Keşfet

KH ı yükseltemiyorum bir türlü

koralle

Yeni Üye
Ad Soyad
Yağız
Merhaba arkadaşlar,

Son 10-15 gündür Acropora'nın uçlarında doku kaybı başladı, glove polyp açmamaya başladı, istiridye dudaklarını dışarı çıkarmaz oldu. Bir şeylerin ters gittiği besbelli ama  Nitrat 5 mg/l , kalsiyum da 450 civarı.

Magnezyum ve fosfat testim yok ama akvaryumda yosun problemi vs yok bilakis coraline alg gelişimi iyi.  

Göze batan düşük KH (5.1) ve yüksek sıcaklık 27 - 28.5. Tuzluluk stabil, Tunze su tamamlama var. 

Akvaryumun KH bir türlü yükseltemiyorum ama. Genelde 5 civarında.  Sodyum bikarbonat ile çözelti hazırladım. Linkte tarife göre dozlamaya başladım ancak çıkmıyor velet yukarı:)

Akvaryumum net 300 litre civarında. Günlük 32 ml ana çözelti ekliyorum bu güya 2 birim yükseltmesi gerekirmiş...  Ama henüz 6 ya bile çıkmadı. 

Mercan olarak; 3 tane 15x10 cm civarında montipora, 1 adet acropora,1 adet bird nest sps, 1 adet candy cane, 1 adet glove polyp, 1 adet elegance, 1 adet büyük hammer coral (Euphyllia ancora), 1 adet tridacna. 

KH testim Salifert, yeni tarihli am memun değilim çünkü kullanması alengirli. 

Bir hafta daha devam edeceğim  Belki çıkacaktır. 

Maalesef su sıcaklığım 2 fana rağmen 27-28 dolaylarında. Bir tane daha ekleyeceğim...  

Ekli dosyayı görüntüle 51865

Mg ve Ca ne alemde, ölçtünüz mü? MG düşükse KH'ı yükseltemezsiniz diye biliyorum. 

KH ilk ekleme zamanları anladığım kadarıyla. Hayvanlar yokluktan çıkınca tüketimi biraz arttırır o yüzden hemen yükselmez. Ancak Magnezyumu mutlaka ölçmeniz gerekli. Ca, Mg ve Kh birbiriyle bağlantılıdır. Birinin düşük olması diğerini de aşağı çekebilir. Corallin alg gelişimi var demişsiniz. Mesela o magnesiumu tüketen bir canlıdır aynı zamanda istilacıdır onun gelişmesi herşey yolunda olarak algılanacak bir durum değildir. Magnesium ölçüp onu da girmeniz gerekiyor mu öğrenmelisiniz ilk etapta.

Geri dönüşleriniz için teşekkürler.

Evet Selim bey daha KH ilk ekleme günleri...

Evet hafta sonu bir Mg testi (Aquaforest) alacağım.

Ölçüp burada paylaşıırm.  Umarım mercanlarım toparlar çünkü gerçekten güzel gelişim gösterdiler ve akvaryumun genel görüntüsüne çok katkıda bulunuyorlar. Nihayetinde bir canlı hepsi. 

Testleri salifert tercih etmenizi öneririm. Ben aquaforest 2 kere denedim sonra attım salifert çok daha kolay gibi yanında. Belki alışmış olduğum içindir. Bu arada uçlarda yaşanan beyazlama iskeletin hızlı büyümesine derinin yetişememesinden kaynaklı da olabilir bazen.

Hmmm bu ilgincime gitti ; ''uçlarda yaşanan beyazlama iskeletin hızlı büyümesine derinin yetişememesinden kaynaklı da olabilir bazen''.

Gerçi tridacna keyifsiz ve özellikle glow polyp! Resimde de belli tabi açıkken fakat şimdi keyifsiz... Oysaki çok kolay bir canlı. 

Salifert bana çok kalitesiz geliyor nedense KH, Ca ve No3 testleri var gerçekten çok vasat hali var ama elbette sonuç önemli olan. 

Ekli dosyayı görüntüle 51875

Ekli dosyayı görüntüle 51876

Glove Polyp SPS şartlarına uyumlu olan, yani nitrat fosfat düşük olan akvaryumlarda mutsuz oluyor. Ben nitratı düşürdüğüm gün kapandı ve nitrat olan bir arkadaşımın akvaryumuna taşıdığım gün açtı. Bu süreç 2 aya yakın sürdü ve 2 ay kapalı durdu hayvan. Sizin de nitrat düşün ondan mutsuz olabilir. Tabi sıcaklığı hiç konuşmadık ama o da çok önemli bir etken.

Gördüğüm kadarıyla kum iri taneli mercan kırığı ve kum bile coralin kaplanmış. Coralin çok yayıldığında aşırı Kh tüketen bir oluşum bunu kontrol altına almak için kestane ekleyebilirsiniz. Hem coralin hem de yosun tüketir.

Merhaba Tarık Bey,

Biraz mercan-kabuklu kırığı (5-6kg) kullandım ama asıl taban caribsea ocean direct canlı kum (27kg). Dalga pompaları sayesinde kumun kalktığı yerlere mercan - kabuklu kırığı dökmüştüm onların bir kısmıda coralin kaplandı.

Aşırı yok yani katman katman değiller ama varlar? 

Mg gerçekten şüpheliyim.Testi alınca göreceğiz. Akşam Ca ve Kh testi yapacağım tekrar.

Balling yöntemini geçeceğim şart gibi görünüyor yoksa üzecek beni ve mercanları...  

Günaydın arkadaşlar.

Acrapora da ki sıkınıtı bu. İlerleme olmuyor gibi bakalım belki iyileşme sürecine geçer Kh çıkınca.

Glow polypte genelede bir kaç dokunacı hariç kapalı. Üzerlerinde parazit canlıya rastlamadım. 

Dün Kh ın 6,1 yükseldiğini ölçtüm.   

Ekli dosyayı görüntüle 51888

Uclarda olan beyazlama ya KH yanmasindan olur ki bu durumda kh dusuk oldugundan zayif ihtimal. Ya da dedigim gibi hizli buyumeye yetisemeyen dış doku yuzunden olur. Glove icin dedigim gibi bircok faktor var zaten kapanmasi adina. Bence bir sps tankina en zor uyacak lpslerden birisi.

Sent my iPhone using Tapatalk

Kh icin hedef kac koydunuz bilmiyorum ama fazla da yukseltmeyin bence

Sent my iPhone using Tapatalk

Bu akşam Kh ölçtüm 6.1 ve Ca da 500 üzeri. Ikisi de salifert.

Hiç kalsiyum girmeme rağmen sadece arada bir kalkwasser yapıyordum ( buharlaşan su yerine) yüksek çıktı. 

Kh ın düşmesi yüksek Ca dan olablir.

Kh 5 lerden 6 ya çıktı hedefim 8.

Mg yi merak ediyorum bakalım ne çıkacak.

Kalkwasseri kontrolsüz girmeyin bence daha büyük sıkıntılara da gebe olabilir.

Herkese merhaba, 

Cuma günü ekstrem akvaryuma uğrayıp aquaforest Mg testi aldım.

Mg 1310 civarında. 3 defa ölçtüm. 

Kh ise 7.5 sabitlemeye çalışıyorum. Bir kaç güne haftalık tüketimin belli olur. 

Ca hala yüksek ama 500mg/l dolayında hiç ekleme vs yapmıyorum. Bakalım düşecek mi...

Acrapora, tridacna ve glow polyp hatta birdness hala keyifsizler ancak acrapora da uçlardaki doku kaybı sanki devam etmiyor gibi...

Sıcaklık nihayet 26 da.

No3 ise 5 mg/l. Yakında fosfat testi de alacağım onuda merak ediyorum. 

Durum bu inşallah en kısa zamanda eskiye ve daha iyiye döner. 

Ekli dosyayı görüntüle 51973

Konu görüntüleyen kullanıcılar