Keşfet

Led Aydinlatma.

Bende katılıyorum,birde su değerleri ile ilgili problemler varsa bu nazlı canlılar uyumda daha fazla sorunlar yaşıyor. Uyum surecini sorunsuz anlatmış bir çok başarılı tank var ve gittikçe sayilari artacak. Çok uzun olmayacak bir zaman sonrasında akvaryum ların büyük çoğunluğu led ile aydınlatıliyor olacak.

 
Bende katılıyorum,birde su değerleri ile ilgili problemler varsa bu nazlı canlılar uyumda daha fazla sorunlar yaşıyor. Uyum surecini sorunsuz anlatmış bir çok başarılı tank var ve gittikçe sayilari artacak. Çok uzun olmayacak bir zaman sonrasında akvaryum ların büyük çoğunluğu led ile aydınlatıliyor olacak.
Kesinlikle katılıyorum Erdal Bey,

Armatürünü yaptığım birçok arkadaş lede geçtikten sonra rahat etti canlı büyüme

hızları ciddi oranda arttı görsel olarak daha tatmin edici sonuçlar aldık.

Birde kendi izlenimimi aktarmak istiyorum. Led aydınlatmada başarısız olanlar

genelde önceki aydınlatmalarının toplam watt değerine eşit güçte led yapıp geçişi

ani olarak yapıyorlar. Nasılki canlılar su değerlerinin değişiminde alıştırılıyor ise

ışıktada aynı olmalı biraz zahmetli ama gerekli bir iş. Örneğin lede geçilen ilk 3-4 gün

%50 kadar dimleme yaparak daha sonra yavaş yavaş bunu azaltarak geçiş yapılırsa

canlının uyum sağlaması daha kolay oluyor diye düşünüyorum.

 
Ben dimleme yapmadım (imkan yoktu yapamadım :)

Bunun yerine toplam ledleri bir seferde değil , aşama aşama ayrı driverlar üzerinden timerla başlatarak açıyorum. Bu da işe yarıyor. 

Yani anlatmak istediğim toplam 36 *3 W led mi kullanacaksınız. 12 ledi bir drivera bağlayıp, her driverı arasında yarım saat-1 saat farklla başlatıyorum.

Herkes kendi ihtiyacına göre farklı driverlar kullanarak (ki zaten her drivera sonuçta min-max sayıda led kulanabilirsiniz) bu yöntemi kullanabilir.

 
Ben dimleme yapmadım (imkan yoktu yapamadım :)

Bunun yerine toplam ledleri bir seferde değil , aşama aşama ayrı driverlar üzerinden timerla başlatarak açıyorum. Bu da işe yarıyor. 

Yani anlatmak istediğim toplam 36 *3 W led mi kullanacaksınız. 12 ledi bir drivera bağlayıp, her driverı arasında yarım saat-1 saat farklla başlatıyorum.

Herkes kendi ihtiyacına göre farklı driverlar kullanarak (ki zaten her drivera sonuçta min-max sayıda led kulanabilirsiniz) bu yöntemi kullanabilir.
Manuel dimlemişsiniz. Benim anlatmak istediğimde tam olarak buydu.

Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir konu...

 
Led seciminde hangisini tercih etmeliyiz bridgelux'mu yoksa cree ledchip'mi.??

 
Led seciminde hangisini tercih etmeliyiz bridgelux'mu yoksa cree ledchip'mi.??
Cree Maserati, Bridgelux Tofaş.

Bridgeluxlerle LPSleri 1 yıldan fazla besledim. Büyüme, renklenme gayet güzeldi. Yavaş yavaş SPS de eklemeye başlayınca Cree led ekledim(rapidled). Işık gücü vs için Cree çok önde. Ha, bu farkın büyümeye olan etkisini söylemek için henüz yeterli süre geçmedi.

 
Alpay bey yeni bir armatur alicagim ama led secimini bana birakti firma bridgelux ve cree.Bridgeluxler taiwan maliymis onu belirtti firma kararsiz kaldim ondan bir danisayim dedim.

 
Tamam onur bey bunu da bir okuyun bakalım.

Alıntıdır************************************

PFO LED Solaris - Metal Halide karşılaştırması

LED lambalar akvaryumlarda yeni nesil aydınlatma çözümleri sunarken, geleceğin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor.

Tuzlu su akvaryumlarında aydınlatmada 2 ana çözüm yaygın olarak kullanılmaktadır. Birisi T5 floresanlar, diğeri de metal halideler. Metal halideler verdikleri çok yüksek ışık gücüyle dikkat çekerken, özellikle SPS akvaryumlarında kullanılıyor, çoğu resif akvaryumu sahibi ise metal halide, T5 floresan kombinasyonu uyguluyor.

PFO high output LED aydınlatmalar (Solaris/Galileo vs.) yeni teknoloji olması sebebiyle henüz hobiciler tarafından dikkatle izlenmekteler. I4 Solaris reef light ve Galileo çıkardığı yeni ürünler, geçen senenin ürünlerine göre %30 daha fazla aydınlatma sunmaktalar. Led armatürlerin boyutları 14 inchten 72 inche kadar çıkmakta (1 inch = 2,54 cm) ve renk çeşitliliği ise mavi, beyaz ve yeşil. 14 inchlik LED pakedi 100 watt, 71,5 inchlik LED pakedi 600 watt gücünde.

solaris LED

Yeni Solaris LED aydınlatmaların kelvin değerleri 15,000 ve tüm mercan türleri için de gayet uygunlar. Mikro bilgisayarla renk ayarlamalarını sizin istediğiniz şekilde ayarlama imkanı veriyor. En güzel yanlarından biri de metal halide lambalarla aynı renk çıkışını sağlayabiliyor. Her Solaris marka 25 LED partisi yaklaşık 250 watt metal halide par değerini verebiliyor.

15,000 K değerindeki LED:

6 Actinic Blue Daylight

9 Full Spectrum White

6 Actinic Blue Light

4 Full Spectrum White

25lik paketle sağlanıyor.

Kullandıkça gücünü yitiren metal halide ya da floresanların senede en az 1 kere değiştirilmesi gerekirken LED ‘ler 50,000 saat kullanıma sahipler. Günde 12 saat yakarak yaklaşık 11 sene hiç lamba değiştirmeden kullanılabilmekteler. 11 sene sonunda hala verdiği ışık gücü ise sadece %30 azalmakta.

Bunun dışında metal halidelerin yaydığı sıcaklık ciddi miktarlarda olmakta. Bu durum akvaryum suyunda gece - gündüz sıcaklık farkları yarattığı gibi, özellikle yaz aylarında mutlaka bir soğutucu çalıştırmayı da mecbur kılıyor. LED lambalarda sıcaklık yayılımı çok daha az ve kendinden fanları ile akvaryum suyuna etkisi neredeyse olmuyor.

Metal lambalarda UV radyasyon salınımı sebebiyle UV koruyucu camlarla mercanlar bu etkilerden korunmak zorunda kalıyor ancak LED ‘lerde böyle bir UV radyasyonu söz konusu değil.

PFO LED Solaris aydınlatmalar bilgisayarları sayesinde güneş hareketlerini moonlight dahil akvaryumlarda gerçekleştirebiliyor.

Metal halidele lambaların harcadığı elektrik LED’lerle kıyaslandığında, LED wattları % 40 daha az ve aynı oranda daha az elektrik harcadığı görülüyor. Elektrik harcamalarına soğutucu gibi diğer dolaylı etkenleri de ekleyince LED’ler büyük oranda elektrik harcamalarından bizi kurtarırken, lamba ömürlerinin de çok uzun olması, sürekli lamba masrafına da son veriyor.

solarisun0.jpg


Onur bey yeniliklere biraz açık olun....

İyi günler dilerim.
Size yukarıdaki yorumlarınız için katılıyorum fakat bu sistemin çok çok pahalı olması kullanıcıları etkiliyor fakat kullanıcılar hem tasarruf hem ısıdan kazanç ve hem estetik açılarına bakıpda karar vermiyorlar. aslında fiyatların düşüceğini söylüyorlar aksine şu an döviz kurlarının artması kelvin değeri yüksek bu power  led leri  ,dahada pahalı hale getirdi yani fiyatı düşse dahi çok çok büyük fark olacağına ben katılmıyorum açıkçası.

 
LED+T5  KULLANIMIDA YAYGIN. Led ile t5 i kullanmakta bence hem kelvin hem renk sıkalasını tutturmanız daha kolay,illede led olsun derseniz cree nin 10000k lik power led leri ile akvaryum derinliğinize ve genişliğine göre sırf led de yapabilirsiniz.

 
merhaba ben nano akvaryumdan upgrade ederek 300 litrelik bir akvaryuma aldım henüz kurmadım  tecrübe eksikliğimden dolayı bakımı zor canlılar eklemeyi düşünmüyorum yani enfazla bakımı kolay mercanlar. Işıklandırma konusunda çok kararsız kaldım ama tercihim led olmasından yana engin tecrubelerinize dayanarak nasıl bir led armatür kullanmamı tavsiye edersiniz tşk ederim

 
olmaz serzenişlerini bende çok duydum hatta bazı paylaşımlarıma anlamsızca saldıranlarda oldu ancak led armatürüm bence ilk 2 haftasını 10 tam puanla geçti. yosun olur, mercanlar yanar, herşeyi öldürürsün bu ne arkadaşım öcümü bu.

öncelikle soft ve lps türleri besliyorum. sps tecrübem yok ancak onlarında ışık ihtiyaçları bilinmeyen değerler değil dolayısı ile aşağıdaki yolun sps içinde pek yanlış olduğunu düşünmüyorum.

bakın sevgili dostlar ahkam kesecek kadar tecrübem yok ama ihtiyacı bilecek kadar aklım var. daha önce kullandığım 6*80watt T5 armatürümdeki her bir flo 25.000K 1.600 lümenden oluşan toplam 9.600 lümen üreten yapıdaydı. bun değere paralel bir led sistem oluşturmaya çalıştığımda ilk hedefim bu lümen değerine ulaşmaktı. bu nedenle 48 adet 130 lümen 20.000k beyaz ve 96 adet 30 lümen 455-460nm mavi'yi tercih ettim. toplamda 9.120 lümenlik bir aydınlatma sağladım. 4 veya 5 mavi yerine beyaz ekleyerek 9.600 lümeni bulabilirdim ama önemsemedim açıkçası. bu aydınlatma 4*36watt 2 royalblue +1 20.000k sıralaması ile dizili 36'lı RGB PCB bordlara her biri 1watt lık power ledlerle yapıldı her boardda 2 sıra (6*2) royal blue ve kalanlar 2 royalblue +1 20.000k olacak şekilde ayarlandı toplamda 12 adet driver kullanıldı ve bunlar mavi, beyaz1, beyaz2 olarak paralel bağlandı. saat 14:30'da maviler ile başlayıp, 16'da beyaz1 ve 18'de beyaz2 ile devam edip tam tersi sıralama ile saat 24:30'da kapanacak şekilde zaman ayarlı pirizlere bağlandı. toplamda 144Watt ile günde 10 saat ve 15 gündür sorunsuz ve çokta keyifli devam eden bir sistem oldu.

tankım 200*70*55(h) armatürüm tankın 20cm üzerinde duruyor ilk 2 gün tüm canlılar büzüştü yarım açtı nazlandı 3. günden itibaren hepsi balon gibi şişmeye başladı şu an hem görsel olarak hem de canlıların keyfi açısından herşey gayet yolunda. bilemiyorum her konuda olduğu gibi bu konuda da önyargılı ve aceleciyiz gibi geliyor bana.

