Merhaba hepinize,
Tuzlu suya yeni adım attım ancak çok daha evvelden tatlı su zamanında bu araştırmayı yapıp başka bir forum sitesinde dile getirmiştim ancak beklediğim düzeyde ilgi olmamıştı. Burda deneyenlerin olduğunuu görmek beni çok sevindirdi ve bana yol açtı. Daha önceden yazmış olduğum o yazıyı sizlerlede paylaşmak istedim:
TÜM RESİMLERİ BU ADRESDEN EDİNEBİLİRSİNİZ:
Aslında sistem çok ama çok basit. Temeli diğer tüm biyolojik filtrelerde olduğu gibi “Doğa yaşan her canlı bir başka canlıyla beslenir, bir birleriyle beslnen uyumlu canlılar temel döngüyü oluşturur.” ilkesine dayalı.
Bu sistemle nitrat ve fosfatla ilgili olan sıkıntıları gidermekle kalmıyoruz, aynı zamanda yosunlaşmayıda kontrol altına alabiliyoruz.
Zaten anahtar kelime YOSUN. Biliyorsunuzki akvaryumlarımızda zaman, ışık, su değerleri gibi değişkenler yosunlaşmaya neden oluyor. Bu bir bakıma iyi bir bakıma kötü. İyi yanları bitkisel ağırlıklı beselenen balıklarımıza (demasoni, tropheous gibi) doğal yem ve yaşama alanı oluşuyor. Aynı zamanda yosunlar sudan beslendiği için sudaki nitrat ve fosfatı emerler. Peki kötü yanı ne derseniz tabiki görünüm.
Peki sistemimiz nasıl çalışıyor?
Yararlarını bildiğimiz yosunu ne miktarda nerde yetişeceği konusunda kontrol edebilirsek, hem filtrelememiz doğal hayatta olduğu gibi olacak ve efekktif çalışacak hemde bu yosunun fazlası yem olarak bize ek fayda sağlayacak.
Bu kontrol sistemini şu şekilde olacak; akvaryum dışında, sump ın içinde özel bir yosun bölümü oluşturacağız. Işıkla besleyip, “algae screen” denen yosun zemin oluşturacağız. Akvaryumu çok çok daha büyük olanlar sump harici bir yerde kendine bu yosun plakalarından oluşturabilirler.
Yurt dışında bu sistemi kullananlar ne sünger, ne bioball, ne zeolit nede benzeri malzeme kullanmıyorlar, sadece (kabapislik için elyaf olabilir ama genelde o da kullanılmıyor) yosun plakası, ve iyi bir pompaya ihtiyacınız var.
Nasıl oluşturacağız?
Kullanacağımız temel madde plastik sineklik teli (aynı şekilde dokuya sahip başka bir malzemeden olabilir), ışık kaynağı, sinekliği takacağınız çerçeve, ister su borusundan yapın bu çerçeveyi ister aklınıza gelen başka bir malzemeden.
Su tankınızdan taşırma borusu ile indiğinde borunun devamı ysoun tabletine bağlı olacak, su sinekliğin üzerinden kayarak sumpa inecek, bu şekilde hem havalanacak hemde yosunları oluşturup besleyecek. Sonra sumpımızdan pompa ile tekrar tanka aktarılacak, bu kadar basit.
Ne büyüklükde olmalı?
Bu konudaki yaygın ve uygulanan ölçü şudur arkadaşlar. Tankınız kaç galonso o kadar inchkare yosun tabakası gerekli, yanlız 2 galon ölçüsü var (aşağıda belirttim) O yüzden ortalamısnı alıp litre hesabına dökersek:
1 galon = 4 lt = 1 inch² = 6.4516cm2
Demekki :
1lt için 1,6 cm2 Yosun plakasına ihtiyaç var.
Yani; diyelim 100 litrelik suyu olan bir akvaryumunız varsa (100/1,6) 62,5cm² yosun plakasına ihtiyacımız var. 80 litre suyunuz varsa tankınızda 50cm² yeterli. 5cm*10cm ölçüde sineklik teli 80lt bir akvaryum için uygun. 200lt su alan bir tank için 215cm2 yani :40*54cm² yosun tableti yeterli.
1 galon (ABD) 8 pint (ABD) 3.7853 litre
1 galon (İngiliz) 8 pint (İngiliz) 4.5461 litre
Ne Kadar zamanda yosun oluşur?
Yaklaşık 4 hafta içinde yosun oluşur. Tabi en önemli etken ışık, ışık kaynağı ne kadar yasın tabakasına yakın olursa o kadar iyi. Tasarruflu ampuller bu konuda oldukça başarılı hem renk yoğunluğu olarak hem elektrik sarfiyatı açısından.
Nasıl temizlenir?
Belirli bir zaman sonra yosun tabakası kalınlaşır, kalınlık yaklaşık 1cm geçtiğinde tırnağınızı yosun zeminine değdirmeden üstten aşağı doğru tabakayı sıvazlayın. Sakın kazımayın sadece aşağı doğru sıvazlayarak fazlalığı alıki kök kısmı canlı kalsın. Çıkan yosunu balıklarınıza yem yapmakta kullanabilir yada atabilirsiniz.