Keşfet

LPS problemi

reallysleeper

Yeni Üye
Ad Soyad
Abdulkadir
Merhabalar,

Deniz akvaryumuna merak saldım ve bir adet kurdum. 3 ay sonra LPS ekledim. 2 ay kadar güzel şekilde gelişim gösterdiler. sonra bir anda fotoğrafta görüldüğü gibi beyazlayıp bazılarında koparak ölmeler baş gösterdi. Nitrat seviyesi 50 civarında. Bacteria Feeder a başladım. 2 hafta oldu. Her gün ölçüm yapmama rağmen nitratı düşüremiyorum ve fotoğraftaki cleaner karidesler de öld. bunlardan önce 2 adet daha cleaner öldü. Oturmuş şu ile %80 su değişimi yaptım. ilk ölçümde Nitrat seviyesi 25 civarında idi ama şimdi giderek artıyor. Güncel su değerleri aşağıdaki gibidir:

120 lt tank

pH : 7,5

kH : 8

Ca : 400

Mg: 1400

Fosfat: 0,2 ppm

Nitrat : 50 ppm civarı

Canlı yükü : 1 Yellow Angel, 1 Adet Blue Tang, 1 Adet Rainbow, 2 Adet Palyaço

Bacteria Feeder dışında sump içerisine nitrat tutucu ve fosfat tutucu element ekledim. Yemleme miktarını da azalttım. PS kıstım. Günlük 10 lt su değişimi yapıyorum ve dip çekiyorum. Ayrıca yan duvarda  yosunlaşma var. Ama sonuç aynı. Çok acil tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürlerEkli dosyayı görüntüle 39379

Geçmiş olsun Abdulkadir bey,

120 lt de 2 adet tang bence fazla suda iyonik denge bozuk bu dengenin oturması zaten 6-8 ayı bulmakta iken 3 ay içerisinde fala yükleme olmuş.

%80 lik su değişimi oturmuş su bile (tartışılacak bir konudur) bakteri çakışmasına neden olmuştur bana göre çünkü nitrat bakterileri kendi içerisinde bile 5 çeşit farklı bakteri türüdür ki bazı durumlarda kendileri arasında bir çatışma yaşayabiliyorlar.

ps kısılması sebebini anlayamadım ki ps nitrat ve fosfatın atılımında önemli bir role sahip.(doğru kapasite ps in seçildiğini düşünerek)

özellikle organik fosfatın ve diğer  atıkların uzaklaştırılmasında önemli bir roldedir bu bağlamda ps in verimli çalışabilmesi için içerideki sirkülasyonun (akıntının)tankımız her köşesinde atık bırakmayacak şekilde konumlandırılması ve doğru akıntının sağlandığından emin olmamız gerekmektedir

kayalar, kaya dizaynı ,kayanın gözenek yapısı ,kum ,kumun tanecik büyüklüğü (ne ince havalanıp atığı içine almayacak nede kalın arasında atık bırakmayacak şekilde olması) vb....

yemleme miktarı da nitrat ve fosfat açısından önemlidir en sonda yosunlanma ile ilgili; ro cihazı kullanılmayan tsd si yüksek su kullanımı, doğru ışık kaynağı ve fosfat testi yapmamıza rağmen çıkmayan( bizim testlerimizde çıkmayan )fakat tank ta olan inorganik fosfat ın buluması gibi örnekler verebilirim 

dip çekimi derken de inşallah kumu kaldırcak karıştıracak bir dip çekimi yapmıyorsunuzdur.

benim size tavsiyem bakteri kültürü girmeniz bakteri besini zaten mevcut tank ta biodiges gibi bir bakteri kültürü girmenizi öneriyorum

sump ta medya dediğiniz bakteri tutucu halka boncuk vb şeyleri uzaklaştırın elyaf varsa uzaklaştırın torba içerisinde satılan fosfat tutucu ve şu an için aktif karbon kullanmanızı tavsiye ederim ama bilinen güvenilir iyi markaları.

ve yukarıda yazıda bahsettim konulara dikkat etmenizi öneririm

saygılarımla

Merhaba

Kapanan mercanlar zoa ya benziyor ...25 -50 nitrata bu kadar tepki vereceğini sanmıyorum fakat oturmuş su ile (muhtelemeln başka bir akvaryumda alınan sudan bahsediyorsunuz )  %80 su değişimi yapmanız tankın içinde canlılar varken büyük risk zaten ...ayrıca bu kadar nitrata ve rasikal su değisiminde Blue tang in beyaz benek yapması lazım .....benim önerim iyi bir tuz ile tuzluluğu 1025 e ayarlayın ve  tds 0 olan RO  su ile %25 su değisimi yapın su değisiminden sonra yemlemeyi 1 gün durdurun biodiegest ve bioptim 1 er ampul kırın  ps kapalı kalsın sumptaki fosfat tutucu vs gibi filtreleri de çıkarın su sıcaklığınız kaç bilmiyorum ama madem mercan olacaksa 25 derecede sabit kalsın çok fazla el kol sokmadan takip edin bakalım ...

Saygılar 

Hakan Bey merhaba,

Önerileriniz için teşekkürler. Sistem de elyaf yada bakteri tutucu kullanmıyorum. Seachem de'nitrat ve fosfat tutucu kullanıyorum. Reeflower bacteria feeder eklemeye başladıktan sonra cam üzerinde diatom sürecindeki canlılar belirmeye başladı. kayaların üzerindeki tortular kalkmaya başladı. günlük bu tortuların temizliğini yapıyorum. ancak arka cam üzerinde de bu tortulardan var. kazımak mantık lı mı yoksa kendi haline mi bırakayım? 1 hafta daha bekleyip ne olacağını görmek gerekiyor belkide. eğer farkedilir bir değişim olmazsa bahsettiğiniz biodigest bakteri kültürünü girerim. 

Teşekkürler

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba

Kapanan mercanlar zoa ya benziyor ...25 -50 nitrata bu kadar tepki vereceğini sanmıyorum fakat oturmuş su ile (muhtelemeln başka bir akvaryumda alınan sudan bahsediyorsunuz )  %80 su değişimi yapmanız tankın içinde canlılar varken büyük risk zaten ...ayrıca bu kadar nitrata ve rasikal su değisiminde Blue tang in beyaz benek yapması lazım .....benim önerim iyi bir tuz ile tuzluluğu 1025 e ayarlayın ve  tds 0 olan RO  su ile %25 su değisimi yapın su değisiminden sonra yemlemeyi 1 gün durdurun biodiegest ve bioptim 1 er ampul kırın  ps kapalı kalsın sumptaki fosfat tutucu vs gibi filtreleri de çıkarın su sıcaklığınız kaç bilmiyorum ama madem mercan olacaksa 25 derecede sabit kalsın çok fazla el kol sokmadan takip edin bakalım ...

Saygılar 
Aşkın Bey selamlar,

Değişim yaptığım su balıkların geldiği akvaryumdan alındı. tuzluluk 1024, sıcaklık 26-27. RO cihazım var ve su değişimlerini kendi arıttığım 0 tds su ile yapıyorum. hazır su yada dışarıdan aldığım saf su kullanmıyorum. Tuzluluğunu paraya kıyıp :55ac42c97f84c_EmojiSmiley-01:  aldığım  refraktometre ile ölçüyorum. Sanırım sorun tankın nano olması ve su değerlerinin çok hızlı değişmesi. biraz da benim acemiliğim. Bluetang te herhangi bir sorun yok. inşallah ta olmaz. bundan önce zaten bir sürü balık kaybettim (blue tang, yellow tang, maroon, clown fish)...ancak balıkların sağlığını korumak içinde önlem almam gerekli. 2 haftalık dönemde 4 adet cleaner kaybettim. ilk 2 çift düzenli kabuk değiştirip gelişirken bir anda kabuk atmayıp direk ortadan bölünerek öldüler. Akvaryumcu Ca düşmüştür dedi. Ölçtüm 300 civarında idi. Katkıyla 400 e çıkardım. ancak sonradan aldığım fotoğraftaki cleaner da aynı sonla karşılaştı. Dişi olan kendini dalga motoruna kurban etti, diğeri batık gemi gibi yan yatıp ölmüştü...balık sağlığı için ne önlem almalıyım? mercanları kurtarayım derken balıklara zarar vermemek adına ne yapmalıyım? Biodigest ve bioptim başlamak şart ama bir anda değişen su kimyasından balıkları nasıl korurum?

Teşekkürler

evet sayın üstadlar...

bir sorum daha olacak...biodigest başladım ve düzenli su değişimi ile Nitratı 25 e indirebildim. bundan sornada her hafta 1 ampul olarak devam edeceğim...biodigest le birlikte aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi kayaların üzerinde bazı oluşumlar başladı...ışık açılındığında da bu oluşumlarda kabarcıklar meydana gelmekte...sanırım ve umarım nitrat parçalamasıdan kaynaklı oluşan gazlardır...akvaryumdaki değerler aşağıdaki gibidir...zoa yada benzer mercanlar eklemek için uygun mudur...? yardımlarınızı görüşlerinizi rica ederim...

120 lt tank

pH : 7,5

kH : 6

Ca : 400

Mg: 1160

Fosfat: 0,05 ppm

Nitrat : 25 ppm civarı

Ekli dosyayı görüntüle 40048

Konu görüntüleyen kullanıcılar