Keşfet

Kayaları Temizlemek

ONUROS

Yeni Üye
Ad Soyad
ONUR
Yeni bir kurulum yapıyorum. 12 kg kadar kullanılmış ölü caribsea kaya aldım. Aşağıdakileri uyguladim.

Tazyikli suda çeşme altında önden bir temizledim. 

Sonra 30 litre su içine 2 litre tuz ruhu döküp 20 dk beklettim. Sonra suya 200 gr Karbonat ekleyip 10 dk daha bu suda bekettim

Tekrar tazyikli suda duruladım.

Akıntılı Ro suda 24 saat beklettim.

Şuan 30 litre su içine 3 kg kaya tuzu ekleyip bu suda bekletiyorum. Bu şekilde 1 gün kaldıktan sonra yine 1 gün ro suda tutacağım. Bu yeterli gelir mi ? Çamaşır suyu kullanmak zorundamıyım ? Haftalarca beklemeden bu işlemlerin sonunda kullanam doğru olur mu acaba ?

Kayaları temizlememişsiniz ki siz. 

Tecavüz etmişsiniz :)

Herşeyi anladımda tuz ve karbonat neden çözemedim.

Tuzruhundan dolayı kayalara nüfuz eden kimyasal kaldı ise ro suda bekletmek çok bir işe yaramayacaktır. Aynı kimyasal legende dönüp duracak çünkü

Ama siz yinede bir gün bekletin. Sonra birkaç kez bol su ile durulayın. kullanın gitsin. 

???? karbonatı tuz ruhunu etkisizleştirmek için kullandım. Kaya tuzunda ise az yoğun ortamdan çok yogun ortama geçtiğinde içinde kalma ihtimali olan kimyasal salınımını saglamak icin beklettim. Anladığımdan degil tabi ama 1 haftadır okuduğum örnekleri birleştirip birşey yapmaya çalıştım ????

Tuz ruhu hakıkaten kötü olmuş bu aşamada bence tek çare kayaları uzunca bir süre kaynatmak. Bu hali ıle sakın canlı eklemeyin derim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Zafer bey. Tuz ruhu neden kötü olmuş peki ? Kayaları sıfırlamak için Çamaşır suyu ve Tuz ruhunun çok kullanılan bir yöntem olduğunu biliyorum. Kullanımı ve kullanım örnekleri ile ilgili yerli yabancı bir çok örnek ve konu var. Ben sadece süreci uzun olduğu için çamaşır suyu kullanmak istemedim. Yeni kurulum olduğu için canlı şuan eklemeyeceğim.

Benımkı kanaat bılerek yapmıssanız sorun yok. Camasır suyu bır sevıyeye kadar kabul edılebılır ancak tuz ruhu canlıları zehırlemez mı kayalar emecek ve zaman ıcınde suya salınacak. Evet zararlılar ıcın etkılı ama sonrasında ıyıce temızlenmesı gerek bunun ıcın de suda uzun sure bekletmek yada kaynatmak cozum dıye dusunuyorum. Benımde temızlenmeyı bekeleyen kayalarım var bunları kaynatmak ıcın buyuk teneke arıyorum. Oncekı seferlerımde benzınlıkte tazyıklı su ıle yıkamıstım.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Tam tersi. Tuz ruhu daha guvenilir. Camasir

suyunda parfum var

Tam tersi. Tuz ruhu daha guvenilir. Camasir

suyunda parfum var
Tamam ben yanlıs bılıyor yada dusunuyor olabılırım. Yazdıklarımdan cok emındım ama bılgı kırlılıgıne neden olmussam ozur dılerım. Tuz ruhunun kımyasal yapısını gercekten de bılmıyorum. Daha ıyı arastırıp bende kayalarımı ona gore temızleyecegım. Burada cok tecrubelı ve denız akvaryumu konusunda saygıyı hak eden ustadlar var. Konuyu onların arsıvlerde verdıklerı bılgılere havale edıp mutlu bayramlar dılıyorum.

Tamam ben yanlıs bılıyor yada dusunuyor olabılırım. Yazdıklarımdan cok emındım ama bılgı kırlılıgıne neden olmussam ozur dılerım. Tuz ruhunun kımyasal yapısını gercekten de bılmıyorum. Daha ıyı arastırıp bende kayalarımı ona gore temızleyecegım. Burada cok tecrubelı ve denız akvaryumu konusunda saygıyı hak eden ustadlar var. Konuyu onların arsıvlerde verdıklerı bılgılere havale edıp mutlu bayramlar dılıyorum.
Tenkit etmek icin soylemedim. Formulu hcl . Asindirici bir asit. Camasirsuyu naclo ikiside kullanilir. Ama parfumsuz camasir suyu yok. Parfumunde ne oldugu belli degil. Camasir suyuna yatirdiginda cok iyi temizlemen lazim.parfumden dolayi hcl de zehirli birsey yok

Tenkit etmek icin soylemedim. Formulu hcl . Asindirici bir asit. Camasirsuyu naclo ikiside kullanilir. Ama parfumsuz camasir suyu yok. Parfumunde ne oldugu belli degil. Camasir suyuna yatirdiginda cok iyi temizlemen lazim.parfumden dolayi hcl de zehirli birsey yok
Bende tenkıt edıldıgımı dusunmedım zaten. Hakıkaten bılmeden konustum. Yanlısın duzeltılmesı ıyı bır sey. Tesekkurler.

Burada zafer beyin demek istediği yanlış anlaşılmış. O aslında genel konuşmak istemiş ama konu sapmış. Esasında kayalara herhangi bir kimyasalı nüfus ettirmek başlı başına yanlış. Çamaşır suyu veya tuz ruhunun mantıklı bi açıklaması yoktur bence. Kayaların temizlenme işlemi basınçlı suyla v.s. olmaz. Kokusu alınıncaya kadar kadar kaynatılması kafidir. Bir tane metal teneke bulup ocakta defalarca kaynatmak yeterlidir. Tabi suyu sürekli değistirmek kaydıyla. Ölen bakterilerin açığa çıkmasından kaynaklı kötü koku yok olunca 1 veya 2 defa RO suyuna yatırmak ve birer gün bekletmek kafidir. Burda kimyasal kullanmanın tek esprisi kaya rengini açmaktır. Ancak hobide kayaların bembeyaz, bebek kıçı gibi olması şartı yoktur. Bu benim uygulamam ve görüşümdür. İyi hobiler.

Merhaba eski kullanılmıs kayalarda çamaşır suyunun ölü organizmalardan kurtulmak, tuz ruhunun ise fosfat, bakır birikimini sıfırlamak için kullanıldığı bilgileri vardır. Kullanmaktaki amaç kayaları beyazlatmak değildir. Suda kaynatmak eski kayalardaki birikmiş fosfata çare oluyor mu yada sadece kaynatıp kullanmak akvaryuma salınımını engelliyor mu peki ? Fosfat sorunu olmaması için kac derecede kaynatmak gerekiyor ?

Merhaba eski kullanılmıs kayalarda çamaşır suyunun ölü organizmalardan kurtulmak, tuz ruhunun ise fosfat, bakır birikimini sıfırlamak için kullanıldığı bilgileri vardır. Kullanmaktaki amaç kayaları beyazlatmak değildir. Suda kaynatmak eski kayalardaki birikmiş fosfata çare oluyor mu yada sadece kaynatıp kullanmak akvaryuma salınımını engelliyor mu peki ? Fosfat sorunu olmaması için kac derecede kaynatmak gerekiyor ?
Merhaba. Ben 5 kurulum yaptım (ortalama 10 sene içinde). Öncelikle bunu belirtmek isterim. Siz bu başlığı soru mahiyetinde açmış gibi göründüğünüz için fikrimi beyan etmek istedim. Açıkcası kaç derece şeklinde falan kelime oyunu yapmaya gerek yok.. Kayaları tenekeye doldurup jet motorunun arkasında kaynatın demedim. Açık şekilde ocakta dedim ve ocak ateşinin maksimum sıcaklığı bellidir. Bunu bildiğinizi varsayıyorum. Dedim ki kayalar kaynadıkça koku ortaya çıkacaktır. Bunun sebebi de ölü bakteri ve söylediğiniz gibi mikroorganizmanın açığa çıkmasından kaynaklı olur. Bir kaç kaynamada koku kaybolur ve kayaları kendi halinde soğutup birer gün arayla RO' da bekletmeye başlarız. Bu arada tekrar bir koku söz konusu olursa bir kaç defa RO ile devirdaim yapılabilir. Bakır birikimi sıfırlama konusunda herhangi bir şey konuşmayacağım. Çünkü bunun bakır birikimini alıp almayacağını bilmiyorum. Açıkcası alıp almamasının da çok benim açımdan önemi yok. Çünkü tüm kurulumlarımı bu şekilde yaptım ve bakır terimi bu hobide pek geçmiyor.. Veya ben karşılaşmadım. 2 ay sonra tankınızda oluşacak fosfatın 50 tane sebebi olabilir. Ancak kayalarda kaynaklı fosfat (tankta başka bir aksilik yoksa) zamanla atlatılabilecek bir durumdur. Ki hobicilerin 10 da 8 i fosfatla mücadele veriyor. Yani fosfat için bu kadar kimyasal.. Hayırlısı olsun.

Kelime oyunu yapma kısmını benim için mi söylenidiniz ?

Mantigi organik atigin parcalanmasi. :)

on yilda duymussunuzdur. Eti kaynatirdaniz hani haslanmis et olur ya o hesap. Etligi bakidir

Mantigi organik atigin parcalanmasi. :)

on yilda duymussunuzdur. Eti kaynatirdaniz hani haslanmis et olur ya o hesap. Etligi bakidir
Aynen hocam. Soru sormama neden kızıldı pek anlamadım. İlk kurulumumu yapalı 7 yıl oldu sanırım. Bu süre zarfında şimdiki 12. Kurulumum olacak inşallah. Açıkçası çok uzun soluklu tutmuyorum, bozuyorum tatlı suya geçiyorum, sonra tekrar tuzlu su yeni kurulum. Zevk meselesi sıfırdan başlamak ugraşmak, araştırmak daha iyi geliyor ???? Şimdiye kadar ya kürlenmiş kaya yada sıfır kutu kayalardan kullandım. Hiç kullanılıp kürlenmeden kenara ayrılmış kayayı kullanmayi tecrübe etmedim. Fosfat ve nitrat sorunu elbette zamanla olacak ancak daha ilk günden bu kaynağın membasını bile bile eklemeye gerek yok. Zaten kullandikça üzerine binecek daha çok çıkmaza girilecek Çok konu okudum inceledim. Mikrodalgada 600 derecede kaya ısıtma örnekleri bile var. Tecrübeler çok farklı olduğu için anlamaya çalışıyorum. Bazıları hakikaten kafa patlatılarak denenmis yeri gelmiş zarar edilmiş örnekler. Bazılarıda şehir efsanesi gibi kulaktan dolma. Neyse çamaşır suyu kullanımında çözünme ve arındırma süreci uzadığı için kullanmadım. 1 günde ro suda çevirip kurulumu yaptım. Vermiş oldugunuz bilgiler için teşekkürler.

Ooo icinizde en kotu durumda olan benim 2008 den beri hobideyim 3. Kurulumum

arada cok kisa bir kurmuslugum var 6 ay sonra tanki buyuttum onu saymiyorum kisa soluklu oldugu icin. 

Dostum merhaba. Göz atmanda fayda var. Ben bu makaleden yararlandım. Şuan hiç bir sorunum yok. http://www.resifbolgesi.com/forums/topic/55476-%C3%B6l%C3%BC-kaya-temizleme-sorunsal%C4%B1/

Konu görüntüleyen kullanıcılar