Keşfet

Led Aydinlatma.

Şu an için olmasa bile eninde sonunda Led teknolojisi pek çok alanda diğer teknolojilerin yerini almaya başlayacak. Zaten dünyadaki kaynaklar hızla tükeniyor ve nüfus problemi var. İster istemez tasarruflu ürünlerde gelişme olacaktır.
Kesinlikle tasarruflu ürünler gelecek ve geliyorlar. Umarım ülkemize de çabuk ve ucuz girer. Tabi unutmadan; herşeyin en pahalısını bizim ülkemizde. Bakalım led aydınlatmalar ne kadara piyasaya giriş yapacak. :(

yanlış anlamadıysam 6500k led ile 460nm lik mavi ledler ile yapmış ?

( uzun uzun yazaadım detaya giremedim )

Moderatör tarafında düzenlendi:
konunun birazcık dışına taşacak ama, led teknolojisinde dünyada en verimli ledler amerikada geliştiriliyormuş, plazma led diye geçiyor, içerisinde metal halide parçaları olan ledler bunlar, fakat kat-kat daha verimli bir proje yolda imiş, bunun adı da kristal led teknolojisi ve geliştirildiği ve üretildiği yeri okuyunca göğsüm kabardı, Bilkent University/Ankara/Turkey yazıyor geleceğin aydınlatma teknolojisinin geliştirildiği adres olarak...

link şu an aklımda değil ama google elimizin altında, plazma led makalesini bulursanız orada crystal led linki vardı zaten...

Reef sistemlerde en merak ettiğim şu Xenon teknolojisi açıkçası, eğer extra bilgiye ulaşan olursa lütfen paylaşsın...

herkese selamlar...

slm led konusunda bende biraz araştırma yaptım ve akvaryum için kullanılabilicek olan power ledler var ama fiyatları şimdilik oldukca pahalı aslında 70-80cm lik akvaryumlar için hazır kompak sistem power ledler var genişlikleri 30 cm 40cm kadar ve içlerinde sogutma sistemleri var kullanım alanları artmaya başlayınca bu ürünlerinde fiyatları eminim düşücektir diye bilmek isterdim ama malisef yaşadığımız coğrafyanın özelliğindenmidir bilinmez halen bir çok ürün diğer ülkelere göre oldukca pahalı

slm led konusunda bende biraz araştırma yaptım ve akvaryum için kullanılabilicek olan power ledler var ama fiyatları şimdilik oldukca pahalı aslında 70-80cm lik akvaryumlar için hazır kompak sistem power ledler var genişlikleri 30 cm 40cm kadar ve içlerinde sogutma sistemleri var kullanım alanları artmaya başlayınca bu ürünlerinde fiyatları eminim düşücektir diye bilmek isterdim ama malisef yaşadığımız coğrafyanın özelliğindenmidir bilinmez halen bir çok ürün diğer ülkelere göre oldukca pahalı
biz türkler pahalı olmazsa yada markalı olmazsa almayız.

:)

Led aydınlatma profosyonel bir işdir, yapmaya çalışanların hüsrana uradıklarını tahmin ediyorum,piyasada 10.000kv led olduğu söyleniyor alanlar aslında 7500 kv lik led alıyor çok dikkat edilmesi kereken konudur canlı bitki akvaryumları için,ama sadece aydınlatma amaçlı istiyorsanız amatörce yapabilirsiniz power led ,her babayiğidin işi değildir sakın kibir yaptığımı sanmayınız inanın power led uygulaması çok zor bir işdir ve maliyetlidir, ayriyetden şu devrede aslında gereklidir                       ,Evet lcd ekranlı yapmış olduğum bu elektronik sistem  ,led yada ışık türlerini yada devir dayim motorunu,yada ısıyı istenilen şekilde programlayıp set ediyorsunuz set etmiş olduğunuz saat de devreye giriyorlar tabi uzun uzadıya annatmak bayağı zaman alacak ama türkiyede bu sistemleri arayan çok akvaryumcu ve akvaryum meraklısı olduğunu biliyorum ama özel elektronik tasarımlarda isteğe göre hobi olarak yapıyorum yapmış olduğum programır 2 model birisi renkli ekran lcd diğeri siyak beyaz lcd aralarında 60   ,,,70tl fark oluyor., fakat hobi olarak başladığım bu sistem den çok istek oldu seri imalatıda düşünmüyor değilim        .bunun faydası nedir  setresi azaltır doğal olarak istenilen saat lerde ışıklar devreye girer ve zamanında da sönerler daha bir çok faydası vardır.

Led basit  bir iş değil dir, su ve nemden  etkilenmemesi gerekiyorlar, bir de ne ,tür akvaryumda kullanacaksınız, kelvin değeri yüksek olmasımı gerekiyor yoksa sadece aydınlatma amaçlımı ,aydınlatma amaçlı ise seve seve yardım edeyim ama power led kullanmayı düşünüyorsanız bunu uzmanına yaptırınız çünki gerçekden zor bir işdir ben yaptım o yaptı şu yaptı gibi amatörlerin laflarına inanmanızı istemem çünki gerçekden power led uygulaması uzmanına yaptırılmalı gereken bir işdir , aksi halde hüsrana uğrayanların formlarını okuyabilirsiniz tabi cesaret edipde yazanların.

QUOTE(mceribas @ Feb 17 2009, 01:53 PM)
Unutmuşum bu konuyu açan arkadaşıma çok teşekkür ederim.

Saygılar.
Rica ederim. Sizlerle bir makaleyi paylaşmak isterim.

Solaris led ve Metal halide karşılaştırılması:

LED lambalar akvaryumlarda yeni nesil aydınlatma çözümleri sunarken, geleceğin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor.

Tuzlu su akvaryumlarında aydınlatmada 2 ana çözüm yaygın olarak kullanılmaktadır. Birisi T5 floresanlar, diğeri de metal halideler. Metal halideler verdikleri çok yüksek ışık gücüyle dikkat çekerken, özellikle SPS akvaryumlarında kullanılıyor, çoğu resif akvaryumu sahibi ise metal halide, T5 floresan kombinasyonu uyguluyor.

PFO high output LED aydınlatmalar (Solaris/Galileo vs.) yeni teknoloji olması sebebiyle henüz hobiciler tarafından dikkatle izlenmekteler. I4 Solaris reef light ve Galileo çıkardığı yeni ürünler, geçen senenin ürünlerine göre %30 daha fazla aydınlatma sunmaktalar. Led armatürlerin boyutları 14 inchten 72 inche kadar çıkmakta (1 inch = 2,54 cm) ve renk çeşitliliği ise mavi, beyaz ve yeşil. 14 inchlik LED pakedi 100 watt, 71,5 inchlik LED pakedi 600 watt gücünde.

Yeni Solaris LED aydınlatmaların kelvin değerleri 15,000 ve tüm mercan türleri için de gayet uygunlar. Mikro bilgisayarla renk ayarlamalarını sizin istediğiniz şekilde ayarlama imkanı veriyor. En güzel yanlarından biri de metal halide lambalarla aynı renk çıkışını sağlayabiliyor. Her Solaris marka 25 LED partisi yaklaşık 250 watt metal halide par değerini verebiliyor.

15,000 K değerindeki LED:

6 Actinic Blue Daylight

9 Full Spectrum White

6 Actinic Blue Light

4 Full Spectrum White

25lik paketle sağlanıyor.

Kullandıkça gücünü yitiren metal halide ya da floresanların senede en az 1 kere değiştirilmesi gerekirken LED ‘ler 50,000 saat kullanıma sahipler. Günde 12 saat yakarak yaklaşık 11 sene hiç lamba değiştirmeden kullanılabilmekteler. 11 sene sonunda hala verdiği ışık gücü ise sadece %30 azalmakta.

Bunun dışında metal halidelerin yaydığı sıcaklık ciddi miktarlarda olmakta. Bu durum akvaryum suyunda gece - gündüz sıcaklık farkları yarattığı gibi, özellikle yaz aylarında mutlaka bir soğutucu çalıştırmayı da mecbur kılıyor. LED lambalarda sıcaklık yayılımı çok daha az ve kendinden fanları ile akvaryum suyuna etkisi neredeyse olmuyor.

Metal lambalarda UV radyasyon salınımı sebebiyle UV koruyucu camlarla mercanlar bu etkilerden korunmak zorunda kalıyor ancak LED ‘lerde böyle bir UV radyasyonu söz konusu değil.

PFO LED Solaris aydınlatmalar bilgisayarları sayesinde güneş hareketlerini moonlight dahil akvaryumlarda gerçekleştirebiliyor.

Metal halidele lambaların harcadığı elektrik LED’lerle kıyaslandığında, LED wattları % 40 daha az ve aynı oranda daha az elektrik harcadığı görülüyor. Elektrik harcamalarına soğutucu gibi diğer dolaylı etkenleri de ekleyince LED’ler büyük oranda elektrik harcamalarından bizi kurtarırken, lamba ömürlerinin de çok uzun olması, sürekli lamba masrafına da son veriyor.
Dostum sana katılıyorum ama bu iş biliyorsun akvaryum meraklılarının amatörce yapacağı bir iş değil bilmem bana katılırmısın,çünki nem ısı  gibi etkenlerin dikkate alınması gerekiyor,yani bu sistemleri amatör akvaryum işleriyle uğraşanlarda yapmak istiyorlar ama iş hüsranla sonuçlanıyor bu yüzden işi erbabına bırakmak lazım bana katılıyormusun bu konuda saygılar.

Ben katılmıyorum bir çok kişi power ledleri kullanarak çok üst düzey elektronik bilgisi olmaksızın biraz araştırma ile kendi led armatürünü yapabilir ve başarıyla kullanabilir.

Fotoğrafını eklediğim tank 1 ton civarı ve son 1 yıldır 600 watt civarı power led aydınlatma ile devam ediyor, kendim yaptığım için ihtiyacıma göre istediğim zaman upgrade edebiliyorum. Yakında biraz daha güçlendirip 150-200 watt daha arttırmayı düşünüyorum.  Ayrıca bu armatürün maliyeti 1000 tl nin çok az üzerinde. 30 amper 12 volt 3 adet modifiye edilmiş swich mod power supply ile sürülüyor. Hazır led driverda kullanılmadı. Maliyeti asıl düşürende bu oldu.

Biraz yardımla aynı şekilde akvaryumunu DIY power led armatürle aydınlatan en az 6-7 arkadaşım daha var. Onlarında aydınlatma kaynaklı sorunları yok.

Elinden biraz iş gelen ve biraz araştıran herkesin yapabileceği bir şey. İsteyen profesyonel bir ürün alır isteyen DIY yapar. Bu tercih meselesi ancak aydınlatmayı ekonomik olarak çözmek isteyen bir çok kişi için power led aydınlatma bir alternatif olabilir.

300 wattlık bir armatür (300-500 litre bir tank için yeterli olur) benim yaptığım şekliyle 300-350 tl maliyetle hazırlanabilir.  İsteyen olursa ben yardımcı olmaya çalışırım, hatta power supplyı ledleri güvenle sürmek ve dimlemek  için modifikasyonunda yardm ederim.

Ekli dosyayı görüntüle 18257

Ekli dosyayı görüntüle 18258

Ben katılmıyorum bir çok kişi power ledleri kullanarak çok üst düzey elektronik bilgisi olmaksızın biraz araştırma ile kendi led armatürünü yapabilir ve başarıyla kullanabilir.

Fotoğrafını eklediğim tank 1 ton civarı ve son 1 yıldır 600 watt civarı power led aydınlatma ile devam ediyor, kendim yaptığım için ihtiyacıma göre istediğim zaman upgrade edebiliyorum. Yakında biraz daha güçlendirip 150-200 watt daha arttırmayı düşünüyorum.  Ayrıca bu armatürün maliyeti 1000 tl nin çok az üzerinde. 30 amper 12 volt 3 adet modifiye edilmiş swich mod power supply ile sürülüyor. Hazır led driverda kullanılmadı. Maliyeti asıl düşürende bu oldu.

Biraz yardımla aynı şekilde akvaryumunu DIY power led armatürle aydınlatan en az 6-7 arkadaşım daha var. Onlarında aydınlatma kaynaklı sorunları yok.

Elinden biraz iş gelen ve biraz araştıran herkesin yapabileceği bir şey. İsteyen profesyonel bir ürün alır isteyen DIY yapar. Bu tercih meselesi ancak aydınlatmayı ekonomik olarak çözmek isteyen bir çok kişi için power led aydınlatma bir alternatif olabilir.

300 wattlık bir armatür (300-500 litre bir tank için yeterli olur) benim yaptığım şekliyle 300-350 tl maliyetle hazırlanabilir.  İsteyen olursa ben yardımcı olmaya çalışırım, hatta power supplyı ledleri güvenle sürmek ve dimlemek  için modifikasyonunda yardm ederim.
Erdal bey bende 700lt tankımda 100 w Led + 4*54 w T5 kullanıyorum ilk etapta  artısını ve eksisini görmeden direk Lede geçmek beni biraz  endişelendirdi ama şimdi  Ledin canlılar üzerindeki görsellik ve renklenme etkisini görünce komple lede geçmeyi düşünmüyor degilim

birde bilmedigim için soruyorum  30 amper 12 volt 3 adet modifiye edilmiş swich mod power supply  600 w mı denk geliyor? birde sizin ledler kaç watlık?

Benim ledlerim karışık çoğu 1 watt. Ama simdi yeni bir armatur yapsam 10w kullanırım.

3 power supply kabaca 1000watt gücünde ama tam gucte çalıştırmamis oluyorum.

Erdal bey, tankınız soft ve lps ağırlıklı bir de basit spsler var.(fazla ışık gerektirmeyen montipora vs gibi)

ledler, sps tanklarında genelde başarısız (tabii full sps takıntınız varsa.)

1 yıldan fazladır, kendi yaptığım LEDi kullanıyorum. Gerek büyüme, gerekse renklenme oldukça başarılı. Uzay bilimi değil, biraz okuyup araştırınca üstesinden gelinebilir.

Hazır armatürler giderek gelişiyor ve ucuzluyor. İsteyen biraz araştırma ile kendine göre çok güzel armatürler yapabilirler.

özellikle thenanoreef.co.uk 'i bilgi almak için kullanabilirsiniz.

2012 aralık ayın tankı :

Led le başarılı SPS tanklarından sadece bir örnek.

Erdal bey, tankınız soft ve lps ağırlıklı bir de basit spsler var.(fazla ışık gerektirmeyen montipora vs gibi)

ledler, sps tanklarında genelde başarısız (tabii full sps takıntınız varsa.)
Ne anlatmaya çalıştığınızı anlamadım, konu led aydınlatma. Benim itirazım ise LED armatür hazırlamanın bir çok kişi tarafından yapılabileceği. Led ile yalnızca acropora bakma, büyütme değil. Ayrıca nasıl görüyorsunuz bilmiyorum ama soft ağırlıklı bir hali yok, soft olarak bir leather ve star polip var. 5-6 LPS mevcut.  Benim acropora takıntım yok, ancak yaklaşık 15-16 farklı acropora türü (pocilopora, stilopora türü canlıları saymıyorum) ana tankımda mevcut. Bunları son dizayn değişikliğinde bir kaç cm lik fraglar haline getirip yerleştirmiştim ve bir çoğu 3-4 ay içerisinde ilk halinin 3-4 katına ulaştı. 

Bende ledin bazı akropora türlerinde çok iyi  sonuçlar vermediğini bir çok kez yazdım ama MH altında kolay olan bu türler ledde çok iyi sonuç vermemesine karşın, MH ve T5 altında renklenmeyen bir çok akropora led altında gelişiyor ve renkleri kıyaslanamayacak kadar güzel. Fotoğrafları cep tel ile çekiyorum, makro şansım olsaydı, tank içindeki acroların renk ve gelişimlerini göstermem mümkün olurdu zamanım olursa belki ilerde.

Akvaryumdaki Seriatopora,Zoa'lar, Brain led ile sürekli gelişiyor. Miliepora, Avustralya bej plate bir milim dahi ilerlemedi. Bazı türler Led ile olmuyor. Aslında oluyordurda, o canlının yaşadığı derinlikte aldığı spektrum ve ışık gücünü veremiyoruzdur..

Florasan lambayla verebildiginiz spektrum ve isik gucunu ledle de verebilirsiniz bence. Ama metal halide icin birsey diyemiyorum. Hala aklimda akvaryum aydinlatmasinda rakipsiz oldugu gorusu var.

Şöyle de bir şey varki, canlının LED ile aydınlatılan tanka geçmeden önceki bulunduğu şartlarda önemli. LPSler dahi T5 ten LED e geçtiğinde 1 hafta, hatta bazı türlerde daha fazla uyum problemi yaşıyor. Daha sonrasında sorunu atlatıp eski halinden daha iyi gelişip, renkleniyor.

Acropora LED ile olmuyor deniyor, bence Metal Halideye iyice alıştırılmış acroporalar , LEDe uyum sağlayamıyor. Yada henüz uyum için yeterli proses bilgisi elimizde yok. Sonuçta Acroporalar ışık dahil her şeye (akıntı, besin vs.) zor adapte oluyor.

Konu görüntüleyen kullanıcılar