Tamam onur bey bunu da bir okuyun bakalım.
Alıntıdır************************************
PFO LED Solaris - Metal Halide karşılaştırması
LED lambalar akvaryumlarda yeni nesil aydınlatma çözümleri sunarken, geleceğin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor.
Tuzlu su akvaryumlarında aydınlatmada 2 ana çözüm yaygın olarak kullanılmaktadır. Birisi T5 floresanlar, diğeri de metal halideler. Metal halideler verdikleri çok yüksek ışık gücüyle dikkat çekerken, özellikle SPS akvaryumlarında kullanılıyor, çoğu resif akvaryumu sahibi ise metal halide, T5 floresan kombinasyonu uyguluyor.
PFO high output LED aydınlatmalar (Solaris/Galileo vs.) yeni teknoloji olması sebebiyle henüz hobiciler tarafından dikkatle izlenmekteler. I4 Solaris reef light ve Galileo çıkardığı yeni ürünler, geçen senenin ürünlerine göre %30 daha fazla aydınlatma sunmaktalar. Led armatürlerin boyutları 14 inchten 72 inche kadar çıkmakta (1 inch = 2,54 cm) ve renk çeşitliliği ise mavi, beyaz ve yeşil. 14 inchlik LED pakedi 100 watt, 71,5 inchlik LED pakedi 600 watt gücünde.
solaris LED
Yeni Solaris LED aydınlatmaların kelvin değerleri 15,000 ve tüm mercan türleri için de gayet uygunlar. Mikro bilgisayarla renk ayarlamalarını sizin istediğiniz şekilde ayarlama imkanı veriyor. En güzel yanlarından biri de metal halide lambalarla aynı renk çıkışını sağlayabiliyor. Her Solaris marka 25 LED partisi yaklaşık 250 watt metal halide par değerini verebiliyor.
15,000 K değerindeki LED:
6 Actinic Blue Daylight
9 Full Spectrum White
6 Actinic Blue Light
4 Full Spectrum White
25lik paketle sağlanıyor.
Kullandıkça gücünü yitiren metal halide ya da floresanların senede en az 1 kere değiştirilmesi gerekirken LED ‘ler 50,000 saat kullanıma sahipler. Günde 12 saat yakarak yaklaşık 11 sene hiç lamba değiştirmeden kullanılabilmekteler. 11 sene sonunda hala verdiği ışık gücü ise sadece %30 azalmakta.
Bunun dışında metal halidelerin yaydığı sıcaklık ciddi miktarlarda olmakta. Bu durum akvaryum suyunda gece - gündüz sıcaklık farkları yarattığı gibi, özellikle yaz aylarında mutlaka bir soğutucu çalıştırmayı da mecbur kılıyor. LED lambalarda sıcaklık yayılımı çok daha az ve kendinden fanları ile akvaryum suyuna etkisi neredeyse olmuyor.
Metal lambalarda UV radyasyon salınımı sebebiyle UV koruyucu camlarla mercanlar bu etkilerden korunmak zorunda kalıyor ancak LED ‘lerde böyle bir UV radyasyonu söz konusu değil.
PFO LED Solaris aydınlatmalar bilgisayarları sayesinde güneş hareketlerini moonlight dahil akvaryumlarda gerçekleştirebiliyor.
Metal halidele lambaların harcadığı elektrik LED’lerle kıyaslandığında, LED wattları % 40 daha az ve aynı oranda daha az elektrik harcadığı görülüyor. Elektrik harcamalarına soğutucu gibi diğer dolaylı etkenleri de ekleyince LED’ler büyük oranda elektrik harcamalarından bizi kurtarırken, lamba ömürlerinin de çok uzun olması, sürekli lamba masrafına da son veriyor.
Onur bey yeniliklere biraz açık olun....
İyi günler dilerim.