Keşfet

Kova kum uygulaması ve nitrat

özdemir bey buradan resim eklemeyi bilmiyorum ama e maillinizi verirseniz size yollarım

2-3 ay gibi bir sürede

selim bey elyaftan mümkün oldugunca kacıyorum ama ilginiz için tesekkür ederim belki bir dip sifonuyla cekerim diye düsünüyorum

tortu birikmemesi için ne yapmamız gerekiyor benide o düşündürüyor.

kumun su yüzeyine 10 cm yakın olması gerekir ozaman doğrumudur?

barıs bey dediğinizi tam anlayanadım ama su yuksekliğini bir önemi varmıdır dsbde bilmiyorum ama ısıksız ortam önemli bence

kesinlikle ışık olmaması gerekiy da kumun üzerinde tortu birikmemesi için akıntı olması gerekiyor su yüksekliği fazla olursa tortu birikir diye düşünüyorum tortu birikiyorsa ozaman yeterli akıntı yoktur ozamanda nitratda tam tersi etki yapar

Kerem Bey size Ö.M attım.

buraya eklemeniz mümkünmü resimi

Kullanilacak pompa kapasitesi ile ilgili bir belirleyeci yok, tortu birikimini engelleyecek akintiyi yaratacak gucte olmasi yeterli. Ben uyguladigimda tortu birikmesi olusacak kadar uzun bir sure calistirmadim bu sistemi fakat tortu olusumunu engellemek icin sunlar uygulanabilir.Pompa suyun en temiz oldugu donus gozune konulmali . Selim'in dedigi gibi su kovaya girmeden once filtre edilebilir. Kovaya tek giris yerine, kum yuzeyinin biraz uzerinden cikisa dogru akinti yaratacak sekilde iki uc farkli noktadan olabilir. Cikis genis tutulabilir hatta genis iki cikis konulabilir.

dsb de 6. ay bitmek üzere nitrat 0-5 arası amonyok 0 nitrit 0 kumda kararma olmadı sadece uzeinde tortu birikimi oldu saygılarımla

Canlıların performansında bir gelişme/gerileme var mı ?

Denitrifikasyon için mutlaka karanlıkta olur diye bir koşul varmı? Yoksa zaten derinlerde ve kumun alt kısımlarında oksijensiz ortamda yaşadıkları için böyle bir gereklilik olduğu düşüncesimi doğuyor. Doğada denitrifikasyon yapmak için ışığa özellikle gereksinim doğan bir çok bakteri çeşidi var.

gökçe bey canlılar hem balıklar hemde mercanlar keyifli (aman nazar deymesin:) ) bu arada duzenli su değisimlerim devam ediyor onuda belirtmeliyim gürkan bey bu konuda tambir bilgisahibi değilim ama benim deb sump ın yanında dolap içinde karanlık ortamda yani ama asıl amac derinlikle oksijensiz ortam olusturmak denitrifikasyon reak törleirde seffaf karanlık onemli olsa siyah yaparlardı dıye düsünüyorum saygılarımla

Karanlık olmasının bakterilerle bir alakası yok. Işık olduğunda kumun 3-4 cm derinlerine kadar yosun oluşumu oluyor. Ana tank içerisindeki DSB'de sistemin devamlılığı tamamen canlılara bağlı ve ışığa ihtiyaç var. Bu oluşan yosunlar başka canlıları besliyor, bu canlılar başka canlıları besliyor ve kum altında bir ekosistem oluşuyor. Bu canlıların haraketi DSB içerisinde su ve besinlerin giriş ve çıkışını sağlıyor. Kova DSB'de ise herhangi bir canlı yok. Canlı olmadığı için yosun oluşması da istenmiyor yoksa bu yosunları yiyen canlılar da olmadığı için kumun üst tabakaları tamamen yosunla kaplanabilir.

120 litrelik akvaryum için şelale filtre ile bu yöntem kullanılabilirmi? Motorun bulunduğu kısımla malzeme konulan kısım arasına bir parça koyup suyun sadece yüzeyden geçmesini sağlasak, hem su akışı da ayarlanabiliyor. Mesela 650 litre kapasiteli bir şelale filtreyle bu iş olurmu? Küçük mü kaçar?

Benim kullandığım kovanın 20-30 litre civarında olduğunu düşünürsek şelale filtreye en fazla yarım kilo kum sığar diye düşünüyorum.

Konu görüntüleyen kullanıcılar