Keşfet

Mega-powerful Nitrate And Phosphate Remover...

Bir sorum olacak arkadaşlar. Sistemi anlatırken sistemden geçen su debisine göre önerilen ekran/perde genişlikleri var. Bu değerlere uydunuz mu? Yüksekliğin önemli olmadığı bilgisi var ama su debsine göre perde genişlikleri öneriliyor...
Benim kullandığım sistemde A4 boyutunda bir sineklik teli ve 200 lt lik bir pompa. 1 ay sonra yosun oluşumubaşladı ve ana tank pırıl pırıl..Sakal yosu, cyona vs kalmadı...kesinlikle tasiye ediyorum Maliyeti 30-50 TL

 
Merhaba hepinize,

Tuzlu suya yeni adım attım ancak çok daha evvelden tatlı su zamanında bu araştırmayı yapıp başka bir forum sitesinde dile getirmiştim ancak beklediğim düzeyde ilgi olmamıştı. Burda deneyenlerin olduğunuu görmek beni çok sevindirdi ve bana yol açtı. Daha önceden yazmış olduğum o yazıyı sizlerlede paylaşmak istedim:

TÜM RESİMLERİ BU ADRESDEN EDİNEBİLİRSİNİZ:



Aslında sistem çok ama çok basit. Temeli diğer tüm biyolojik filtrelerde olduğu gibi “Doğa yaşan her canlı bir başka canlıyla beslenir, bir birleriyle beslnen uyumlu canlılar temel döngüyü oluşturur.” ilkesine dayalı.

Bu sistemle nitrat ve fosfatla ilgili olan sıkıntıları gidermekle kalmıyoruz, aynı zamanda yosunlaşmayıda kontrol altına alabiliyoruz.

Zaten anahtar kelime YOSUN. Biliyorsunuzki akvaryumlarımızda zaman, ışık, su değerleri gibi değişkenler yosunlaşmaya neden oluyor. Bu bir bakıma iyi bir bakıma kötü. İyi yanları bitkisel ağırlıklı beselenen balıklarımıza (demasoni, tropheous gibi) doğal yem ve yaşama alanı oluşuyor. Aynı zamanda yosunlar sudan beslendiği için sudaki nitrat ve fosfatı emerler. Peki kötü yanı ne derseniz tabiki görünüm.

Peki sistemimiz nasıl çalışıyor?

Yararlarını bildiğimiz yosunu ne miktarda nerde yetişeceği konusunda kontrol edebilirsek, hem filtrelememiz doğal hayatta olduğu gibi olacak ve efekktif çalışacak hemde bu yosunun fazlası yem olarak bize ek fayda sağlayacak.

Bu kontrol sistemini şu şekilde olacak; akvaryum dışında, sump ın içinde özel bir yosun bölümü oluşturacağız. Işıkla besleyip, “algae screen” denen yosun zemin oluşturacağız. Akvaryumu çok çok daha büyük olanlar sump harici bir yerde kendine bu yosun plakalarından oluşturabilirler.

Yurt dışında bu sistemi kullananlar ne sünger, ne bioball, ne zeolit nede benzeri malzeme kullanmıyorlar, sadece (kabapislik için elyaf olabilir ama genelde o da kullanılmıyor) yosun plakası, ve iyi bir pompaya ihtiyacınız var.

Nasıl oluşturacağız?

Kullanacağımız temel madde plastik sineklik teli (aynı şekilde dokuya sahip başka bir malzemeden olabilir), ışık kaynağı, sinekliği takacağınız çerçeve, ister su borusundan yapın bu çerçeveyi ister aklınıza gelen başka bir malzemeden.

Su tankınızdan taşırma borusu ile indiğinde borunun devamı ysoun tabletine bağlı olacak, su sinekliğin üzerinden kayarak sumpa inecek, bu şekilde hem havalanacak hemde yosunları oluşturup besleyecek. Sonra sumpımızdan pompa ile tekrar tanka aktarılacak, bu kadar basit.

Ne büyüklükde olmalı?

Bu konudaki yaygın ve uygulanan ölçü şudur arkadaşlar. Tankınız kaç galonso o kadar inchkare yosun tabakası gerekli, yanlız 2 galon ölçüsü var (aşağıda belirttim) O yüzden ortalamısnı alıp litre hesabına dökersek:

1 galon = 4 lt = 1 inch² = 6.4516cm2

Demekki :

1lt için 1,6 cm2 Yosun plakasına ihtiyaç var.

Yani; diyelim 100 litrelik suyu olan bir akvaryumunız varsa (100/1,6) 62,5cm² yosun plakasına ihtiyacımız var. 80 litre suyunuz varsa tankınızda 50cm² yeterli. 5cm*10cm ölçüde sineklik teli 80lt bir akvaryum için uygun. 200lt su alan bir tank için 215cm2 yani :40*54cm² yosun tableti yeterli.

1 galon (ABD) 8 pint (ABD) 3.7853 litre

1 galon (İngiliz) 8 pint (İngiliz) 4.5461 litre

Ne Kadar zamanda yosun oluşur?

Yaklaşık 4 hafta içinde yosun oluşur. Tabi en önemli etken ışık, ışık kaynağı ne kadar yasın tabakasına yakın olursa o kadar iyi. Tasarruflu ampuller bu konuda oldukça başarılı hem renk yoğunluğu olarak hem elektrik sarfiyatı açısından.

Nasıl temizlenir?

Belirli bir zaman sonra yosun tabakası kalınlaşır, kalınlık yaklaşık 1cm geçtiğinde tırnağınızı yosun zeminine değdirmeden üstten aşağı doğru tabakayı sıvazlayın. Sakın kazımayın sadece aşağı doğru sıvazlayarak fazlalığı alıki kök kısmı canlı kalsın. Çıkan yosunu balıklarınıza yem yapmakta kullanabilir yada atabilirsiniz.

 
Aslında sistem hakettiği ilgiyi görmüyor. Bence nitrat-yosun-fosfat vs sorunu olsun olmasın her akvaryumda bulunmalı.

Hatta dünyada devasa havuz akvaryumlarında bile kullanılıyor.

Turfun yaptığı işi sadece filtrasyon olarak görmemek lazım. Akvaryumlarda doğadaki ekosistemin, eksik kalan kısmını, bir parça olsun gideren bir ekipman olarak görmek gerekir.

Sistem buharlaşmayı arttırıyor ama özellikle yaz ayları buharlaşmaya karşılık akvaryumun ısısını bir kaç derece düşürüyor. Bu sayede soğutucuya gerek kalmadan yaz ayları geçirilebilir. Tabiki düzenli su takviyesi şart. Çünkü buharlaşma sonucu su kaybı %100 artıyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
<!--quoteo(post=83529:date=Dec 11 2008, 07:48 AM:name=BReaTH)--><div class='quotetop'>QUOTE(BReaTH @ Dec 11 2008, 07:48 AM) </div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Aslında ısıyı arttırmak yerine ısıyı düşürüyor.Isıyı düşürmesine karşın buharlaşmayı oldukça arttıran bir sistem..

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Bu sistemi bende kurdum 4 gün oldu dediğiniz gibi ısıyı düşürdü bu nasıl olabilir?? ayrıca yosun oluşumu kaç gün sonra başlıyor ..


ısı kaybı şu şekilde özetlemek istedim genelde insanın kafasına yatmıyor ... şimdi siz kolanya kullandıgınızda eliniz serinliyor .. sebebi şu;alkolün kaynama noktası düşük oldugundan vucud ısısında cok cabuk buharlaşan bir sıvı ve bir sıvı buharlaşırken ısı alarak buharlaşır.. kolanyada buharlaşırken elinizdeki ısıyı aldıgı için eliniz serinler.. akvaryumdaki olayda buna benzer eger yeterli buharlaşma yüzeyi mevcutsa su buharlaşırken ısı alır ve suyun ısısı düşer ..

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ısı kaybı şu şekilde özetlemek istedim genelde insanın kafasına yatmıyor ... şimdi siz kolanya kullandıgınızda eliniz serinliyor .. sebebi şu;alkolün kaynama noktası düşük oldugundan vucud ısısında cok cabuk buharlaşan bir sıvı ve bir sıvı buharlaşırken ısı alarak buharlaşır.. kolanyada buharlaşırken elinizdeki ısıyı aldıgı için eliniz serinler.. akvaryumdaki olayda buna benzer eger yeterli buharlaşma yüzeyi mevcutsa su buharlaşırken ısı alır ve suyun ısısı düşer ..
daha basit bir açıklama; akvaryumun sıcaklığını bulunduğu odanın sıcaklığına düşürüp çekme işini daha da hızlandırmış oluyorsunuz.

bu yöntem işe yarıyor ancak kullandığınız lambalara dikkat edin hiç yoktan cyanoyu tetikleyebiliyor

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar bu konuyu yine açmak istemiyorum ama merak ettiğim bir nokta var. Halen daha bu sistemi kurup devam ettiren, hatta ben ps i de kaldırdım attım , yada ps var ve 1 seneyi geçti tek yaptığım yosunlarımı hasat edip keyfime bakmak diyen varmı acaba ? Bugün bende kendi cabalarımla bir mega powerful nitrate remover kurdum. yani bu sistemi uyguladım kendi sump ıma. Memmuniyet yada şikayetlerinizi bir zahmet yineleseniz son zamanlardaki çok sevineceğim.