yosun olur sadece lede bağlamak yanlış ama sorun led ise tercih edilen yada yanlış bilgi ile alınan 5.000-6.000k ledler ile beyaz ışık bazlı sistem kurulumundan olabilir.

canlılar yanar doğrudur gereksiz ve çok şiddetli aydınlatma yaparsanız (özellikle herkes nedense lenssiz olmaz gibi 45-60 dercelik lenslere abanıyor bunu genelde hazır sistemler kullanıyor az materyal ile daha güçlü ışık için) ışık kaynağı doğrudan zemine çakıldığından bu yaşanır ihtiyaç fazlası aydınlatmanın hem cebimize hemde canlılara zararı tartışılamaz. ben tankın 20 cm üstünde duran ledlerime lens takmadım gerekte yok bu mesafede 120 derece standartta lens var üzerlerinde ve renkler daha iyi giriyor birbirine.

par değerleri, bence floresanın zeminde yarattığı değerden çok daha fazladır ledin değeri (aynı lümende led ve flo karşılaştırması için söylüyorum)  ölçüm aleti olan varsa denesin.

yani işin özü daha düşük sarfiyatla daha verimli aydınlatmadır led'in özü siz kullandığınız değerde (watt olarak söylüyorum) led armatür yapmaya kalkıştığınızda mevcut değerinizi yaklaşık 3'le çarpmış olursunuz bu da aşırı ışık (100 watt yerine 300 watt gibi) neticesinde size ölüm yanma vs. ile geri dönmüş olur. 

bence herkes canlılarının ışığa olan ihtiyacını mevcut armatürünün lümen değerleriyle yola çıkarak ve gözlem ile gerek var ise kısım kısım renk kombinasyonu ve ilavelerle finale ulaşmalıdır. nihayetinde tecrübeler var ise de paylaşımlar bu konuda eksik ve yetersiz. hal böyleykende başaramayan herkes olmaz deyip geçiştiriyor. 90 cm yüksekliğindeki tankını 200-300 watla aydınlatmaya çalışan herkes sorun yaşar ama makul yüksekliklerde tankınız var ise sorun çıkmaz.

bu noktada bence tek önemli konu güvenilir yerlerden doğru ürünleri almak yani 6.00-10.000k ledi alıp sarı ışığı  mavi ile açmaya çalışırsanız 1 beyaza 5-6 mavi kullanmak zorunda kalır toplamda 5-6 watt gibi bir tüketim sağlamış olursunuz ve tankınızın ebadına görede bu sarfiyat fazla ve gereksiz ışıklandırmaya neden olur, maviyi azaltayım derseniz uygun spectrum yaratamaz ve beyaza düşük kelvinle maruz kalan tankınızda yine sorun yaşarsınız.

benim nacizane tavsiyem mutlaka kelvin değeri yüksek (20.000k-25.000k) değerlerinde beyaz ışık ki bunu aqua blue diye satıyorlar mavi hüzmeli bir beyazdır (turkuaza yakın millet yeşil,beyaz ve maviyi karıştırıyor bunun için ne gerek varsa :) ) ) benimde kullandığım, beraberinde göz zevkinize uygun mavi ile verilen destek yeterli olacaktır. 2mavi 1 beyaz 3watt sarfiyat %50'ye yakın tasarruf gibi.  fantazi isteyenler araya her board da 1 violet 410-412,5nm'de koyabilirler bu da lila tarzı bir renge dönüştürüyor tanlı güzel bir renk.(bunun için de kırmızı, beyaz ve mavi karıştırıyorlar yine ne gerek varsa :) ) )

bu yeşil ve kırmızının kullanımındaki espiri de bence eskiden istenilen renklerde led bulmanın imkansız olmasındandır. Günümüzde siz isteyin yapıyor adamlar boya kartelası gibi.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Led'i tamamen destekliyorum fakat akvaryum aydınlatması tartışmasında lümeni baz almak doğru değil. Lümen, tamamen insan gözünün algıladığı parlaklık ile ilgili bir değer ve akvaryumlar için çok uzun yıllardır kullanılmaz. Sebze yetiştirenler bile lümeni baz almaz çünkü fotosentetik canlılar için lümen doğru bir ölçü birimi değildir.

