Keşfet

Kum degisimi

bjk3483

Yeni Üye
Ad Soyad
güray
Arkadaslar 1 senelik oturmus akvaryumun kumunu yeni bir kumla degistirmek sakincalimidir? Eski kumun cok pislendigini dusunuyorum. Butun suyu ve kayalari kovalara doldurup kumu yenisiyle degistirip hemen suyunu ve kayalari koymak sorun yaratirmi baliklar ve mercanlar icin.

şimdi herkez bişey diyecektir. ben sahsi görüşümü yazayım. kesinlikle hazır oturmuş bir sistemde kum degişimi yapmam kumu karıştırmam üstüne kum ilavesi yapmam. neden derseniz o kum artık bakteri acısından canlı bir kumdur ve azot dongüsünün en onemli unsurlarından biridir. kum un pislendigini söylüyorsunuz nasıl bir pislenme bu? resim varsa bu pislenme konusunda yorumlar olabilir. 

peki degişim yapılırmı. tabikide yapılır. iyi planlama ile tüm riskleri alarak bu degişimi yapabilirsiniz. bu konuyu daha önce bu tarz bir işlem yapmış daha profesyonel biriyle enine boyuna tartışıp öyle planlayın mutlaka.

Kumdaki pislenmeyi en ufak bir kuma dokunma durumunda camur gibi bir salinim yapmasi olarak gozlemliyorum gorunurde belirgin bir pislik yok. Endisem akvaryumun nano olmasi. Tatli su akvaryumunda senede 1 kez kumu yikayip tekrar geri koyabiliyorduk. Temizlik esnasinda cikan pisligi tahmin bile edemezsiniz. Temizlik sonrasi bazi katkilarla sorun olmuyordu tatli suda.Ama tuzlu su cok farkli bir dunya ve bu konuda bilgim yok yanlis birsey yapmak istemiyorum bilgili arkadaslardan gorus ve oneri bekliyorum. 

Kumu filan değiştirmeyin 

durduk yere başınıza iş çıkarmayın kum altında gördüğünüz o pislik yuvası bir yaşam alanı temizlik ekibi çoğaltın sistemi kendi haline bırakın 

gerisi macera olur

hakan beyin dedigi gibi o pislik dediginiz bakteriler icin yaşam alanı. tatlı su akvaryumunda o kumu yıkamanız bile hata aslında. bence bu fikrinizi bırakın tankınızın ic akıntısını düzgünce ayarlayıp kum üstünde fazla tortu birikmemesini saglayın. 

O kumun altındaki pislik dediğiniz şeyler akvaryumunuzu döndüren bakterilerin yuvası. Çalışan akvaryumda suyu boşaltıp kayaları kumu çıkarmak sıfırdan başlamak olacaktır, yapılacak en son şey. Kuvvetli akıntı yapın ve iyi PS kullanın, kumun üstünde tortu birikmesin ve PS fazla tortuyu emsin yeter...

Kum değişir mi ? Değişir...

riski, amonyak artışı, sülfür çıkışı , sonucu canlı kaybı...

mecbur kalmadıkça yapılmaz...

nasıl mecbur kalınır?

yanlış seçim yapılıp, çok kalın kum sermişseniz ve görüntü gözünüze batıyorsa (kalın tanecikler hem kendileri yosun ve koralia alg kaplayıp renklenir, hem arada tortu çok birikir, yosun da tutar...)

sadece sps olup, aşırı güçlü akıntı motorları kullanılıyorsa en kalın değil ama kalın kum kullanımı tercih edilebilir...

bunun dışında ince kum daha kolay canlanma, tortuyu daha az tutma, kumda yaşayan canlıların daha rahat yaşaması için faydalı...

ikinci mecburiyet sebebi birikim olabilir...bazılarımız aynı kumu 4-5 sene kullanıyor, hatta tanktan tanka taşıyor...

çöken ağır metaller, çöken fosfat(özellikle kalkwasser kullanılan sistemlerde) kuma yerleşebiliyor...

bu çok eski kumlarda oluyor yani 5-6 senelik... Bundan kurtulmak için değişim yapılabiliyor...

bunun dışında kum kirlendiyse, kum yüzeyinden az bir kum sifonlayarak su değişimi yapmak işi bitirir...

dip çekmek de zararlı , yukarıda yazılmış, kumun canlılığını engellemiş oluruz dip çekerek, bu yüzden kum yüzeyinden elektrik süpürgesi ile süpürür gibi temizlik en mantıklısı...biraz kum kaybı olsa da ileride çok düşen miktar takviye edilir...

illa kum değişecekse, bunu kalın 16/20mm hortumla, suyla birlikte bütün kum çekilerek yapılır...

yaklaşık, %60 su kaybınız olur...hazırlanacak su bu miktarda düşünülmeli...

yeni koyulacak kum canlı kum seçilmeli ve bir bidon canlı Deniz suyu ile desteklenmeli, ayrıca kaybedilen bakteri nüfusu da biodigest tarzı bakteri kültürüyle desteklenerek zarar minimuma indirilebilir...

ben yaptım, 0 kayıp (ne canlı nebalık) ama 1 ay sonrasında bir miktar diatom aşamasından geçti tank...

dediğim gibi yaptım, komple çektim, yeni canlı kum , canlı su, bakteri kültürü + reaktör içinde zeolit (amonyak riskine karşı)...

mecbur kalmadan yapılmaz...

akıntıyı arttırmak, mümkünse sallanan akıntı (wavebox gibi) , arada su değişiminde kum yüzeyinden ince bir tabaka çekmek, temizlik için yeterlidir ...

Selamlar;

Bırakın kum değişimini tatlı su akvaryumlarında oldugu gibi dip çekim bile zorda kalınmadıkca deniz akvaryumları icin onerilmez. Kum deniz akvaryumlarındaki yararlı bakterilerin yerlestigi onemli alanlardandır. Kum ile birlikte bu yararlı bakterileri bir anda sistemden cıkarmıs olursunuz. Bu yararlı bakteriler diğer arkadaslarında belirttigi gibi nitrit-nitrat dongusunu saglarlar ayrıca fosfat p, sulfur patlamasıda kacınılmaz. Ozellikle fosfat balık olumu demek.

Mesela cogu akvarist "deep sand bed"="derin kum yatagı" ni sistemlerine ekleyerek bir nevi akvaryum dongusunu granti altına alırlar. Bizzat tank cokuslerini bu sayede atlattıgımı tecrube ettim ( Anemonun pervaneye kapılması, buyuk bir balıgın bilginiz dısında kayalara sıkısarak olmesi vs. )

DSBs ile ilgili ayrıca donguyu gorebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 43731

Artıları ve eksileri :

Ekli dosyayı görüntüle 43732

Moderatör tarafında düzenlendi:
Peki Kendi durumundan yola çıkayım, önümüzdeki hafta evimi taşıyacağım ve tankta taşınacak haliyle. Canlıların hepsi bir kovaya alınacak kayalar ayrı kovalara alınacak su aldığı kadar damacanaya doldurulacak. Ama kum eski tankımdan kalma 3-5mm ve 10mm mercan kırığı karışımı. 10mm olan 10kg'lik kısım çok tortu tutmaya başladığından da değiştirmek istiyordum taşınma olayı benim için bahane oldu. Şimdi ya 1-2mm mercan kırığı yada 1-1.5mm kristal pro kum almayı düşünüyorum. Bu durumda benim ne yapmam gerekir ve hangi kumu seçmeliyim?

Tarık bey selamlar;

kum isi biraz göz zevkine ve SPS agırlıklı akvaryum niyetine bagli. Mercan kırıgı SPS akvaryumlarda kalsiyum icin nispeten fayda saglıyor ama baska yollarla kalsiyum reaktor vs bu ihtiyaci gorebilirsiniz..

Canli akvaryum aktaracagınız icin benim tavsiyem live sand kullanmanız bakteriler zaten mevcut. Carib sea her zaman iyidir baska markalarda var. Bu arada probiotik katkılı Aquaforest tuz kullanmanız veya prodibio kullanmanızı oneririm. Ben tasınırken kayaların canlı kalmasına cok dikkat ettim kum kendine gelene kadar kaya uzerine yerlesik bakteri ve organizmalar iş goruyor.

Not: kayalar 1 gun akvaryum suyu dolu kovanin icinde kaldilar ve hava tasıyla oksijen sagladım.

Konu görüntüleyen kullanıcılar