Keşfet

Kıbrıs - Yeni Akvaryum Kurulumu.

ardab

Yeni Üye
Ad Soyad
Arda Balcı
Merhaba arkadaşlar,

Uzun bir eğitim süresi sonunda Kıbrısa geri döndüm. Artık uzun bir süre burada olacağım için gönül rahatlığı ile akvaryumumu kurabilirim. Hatırlayanlar bilir, ben İzmirde okumuştum, orada son yılımda gereken neredeyse tüm malzemelerimi aldım, hatta Birol Bey'den cam kestirtip Kıbrısa camları götürdüm. Kısaca belirtmek gerekirse şuan elimde PS, Tuz, Kum, Işıklandırma, Dalga motoru, Isıtıcı vb malzemeler var. 

Akvaryum ölçülerim 50*50*40h şeklindedir. Arkadan 12cm kadar bir sump olacak. Şuan akvaryum camları yapıştırılmak üzere akvaryumcudadır, tahmini 1 hafta içerisinde akvaryumu teslim almış olurum. Kıbrısta yaşadığımdan kaynaklı balık veya mercan bulmak çok güç olacakdır, bu nedenle çok fazla bir beklentim yok, fakat elimden geldiğince güzel, temiz ve tertipli bir nano akvaryum kurmak istiyorum. Şanslıyım ki kardeşim Bali'ye gitmişti ve ona rica üzerine 2-3kg kadar kaya getirttim. Gerçekten mükemmel kayalar! Tam resif kayası. 

Daha önce de tuzlusu akvaryumu kurmuştum bu nedenle acele etmemem gerektiğini çok iyi biliyorum. Zaten bu akvaryumu kurabilmek için senelerdir bekliyorum. O neden ile hiç acelem yok. Akvaryum geldikten sonra kurulumunu yapıp 3-4 hafta kadar bekleyeceğim. Bu süreç içerisinde bulabilirsem bakteri kültürü eklerim tabii ki. Açık söylemek gerekirse test almayı çok düşünmüyorum; zaten bulabileceğimden pek emin de değilim. Aralık gibi İzmire tekrar bir haftasonu kaçamağı yapmak istiyorum, o zaman gerekli herşeyi alır gelirim :)  Hatta bana conch snail gibi az su miktarı içinde uçağa alabileceğim birkaç canlı veren olursa hiç hayır demem :)

Size tek sorum şu olacak, tek eksik malzemem olan sump'tan geri dönüşü sağlayacak motorum yok. Eheim 1000 almayı planlıyorum, sizce yeterli gelir mi ? 

Bu arada akvaryumun eski konusuna buradan ulaşabilirsiniz : 

Herkese iyi haftasonları dilerim,

Arda

Ayrıca,

Akvaryumun duracağı köşe ve ustaya yaptırdığım tahta masayı altta görebilirsiniz. Akvaryum tam klimanın altında olacağı için yazları umarım sıkıntısız geçecektir. 

Ekli dosyayı görüntüle 40158

Arda Bey merhaba,

Hoşgeldiniz. En son camları kestirip Kıbrıs'a götürmüştünüz, uzun zamandır sesiniz çıkmıyordu. Eğitim dönemi bittiyse artık iş dönemi başlıyor demek, iş yaşamınızda da başarılar dilerim. 

Ben 40x40x35 ebatlarındaki akvaryumumda Ehiem Compact 1000 kullanıyorum ve fazlası ile yeterli geliyor. Dalga motoru kullanmıyorum, akvaryuma dönüşün ağzında flo deflektör var ve pompanın gücü akıntı sağlamaya da yetiyor (üstelik akvaryumda SPS de var). Eğer dalga motoru da kullanacaksanız Ehiem Compact 1000 rahatlıkla yeter diye düşünüyorum.

Tekrar hoşgeldiniz.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Feza Bey merhabalar,

Hoşbulduk. Geçen sene Kıbrısa camlarla birlikte geri gelmiştim, fakat hemen sonra İngilterenin Manchester şehrine yüksek lisansımı tamamlamak üzere gittim. Bu nedenle çok fazla forumda bulunamadım. Kıbrısta bir üniversitede araştırma görevlisi olarak işe başlamış bulunuyorum, doktoraya da ayni zamanda yazıldım. Biraz yoğun olacak olsam da yaptığım işi seviyorum.

Eheim bilgisi için çok teşekkür ederim. Kesin yeterli gelecektir o zaman. Benim ayrıca Jebao WP10 dalga motorumda var, eheim'i kısıkta bile kullanmam gerekebilir. 

İyİ günler,

Arda

Merhaba arkadaşlar,

Akvaryum camları yapıştı ve kurulum için hazırlıklar çoktan başladı bile. 

İlk olarak akvaryumu satın alınmış içme suyu ile doldurdum ve ardından Reef Crystal-Aquarium Systems tuz ile 1023 tuz sertliğini ayarladım. Ardından akvaryumu 1 gece dalga motoru, geri dönüş ve ısıtıcı ile çalıştırdım. Sabah kalktığımda akvaryum halen çok bulanıktı fakat tuzun çok büyük bölümü çözünmüştü. 

Bugün akvaryuma kum ve (ölü) kayaları ekledim. Kayalar Bali'den kardeşim tarafından getirildi, fakat toplam 3kg kadar olduğundan ileriki zamanda daha fazla kaya eklemeyi düşünüyorum. Tabii ki tahmin edeceğiniz üzere kumu koyarkenden akvaryum suyu çok bulanıklaştı. Umuyorum ki 2-3 gün içerisinde tüm bulanıklık gidecektir. 

Kuzey Kıbrısta akvaryumcularda 'deniz' akvaryumculuğu ile ilgili neredeyse hiçbir şey olmadığından dolayı, bu hafta içerisinde veya haftasonu rum kesimine gidip bakteri kültürü ve birlaç filtre malzemesi (fosfor tutucu gibi) almayı planlıyorum. Testler için daha erken olduğunu düşünüyorum, sistemi bu şekli ile 3-4 hafta kadar çalıştırmayı, ardından nitrat, amonyak ve nitrit testlerini edineceğim. Ardından yavaş yavaş balık girişini yaparım. 

Balık olarak 2 tane percula/ocellaris ile başlamayı, ardından zaman içerisinde clown goby ve/veya yellow watchmen, Firefish vb küçük balıklar almayı düşünüyorum.  Balık sayısını az, ve balık boyutunu da nano'ya uygun tutmak istiyorum. 

Aydınlatma olarak elimde Zetlight armatür ve 2 tane Par20 (Fiji Blue ve QuadSpec Mini) MarineReef LED var. Soft mercanlar için, hatta ileriki zamanda birkaç sert mercan için fazlası ile yeterli olacağını düşünüyorum. Mercan girişini kesinlikle akvaryum tam olarak oturmadan yapmayacağım; bir biyolog olarak hiçbir canlının ölmesini istemiyorum, hele ki benim sabırsızlığım yüzünden. 

Akvaryuma bol bol kum koydum; en alt tabakaya Kıbrıs denizlerinden (karpaz bölgesinden, gerçekten temiz bir bölge) ince mercan kırığı serdikten sonra üzerine elimde olan canlı kumu kullandım. Toplamda 5-6 cm, hatta yer yer 7cm kum oldu. Derin kum olmasını ben isteyerek seçtim, çünkü kumun Ph ve ekosistemin döngüsünü stabilleştirdiğine inanmaktayım. 

Bu arada, bu hafta içerisinde akvaryuma 2-3 tane teke karides eklemeyi düşünüyorum; amaç ise döngüyü tetiklemeleri. 

Fotoğrafları altta görebilirsiniz; yakın zamanda daha güzelleri gelecektir ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40292

Ekli dosyayı görüntüle 40293

Ekli dosyayı görüntüle 40294

Ekli dosyayı görüntüle 40295

Ekli dosyayı görüntüle 40296

Ekli dosyayı görüntüle 40297

Ekli dosyayı görüntüle 40298

Ekli dosyayı görüntüle 40299

Ekli dosyayı görüntüle 40300

Ekli dosyayı görüntüle 40301

Tekrar hoş geldiniz,

sormak istediğim denizden alınan kumu tanka koyana kadar nasıl sakladınız ?

paket halinde ki canlı kumu  yapmış olduğunuz tuzlu suya eklendiği için sorun zaten olamayacaktır fakat denizden alınan kum doğru taşınmadıysa sanırım sorun çıkarabilir.

dsb(deep sand bed) olarak düşündüğünüz kum kalınlığı min 12 cm ile başlar fakat bende sizin düşüncenizde tabanda kumun en aşağı 4-5 cm olmasından yanayım fakat tanecik yapısına bağlı yani arasına tortu pislik tutmayacak kadar.

elinizdeki kafa motoru dalgası dışında dalga motorunu da bağlamanızı öneririm su yüzeyinde ki dalgalanma + tank geneli sirkülasyon ve oksijen oranını yükseltmesi açısından hemde ps in verimli çalışması için akıntı ve dalga çok önemli tank taki co2 oranı ne kadar düşük olursa tankın yaşam döngüsü o kadar iyi olacaktır..Bunu söylememin sebebi (bir biyolog olarak bazı konulara benden daha hakimsinizdir) ama arkadan sump lı bir sistem alttan sump lı bir sisteme göre daha az havalanmaktadır.

ben her zaman redox a önem vermişimdir en basit yöntemle de bu bildiğiniz üzere tankı havalandırıp oksijene doydurarak elde etmek daha kolaydır diğer sistemler hariç tabi.

Tekrar tekrar hoş yeniden hoş geldiniz 

bir biyolog olarak ta sizden faydalanmak isteriz bazı konularda 

Keyifli hobiler.

Tekrar hoş geldiniz,

sormak istediğim denizden alınan kumu tanka koyana kadar nasıl sakladınız ?

paket halinde ki canlı kumu  yapmış olduğunuz tuzlu suya eklendiği için sorun zaten olamayacaktır fakat denizden alınan kum doğru taşınmadıysa sanırım sorun çıkarabilir.

dsb(deep sand bed) olarak düşündüğünüz kum kalınlığı min 12 cm ile başlar fakat bende sizin düşüncenizde tabanda kumun en aşağı 4-5 cm olmasından yanayım fakat tanecik yapısına bağlı yani arasına tortu pislik tutmayacak kadar.

elinizdeki kafa motoru dalgası dışında dalga motorunu da bağlamanızı öneririm su yüzeyinde ki dalgalanma + tank geneli sirkülasyon ve oksijen oranını yükseltmesi açısından hemde ps in verimli çalışması için akıntı ve dalga çok önemli tank taki co2 oranı ne kadar düşük olursa tankın yaşam döngüsü o kadar iyi olacaktır..Bunu söylememin sebebi (bir biyolog olarak bazı konulara benden daha hakimsinizdir) ama arkadan sump lı bir sistem alttan sump lı bir sisteme göre daha az havalanmaktadır.

ben her zaman redox a önem vermişimdir en basit yöntemle de bu bildiğiniz üzere tankı havalandırıp oksijene doydurarak elde etmek daha kolaydır diğer sistemler hariç tabi.

Tekrar tekrar hoş yeniden hoş geldiniz 

bir biyolog olarak ta sizden faydalanmak isteriz bazı konularda 

Keyifli hobiler.
Merhaba Hakan Bey,

Denizden aldığım kumu ilk olarak güneş altında 3-4 gün boyunca tamamen kuruttum ve ardından birçok defa tatlı su ile yıkadım. Bu konu ile ilgili bazı yabancı forumlarda yazılar okudum ve genel görüş temiz bir yerden alınmış olan ve temizlenmiş bir kumun bir sıkıntı çıkartmayacağı yönündeydi. Kaldı ki 'canlı kum' diye aldığımız kumlar da ayni/benzer şekilde Fiji gibi yerlerden toplanıyor. Alttaki resimde de gördüğünüz gibi 2cm gibi bir yüksekliği var en fazla denizden aldığım kumun; canlı kum ise üstte kalan 4-5cm'lik alan.

Redox, sizin de dediğiniz gibi en önemli kimyasal reaksiyon dengesidir. Tüm kimyasallar için geçerli olup, akvaryumlarda oksijen için ayrı bir önem kazanmaktadır. Akvaryumda geri dönüş dışında Jabeo WP10 dalga motoru bulunmaktadır, fakat 1-2 gün (bulanıklık geçene kadar) çalıştırmayı düşünmüyorum. 

Ekli dosyayı görüntüle 40302

Süper,

elinizde ro cihazı yoksa veya alacaksanız nacizane bir fikirde bulunmak isterim seramik karbon dene karbonu kullanın ;sediment, 2 adet seramik karbon, mebran silikat sıralaması gibi

bunu söylememin sebebi kıbrıs suyunun bunda 3-5 sene önce tds değerinin çok yüksek olmasıydı şu anda nedir bilemiyorum

Herkese merhabalar,

Konuyu biraz güncellemek istedim. Aksilikler peşimi pek bırakmadı...! Akvaryuma kumu ve herşeyi yerleştirdikten sonra akvaryumun bir köşesinden sızıntı başladı, alel acele akvaryumu boşaltmak zorunda kaldım. Tekrar yapıştırılması 1 haftayı aldı. Şimdi tekrardan akvaryumu kurdum. Bu sürede suyu ve kumu büyük plastik'lerin içerisinde ısıtıcı, PS ve dalga motoru ile devam ettirdim. 

Şu an akvaryumunun sıcaklığı 25 derece, tuzluluğu 1.024. Kıbrısta olmamdan kaynaklı canlı/bakteri veya temizlikçi ekip sorunu yaşıyorum. Rum kesiminde var gerekli herşey, fakat diğer tarafa geçmeye zamanım olmadı. Bu neden ile çok temiz bir bölgeden çok az deniz suyu alıp akvaryuma aşıladım. Ayrıca akvaryuma 3-4 tane teke koydum. Tekeleri çok az da olsa yemledim ki döngüye yardımcı olsunlar. 

2-4 Aralık tarihlerinde İzmire geliyorum; akvaryumculardan almak istediklerim var, testler vb gibi... Ayrıca mümkünse temizlikci ekip almak istiyorum oradan; 100ml su taşıma şansım var, snail'lere birşey olacağını sanmıyorum 1 gün kadar dayanırlar diye umuyorum. 3-4 tane olsun akvaryuma koymak istiyorum. 

Siz ne dersiniz ? 

Arda merhaba, seni tekrar görmek sevindirici ,yeni kurulumunda kolaylıklar dilerim.

Arda Bey merhaba,

Güzelce paketleyip bavula koyup bagaja verebilirsiniz. Böylelikle daha fazla sıvı taşıma şansınız olur. Ya da yine güzelce paketleyip EPS kuruya koyarak uçak kargo yapabilirsiniz. Havaalanına biraz erken gidip kendi uçağınıza da verebilirsiniz kargoyu. Böylelikle sizinle birlikte gelmiş olur. Kıbrıs için maliyeti bilmiyorum ama yurtiçinde çok tutmuyor, bir araştırın isterseniz. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

Konu görüntüleyen kullanıcılar