Keşfet

kum olarak ne kullanmalıyım

mertali

Yeni Üye
merhabalar kum olarak ne kullanacağımı bilmiyorum . bana yardımcı olursanız sevinirim. bir kaç yerde mercan kırığının sorun çıkardığını aragonit kum kullanılması gerektiğini söylüyordu. gerçekten problem olur mu? olursa kum olarak ne marka kullanacağım(mümkünse link) söylerseniz çok çok sevinirim. ve deniz akvaryumu için kum kalınlığı ne kadar olmalı 2 cm yeter mi?

Mercan kırıgı iri taneli oldugu yem ve dıskılar arasında birikme yaptıgı için pek tavsiye edilmez bende etmem. Ancak azda olsa ph dengelemek gibi birde artısı vardır. Elinizde mevcutsa alta mercan kırıgı üstüne aragonitte serebilirsiniz. 

Kum kalınlıgı sizin akvaryumunuzla orantılı bir konu, tuzlu su hobisinde deep sand bad yani derin kum yatagı diye bir tabir vardır. Aslinda tabirden çok bir filtreleme teknigidir. Elinizden geldigince görüntüyü bozmayacak derecede kalın katman yani deep sand band yapmanızda fayda var. Ben her tankımda denedigim ve faydasını gördügüm bir tekniktir. İnternette ayrıntısını bulabilirsiniz. 

Merhaba,

Aragonit kum yapısındaki kalsiyum nedeniyle ph seviyesini tamponladığı için daha faydalıdır.Ancak mercan kırığı kum olmaz diye birşey yok.Mercan kırığı kullanan hobiciler de oldukça fazla.

Önemli olan sıfır/temiz kum kullanmanız, ince kumlar tuzlu su akvaryumlarındaki akıntı/dalgalarda uçuşabilir.Kalın kumlar ise pislik/artık vb tutarak filtre edilmesini önler.

özel bir kurulum olmayacaksa 0.5-1.5mm kum boyutu ideal kabul ediliyor.1-2 mm lik mercan kırığı da bu oranın pek dışında değil.

Ben deep sand bed konusuna katılmıyorum.Hava taşlı skimmer zamanından kalma oldukça eski ve popülerliğini yitirmiş bir yöntem. Öncelikle deep sand bed için en az 8-10 cm kum kalınlığı sağlamanız gerek.Dipte oksijeni ve akıntıyı minimumda tutmak için ince taneli kum kullanılmalı.Yani 1-2 mm lik mercan kırığı kumlar buna pek uygun değil.Bu kum yönteminin eski ustaları bile bu kum ile kumu karıştıran canlıların eklenip eklenmemesi konusunda hemfikir olamadılar.Kısaca derin kum yatağı biyolojik filtrasyon açısından faydalı olabilse de zarar verebilecek büyük riskler barındırdığı için pek tercih edilmiyor; buna alternatif biyolojik filtre malzemeleri, sisteminize uygun bir skimmer işinizi görecektir.

2-4 cm arasında bir kum kalınlığı işinizi görür düşüncesindeyim 

Merhaba,

Aragonit kum yapısındaki kalsiyum nedeniyle ph seviyesini tamponladığı için daha faydalıdır.Ancak mercan kırığı kum olmaz diye birşey yok.Mercan kırığı kullanan hobiciler de oldukça fazla.

Önemli olan sıfır/temiz kum kullanmanız, ince kumlar tuzlu su akvaryumlarındaki akıntı/dalgalarda uçuşabilir.Kalın kumlar ise pislik/artık vb tutarak filtre edilmesini önler.

özel bir kurulum olmayacaksa 0.5-1.5mm kum boyutu ideal kabul ediliyor.1-2 mm lik mercan kırığı da bu oranın pek dışında değil.

Ben deep sand bed konusuna katılmıyorum.Hava taşlı skimmer zamanından kalma oldukça eski ve popülerliğini yitirmiş bir yöntem. Öncelikle deep sand bed için en az 8-10 cm kum kalınlığı sağlamanız gerek.Dipte oksijeni ve akıntıyı minimumda tutmak için ince taneli kum kullanılmalı.Yani 1-2 mm lik mercan kırığı kumlar buna pek uygun değil.Bu kum yönteminin eski ustaları bile bu kum ile kumu karıştıran canlıların eklenip eklenmemesi konusunda hemfikir olamadılar.Kısaca derin kum yatağı biyolojik filtrasyon açısından faydalı olabilse de zarar verebilecek büyük riskler barındırdığı için pek tercih edilmiyor; buna alternatif biyolojik filtre malzemeleri, sisteminize uygun bir skimmer işinizi görecektir.

2-4 cm arasında bir kum kalınlığı işinizi görür düşüncesindeyim 
bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim engin bey:)

Kumla ilgili iki görüş var, deep sand ve sadece dekoratif amaçlı kum kullanımımı. Son yıllarda dekoratif amaçlı kum kullanımı daha doğru deniyor, hiç kum kullanmayan çok başarılı akvaryumlar da var. Diğer hobici arakadaşların da vurguladığı gibi protein skimmer kalitesinin artması, deep sand'in önemini azalttı. Firmalar aragonit ya da kalsiyum içeriği yüksek kumların su kalitesini katkı yaptığını vurguluyorlar, doğru ama bu etki geçici, devam ettirmek için düzenli olarak kum değişimi yapmanız gerekli ki bu da kurulu akvaryumda biraz zor.  Kolay gelsin, bu hobide kaliteli bir akvaryum için bir çok yol var, tek doğru yok...

Konu görüntüleyen kullanıcılar