 
Şu anda 6 resif tankı ve 1 de paludariumum var tamamı DIYled ile aydinlaniyor. Ben biraz yuksek watt değerleri ile gidiyorum. Ana tankimda 750w civarı aydinlatma var.

Diğer tanklardada benzer sekilde litreye 1 watt gibi bir aydinlatmam var. Lps ve softlar için bunun yarısı yeterli olabilir ama daha azinin yetecegini sanmam. Ancak mavi kullanmadan sadece 20000kelvin ile gidilirse yeterli olabilir.

1w, 10w ve 100w lık ledler kullaniyorum. Bunlarin tümü ayni sey, 100w lik led 100 tane 1w ledin birleştirilmiş hali. Ben aktif soğutma ile 10 ve daha fazla olan ledleri pratik acidan tercih ediyorum. Armaturun hazırlanması daha kolay oluyor.

 
selim bey lümen insan gözünün algıladığı bir değerden ziyade ölçülebilen ışık enerjisidir. ışık kaynağının çıkış gücüdür. bu güç ne derece yüksek ise lümen değeride o derece yüksektir. kullandığımız flo'lar da bu güce göre adlandırılırlar 24,54,80watt gibi. elimizde ölçü aletimiz yok biliyorum ama üretici firmaların piyasaya sunduğu materyallerin değerleri üzerinden yapılacak hesaplamalarla bunu kolayca tespit edebiliriz. göz ile ilgili konu bize has turkish bir değerlendirme yargısı bence şu lambam daha parlaktı bu daha az veya çok gibi oysa küçük hesaplarla bunu tespit etmek çok kolay yeterki elimizdeki materyallerin özellikleri hakkında bilgi sahibi olalım.

15 günlük periyot sonunda tankımın genel görüntüsünü paylaşmak istedim.

bu süreçte 2 defa cam sildim, 1 defa 50LT su değişimi yaptım;

kh 10

ca 470

mg 1380

no3 1

nh3 0,05

po4 0,5

ph 8,3

tuz 1.025

sıcaklık 25,5

uggb8.jpg


buda yeni çüçeğum :) )))

uggb6.jpg


 
Sanırım yazdığımı yanlış anlamışsınız. Lumen ölçü değeri fotosentez için gerekli olan tüm dalga boylarını içermez, insan gözünün görebildiği dalga boylarının parlaklığını ölçmek için geliştirilmiş bir ölçü birimidir. Lumen ile watt arasında da doğru bir ilişki olduğunu söylemek yanlış olur. Örneğin tungsten ampullerin watt/lumen oranı PC ampullere göre çok daha düşük. 

Deniz akvaryumları, bitki yetiştiriciliği gibi fotosentetik canlıların bakımı ile ilgili konularda ölçü birimi olarak PAR ve PUR değerleri dikkate alınır. PAR (Aktif Fotosentetik Işıma), PUR ise (Kullanılabilir Fotosentetik Işımı). Aydınlatma sistemlerinin üzerinde PAR ve PUR değerleri yazmaz ama yabancı akvaryum forumlarında farklı led çeşitlerinin PAR değerlerini rahatlıkla bulabilirsiniz.

 
selim bey doğru söylüyorsunuz aynı konuya farklı açılardan bakıyoruz sanırım fotosentetik canlıların gün içerisinde güneşten yayılan ışıktan elde ettikleri enerji 395nm ile 700nm aralığında yer alan esasen kelvin diye adlandırdığımız renk sıcaklığı aralığında yer alan spectrumlardır. bunlar arasında en verimli ışığı bu iki aralıkta 400nm (mor-lila gibi) 550nm(turkuaz) - 620nm(turuncu) 700nm(kırmızı) enzimler ve fotosentez sağlarlar. 550nm-600nm aralığında ise ışığı yansıtmak dışında beslenme ve gelişme gösteremezler.​
 ​
ben her forumda yazılan farklı bakışaçılarından yola çıkarak pek çok makalede okudum yerli ve yabancı vardığım sonuç şu, hobimiz için ne lümen ne kelvin ne de par birbirinden ayrı tutulabilinecek değerler değil bu değerler de gözle değil (malesef elimizde ölçüm aletleri olmadığından) yaklaşık değerlerle tercih ettiğimiz ürünlerin spect'leriyle doğru orantılıdır.  İhtiyaç olanı tespit edip başarıya ulaşmak ta ancak bununla sağlanabilir. Daha fazlası daha iyi mantığı deniz akvaryumlarında çalışmaz sebzecilerde de çalışmaz bitkinin ihtiyacından fazlası ya yakar ya sarartır azı ölümcül olur tahmin ve gözlem üzerine bu iş ne sebze meyvede nede akvaryumlarda olmaz fazlası gereksiz fatura ve kayıplara, eksiği boşa kürek sallamaya dönüşüverir.​
 ​
KELVİN ile elde edilen farklı renk sıcaklarının, LÜMEN (ışık gücü yani watt) yüksekliği sayesinde uygun m2 lere ve derinliğe ulaştırılması ile elde edilen  400nm ile 700nm spektral aralığında Potosentetik Aktif Radyasyon sağlamak hepimizin çabası ve amacıdır.​
Aşağıda bulabildiğim bir görseli de paylaşmak istedim. ​

7364598_orig.jpg


ben yukarıdaki yazımda LED olayında başarıya ulaşamayan ve bir çok farklı maddi manevi zararını gören arkadaşlarımıza sadece aceleci olmamalarını iyi okuyup araştırıp danışıp sonuca gitmelerini tavsiye etmek amacıyla yüzeysel bir bilgi paylaşımında bulundum. forumları takip edersek led kombinasyonlarında en çok hata yapan ve zarar gören tanklar büyük olanlar nanolarda çok az sayıda şikayet var, neden çünki az sayıda kombinasyonla ve yükseklik sıkıntısı olmadan işlerini çok acemice yapmadıktan sonra başarılı oluyorlar büyük tanklarda işler nedense karışıyor ve hezimet yaşıyor arkadaşlarımız.

 


 
Okudum ve sadece led in bir alternatif olduğunu gördüm yazınızdan. Oysa bu ilk çıktığında daha iyi diye bahsediliyordu. Kimsenin led e kötü dediğini düşünmüyorum sadece kelime seçilirken doğrusu seçilmiyor. Ben led e asla kötü demedim ve sadece elektrik tüketimi düşüklüğü olması ama başlangıç giriş fiyatının yüksek olması dışında atom parçalama özelliklerinin olduğunu düşünmüyorum. DIY olarak yapılanlarında görsellik haricinde ne dizilişinde ne de led seçiminde bilimsel veri ve veya tekniğin kullanıldığını da görmedim. Böyle oluncada DIY olanlarda başarı zor oluyor bazı tanklarda.

 
hulusi bey merhabalar led asla sadece alternati değil, enerji tüketimi, ısı ve radyasyon yayılımı açısından 1. öncelikli tercih sebebi bence. dediğiniz gibi DIY olaylarında yaşanan başarısızlıklar sadece bizleri ürkütüyor nihayetinde DIY'da olsa ilk yatırım maliyeti yüksek hataya da bu derece açık olunca korkuluyor.

ben bu durumu 2009-2010 yıllarındaki 6500-7000k lambalarla boğuşan arkadaşlarımızın o dönemde ledle olmaz bu iş demelerine benzetiyorum. şimdi birçok alternatif ürünle bu işi başarıp yanıldığını görenler de var aramızda. DIY denemeleri arttıkça ve tecrübeler sağlıklı açıklayıcı ve net paylaşıldıkça bence yeni bir teknolojiye kadar vazgeçilmez olacaktır.

led seçiminde bilimsel veri ve veya tekniğin kullanıldığını da görmedim demişsiniz ama bunun için bilimsel bir yaklaşım sergilemeye çokta gerek yok, yukarıda açıkladığım gibi biraz araştırmak-sormak ve ihtiyaca uygun olanı bulmak alimlik gerektirmez kanısındayım.

 
Her yeni teknoloji biz eski muhafazakar yapıyı karşısına almadan hayat bulamaz :) DIY olayına önem veren biri olarak bunu gelişmesini isterim, kendim beceremem ama buna eli yatkın olanlar deneyebilir, eski DIY ları görünce gecekondu gibi oldukları geldi aklıma , evet işlevi var ama tankın üstüne konsa absürd durması çekilecek cefa değil.

Led konusunda ise kaliteli olanlar haricinde Canon unkiler gibi daha yüksek wattlık ampul tarzı yapıları bekleme taraftarıyım. Rahat değişebilecek çeşitliliği olan. Birde insanların bir çoğu teknik yeterlilik sahibi değilken bu tür armatürlerdeki tek tek bozulan ledleri değiştirmek ya da değiştirmeye götürmek iş çıkışı T5 Flo almaktan zor :)

Reefcentraldeki ilk DIY led armatür oldukça teknik veriler göz önüne alınarak led yerleşimi yapılmıştı diyagramlar vs vs. Mesela Radionlarda ısı olayı fan kontrolünde olduğu gibi belli ısı üzerinde armatür kendini kapatıyor. DIY lara nasıl eklenir yahut DIY olmaktan çıkıp markalılar gibi yüksek fiyatlı mı olur bilemiyorum. Ama led gelişiminin takibindeyim

 
Hulusi bey bu kadar da karmaşık bir şey değil aydınlatma için doğru elemanları seçmek. Spektrumun fotosentetik mercanların kullandığı aralığını seçerek hazırlamak. Ana tankımdaki armatürüm uzun bir işçilikle yapıldı, ama diğer tanklarda 1-2 saatlik çalışma bile yapılmamış armatürlerim var.

Hatta ben biraz daha da küçümseyerek söyleyeyim, rastgele, elimin altındaki ledlerden yaptığım armatürle dahi (elimin altında 9000-10000-20000-25000 kelvin beyaz, 440nm, 450 ve 460 nm mavi ve 410 nm purple ledler var) soft, LPS ve bazı acroporalar hariç SPS lerin bulunduğu tankda tüm mercanlar çılgın gibi büyorlar ve renkleri diğer ışık kaynakları ile kıyaslanmayacak kadar iyi.

Ben bir çok kişinin su değerlerindeki sorunlardan dolayı yaşadığı problemleri ledlere verdiğini düşünüyorum, eğer su değerleriniz iyi ise DIY yada değil sorun yaşamazsınız.

Hiç güneş almayan bir paludariumum var, içerisinde onlarca tür tropik yağmur ormanı bitkisi var, en güzel renk çiçeklerini açıyorlar, denemek için aralarına sıkıştırdığım çileğin meyvaları bahçadekinden daha büyük. Fotosentezin hangi dalga boyunda gerçekleştiği belli, iki tür klorofil ağırlıklı olarak bulunuyor, karasal bitkilerde farklı mercanlardaki simbiyotik alglerde farklı seçim yapılabilir, ancak alglerin uyum yeteneği karasal bitkilerden daha yüksektir.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst