Keşfet

Küflenme sorunu

newreefer

Yeni Üye
Ad Soyad
Efe
Herkese iyi akşamlar iyi hobiler, başka bir forumda bir arkadaşın odasında üstü açık 3-4 aylık bir deniz akvaryumu varmış ve odasındaki pencere üstleri ,dolap arkaları küflenmiş.Böyle bir şey çok sık oluyormu ? Benimde kurmak istediğim tank odamda olucak çünkü , açıkcası böyle bir durum varsa hobiye başlamam pek mümkün değil..

Odayı havalandırmazsanız tabiki olacak.300 lt akvaryumdan günde ortalama 2-3 lt su buharlaşıyor.Odayı havalandırmazsanız bunlar duvarda nem ve küf yapar.Her sabah ve akşam odayı 5 dk havalandırın.

Benim genel olarak hep açık oluyor cam zaten odamda yaz kış fix.Sorun olmaz ozaman sanırım..

Odayı havalandırmazsanız tabiki olacak.300 lt akvaryumdan günde ortalama 2-3 lt su buharlaşıyor.Odayı havalandırmazsanız bunlar duvarda nem ve küf yapar.Her sabah ve akşam odayı 5 dk havalandırın.

Şunuda eklemek istiyorum bazı insanlar havalandırmanın yetersiz geldiğini ve nem alma cihazlarını kullanmakta olduklarını söylüyorlar..

Merhaba , salonda bulunan 500 litre akvaryum için sabah akşam 5-10  dakikalık havalandırma bende duvarlarda oluşan nem için  yeterli olmadı malesef ;  nem alma cihazı işe yarıyor ancak odada fazladan ses yapıyor .Yazın zaten camların hepsi açık olduğu için  nem yada küf olmuyor ancak kışın oluyordu  .Benim bulduğum çözüm evin ısısını arttırmak oldu normalden bir miktar daha sıcak oluyor ama  duvarlarda   küf yada nem oluşmuyor böyle devam ediyorum . Bir başka çözümde cama havayı içeriden dışarıya doğru atacak bir fan takmak işe yaradığını söylüyorlar ancak ben denemedim.

Bana sorarsanız akvaryum küfe neden olmaz. Ancak normalde de küflenmeye meyilli (rutubetli) bir ev ise o zaman daha fazla olur tabii ki. Ben de uzun süredir tuzlu ve tatlı suyla haşır neşirim. Kışın ev havalandırma huyum v.s. yoktur. Belki de 6 ay cam, kapı açmam. Hiç küf görmedim.

Merhabalar,

Bu durum havadaki nemin soğuk yüzeylerde gaz fazından sıvı fazına geçmesi, yoğuşma. Kuzey yarı kürede bulunduğumuz için kuzeye bakan cepheler daha soğuktur ve bu cephelerde yoğuşma problemi ile daha fazla karşılaşılır. 

Akvaryum olmasa da binanın yalıtımı yetersiz, bağıl nem yüksek ise yoğuşma problemi ile karşılaşılacaktır. Akvaryumdan olan buharlaşma bağıl nemi artıracağı için yoğuşma olasılığı ve miktarı da artacaktır. Buna bağlı olarakta yoğuşma meydana gelen yüzeylerde küf, mantar, bakteri gibi mikroorganizmalar üreyecektir. 

Yoğuşmayı engellemek için yapılabilecekler:

1-Yüzey sıcaklığını yoğuşma (çiğ) noktasının üzerinde tutmak: Bunun için ısı kaybının engellemesi yani ısı yalıtımı yapılması gerekir. 

2-Mekanik ya da doğal havalandırma yapmak: Ortamdaki buharı dışarı atmak için pencere açarak doğal havalandırma yapılabilir.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Moderatör tarafında düzenlendi:
Evinde akvaryum istemeyen birkaç kişinin iddası dışında hiç duymadım rastlamadım böyle bir probleme.Kurduğum o kadar akvaryumdan edindiğim tecrübeye göre 26'da sabit üstü tamamen açık tanklarda su seviyesi günlük 10mm ye kadar düşüyor. Yani 80x40 bir tankta günlük buharlaşma 1 litrenin üzerine çıkabiliyor. Buna rağmen küflenmek bir yana Eskişehir ya da Ankara'da yaşıyorsanız mis gibi mışıl mışıl uyursunuz akşamları. Tankı kaldırınca birkaç ay uyuyamaz insan kuru havadan. Benim evin nem seviyesini daha sağlıklı artırmak için tekrara akvaryum kuran tanıdığım bile var.  Daha çok evin zaten meyilli olması ile ilgili bir durum.

Evinde akvaryum istemeyen birkaç kişinin iddası dışında hiç duymadım rastlamadım böyle bir probleme.Kurduğum o kadar akvaryumdan edindiğim tecrübeye göre 26'da sabit üstü tamamen açık tanklarda su seviyesi günlük 10mm ye kadar düşüyor. Yani 80x40 bir tankta günlük buharlaşma 1 litrenin üzerine çıkabiliyor. Buna rağmen küflenmek bir yana Eskişehir ya da Ankara'da yaşıyorsanız mis gibi mışıl mışıl uyursunuz akşamları. Tankı kaldırınca birkaç ay uyuyamaz insan kuru havadan. Benim evin nem seviyesini daha sağlıklı artırmak için tekrara akvaryum kuran tanıdığım bile var.  Daha çok evin zaten meyilli olması ile ilgili bir durum.
Kış aylarında nem maksimum durumda,ozaman bu olay yazdan çok kışın oluyor sanırım..

Bana sorarsanız akvaryum küfe neden olmaz. Ancak normalde de küflenmeye meyilli (rutubetli) bir ev ise o zaman daha fazla olur tabii ki. Ben de uzun süredir tuzlu ve tatlı suyla haşır neşirim. Kışın ev havalandırma huyum v.s. yoktur. Belki de 6 ay cam, kapı açmam. Hiç küf görmedim.
 Merhaba ,evim en üst katta ve ısı yalıtımı yapılmış durumda , günde 2-3 litre kadar buharlaşma oluyor , akvaryumdan önce hiç bir nem yada rutubet sorunu  yaşamadım ancak akvaryum sonrası özellikle soğuk gecelerde dışarıya bakan duvarların köşelerinde su damlaları oluşmaya başladı belkide yalıtımın kalitesi ile ilgilidir bilemiyorum ancak evin ısısını normalden 1-2 derece yüksek yaptığımda hiç bir sorun kalmadı .

Konu görüntüleyen kullanıcılar