Keşfet

Marmaris te kıyıda Volitan Aslan Balığı

King elvis

Yeni Üye
Ad Soyad
Aşkın Önver
Tatil için geldiğim Marmaris te bir tatil köyünde hergün kıyıda dalıyorum bugün tatilcilerin denize girdiği iskeledeki merdivenin altında oldukça büyük volitan cinsi aslan balığını görünce çok şaşırdım 2.5 mt derinlikte sabit duruyordu yanına kadar daldım ürkmedi bile 

Bu türler Kızıldeniz den süveyş kanalından denizlerimize gelmekte ve  son yıllarda aslan balığı popülasyonu artmaktadır , hatta Arabian Asfur Angel türü de denizlerimizde sürü halinde gezdikleri haberlerini okuyoruz bir amatör balıkçı geçenlerde sürü halinde yüzen Asfur Angel sürüsünden birini zıpkın ile vurmuş ....Ne diyelim inşallah  majestik  imparator angel gibi türleri de görürüz yakında denizlerimizde 

Ekli dosyayı görüntüle 51578

Bende tatile Marmarise  giden bir arkadaşıma 10lt deniz suyu siparişi verdim bön-bön baktı. 

Tatil için geldiğim Marmaris te bir tatil köyünde hergün kıyıda dalıyorum bugün tatilcilerin denize girdiği iskeledeki merdivenin altında oldukça büyük volitan cinsi aslan balığını görünce çok şaşırdım 2.5 mt derinlikte sabit duruyordu yanına kadar daldım ürkmedi bile 

Bu türler Kızıldeniz den süveyş kanalından denizlerimize gelmekte ve  son yıllarda aslan balığı popülasyonu artmaktadır , hatta Arabian Asfur Angel türü de denizlerimizde sürü halinde gezdikleri haberlerini okuyoruz bir amatör balıkçı geçenlerde sürü halinde yüzen Asfur Angel sürüsünden birini zıpkın ile vurmuş ....Ne diyelim inşallah  majestik  imparator angel gibi türleri de görürüz yakında denizlerimizde 

Ekli dosyayı görüntüle 51578
Abi çoluk çocuk için tehlike arzetmiyor mu? Yetkiliere haber vermek gerekir diye düşünüyorum. Açıkta değil hemen sahilde iskelenin altı diyorsun çünkü :(  

İstilacı bir tür, doğada pek düşmanı olmadığı için de hızla çoğalıyor. Yerli türler için çok büyük tehlike. 

Bu gibi durumlarda resiflerde bu canlıyı yiyebilen bir tur olmadığı icin küçük çeşitlerin nesli tehlikeye giriyor. 

Bu sebeple bazı ülkelerde çoğalmasına engel olmak icin, lisanslı dalgıçların bu balıkları oldurulmesi istenmişti. Hala  da ayni uygulamanın devam ettiğini biliyorum. 

Bazi gönüllü dalgıçlar kıyılarda dalarak tek seferde 7/8 adet aslanbaligini oldurmekteler. Her ne kadar yanlış olarak dusununenler  olsa bile popülasyonu ciddi derecede tehlikeye sokan bir durum bu sebeple kıyılarda bulunmaması gerekiyor. 

Abi çoluk çocuk için tehlike arzetmiyor mu? Yetkiliere haber vermek gerekir diye düşünüyorum. Açıkta değil hemen sahilde iskelenin altı diyorsun çünkü :(  
Bu konuda yetkililer görüldüğü bölgede geçenlerde bilgilendirme yaptılar.Hatta haberde yapılmıştı bu konu.

Sahildeki güvenliğe ve cankurtarna söyledim ilk defa duyduklarını söylediler ....zehirli bir tür denize girenler için tehlikeli dedim ..abi sen işi biliyorsun bu işi sen hallet dedi güvenlik :(  verin bir zıpkın hallederim dedim  daha ortada birşey yok :( bugün aynı yere daldım gitmiş ama 2 günde bir hep aynı yere pusuya yatıyor ..inşallah birisine musallat olmaz ...:(

Moderatör tarafında düzenlendi:

Sahildeki güvenliğe ve cankurtarna söyledim ilk defa duyduklarını söylediler ....zehirli bir tür denize girenler için tehlikeli dedim ..abi sen işi biliyorsun bu işi sen hallet dedi güvenlik :(  verin bir zıpkın hallederim dedim  daha ortada birşey yok :( bugün aynı yere daldım gitmiş ama 2 günde bir hep aynı yere pusuya yatıyor ..inşallah birisine musallat olmaz ...:(

böylede bir idda var

Plajlarda görülme ihtimali yok kayalıklarda yaşar demiş yetkili bizim gördüğümüz istavritmiydi acaba :) ...! Bilader sen hiç Bodrum Marmaris plajlarına gitmedin mi her yer kayalık Antalya da plajlarda tabi göremezsin plajların hepsinin kıyısı kum çakıl  ??

Kemer' de dalış yapan arkadaşlardan dev boyutlarda aslan balığı  görüldüğü bilgisi geldi. Önlem alınmazsa Florida benzeri bir durum ile karşılaşılabilir.

Yüzücüler için çok tehlikeli bir tür değil, özellikle gidip dokunmadığınız sürece kendi kendine gelip size batmaz iğneleri. Yalnız yerli türler için oldukça sakıncalı, yukarıda da yazıldığı gibi bizim denizlerimizde aslanbalığı ile beslenen bir tür olmadığı için ufak balık türleri ve yavru balık popülasyonu üzerinde olumsuz etkisi olabilir.

Ben dalgıcım; 10 sene kadar önce ilk Kıbrıs'da gördüm, sonra Kaş-Fethiye vb. taraflarda gördüm. Son 2-3 senedir Marmaris ve taa yukarılarda Ayvalık'da bile gördüm...

Gidip kurcalanmadıkça insana birşey yapmaz ama çok güzel ve farklı bir tür olduğu için illa ki kurcalayan ve dikenlerinden zehirlenen (çok sancı verir, özel allerjisi olanı öldürebilir) birileri olacaktır. Tüm balıkların yavrularını oburca yiyorlar, doğal düşmanı da bizim buralarda hiç yok ve çok hızlı yayılıp nüfus olarak artıyorlar. 10-20 sene sonrasını düşünmek istemiyorum...

Geçmişte Bursa' da bir hobici kazara bu balık tarafından sokulmuştu, balığın resmi ile birlikte hastaneye gitmişti, tam detayları hatırlamıyorum.

Denizlerimizde yakın bir zamanlar beri özellikle Kızıldeniz den akvaryumda baktığımız türler göç etmeye başladı  bildiğim kadarı denizlerimizde bulunan tropikal türlerden aslan balıkları Asfur Arabian angel türleri Tang türleri göçmen türler değiller Kızıldeniz de bu türler için oldukça elverişli resif kayalıkları bolca canlı olduğu halde neden Ege ve Akdeniz e göç ederler ? Benim tahminim y0k gemileri uluslararası sulardan Türkiye sularına gelirken sanırım heminin altındaki boşaltma bölümüne girmiş ve bu şekilde gelmiş olabilir diye düşünüyorum  15 gün önce Beylikdüz0ndeki bir bakıkçı tarafından yakalanıp kurutulmuş oldukça büyük bir Tang Surgeon türü bir balık gördüm ....

bizim akdeniz egede mercan üretimi olurmu acaba merak ediyorum sonuçta balık çitliklerinden daha değerli ve temiz bir iş..

Askerliğimi Antalya da askeri tatil köyünde rehber olarak yaptım ve Antalya da kışında denize girebiliyordum kışın  su sıcaklığı ege ve marmarada ki gibi çok düşmediğinden bazı türler yetişir diye düşünüyorum .....antalya da yaşayan hobiciler küçük bir montipora pleyt frag ile bir deneme yapabilir :)

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri