Keşfet

Kova kum uygulaması ve nitrat

Kova uygulamasında hidrojen sülfürün akvaryuma karışması gibi bir şey pek söz konusu değil, ancak kumun çok derin tabakalarında oluşabilir ve siz kumu karıştırmadığınız sürece yüzeye çıkmaz. Yalnız kumu 1-2 yılda bir değiştirmekte yarar var.

Kullanılan kumun çok ince olması gerekli yoksa çok etkili olmaz, oksijen miktarı yüksek su kalın kum tanelerinin arasından daha derine ulaşır doğal olarak daha az anaerobik alan olur. Aragonit aslında pH'ı sabitlediği için güzel ama incelik olarak silika kumlarında incesini bulabilirsiniz.

1 -2 sene sonra kum değiştirildiği zaman tekrar yıkayıp kullanılabilirmi? Kum ince taneli olacaksa o zaman Aragonit iyi bir seçim olmasa gerek. Şile kumu lazım o zaman.

 
Deniz Bey,

O zaman bence akvaryumda kurmayalım gidelim denize yüzelim, dalalım, çıkalım :)

 
1-2 sene sonra kum yıkanıp tekrar kullanılabilir tabi, önemli olan kum içerisinde iyice toplanan sülfat vs yi atmak

Aragonit de kullanılır kuvars da yani biri diğerinden daha iyi gibi bir şey yok, ikisinin de toz gibi olanları bile var. Dediğim gibi aragonitin faydası pH'ı dengelemesi.

 
Kullanilmis kum ne kadar yikanirsa yikansin tekrar kullanildiginda amonyak sorunu oluyor. Zaten o incelikteki kumu iyice yikamaya kalktiginizda kumun cok buyuk bir bolumu suyla akip gider. Selim'in dedigi slika ya da quarz kum aragonite gibi pahali olmasa gerek. Kum masrafindan kacmak icin amonyak riskine girmek ne kadar mantikli bilmiyorum. Konuyla ilgili RC deki uzun baslikta deginilen seylerden birisi kumun hic kullanilmamis olmasiydi. Fosfat birikimi dolayisi ile belli surelerde kumun yuzeydeki 4-5 cm lik bolumunu yenileyenler var.

 
kadir bey bencede kumu yıkamak cok akıllıca gelmiyor oradan salınan amonyak amonyuma dönüsünceye kadar tum sistemi çökertir .belk elek yardımıyla ince kum yıkanabilir amanyagına elimine ederiz belki ama fosfatan kurtulamayız . bence biraz paraya kıymak gerekiyor.

 
Tüm kumlar kullanılmış değil mi? Yeni aldığımız aragonit kum bile yıllarca denizin kaç metre derinliğinde duruyor, daha sonra poşetlenip akvaryuma koyuyoruz.

 
Selim,

Muhtemelen ozel bir yontemle temizleniyor. Oturmus canli kaya ve yeni acilmis aragonitle akvaryum kurdugumda amonyak patlamasi ya da nitrat sorunu hic yasamadim ilk gun canli ekledim. Yikadigim kumla kurdugumdaysa dusuk de olsa amonyak ve sonrasinda nitrat sorunu oldu.

 
Düzgünce yıkanmış kumda da amonyak olmaması gerekiyor Kadir abi. Kumun amonyak tutma gibi bir özelliği yokki. Hatta kum yatağında amonyak olmaz gibi geliyor, onca bakteri zaten amonyağın olmasına izin vermez kumun içerisinde. Ben de denizden toplanmış kum kullandım, iyice yıkayınca bir sorunla karşılaşmadım. Bir de yurtdışında canlı kum olarak satılan kumlar hiç bir işlemden geçirilmemiş, direkt doğadan toplanmış kumlar diye biliyorum.

Gerçi çok önemli bir konu değil, nitrat üzerinde faydasını görüyorsanız 2 yılda bir kumu tamamen değiştirseniz de maddi açıdan bir külfeti yok fakat yıkanınca da sorun olmaz bence.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Selim, bahsettigim canli kum degil normal Caribsea sugarsize aragonite.

Amonyak sorunu kumdaki amonyaktan gelmiyor ne kadar temizlersen temizle icesindeki ya tortu tam olarak gitmiyor ya da tanecikler uzerindeki olu organizma ve bakteriler tam olarak temizlenemiyor. Akvaryum tabaninda kullanildiginda canli eklemek icin sure varsa cok uzun surmuyor fakat kova DSB de direk sisteme bagliyorsun o nedenle riskli geliyor bana.

 
Bu kadar yazılanlardan sonra DSB yi kuruyormuyuz kurmuyormuyuz?

ŞAYET KURMAK İSTERSEK BU SİSTEMİN OLMAZSA OLMAZLARI NELERDİR?

Maddeler halinde yapılması gerekenleri yazabilirsek daha derlitoplu bir bilgi olacağını düşünüyorum.

Bu işi tecrübe edenlere ve araştıranlara benimde kafama takılan birkaç sorum olacak.

ilk sorum bu sistemde kumun yüzey genişliğinin etkisi nedir? daha doğrusu etkisi varmıdır?

ikinci sorum kum yüksekliği en az ve en çok kaç cm olmalıdır?

bir diğer kafama takılan şeyde su kumun içinden çok yavaş bir şekilde geçse sonuç ne olur?Açmak gerekirse bu kum dolu kovamızın üstünden su girişi olsada su kendi basıcıyla kovada kumdan süzülüp aşağıdan tahliye olsa olurmu? eğer olursa kule gibi üst üste birkaç katlı yapabilir ve yer konusunda fazlaca bir sıkıntı yaşamadan daha geniş bir yüzey ve derinliğe sahip olabiliriz.

 
Su kumun içerisinden geçerse olmaz, kum zaten difüzyon ile kendiliğinden kum içerisinde hareket ediyor. Biz kumun içerisine su verirsen anaerobik alanlar olmaz.

 
Peki bu japonların sistemi olan yano sistemini benden başka deneyen olmadımı acaba ????

 
Senin dedigin taban filtresi gibi bir şey sanırım güvenilirliğini sorgulamak lazım dsb /en azından kova kum uyguluması bundan daha kullanışlı.

 
tam taban filtresi gibi bişi değil ama denitrifikasyon hızını inanılmaz arttıryor 725 lt sistemde 100 nitratı 3 haftada 10 seviyelerine kadar çekmişti bende ve o ara ps turboflotterdı. Ayrıca refiuma bağlı bi sistem tasarlarsan kum ve dsb den daha kullanışlı diye düşünüyorum ama dediğim gibi tecrübe eden yok galiba :)

 
Yano sistemini biraz daha açabilirmisiniz?

 
arkadasşlar dsb ile nitrat 10-5 arasında olarak sabitlendi kumun üzerimde biraz tortu dısımda renklenme yok saygılarımla

 
Kerem Bey tank kaç litre? Nitrat DSB öncesi kaçtı? DSB uygulamasını tam olarak nasıl yaptınız? Ve ne kadar sürede indi. Detaylandırabilirmisiniz lütfen.

 
özdemir bey sump ile beraber 700lt tank sumptan ayrı olarak bir tank daha yaparak 50*35*50h dsb uyguladım 17 cm kum kalınlıgı uv den cıkan suyu buraya aktardım nitrat 150-200 seviyelerinden indi lps ler artık cok daha mutlular saygılarımla P.S. ankaradaysanız sistemi yerinde göre bilirsiniz

 
Kerem bey mümkünse üzerinde tortu birikmesin, önüne bir elyaf koyabilirsiniz.

 
Kerem Bey ben İstanbul 'dayim. Resim eklemeniz mumkunmu? Birde kum olarak ne kullandınız acaba? Birde nitrat son olarak ne kadar surede dustu?

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst