Kum değişir mi ? Değişir...
riski, amonyak artışı, sülfür çıkışı , sonucu canlı kaybı...
mecbur kalmadıkça yapılmaz...
nasıl mecbur kalınır?
yanlış seçim yapılıp, çok kalın kum sermişseniz ve görüntü gözünüze batıyorsa (kalın tanecikler hem kendileri yosun ve koralia alg kaplayıp renklenir, hem arada tortu çok birikir, yosun da tutar...)
sadece sps olup, aşırı güçlü akıntı motorları kullanılıyorsa en kalın değil ama kalın kum kullanımı tercih edilebilir...
bunun dışında ince kum daha kolay canlanma, tortuyu daha az tutma, kumda yaşayan canlıların daha rahat yaşaması için faydalı...
ikinci mecburiyet sebebi birikim olabilir...bazılarımız aynı kumu 4-5 sene kullanıyor, hatta tanktan tanka taşıyor...
çöken ağır metaller, çöken fosfat(özellikle kalkwasser kullanılan sistemlerde) kuma yerleşebiliyor...
bu çok eski kumlarda oluyor yani 5-6 senelik... Bundan kurtulmak için değişim yapılabiliyor...
bunun dışında kum kirlendiyse, kum yüzeyinden az bir kum sifonlayarak su değişimi yapmak işi bitirir...
dip çekmek de zararlı , yukarıda yazılmış, kumun canlılığını engellemiş oluruz dip çekerek, bu yüzden kum yüzeyinden elektrik süpürgesi ile süpürür gibi temizlik en mantıklısı...biraz kum kaybı olsa da ileride çok düşen miktar takviye edilir...
illa kum değişecekse, bunu kalın 16/20mm hortumla, suyla birlikte bütün kum çekilerek yapılır...
yaklaşık, %60 su kaybınız olur...hazırlanacak su bu miktarda düşünülmeli...
yeni koyulacak kum canlı kum seçilmeli ve bir bidon canlı Deniz suyu ile desteklenmeli, ayrıca kaybedilen bakteri nüfusu da biodigest tarzı bakteri kültürüyle desteklenerek zarar minimuma indirilebilir...
ben yaptım, 0 kayıp (ne canlı nebalık) ama 1 ay sonrasında bir miktar diatom aşamasından geçti tank...
dediğim gibi yaptım, komple çektim, yeni canlı kum , canlı su, bakteri kültürü + reaktör içinde zeolit (amonyak riskine karşı)...
mecbur kalmadan yapılmaz...
akıntıyı arttırmak, mümkünse sallanan akıntı (wavebox gibi) , arada su değişiminde kum yüzeyinden ince bir tabaka çekmek, temizlik için yeterlidir ...