Keşfet

Kucuk Polipli Sert Mercan (sps) Akvaryumlari

Bu forumda da başka forumlarda da 12 yaşlarında dahi çok hevesle ve meraklı genç arkadaşlarımız var.Bence biraz daha makul olmalıyız önerilerimizde.Gençlerimizi ürkütmek değil teşvik etmeliyiz.Elbette kaliteli ekipmanın faydası yadsınamaz fakat oluru var.Ben gördüm.

Saygılar

Batuhan Meto
Ben Chris'in gördüğünüz ve gördüğünüzden önceki akvaryumu nasıl kurduğunu, hangi evrelerden geçtiğini bilen birisi olarak Chris'in yaptığı ön hazırlığı ve sonraki sabırı gösterecek çok az hobici gördüm.

Evet o şekilde akvaryum olur. Ama o A'dan Z'ye o şekilde kurarak.

Bir çok kişi sabırlı davranacağını söyleyerek fikirlerimize başvuruyor ama sabır sadece lafta kalıyor.Sonra da başarısızlık için sebep veya kişiler aranıyor.

Bir çok kişi sadece 2 soytarı için sistem kurarken ve fikir danışırken bakıyorsunuz iş anemona, LPS'e kaymış.

O yüzden önerilerde baştan dikkatli olmak gereği oluyor sanırım.

Chris'in akvaryumunda kırmızı renkli bir yosun türü bütün kayaları kapladı. 1 seneden fazla bu yosun akvaryumda varlığını sürdürdü.

Arkadaşlara yosundan kormayın sabırlı olun diyoruz iki gün sonra kayalar dışarı alınmış fırçalanmış oluyor. Ya da akvaryumculardan antibiyotik aranıyor.

Chris bir sorun yaşadığında almanyadaki forumlardaki profesyonel arkadaşına danışıyor ve söylediklerine harfiyen uyuyor. Sabırlı davranıyor. Fark burdan kaynaklanıyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Elbette bu da söz konusu ve farkındayım fakat kimseyi gücendirmemek için söylemedim.Kültür farkı ile de alakalı elbette.Çünkü çok iyi bilirsiniz bizim milletimiz tavsiye ister sorar eder herkese ayrı ayrı fakat sonunda kendi bildiğini okur.Ben bu tip insanlara çok hoş görü ile yaklaşmam ve hatta iyi olmuş bile diyebilirim.Ben pek forumlarda yer almıyorum fakat pek çok arkadaşımız burada kafa yoruyor insanların soruları üzerine ve bunların dikkate alınmaması saygısızlık bence.Yanlış anlaşılmasın ben gündem oluşturmak için böyle bir şey söylemedim.

Fakat genel böyle diye istisnaları yok sayamayız.Umarım benim dikkat çektiğim nokta anlaşılmıştır.Ben sadece gerekli sabrı gösterebilecek hevesli fakat dar gelirli arkadaşlarımızı teşvik amaçlı söylemiştim.

Saygılar

Batuhan METO

Bizim platformda dar gelirli geniş gelirli farketmeden, derdi akvaryum olan herkes yer alıcak ancak bu mesajı yazmanıza neden olan düşüncenize hak veriyorum. Bizde bir anlayış var, parası olan gider akvaryumu kurdurtur, akvaryumcu arkadaşın bilgi ve tecrübesini kendisininmiş gibi nakleder ve sps bakar ve sps bakmayı büyük bir ünvan, onur olarak görür ve bu doğrultuda yazışır. Bu malesef hobi kültürürnün bizde oluşmamasından kaynaklanan bir durum. Burda üstadlar var. Deniz Bey'in dediği gibi harfiyen uyarsanız Chris Bey'in metoduna o kadar harcama yapmadan da istediğiniz türlere bakarsınız, sps de bakarsınız. Mesela ben uyamadığımdan dolayı ve kendi huyumu suyumu da bildiğimden dolayı aceleci tavırlarımı tolare edecek şekilde akvaryumumu kurdum. Aslında hobici önce kendini tanıyacak, sonra da akvaryumunu kuracak.

Sitede dıy çalışmalarda var. İkinci el güzel tf1000ler var 200 lira en pahalısı. Aydınlatma içinde t5 hem dıy yapılabiliyor, hem de uygun fiyatlı. 400 watt mh benim favorimdir mesela, 20000k lambalar ile kullanmayı istediğim bir ekipman ancak şu anda bende t5 kullanıyorum. Önerilerle yapılanlar birbirini tutmayabiliyor bunda biraz bütçe de etkili. Mesela 400 watt olayında yurtdışındaki sistemleri harfiyen örnek alıcaksanız kullanmak lazım yoksa ciddi sıkıntılar doğurabilir. t5te aynı şekilde, fosfat ve nitrat olduğu an ciddi yosunlanma yaşarsınız.

teşekkürler verdiginiz bilgiler için

Olumlu olumsuz yorum yapan herkese tesekkurler. Gokce, faydam olabildiyse ne mutlu bana. Ben SPS akvaryumumu 2006 basinda dagittim ondan sonra da is guc dolayisi ile bir saha SPS akvaryumu kurmadim. Yaziyi da o donemde okuduklarimdan edindigim bilgilere dayanarak kurdugum akvaryumlardan edindigim tecrubeye, gordugum ve kendimce basarili buldugum akvaryumlarin sahiplerinden ogrendiklerime dayanarak yazdim. Iki yil icerisinde degisen pek cok sey var. Zaten yazarken bunlar SPS bakmanin kanunu diyerek degil ben baslayayim daha sonra diger arkadaslar da tecrubelerini paylassin, SPS icin bir baslik olsun diye yazdim.

Adam gibi PS demek cok pahali PS demek degil. MH saglam aydinlatma demek T5 HO kotu aydinlatma demek degil. Haliyle herkesin kendine gore bir alim gucu ve bu ise ayirabilecegi bir butcesi var. Fakat bu isin bir de su yonu var. 200 lt lik SPS akvaryumu diyebileceginiz bir akvaryumda kabaca 15 koloni civarinda SPS mercan olur. Diger canlilarin maliyetini hesaba katmasak bile ordaki fiyatlarlarla sadece bu canlilarin maliyeti 3000 YTL civarinda. Balik yuku abartilmadigi taktirde TF 1000 bu buyuklukte bir akvaryum icin adam gibi bir PS dir. Cin mali yamuk yumuk bir PS ile arasindaki fiyat farki da muhtemelen 100-150 YTL dir. 150 YTL den kacip 3000 YTL lik canliyi riske atmak icin bence zengin olmak lazim. MH ya da T5 in maliyetinden kacarak NO floresan kullanabilirsiniz. Bu durumda da yuksek isik isteyen pek cok SPS i kaybedersiniz, cok dayanikli olanlarda da kahverengi disinda bir renk goremezsiniz. Sahsen ben geyik boynuzu gibi kahverengi canlilara o kadar para ve emek harcayacagima mushroom, polip vb canlilar beslemeyi tercih ederim. En azindan renkleri olur, nitratla, kalsiyumla, Kh la, su degisimiyle falan ugrasmak zorunda kalmam.

PS olmayan istisnayi guzel SPS akvaryumlari var fakat ne o akvaryumlar iki aylik akvaryum ne de sahipleri 3-5 aylik tecrubeye sahip hobiciler. Adamlar ne yaptiklarini ve nelere dikkat etmeleri gerektigini gayet iyi biliyorlar. Benim sahsen gordugum en guzel SPS akvaryumu burda bir akvaryumcuya aitti. Akvaryum 120x60x60 ebatlarindaydi ve kullandigi PS de TF 1000 idi. Fakat adam surekli elinde refraktometre ile dolasip saat basi tuzluluk olcer sayet buharlasma dolayisi ile tuzluluk dalgalanmasi olmussa hemen su eklerdi. Kalsiyum reaktoru olmasina ragmen surekli kalsiyum ve Kh degerlerini olcerdi.

Her yigidin yogurt yiyisi farkli...

bilgiler için teşekkürler

Kucuk Polipli Sert Mercanlar

Small Polyp Scleractinia

Oncelikle sunu belirtmek isterim ben sadece bir hobiciyim, bilim adami degilim o nedenle yazdiklarim laboratuar ortaminda yapilmis deneylerin sonucu olan kesin kurallar degil deneme yanilma, arastirma ve tecrubelerim sonucundaki kendime ait cikarimlardir. Cok farkli bakis acilari ve yontemler olabilir. Bu baslik altinda bu mercanlarla ilgili tecrubesi olan diger arkadaslar da bilgi ve tecrubelerini paylasirsa sanirim baslamak isteyen arkadaslara bir parca faydamiz olabilir.

1- SPS bakabilmek icin kac Watt/lt isik olmali ?

SPS lerin isik ihtiyacini belirleyebilmek icin Watt/lt olcusunu baz almak saglikli bir yontem degildir. Bu tamamen mercanin geldigi derinlige gore ihtiyac duydugu isik siddeti ve o derinlikteki isigin spektral ozelligi ile ilgili bir seydir. 40 lt bir akvaryum uzerindeki 100 Watt 80 lt uzerindeki 100 Watt aydinlatmaya nazaran daha siddetlidir fakat pek cok acroporanin ihtiyac duydugu isik siddeti goz onunde bulunduruldugunda her iki durumda da isik siddeti yetersizdir. Bazi lambalarin lumen/Watt degerleri farklidir. Yani 100 lumens/Watt degerinde isik siddetine sahip 100 Watt lik bir lamba 50 lumens/Watt isik siddetine sahip baska bir 100 Wattlik lambadan daha yuksek isik siddetine sahiptir. Ayni zamanda isik siddeti baz alinmasi gereken yegane husus degildir. Her lambanin spektral kalitesi farklidir. Isik siddeti oldukca yuksek olan bir lamba spektral kalitesinin dusuk olmasi nedeni ile isik siddeti daha az olan bir lamba kadar fayda saglamayabilir. Mercanlar uzerinde yasayan fotosentetik micro algae aldigi tum isik dalga boylarini ayni oranda fotosentezde kullanmaz. Bazi dalga boylari digerlerine nazaran derine inildikce daha fazla kirilir ve zayiflar. Genelde kirmizi, sari gibi dalga boylari fotosentezde kullanilmaz hatta yapilan deneylerde bazi mercanlarin kirmizi isiga maruz tutulan bolgelerinde doku kayiplari tespit edilmistir. Fakat fotosentezde kullanilmayan bu dalga boylari lambanin isik siddetinde hesaba katilir. Kelvin derecesi daha yuksek olan 14000 - 20000 K civari olan lambalar genelde fotosentezde kullanilan dalga boylarini daha fazla miktarda barindirir. Fakat bu da tam bir kistas degildir cunku Kelvin derecesi de isigin genel olarak goze gorunen rengini gosterir barindirdigi dalga boylarinin analizini vermez ayrica bununda piyasada tam bir standardi yoktur. Farkli uretici firmalara ait ayni Kelvin derecesine sahip lambalarin farkli spektral ozelliklere sahip olduklari yapilan olcumler sonucunda ortaya cikmistir. Bir donem SPS ler diger mercanlara nazaran yuzeye daha yakin yerlerden geldikleri ve kirilmadan dolayi yuzeye dogru gunes isiginin kelvin derecesinin daha dusuk olmasi nedeniyle yuksek isik siddetine sahip 6500 K lambalarin SPS ler icin yeterli ve daha faydali olduguna inanilirdi. Bu son derece buyuk bir yanilgidir. Dusuk kelvin derecesine sahip lambalar fotosentezde en fazla kullanilan mavi dalga boyunu yuksek kelvinli lambalara nazaran daha az barindirir. Yuzeye yakin bolgelerde Kelvin derecesi daha dusuk olsa ya da hernekadar derine inildikce isik rengi daha fazla mavilessede kirilmadan dolayi yuzeye yakin bolgelerdeki mavinin siddeti derinlere nazaran daha fazladir. Derinlere inildikce mavilesen isik renginin sebebi mavinin siddetinin artmasi degil mavinin diger dalga boylarina nazaran daha az kirilarak daha derinlere sizmasidir. Diger onemli unsurlar kullanilan ballast ve reflektordur. Ayni lamba farkli ballastlar ile calistirildiginda farkli isik siddetleri verebilir, daha fazla ya da az elektrik tuketebilir, lamba omru azalabilir. Kullanilan reflektor isik sizmasini son derece onemli miktarda etkiler. Kaliteli reflektor kullanmak en az yuksek siddetli spektral kalitesi yuksek lamba kullanmak kadar onemlidir. Advanced Aquarist, Reef Keeping Magazine gibi kaynaklarda tecrubeli hobiciler ve bilimsel unvana sahip kisiler tarafindan yapilmis testlere dayanan farkli lambalara ait isik siddeti, spektral analiz, ballastlarin isik siddeti ve elektrik tuketimine etkileri, reflektorlerin isik sizmasina etkileri gibi aydinlatmaya yonelik cesitli veriler mevcuttur. Yine pek cok forumda akvaryum resimlerini, kullandiklari ekipman , lamba, reflektor, ballast tiplerini paylasan hobiciler vardir. Unutulmamasi gereken nokta sudur internet ortaminda yani bilgisayar basinda profesor kesilen fakat herhangi bir canliyi adam gibi besleyemeyen pek cok kisi sanal kahraman vardir. Ainesi istir kisinin, lafa bakilmaz. Benim tavsiyem isiklandirmaya yonelik karar vermeden once cesitli test sonuclarini ve begendiginiz , basarili buldugunuz akvaryumlarin sahip olduklari lamba, ballast, reflektor gibi ekipmanlarini inceleyin nihayetinde de kararinizi verin.

Yuksek isik siddeti, yuksek spektral kalite, uygun ballast, isik siddetini en yuksek miktarda yansirak kaybi azalatip sizmayi artiracak kaliteli reflektor aydinlatma konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardir.

Benim simdiye kadar kullandigim lambalar icinde en memnun kaldigim kombinasyon 120 cm uzunluk 45 cm yukseklikteki tankta 2x400 Watt 20000 K XM + 2x110 Watt URI Super actinic kombinasyonuydu. Farkli hobiciler farkli lambalar ve kombinasyonlarla basarili SPS akvaryumlarina sahipler. Sayet acropora beslenecekse benim tavsiyem her 60 cm icin kaliteli markalara ait minimum 250 Watt MH lamba kullanilmasidir. 45-60 cm arasi yukseklikteki SPS akvaryumlari icin en uygun secenek 400 Watt lambalardir. 150 Watt MH ler ile yuzeye yakin bolgelerde daha derin sulardan gelen ve nispeten daha dusuk isik siddetine ihtiyac duyan derin su acroporalari , montipora turleri seriatopora, staylophora, pocillipora gibi SPS ler bakilabilir. Fakat yuksek isik siddetine ihtiyac duyan sig su acroporalari icin bu isik siddeti yeterli olmaz.Bahsettigim turlerde akvaryumun dip kisimlarina dogru yerlestirildiklerinde hayatta kalmayi basarsalar da renklerini kaybederler ve buyumeleri onemli olcude azalir.

2- Su degerleri?

- Kalsiyum 420-500ppm, alkalinity 8-11 dKh . Benim tercihim 10-11dKh. SPS dominant akvaryumda bu degerleri sabit tutabilmenin en pratik yolu kalsiyum reaktor kullanmaktir . Sabit kalsiyum ve alkalinity degerleri renklenme ve buyumeyi onemli derecede etkiler.

- Fosfat ve nitrat ideal olarak test kitleri ile gozlenemeyecek miktarda olmalidir. Basarili SPS akvaryumlari icin kabul edilebilir degerler

nitrat< 10 ppm, fosfat<0.04 ppm. Fosfat ve nitrat degerleri hem gelismeyi hem buyumeyi onemli derecede etkiler. Renklenme mercan icin lukstur oncelik hayatta kalabilmektedir. Bu degerler mercanin sagligini onemli derecede etkiler. Bu nedenle nitrat ve fosfat degerlerinin cok dusuk oldugu akvaryumlardaki SPS renklenmesi tatmin edici duzeydedir. Bazi dayanikli acroporalar ve diger dayanikli SPS ler 10 ppm ve uzeri nitrat degerlerinde yasayip buyuyebilselerde SPS leri hobicilerin gozdesi yapan renklenmeyi malesef gostermezler.

- Sicaklik dalgalanmalari SPS leri etkileyen onemli bir unsurdur. Ideal sicaklik 25-28 C dir. Bazi hobiciler 25- 26 C de bazilari 28-29 C de su sicakligini sabit tutmayi tercih eder. Benim su sicakligim gunduz 26C gece 25 civari idi. Yaz sicakliklarinin yuksek oldugu Turkiye gibi bir ulkede SPS beslemeyi dusunen hobiciler icin sogutucu/isitici akillica bir yatirim olur aksi taktirde su sicakligi 30 C uzerine ciktikca ya da dalgalandikca bir dunya para harcanan SPS lerin onemli bir bolumu olecektir.

- Tuzluluk surekli takip edilmeli ve sabit tutulmalidir. Ideal tuzluluk 35 PPT dir.

3-Ne kadar ic akinti?

-Ic akintinin mercanlar icin onemi tasidigi hususlar:Gas exchange, diskinin atilmasi, besinin mercana tasinmasi. Yeterli ic akintinin olmamasi mercanin bogulmasi ve acliktan olmesine sebep olabilir. SPS lerin dalgalarin ve icin akintinin siddetli oldugu bolgelerden geldigi unutulmamalidir. Dogadaki akinti siddetini akvaryumlarda gerceklestirmek imkansizdir. Bence SPS akvaryumlarinda en pratik yol ana tank hacminin minimum 20-30 kati/saat kapasitesine sahip bir closed loop pompasini (donus pompasi haricinde) kaotik akinti olusturabilen Ocean Motion benzeri cihazlar ile kullanmaktir. Closed loop pompasinin tanka donusleri kaya dizayni ve mercanlarin konumlari goz onunde bulundurularak tankin heryerinde akinti olusturacak fakat mercanlari direk dovmeyecek sekilde cok iyi planlanmalidir. Hobicilerin memnun oldugu farkli dalga ve akinti yaratici cihazlar mevcut fakat ben simdiye kadar kullanmadim.

4-SPS mercanlari beslemeli miyim?

Kesinlikle evet... Fotosentetik micro algea mercanin beslenme ihtiyacinin %40-50 civarinda bir oranini saglar. Besleme yapilmayip sadece beslenmenin aydinlatmaya dayali oldugu durumlarda kahverengi micro algae asiri derecede gelisir ve mercanin rengi kahverengiye doner. Pek cok mercan phyto plankton ile beslenme yapmaz o nendenle phyto plankton SPS icin gereksizdir. SPS lerin beslenmede kullanmadigi pek cok besin suyu kirletmek disinda bir seye yaramaz. Zeovit gibi bazi markalarin SPS ler icin piyasaya surdugu besinler mevcuttur. Amino asitler oldukca faydalidir. Sahip olduklari SPS akvaryumlarina bakildiginda Italyanlarin Blue Coral olarak adlandirdigi yontemde kullanilan istiridye, deniz taragi, midye, amino asit, vitamin,spirulana, kirmizi macro algae kullanarak yapilan ev yapimi besin oldukca faydali gibi gorunuyor. Ben hic denemedim.

5- SPS mercanlari kurulumdan ne kadar bir sure sonra akvaryuma koymaliyim? Benim tecrubeme gore bu canlilar kesinlikle oturmus akvaryumlarda cok daha iyi gelisip renkleniyorlar. Kesin bir sure vermek zor fakat nitrat fosfat degerleri istenen duzeye ininceye ve yosunlanma yok oluncaya kadar beklenmelidir. Bu da sisteme ve kullanilan kayalarda yasanan olumlere gore 6 ay ile 1 yil arasinda degisebilir. Sayet tamamen islenmis kaya kullanilirsa su degerleri gozlenip herseyin yolunda oldugu kanaatine varildiginda guvenle akvaryuma koyabilirsiniz.

6- SPS leri diger mercanlar ile karistirabilir miyim?

Isik ve akinti gibi ihtiyaclar goz onunde bulundurularak yerlestirme yapilirsa SPS lerin diger mercanlar ile barindirilmasi mumkundur. Leather turleri gibi bazi mercanlar kimyasal savas verirler o yuzden leather turlerinden uzak durulmasinda ya da SPS lerden cok uzaga konulmasinda fayda vardir. Bazi polipler SPS ler uzerinde yayilir bu da SPS leri oldurur.

Uzun tentekullere sahip LPS ler SPS lere dokundugunda o bolgelerde doku kaybina nihayetinde de SPS in olumune sebep olur.

7- Ekipman ve filtrasyon?

SPS ler diger mercanlara nazaran daha hassas olduklari icin cok daha iyi su degerleri isterler. Belirtilen su degerlerini elde edebilmek icin de kaliteli ekipman kullanilmalidir. SPS beslemeyi ve basarili olmayi dusunuyorsaniz PS, pompa aydinlatma gibi ekipmanda masraf etmekten kacinmamalisiniz. Piyasada Cin mali su PS var, soyle bir Cin mali pompa var olurmu derseniz bence olmaz. Kullanacaginiz tum ekipman saglam olmalidir aksi taktirde oldurdugunuz canlilara harcayacaginiz para ekipmana harcamaniz gereken paranin cok daha uzerinde olur ve bu canlilardan alacaginiz keyif iskenceye doner. Daha oncede belirttigim gibi sogutucu ve kalsiyum reaktoru SPS akvaryumlari icin cok akillica yatirimlardir.

Kabaca ozetlersek basarili bir SPS akvaryumunda olmasi gerekenler:

- Guclu ve kaliteli aydinlatma

- Yuksek ve iyi planlanmis ic akinti

- Saglikli su degerleri

- Guclu protein skimming ve etkin filtrasyon

- Dogru besleme

Benden simdilik bu kadar. Umarim bosa gecvezelik etmemisimdir

Sevgiler....

Merhaba Kadir bey

Benim gibi bu hobiye yeni başlıyanlar için güzel bir kaynak olmuş. Elinize sağlık devamını dilerim.

Saygılarımla,

bir sorum olcaktı

fazla ışık zararlımıdır yoksa ne kadar fazla o kadar iyimidir?

ihtiyaçdan fazla ışık mercanlarınızı yakabilir. mercanlar az-orta-fazla ışık ihtiyacı duyarlar. akvaryumda kaya dizaynı ve yerleştirilmesi ona göre yapmakda fayda var.

cevabınız için teşekkürler salim bey

akvaryumum 100x55x50 olarak 2 gün önce geldi

nasıl bir t5 düzeneği kurmalıyım

2x39w 10000k beyaz 2x39w mavi 1x24w beyaz 1x24w pembe düşünüyorum

bu iyimidir?

Paylaşım için teşekkür ederim her denizci nin okuması gereken bir yazı olmuş.

Öncelikle Kadir Dostum ' a Saygılarımı Belirtiyorum..

Biz Herkes Gibi bunlarda başıımıza Profesör kesildi gibi laflar söylemek yerine herkesten her hobistten bişeyler öğrenmeye kendi tecrübelerimizle kendi yapmış olduğumuz deneme yanılmalar yani knowhow larla bu işten zevk almaya çalışıyoruz .

Ama şunu belirtmeliyimki bana göre bu iş yapılan yanılmalar çoğalınca yada kulaktan dolma tecrübelerle yada para peşinde koşan bu işi sadece para kazanmak adına gören kesimle içiçe girmeye başlanınca ZEVKTEN çok IZDIRAP oluyo .

Ben bu hobiyi 5-6 senedir yapıyorum ve gördüğüm sadece insanların bana yapmış olduğu kötülemeler çalışmakta olduğum akvaryum dükkanları sahiplerini kötülemek ürünleri kötülemek kendilerinin daha iyi ürünler satıp kurulumlarının çok daha üstün olduğunu göstermeleriydi

Ta kii Kadir dostumla tanışana kadar :) Kadir dostum bana bu işi hatta iş demekte yanlış Bana bu hobiyi tecrübelerinle tekrar sevdirdiğin için ilk olarak sana teşşekür ederim . Biliyorum bu işler le bi sürü gereksiz insanla muhattap oluyoruz . Bencede bu bi sanattır ve bi sanat çıya saygı duyulur ama eleştirelebilirmi ? tabikide ama saygı çerçevesinde

Ben daha yeni yeni bişeyler i anlamaya çözmeye başladığımı düşünüyorum . Buna bu işle uğraşan insanlarda dahil insanların en masum en duygusal yanı olan hobicilikten nasıl rant elde edilir nasıl dolandırılır anlamında insan tanıyoruz.

Ama senin tarzın harbidende hepsinden farklı en birçokşeyi hakeden insan olarak seni görüyorum ve inanıyorumki herkesten daha mutlu olduğuna ÇÜNKÜ EN ÖNEMLİSİ bu. E nede olsa KANADA görmüş adamsın :)

Hep yanımda olman dileğiyle ...

take care buddy

Sevgili kardeşim Can,

Ne diyeceğimi bilemiyorum, duygulandırdın beni. Ben bu işi bu hobiyi çok sevdiğim için yapıyorum. O nedenle de elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Senin ya da başka bir arkadaşımın akvaryumunu güzel görmek, ve sizlerin bu durumdan aldığı keyif beni cidden çok mutlu ediyor. Çorbada tuzum olduysa ne mutlu bana.

Öpüyorum seni

Can konuya süper girmişin sana hakveriyorum bahsettiğin paraya tapan akvaryumcular zamanı gelince yanlarında 1 kişi bile bulamayacaktır .

Çok yararlı bilgiler payşımızı için teşekkür ederim.....

ibretle okudum ve bazı yerlerde kendime kızdım. Allah yolunuzu açık etsin..

4-SPS mercanlari beslemeli miyim?

Kesinlikle evet... Fotosentetik micro algea mercanin beslenme ihtiyacinin %40-50 civarinda bir oranini saglar. Besleme yapilmayip sadece beslenmenin aydinlatmaya dayali oldugu durumlarda kahverengi micro algae asiri derecede gelisir ve mercanin rengi kahverengiye doner. Pek cok mercan phyto plankton ile beslenme yapmaz o nendenle phyto plankton SPS icin gereksizdir. SPS lerin beslenmede kullanmadigi pek cok besin suyu kirletmek disinda bir seye yaramaz. Zeovit gibi bazi markalarin SPS ler icin piyasaya surdugu besinler mevcuttur. Amino asitler oldukca faydalidir. Sahip olduklari SPS akvaryumlarina bakildiginda Italyanlarin Blue Coral olarak adlandirdigi yontemde kullanilan istiridye, deniz taragi, midye, amino asit, vitamin,spirulana, kirmizi macro algae kullanarak yapilan ev yapimi besin oldukca faydali gibi gorunuyor. Ben hic denemedim.

Bu yazıyı geç okudumu anladım.

2 kez caliendrum beslemek istedim ikisindede 3-4 hafta sonra gövde kahve rengiye dönüp 1 ay sonra mersan ölüyordu.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Caliendrum su degerleri uygun bir akvaryumda hic beslemesenizde olmez, bence baska bir sorun vardir.

Caliendrum su degerleri uygun bir akvaryumda hic beslemesenizde olmez, bence baska bir sorun vardir.
osman bey ya ışıktan yada yada akıntıdan o zaman.

bir kez daha denemeyi düşünüyorum.

Konu görüntüleyen kullanıcılar