Keşfet

Kurulum için aklımı kurcalayan birkaç soru

TunayT

Yeni Üye
Ad Soyad
TUNAY TUNA
Merhabalar, 2006 yılında rahmetli dayımın desteği ile başladığım akvaryum hobime ev iş arasında sürekli mekik dokumaktan dolayı 2012 yılında ara vermiştim. Bu süre zarfında çift tank kullandım türlü cichlid besledim ve yavru aldım. Fakat o zamanlar bile reef görünce içim giderdi imrenirdim. :)

Reef için gerekli bilgileri aylardır okuyorum fakat aklıma takılan sorular var

Akvaryum 120*50*50 ölçülerinde + durso sump sistemli olacak ps olarak bubble magus curve 5 kullanmayı düşünüyorum (300-500 lt arası tercih ediliyor) Elektrik kesintisi problemim yok apartmanımda elektrik kesildiği zaman kombilere elektrik tedarik amacıyla kablolama sistemi var jeneratör devreye giriyor ordan kablo çekeceğim sisteme :))

1. RO su beni zora sokuyor. Aslında iş yerim gıda üzerine kurulu olduğu için görebileceğiniz en pahalı ro sistemine sahip (refraktometrem de iş yerinden :) )ancak ordan 250-300 lt su alıp getirmem imkansız. İlk kurulumda ben hazır su yada damacana suyu alsam bile buharlaşmadan dolayı ro suyu eklemek zorundayım ama bunu nasıl tedarik edicem. Eve arıtma sistemi mi takmak zorundayım. 

2. Işıklandırma olarak mavi tonları çok belli olmayan reef akvaryumu olacağı için mercanlara yetecek aydınlatma tavsiyesi istiyorum (fotoğraftaki gibi)

3. Ve beylikdüzünde yada çevresinde canlı alımı yapabileceğim güvenilir deniz akvaryumu malzemeleri satan bir yer var mı?

Uzun oldu biliyorum fakat problemle karşılaşıp maddi ve manevi olarak sıkıntı çekmek, hobiden soğumak istemiyorum. 

Teşekkür ederim

İyi forumlar

Tunay TUNA

Ekli dosyayı görüntüle 40964

Merhabalar,

Öncelikle hayırlı olsun. Bu hobide bende çok tecrübe sahibi değilim, fakat kanaatimce bilgilerimi sizinle paylaşayım.

R.o sistemi edinmeniz bu litrede sizin için daha sağlıklı olacaktır eksilen su yaz aylarında sıkıntı yaratabilir çünkü soğuma buharlaşarak sağlanacaktır bu litrelerde her açıdan r.o daha karlı, curve 5 o boyutta bence az gelir, curve 7 edinebilirsiniz, fakat curve 9 isteklerinize daha iyi yanıt verebilir daha performanslı olur.  Işıklandırma konusu aslında çok göreceli, benim tavsiyem t5 ve led kombinasyonu kurabilirsiniz, ati nin ve giesemann ın t5 lambalarını armatürlerini tavsiye ederim. Renk kombinasyonlarını da deneyimleyen arkadaşlardan veya forumdan araştırabilirsiniz.

Sağlıklı hobiler iyi şanslar... 

Selam,

Her arıtma ro mu oluyor bununla ilgili bilginiz yada bilgisi olan var mı ?

ps yi c66  (800-1200 lt) olarak değiştirsim zaten.

armatürleri fotograftakinden alsam tavana askılı kabin yapsam olur mu ?

özellikleri 15w,1200 lümen ve 6400k günışığı bu lambalardan 7 tane alıp 3 tanede mavisinden alsam ışık çok mu fazla olur acaba

Ekli dosyayı görüntüle 40981

Merhaba Tunay Bey, öncelikle Hoşgeldiniz. Keyifli bir kurulum olması dileğimle.

İlk olarak PS'ye değineceğim, BM C66 olarak değişikliğe gitmişsiniz, fakat C66 2 adet motora sahip, 56W enerji tüketimi var ve bu güçle suyu ısıtmasıda ileride size sorun yaratacak. Bu durum dolaylı olarak RO cihazına endekslenecek. Buharlaşma çok olacak, dolayısıyla RO cihazı kaçınılmaz olacak. C66 yerine C9 'u değerlendirmeniz daha mantıklı görünüyor.

RO su bu işin olmazsa olmazı, soğutucu kullanmayacaksanız ve soğutmayı fan ile yapacaksanız, fan nedeniyle buharlaşan suyu illaki bir şekilde yerine ilave etmeniz gerekli. Damacana suyla yapılan su tamamlamalar ileride başta yosun vb. sorunları beraberinde getirecektir. İçme suyu elde etme yönünü kullanmayacaksanız portatif dediğimiz sırf deniz akvaryumunda kullanacağımız 0 TDS suyu elde etmemize yarayacak ucuz ve az yer kaplayan RO cihazlarından alabilirsiniz. Zafer Bey (@zafer3885) RO cihazı hakkında detaylı bilgi verecektir.

Işıklandırma olarakta net bir seçime ulaşabilmeniz için, hangi grup mercanı (soft, sps,lps yada karma) besleyeceğinize tam olarak karar vermeniz çözüme ulaşmanız açısından iyi olacaktır.

İstanbul'da yaşayan arkadaşlar ilgili sorunuza cevap vereceklerdir.

Kolay gelsin. Saygılar.  

Merhaba

Dediğiniz gibi ihtiyacım olmayacak büyük ihtimal ancak yinede fan ile soğutma sağlayacagım. Bu yüzden curve 9 alacağım.

Arıtma cihazı alıp içme suyu özelliğini kullanmazsam vururlar beni evde :)) sanırım 5 filtreli cihazların tamamı ro sistemine sahip 

Mercan olarak lps ve soft türleri ,1 sene sonra anemon istiyorum. Bu türler için ışık değerlerim ne olmalıdır. Bir önceki post'ta belirttiğim ledler işimi görür mü?

Hayırlı günler

Konu görüntüleyen kullanıcılar