Keşfet

İthal (balık, mercan,karides, sanil)

Abdurrahman

Yeni Üye
Ad Soyad
Abdurrahman
Merhabalar arkadaşlar

Ben Abdurrahman, son günlerde ithal hobi için balık ve getirebilirsem mercan, karides, snail getirmeye çalışacağım. Bu konuyu aslında şu şekilde açtım, ben Endonezya'da Filipinlerde ve Singapur da ihracat yapan balıkçılarla iletişime geçtim, fiyat teklifleri aldım ve Türkiye ile gerçekten çok büyük farklılıklar olduğunu gördüm tabi bu farklılıkların muhtemelen gümrük vergi fiyatları yüzünden olduğu düşüncesindeyim. Konuştuğum akvaryumcular Türkiye'ye balıkları gondereceklerini söylediler ama mercan kısıtlaması olduğu için sadece mercan gönderemediklerini belirttiler. Ben seçtiğim balıkları alacağım ama bilmediğim birşeyler var Türkiye'deki ithalat gümrük işlemleri nasıl olduğu resmiyette birşeyler yazıyor ama açık bir şekilde yazmıyor. Sizlere sorum hiç bu şekilde (sadece hobi için ) balık yada diğer canlılardan getirten oldumu tam olarak gumrukten çekme işlemleri nasıl oluyor. Ayrıntıları ve yaptığım işlemleri sizlerle de paylaşacağım. Yardımcı olan ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Ticari amaçlı yapmayı düşünüyorum birkaç arkadaşla sipariş verip hobi amaçlı yapmayı düşünüyoruz.

canlı getirmek ve bunu gümrükten geçirmek ithalat ve ihracat ile uğraşan biri olarak söylüyorum gözüktüğü gibi basit değil .Direkt bu işlerde bilgisi olan bir gümrük firması bulmak en iyisi gelen balıklar karantinada kalıyor gümrükte ve onay aşaması zorlu ve hızlı olmalı en fazzla 1 gün beklemesi gerekli.Ayrıca bu bekleme yol nakliye şartlarından tüm balıklar canlı çıkamıyor .bunu iyi düşünün derim çok para kaybı yaşayabilirsiniz

Hobi amaçlı demişsiniz ama ithalat belgenizin oldugu bir sirket uzerinden islem yapmaniz lazim.Balıktan çok suyuna para verir siniz.THY ye de kargo parasi. Getirdiginiz kutularin degeri uzerinden balik+su+paketleme+yurtdisi belge paralari toplami uzerinden gumruk vergisi hesaplarlar.Bunlari hesaba kattiginizi dusunerek ve mevzuata uygun belgeleri aldığınızı varsayarak her urunde oldugu gibi baliklarda da gumrukculere hediye vermeniz gerek.Balik konusunda ölüm riski olduğundan bu hediye miktarı fazla olacaktir. İşlerini bilirler. Yokuş yaparlarsa balıkları ölü alırsınız.Kesenin ağzını açmanız lazım. Endonezyada akvaryum balık pazarlarında 5 dolara alabileceğiniz tang türü balıklara 400-500 tl vermeniz doğal olur.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Balık ithalatında sıkıntı yok boşuna uğraşmayın. Yapabiliyorsanız mercan ithalatına yönelin 

Yaptığınıza değmeyecek bişey.Bunun yerine ithalat yapan akvaryumcu ile konuşun ve koli olarak sipariş verin.Sitede kardelen nickli Eser ATALAŞ bu şekilde balık alımı yapıyor. İthalat işi çok zor ve daha fazla paranız gider. Yurtdışındaki birçok dolandırıcıyı hiç söylemeyim bile. Kısacası Eser ATALAŞ ı ara ve bilgi al.

Merhaba;

Bir arkadaş burada adımın geçtiğini söylediği için başlığı gördüm;

Öncelikle hobici olarak böyle ithalat yapamazsınız. Mercan zaten şuan çok zor ve pahalı, o zaten olmaz. Balık da getiremezsiniz çünkü özel izinler, gümrük zorlukları, ithalat prosedürleri vb akla gelmeyecek kadar zor. Zaten 2-3-5 koli bir şekilde cekebilseniz bile (1% bile ihtimal yok) az alım olduğu için firesiyle beraber size daha pahalıya gelir...

Adım ithalat yapıyor vb gibi geçmiş, yanlış anlamaya mahal verebilir: Ben balık ve mercani birkaç defa ithalatcilardan koli bazında peşin ödeme yaparak sipariş verip aldım. Akvaryumum büyük ve ilk kurulumda toplu canlı girişi yapmak için böyle yaptım. Balıkları ayrı bir karantina akvaryumunda uzun zaman karantina yaptım, bu yüzden koliden ölü çıkanlar harici kaybım çok olmadı. Yazmadığım balık geldi, yazdıklarım gelmedi. Istediğim boylar gelmedi vb yani hobici için çok uygun değil. Mercan çok daha kötü çünkü renk, boy, tür vb asla yazdığınız gibi gelmiyor. Sonra begenmediklerinizi elden çıkarmak zorunda kalıyorsunuz...

Kısacası: Ithalat yapamazsınız. Koli bazında siparişi de yukarıdaki nedenlerden ötürü tavsiye etmem...

Merhaba;

Bir arkadaş burada adımın geçtiğini söylediği için başlığı gördüm;

Öncelikle hobici olarak böyle ithalat yapamazsınız. Mercan zaten şuan çok zor ve pahalı, o zaten olmaz. Balık da getiremezsiniz çünkü özel izinler, gümrük zorlukları, ithalat prosedürleri vb akla gelmeyecek kadar zor. Zaten 2-3-5 koli bir şekilde cekebilseniz bile (1% bile ihtimal yok) az alım olduğu için firesiyle beraber size daha pahalıya gelir...

Adım ithalat yapıyor vb gibi geçmiş, yanlış anlamaya mahal verebilir: Ben balık ve mercani birkaç defa ithalatcilardan koli bazında peşin ödeme yaparak sipariş verip aldım. Akvaryumum büyük ve ilk kurulumda toplu canlı girişi yapmak için böyle yaptım. Balıkları ayrı bir karantina akvaryumunda uzun zaman karantina yaptım, bu yüzden koliden ölü çıkanlar harici kaybım çok olmadı. Yazmadığım balık geldi, yazdıklarım gelmedi. Istediğim boylar gelmedi vb yani hobici için çok uygun değil. Mercan çok daha kötü çünkü renk, boy, tür vb asla yazdığınız gibi gelmiyor. Sonra begenmediklerinizi elden çıkarmak zorunda kalıyorsunuz...

Kısacası: Ithalat yapamazsınız. Koli bazında siparişi de yukarıdaki nedenlerden ötürü tavsiye etmem...

ESER yanlış anlaşılma olmasın.Ben üstte akvaryumcu arkadaşlardan koli olarak aldığını, arkadaşa ithalat yapmak yerine bu yolu seçebileceğini yazdım. Bu konu hakkında bilgi alması içinde sana sorması gerektiğini belirttim.

Eser ithalat yapıyor vs gibi bir söylemim olmadı.

ithalat boyutunu bilmiyorum ama şöyle bir yöntem var, örnek Avustralya, maldivlere turistik ziyeret sonrası dönüşte 10 parça canlı getire biliyorsun, oda biraz meşakkatli uçak saatinden bir kaç saat önce çiftliğe gidip canlıları paketletip uçağa yetişmelisinki canlılar sağ salim gelsin 

ithalat boyutunu bilmiyorum ama şöyle bir yöntem var, örnek Avustralya, maldivlere turistik ziyeret sonrası dönüşte 10 parça canlı getire biliyorsun, oda biraz meşakkatli uçak saatinden bir kaç saat önce çiftliğe gidip canlıları paketletip uçağa yetişmelisinki canlılar sağ salim gelsin 
Bilgilendirme için teşekkürler. Ordan her türlü gümrüğe kadar getiririm lakin gümrükten veya hava alanı denetiminden geçerken problem olurmu. Veya olmaması için yazılı prosedürü nedir. Onları bulmak zor. 

O kısımda sorun olacağına ihtimal vermiyorum, en fazla canlılara ek koyarlar. Dikkat etmen gereken getireceğin canlı koruma altındamı, istilacı türmü v.s 

Kisi başı 10 adet akvaryum balığı getirebilirsin. Ama veteriner onay belgesi, sertifikası vs. ibraz etmeniz gerekiyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar