Keşfet

Kendi osmoz arıtıcınızı kendiniz yapın

orkuncamlar

Yeni Üye
Ad Soyad
Orkun
Merhaba resif bölgesi ailesi ben kendim yaptim osmoz su ariticimi sizlerle paylaşmak istedim.yapmak isteyen olabilir diye düşündüm.maliyeti hazırlara nazaran cok daha uygun...mebran filtreyi tam hazır olarak istanbul perpa enes su arıtmadan 75 TL ye aldım.mixbed reçineyi acik olarak başka birisinden ücretsiz aldım.bidonlarda 2 TL [emoji4] resimlerde TDS değerinide göreceksiniz.Tam sıfır(0)TDS almasam da (ki cihazları olanlar kac alıyor bilmiyorum olanlar yazarsa diğer arkadaşlara referans olurlar)bu TDS nin yeterli olacağını düşünüyorum...

MALZEMELER

-Aktif karbon

-mixbed reçine(mb-400)

-Mebran filtre

-2 adet 0.50lt ufak pet şişe

Pet şişeleri ufak ufak deliyoruz(lehim mak. Ile deldim)birisine aktif karbonu digerine mixbed reçineyi dolduruyoruz.recine ufak taneli oldugundan 2 3 kat kadin corabi gecirin..ustten verdigimiz su direk aktif karbonun icine dokulsun dileklerle bidona dolarak mebran filtrenin borusundan mebrana giriyor oradan mebranın 2 adet cikisi var birisi filitreledigi digeri ise atık olarak attigi su (cok az atıyor saatte belki 5 damla [emoji3])mebranin aritilmis borusu da direk mixbed recinenin oldugu pet şiseye dokuluyor ve resimde goruntugu üzere çıkış alıyoruz ...pet şişe kapaklarıni sakin atmiyoruz onlarin ustlerinden delik acip baglantilari yapiyor ve guzelce izolasyonunu yapıyoruz.

YORUMLARINIZ DEGERLIDIR...

NOT: SU BASINCINA DIKKAT EDIN PATLATMAYIN!!!!

23fe275e26477f2df3cf3aedb56065ff.jpg
b921b8e8309638962f6161ffafad6940.jpg
ed22aab1e2eb5c9c371d02724bfbb39a.jpg
f443fb1dd1c15a8f5ec5e9151b3cdbee.jpg
3436944ae4745665696c61638ab5bfb5.jpg

SM-N900 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Orkun bey;

Emeğinize saygı duyuyorum ama ben olumlu olamayacağım kusura bakmayın. Zaten zatek arıtma'da (zafer bey) 200-250 civarı portatif olanlar satılıyor. Siz baştan zaten 75 tl mebrana vermişsiniz. 

Silikatıda ücretsiz temin etmişsiniz. Eğer ücretli olsaydı 10 tl' de ona verirdiniz. Sadece aktif karbon, silikat ve mebranla olmaz bu iş. Neden mi? Cihazda en pahalı ve asıl işi gören mebrandır. Uzun ömürlü olması için sediment filtreler kullanılır. Su önce sedimentlerden geçer ve tortu vs. onda kalır. amaç mebranın çabuk tıkanmasını engellemektir. Siz işin bu yönünü hiç düşünmemişsiniz. Bu şekilde mebran çok kısa ömürlü olur, 2 sene gidecek mebran 6 ayda iş göremez hale gelir ve tekrar 75 tl mebran alırsınız. Bence ekonomik olsun derken daha masraflı hale gelmiş. Geliştirilebilir mi evet geliştirilebilir. 2 adet sediment ekleyerek bu iş olur. Ama neden? Bence Zafer beyden satın alsanız çok da pahalı değil. Arada çok fark olmayacaktır. Benim fikrim bence değmez. Ayrıca tds metreniz 67 gösteriyor. Ne kadar doğru ölçüyor bilemiyorum ama 67 fazla. İlk kurulumda 67 çok gelmeyebilir ama su buharlaştıkça ve siz tatlı su ekledikçe akvaryumda o atıklar birikir. Sonunda problemler yaşamaya başlarsınız. 0 olmasına gayret edin. 

Not: Sırma marka suyu en son ölçtüğümde yanlış hatırlamıyorsam 60-70 arası değer veriyordu. Yani eğer tdsmetreniz doğru ölçüyorsa pek bi işe yaramış gözükmüyor, direk sırma marka suda kullanabilirdiniz. 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sediment filtre eklemememin sebebi sulardan kati madde gelmemesi ve cok fazla mebrani yorucagni duşunmedigimden koymadim .soylediklrinize katılmıyor değilim..0.67 bence cok yüksek değil gibi 250ppm yaninda [emoji4]geliştrmeye kalksak ewet sediment eklenebilir...siz direk sıfır (0)tds mi aliyorsunuz ?

Sediment filtre eklemememin sebebi sulardan kati madde gelmemesi ve cok fazla mebrani yorucagni duşunmedigimden koymadim .soylediklrinize katılmıyor değilim..0.67 bence cok yüksek değil gibi 250ppm yaninda
emoji4.png
geliştrmeye kalksak ewet sediment eklenebilir...siz direk sıfır (0)tds mi aliyorsunuz ?

Aynı tdsmetreden kullanıyorum. 0 ila 1 alıyorum. Geçenlerde 4 gelmeye başlayınca silikatımı değiştirdim. Mebranım yeni zaten. 0,5 mikron çift sediment ve coconut karbon var ayrıca. 

Aynı tdsmetreden kullanıyorum. 0 ila 1 alıyorum. Geçenlerde 4 gelmeye başlayınca silikatımı değiştirdim. Mebranım yeni zaten. 0,5 mikron çift sediment ve coconut karbon var ayrıca. 
Benim reçine bozuk heralde 0.41 geliyordu bende brdha kontrol etmedem sonra bi baktim az once 110 gosteriyordu smdi degstrdim tekrar recineyi 0.41 duştu sanirim gorevini yapmiyor bozuk verende saglamligindan emin degildi.bir poşet vermisti .siz tecrubelisiniz sebebi recine galabi dimi ?

ro sisteminde kaplar kendilerince yüksek basınç altında çalışır buda suyun kaçmadan direk filtre malzemesinden geçmesini sağlar 

su akışkan bir sıvı dolayısıyla boşluk bulduğu yerden kaçar buda filtrenin tama görev yapamadan yani süzülmeden çıkışa yönelmesidir ki böylece tam arınamayan suyun tds değeri yüksek olur. İyi bir mebrandan ve öne filtre setinden su sadece max 15-20 tds veya altı alınır ki reçineden geçen su sıfır  tds değerini bulsun

benim düşüncem bu 

işin üstadı zafer beydir 

ro sisteminde kaplar kendilerince yüksek basınç altında çalışır buda suyun kaçmadan direk filtre malzemesinden geçmesini sağlar 
su akışkan bir sıvı dolayısıyla boşluk bulduğu yerden kaçar buda filtrenin tama görev yapamadan yani süzülmeden çıkışa yönelmesidir ki böylece tam arınamayan suyun tds değeri yüksek olur. İyi bir mebrandan ve öne filtre setinden su sadece max 15-20 tds veya altı alınır ki reçineden geçen su sıfır  tds değerini bulsun
benim düşüncem bu 
işin üstadı zafer beydir 

Şişeler basincla ilerliyor da basinc olmasa ilerleyemez fakat bende ki reçine bozuk galiba işini iyi yapmyor aksama baska recine deniycem

güzel olmuş eline sağlık tds değeri 0 çıkması gerekli

Moderatör tarafında düzenlendi:
güzel olmuş eline sağlık tds değeri 0 çıkması gerekli
Tsekkur ederim...Şimdi yaklasik 200 litre suyu tekrar boşalttim aksama baska reçine ile deniycem... o sıfırı (0)alıcam kacar yolu yok [emoji3]

Tsekkur ederim...Şimdi yaklasik 200 litre suyu tekrar boşalttim aksama baska reçine ile deniycem... o sıfırı (0)alıcam kacar yolu yok
emoji3.png

Bu arada dipnot olarak belirtmek isterim. Kullanmış olduğunuz o turşu bidonlarına da pek güvenmeyin derim. Çünkü plastik malzemeler suya salınım yapıyorlar. Kimisi az kimisi çok ama yapıyorlar. Örnek olarak ro suyu tuz kovasında 1 gün bekletsem 0 TDS olan su 4' e çıkıyor. Ama oyuncak saklama kabı denen bi kapta 1 yada 2' ye çıkabiliyor. Yani beklettiğimiz suyun TDS' i artıyor. Bu ne kada sorun bilemiyorum ama bilgi olarak paylaşmak istedim. Ki siz suyu arıtırken dahi halk arasında turşu bidonu diye geçen bidonlardan kullanıyorsunuz. 

Uğraşıp bişeyler yapmak gibisi yok. Ama tuzlu suda temelden kısacağınız herşey ilerde sıkıntı olarak geri dönüyor.  Birde atık ro suyunuz çok az bende 19lt de 10lt filan atık su çıkıyor.

Arkadaşlar proje patladı olmadı [emoji16]tds degerinin yukselişinin onune gecemedim ne denediysem olmadi anlam veremedim reçine değiştirdim gene olmadı...DENEMEYIN YAPMAYIN [emoji23][emoji23][emoji23] uğraşmak zevkliydi dinginlik sağlyor zevk alyrsun ama bu sefer olmadi [emoji23]..artık zafer beyden ro aritma alicaz [emoji3]

İşte bu yüzden deniz akvaryumunda yavaş ama emin adımlarla ilerlemek gerekiyor. Kaliteli bir ekipman olmayınca kısa ya da uzun vadede mutlaka problemler çıkıyor. Hepimiz dşüyoruz böyle hatalara maalesef. Yine de uğraşmış ve fikir edinmişsiniz tebrik ederim. İnsanın kendi yaptığından daha iyisi tabi ki olamaz, onun yeri ap ayrı ama denizde bu iş biraz bizleri sıkıntıya sokabiliyor. Kendimden örnek verim beni idare etsin diye dandik dalga motoru aldım. Tabi ki idare etmedi. Sonra 1 tane daha eklesem yeter dedim yetmedi ve birer tane daha ekledim yine olmadı. Sonra döndüm en başa dedim ki keşke en başta bir tane rw-8 alsaydım. RW-8 parası verdim neredeyse toplamda ama hala istediğim akıntıyı elde edemediğim gibi akvaryumun içerisinde 3 tane dalga motoru olmuştu. Yani tamamen görüntü kirliliği... En son RW-8 aldım 3 kafa motorunun yapamadığını tek başına yaptı ve diğerlerini akvaryumdan çıkardım. Boşu boşuna zarar...

İşte bu yüzden deniz akvaryumunda yavaş ama emin adımlarla ilerlemek gerekiyor. Kaliteli bir ekipman olmayınca kısa ya da uzun vadede mutlaka problemler çıkıyor. Hepimiz dşüyoruz böyle hatalara maalesef. Yine de uğraşmış ve fikir edinmişsiniz tebrik ederim. İnsanın kendi yaptığından daha iyisi tabi ki olamaz, onun yeri ap ayrı ama denizde bu iş biraz bizleri sıkıntıya sokabiliyor. Kendimden örnek verim beni idare etsin diye dandik dalga motoru aldım. Tabi ki idare etmedi. Sonra 1 tane daha eklesem yeter dedim yetmedi ve birer tane daha ekledim yine olmadı. Sonra döndüm en başa dedim ki keşke en başta bir tane rw-8 alsaydım. RW-8 parası verdim neredeyse toplamda ama hala istediğim akıntıyı elde edemediğim gibi akvaryumun içerisinde 3 tane dalga motoru olmuştu. Yani tamamen görüntü kirliliği... En son RW-8 aldım 3 kafa motorunun yapamadığını tek başına yaptı ve diğerlerini akvaryumdan çıkardım. Boşu boşuna zarar...
evet doğru söyluyorsunuz...gerçi sonradan neden olmadığını buldum mebran cıkısını satan kişi yanlış göstermiş atık su yerını temız çıkan olarak söylemiş .ama genede bidonlar basınca dayanamadı :)  derli toplu birşeyde olmamıştı zaten :D  .

Konu görüntüleyen kullanıcılar