz çünkü eğer balık girdiyseniz yemleme olacak ve bu da azar azar ağır metal yüklemeye başlayacaktır.

Su değişimini eser elementleri eklemek, Nitart-Fosfat düşürmek için yapacağım diyorsanız taze sudaki eser elementler azalmaya başlayana kadar bekleyebilirsiniz. Genel olarak dünyada çoğunluğun uyguladığı en geç birkaç haftada 10-20% su değişimi yapmaktır. Ortalama haftada 10% gibidir.

Eser bey teşekkür ederim. Yeni kurulum yaptım ve tank detaylarını ilerde ayrı bir sayfada paylasacagim. Tank kurulalı 3 hafta oldu. Tamamı hazır su ve canlı kum ile ölü kaya ile kuruldu. Her gün düzenli bakteri giriyorum tanka. 1. Hafta tanka canlı  girmeye başladım  ve sorunsuz ilerliyor. Sadece ilk su değişimi suresi ile ilgili pek bir bilgi bulamadigim için konuyu actim. Yoksa her hafta %10 değişim yapmayı planlıyorum. Ayrıca tüm değerlerim uygun gitmekte. Nitrat ve fosfat 0 

Teşekkür ederim ?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar