Keşfet

Kova kum uygulaması ve nitrat

Selim hakli olabilirsin benim kafama takilan bir sekilde cok yavasta olsa dibe dogru bir su hareketi olmasi lazim ama 15 cm den sonra nasil su hareketi olur onu kafamda oturtamiyorum. Anatanktaki DSB genelde cycle surecinde basliyor yani bakteri olussa bile yeni kaya vs dolayisi ile amonyak/nitrat yuku daha fazla oluyor ve sifirlanmasi daha uzun suruyor. Fakat genelde kova nitrati 5 civarina indiriyor anatanktaki DSB ise olculemez duruma indiriyor.

Hayrettin Bey, bunda suya salinim yapmayan ince kum kullanilmasi gerekiyor canli kum uygun degil ayni zamanda daha once hic kullanilmamis bir kum olmasi lazim.

 
Bu çözümüde uygulamaya çalışacağım. Umarım işe yarar.

Bir formülasyon yapılabilirmi x Lt ana tank için y Lt hacimde kova gibi?

 
20 lt lik kova kabaca 200 lt orta yuklu bir akvaryumu idare ediyor.

 
arkadaslar bence kum mutlaka argonit olmalı amac aeorobik bölge olusturmak akıntı cok olursa hiçbir işe yaramaz tank içinde çok tehlikeli olabileceğinden ben cesaret edemedim. ayrı bir tankta calıstırıyorum selim beyin verdiği linkte kunda hafif kararmalar olmus işte buna dikkat

 
Su ana kadar nitrat,fosfat yada silkat gibi sorunlarim olmadi(ilk 5,6 ay haricinde).Hic bir sekilde tank istihabini asmadim bu nedenle bildigim yoldan pek sasmam :) ancak alternatif hatta farkli bir uyguluma olmasina nedense beni hep biraz korkutmustur,asagidaki tercih bana biraz daha uygulanabilir geldi



 
Kum aragonit olmak zorunda değil, ince olduktan sonra silika/kuvars da olabilir.

 
beni genede argonitin inceliği cez bediyor dediğim gibi amac zaten aneorobik bakteriler icin alan olusturmak.selimbeye katılıyorum ısıksız ortam bol su benimki alt dolapta ısıksız alanda duruyor uv den cıkan su direk buraya dökülüyor.

 
bahadır bey link tekisistem cok hosoma gitti ama kum kalınlıgı biraz fazla değilmi anoksik sahalara dikkat dsb yusunden cok sistemi çöken arkadas duydum

 
Farkli turde ve markada bir cok aragonit kum var ve hepsinin tanecik boyutu farkli, acikcasi kumun kalinligi ne olcude kullanilmis bakmadim yani topigi incelemedim,ama olmasi gereken inceligin toz seker inceliginde oldugunu biliyorum hatta daha ince ,sadece kapali derli toplu bir sistem yani o anlamda kullanisli :) ,sadece anoksik bolgeler tehlike degil kumun yapisida aslinda bir tehlike, dogru yapida kum kullanilmamasi ile hidrojen sulfurun gorulmesi cok daha kisa zamanda olabiliyor ,olusmamasi icin kumda tortu olmamali cok bildigim bir konu degil ama sonucunda ,yeterli akintiniz olmassa sulfur kayalardada olabilir dedigim gibi bu kova uygulamasida bir tercih konusu.

 
Kova uygulamasında hidrojen sülfürün akvaryuma karışması gibi bir şey pek söz konusu değil, ancak kumun çok derin tabakalarında oluşabilir ve siz kumu karıştırmadığınız sürece yüzeye çıkmaz. Yalnız kumu 1-2 yılda bir değiştirmekte yarar var.

Kullanılan kumun çok ince olması gerekli yoksa çok etkili olmaz, oksijen miktarı yüksek su kalın kum tanelerinin arasından daha derine ulaşır doğal olarak daha az anaerobik alan olur. Aragonit aslında pH'ı sabitlediği için güzel ama incelik olarak silika kumlarında incesini bulabilirsiniz.

 
peki ozaman hadi yapalım :)

kilyos-sarıyer-gümüşdere buraların kumu sarı ışıldayan cinsten karadeniz-marmara kumu silika olabilir değilmi ? ama ya salınım yani yosunlanma için ??

marmarada bir çok yerde kum sarı ve gri ama bunların silika yada kuvars olduğunu nasıl anlarız? kirli gir kum çok ince toz gibi

şu su bidonu işi çok aklıma yattı güzel proje yapılmış , altı dar üstü geniş 30 cm ye kadar yükseklikte plastik kapaklı bir kova buldukmu oda iyidir , palstikçilerde envayi çeşit var.

 
Denizdeki kum salınım yapmaz büyük ihtimalle yalnız temiz bir yerden toplanması ve bu yer İstanbul çevresiyse kurutulup sonra da çok iyi yıkanması gerekiyor temizlenmesi için. Bir kap sirke içerisinde beklet kumu Hayrettin abi, eğer erirse kalsiyum bazlı erimezse büyük ihtimalle silikadır.

 
selim sağol, bu kum işi aklıma çok yattı.

şimdi iş kovaya kaldı, hanımın kafama vurduğunda en az darbeyi vericek kovayı bulmam lazım :) sump un olduğu dolapta yer yok salonun ortasında durucak .

 
Sumpta yer varsa sump'ın içerisine de koyabilirsin

 
Selim, bu slika kum salinim yapmiyor mu ya da derinlik epey fazla oldugu icin dusuk pH nedeniyle salinim yapma ihtimali var mi sence?

 
Kadir abi düşük pH daha çok kalsiyum bazlı kum üzerinde etkilidir. Örneğin aragoniti sirkeye atarsan erir asit yüzünden fakat silikayı atarsan erimez. Eğer öyle olsaydı akvaryum tabanında kumun altında kalan camların da erimesi gerekirdi çünkü cam da silikadan.

Silika kumun birçok farklı çeşidi var aslında, bazıları suya istenilenden fazla silika salabilir fakat bu oldukça nadir. Özellikle denizden çıkartacağınız kumun pek fazla salınım yapma şansı yok çünkü yıllardır denizde kaldığı için salınım yapacaksa da yapmıştır. Fakat emin olmak için herhangi bir silika kum kullanmak yerine saf kuvars kum da kullanılabilir. Denizden alınacaksa kum, denizin temiz olmasının dışında en önemli nokta yakınlarda denize dökülen nehir, dere, vs olmasın.

 
Bence böyle ekstra şeyleri yorumlayıp araştırmaya gerek yok.Eğer ihtiraslarımıza yenik düşmez isek, (ki ben düşüyorum) yani canlı yükünüz az yada normal ise zaten nitratınızda olmayacaktır.

 
Herkes az balık beslemek zorunda mı? Mercanları düzenli olarak beslediğinizde bile güçlü bir PS'niz olmasına rağmen sisteme baya yük getiriyor. Basit, ucuz ve etkili bir yöntem, neden kullanmayalım?

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst