Keşfet

Kayadaki fosfatı vb.temizleme

orkuncamlar

Yeni Üye
Ad Soyad
Orkun
Birinden kaya alıcam daha once akvaryumunda kullanmış ve bozmus akvaryumu kayalarida kurumus kaldirmis bir kenara.kayaları en kotu su koşulunda kullanıldı varsayalım ve bu kayaları ben sıfırlamak ilk gunku haline getirmek istiyorum.icindeki fosfatı nitratı her ne varsa herseyi yok etmek ve bastan canlandırmak istiyorum .bircok yazi okudum saf camasir suyu diyen sirke diyen limon tozu , diyen var okuduklarimdan özetle kafama yatan ;

Suya camasir suyu ekleyip 1 gun bekletmek daha sonra camasir suyunun etkisini goturmek icin sodyum tiyosulfat ekleyip döndürmek ve su ile durulayip 1 hafta ro lu su ile hergun suyunu degistirerek bekletmek daha sonrada tuzlu su ile canlandırma işlemine gecmek.

Bir digeri ise ;

Suya sirke dokup 1 gun bekletip durulayıp 1 hafta ro lu suda bekletip tuzlu su ile canlandirma islemine baslamk .

Hangi işlemle kayayi daha iyi temizlemis olurum ve hangisini yapmam daha dogru olur. Daha once bu tarz islemeler yapmis olan varmi ? Tavsiyelerinizi bkliyorum.simdiden tesekkurler...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Birinden kaya alıcam daha once akvaryumunda kullanmış ve bozmus akvaryumu kayalarida kurumus kaldirmis bir kenara.kayaları en kotu su koşulunda kullanıldı varsayalım ve bu kayaları ben sıfırlamak ilk gunku haline getirmek istiyorum.icindeki fosfatı nitratı her ne varsa herseyi yok etmek ve bastan canlandırmak istiyorum .bircok yazi okudum saf camasir suyu diyen sirke diyen limon tozu , diyen var okuduklarimdan özetle kafama yatan ;
Suya camasir suyu ekleyip 1 gun bekletmek daha sonra camasir suyunun etkisini goturmek icin sodyum tiyosulfat ekleyip döndürmek ve su ile durulayip 1 hafta ro lu su ile hergun suyunu degistirerek bekletmek daha sonrada tuzlu su ile canlandırma işlemine gecmek.
Bir digeri ise ;
Suya sirke dokup 1 gun bekletip durulayıp 1 hafta ro lu suda bekletip tuzlu su ile canlandirma islemine baslamk .
Hangi işlemle kayayi daha iyi temizlemis olurum ve hangisini yapmam daha dogru olur. Daha once bu tarz islemeler yapmis olan varmi ? Tavsiyelerinizi bkliyorum.simdiden tesekkurler...
oto yikamacida yikatip daha sonra ro suda bekletin ne nitrat nede fosfat kalir

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ne kadar bekletmek lazim peki ?

Ben sirkeli su tercih ederim genelde beyaz sirkeler var temizlik sirkesi diye geçiyor. Sebze-meyve temizlemek için. Beş gün suyunu değiştiririm kullanırım. Hiç bir olumsuz tarafını görmedim.  Tabii bu yeni kayalar için yani denizden yeni gelen kayar için çünkü koklarsanız bu kayaları kusma refleksiniz harekete geçer ben o hatayı bir kere yaptım :D  ama akvaryumdan çıkan kurumuş kayalara bence gerek yok 4 kere suyunu değiştirin kullanın zaten kaya kötü durumda ise ıslandıktan sonra kokusundan anlarsınız durumunu.

Eski sahibi akvaryumda ilaç kullanmamışsa çamasır suyundan sonra çıkartıp kurutmak yeterli olacaktır. İlaç kullanmışsa sodyum tiyosulfat , kayadaki bakırı daha tehlikeli hale getirir. Bu nedenle klor için kayaları kurutmak klorun uçmasına yeter. 

Kayaları fiziksel temizlik ve çamaşır suyunda bekletip kuruttuktan sonra RO suda bekletebilirsiniz ya da canlandırmaya geçebilirsiniz. Canlandırma esnasında gerekli testleri yapabilirsiniz. Canlandırırken kovada yapacaksanız su hareketi sağlayınız ve az miktar filede aktif karbon koyunuz. 2 günde bir tuzlusu ile değişim yapabilirsiniz yarı yarıya. 

Hidrojen peroksit kullanılabılınır cok cok az mıktarda asırıya kacılmamak kaydıyla

H.peroksit biraz bana tehlikeli geldi pek yanamaşamadım ona . Camasir suyu ile yapip durulayip kurutup sonra suda bekletiyim o zaman sonrada canlandirma islemine basliyim .ilgilenen herkese tesekkurler

Hulusi bey Sodyum tiyosülfat - bakır- kaya ilişkisini tam anlayamadım.  Konu hakkında daha açık bilgi verir misiniz ve canlı kayalardaki bakır miktarları konusunda herhangi bir bilginiz var mı?

Ne kadar bekletmek lazim peki ?
1 hafta bekletin gun asiri suyu degistirin

yikamacida tazzikli suyla temizlerseniz kayalardaki butun gozenekler cok guzel aciliyor bolgozenekli kayalar nitrat vede fosfat tutmuyor bende 30 kilo kuru kayam var 3 aydir gunes yagmur iyicene kuruttum bundan sonra yikamacida yikatip ro suda 1 hafta bekletecem sonra tanka koyacam

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Hulusi bey Sodyum tiyosülfat - bakır- kaya ilişkisini tam anlayamadım.  Konu hakkında daha açık bilgi verir misiniz ve canlı kayalardaki bakır miktarları konusunda herhangi bir bilginiz var mı?
Kimyam iyi değildir ancak okuduğum kadarı ile bakır varsa  (Cu+2) bunu Cu+1 e çeviren denklem oluşuyor ve Cu+1 diğerinden 10 kattan fazla toksik olduğu biliniyor. Bu nedenle ilaç kullanılıp kullanılmadığını sordum çünkü  genelde bakır içerikli ilaçlar kullanılıyor diye düşündüğümden.

Link: 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben kayaları toprağa bırakmıştım bir ay :)  yağmur pörtü böcek toprak çamur derken  öyle kendi kendine kayalar temizlendi  :D  bir günde tatlı suda beklettim içindeki karıncalar filan çıktı sonra tanka koydum sorun yaşamadım çok şükür doğal yol :)  

Yazilar cok yardimci oldu tesekkurler ?

Konu görüntüleyen kullanıcılar