 
Benim akvayum yaklaşık 1 ay kadar ps olmadan çalıştı ve bu dönemde hiç su değişimi yapmadım nitrat 50'lerde geziyordu.PS motoru alana kadar bu sistemi denemeye karar verdim.Sistemi kurdum ve yaklaşık 1 hafta kadar çalıştırdım fakat çok az bir miktar sadece suyun ilk aktığı bölümde yosun oluşumu yaptı belki devam ettirseydim daha fazla toplama yapacaktı fakat o sırada ilanlardan uygun bir motor temin ettim ve ps'yi tekrar çalıştırdım.Bir arkadaşım şuanda aynı sistemi kurdu ve çalıştırıyor.Eğer olumlu gelişmeler olursa sizinle paylaşırım.Aslında su akışını ayarladıktan ve uygun ışıklandırma çift taraflı olarak kullandıktan sonra sistemi çalışması gerekiyor.

 
Tek taraflı ışıklandırma yapıyorum bugun 2. gun zaten sanırım olacak azar azar. Bende oldukca aktaracağım buraya. Teşekkürler.

 
Tek taraflı ışıklandırma yapıyorum bugun 2. gun zaten sanırım olacak azar azar. Bende oldukca aktaracağım buraya. Teşekkürler.
ben bu sistemi kullandım memnun kaldım, yosunlar esas 3-4 üncü haftadan sonra oluşmaya başlıyor, çift taraflı 6500 k tsarruflu philips lamba kullandım, dandik lamba kullanmayın özellikle sarı ışık düşük kelvin asla,cyano çıkabilir tankınızda.

hatta camdaki yosun oluşumunu bıçak gibi kesiyor diyebilirim öyleki fosfat reaktöründen vazgeçmiştim

25 cm lik bir pvc boru ve altına bir şeffaf föy ile kullanabilirsiniz.

 
Ben bu sistemi kuralı 10 gün oldu,şimdilik 3 adet 180waat güçüne eşit tasaruflu ampül kullanıyorum. Sineklik yerine mantolama malzemesi olarak kullanılan deliki pvc birmalzeme kullandım, aslında biraz aceleci olduğumdan bu malzmeyi kullandım bunun yerine çok daha kullanışlı bir malzeme buldum. Kullanaçak arkadaşlara tavsiye edebilirim, özelikle karaköyde bahce malzemeleri satan satıcılarda çok kolay bulabilirler. Bahce çitlerinde kullanılan, çok ufak delikleri bulunan pvc bir malzeme, sineklik gibi esnek olmaması artı bir ayrıcalık. Gelelim sisteme , 4 gün içersinde sistem yosun tutmaya başladı, 10 gün itibari ile hemen hemen her bölgede yosunlaşma oluştu, özelikle suya yakın bölgede 1 cm yakın yosunlaşma oluştu. Bu sistemi yaklaşık 2 ay kadar denedikten sonra istediğim performansı alırsam çok daha detaylı bir proje hazırlamayı düşünüyorum. En kısa zamanda fotoları buraya yüklerim.

Saygılar....

 
Ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim 4. gündeyim ben, ikea dan alınma 6 watt lık eko lamba ilk acıldığında sarı yanıyor sonra beyazlaşıyor gittikce ve silikonlu sinek teli ile yaptım. Pek amatörce oldu. 15 gün sonunda hala daha oluşum başlamazsa ışık sistemimi gözden gecirme yoluna gideceğim. Şimdilik amac bu malzemeyle yapmakta . Işığım 3500 k sanırım. ondan endişeliyim.

 
Derviş bey yabancı sitelerden takip ettiğim kadarıyla nakadar güçlü ışık kaynağı olursa yosunlaşma okadar çabuk başlıyor. Akvaryumda istenilen değerler güçlü aydınlatma ile 4 haftada sonuç alanlar oluyormuş ama normal şartalarda 8 haftada istenilen sonuçlar alınabiliyor diye yazmışlar.

Benim ilk haftayı tamamaladık, 3 hafta daha tabikten sonra su değerlerini kıyaslıyacam...

 
Özkan bey ilgiyle sonuçları izleyeceğimden, ve gün gün bende burada belirteceğimden emin olabilirsiniz. Bu sistemi daha da ileriye götürmek dayanışma ile elimizde.

 
1 ay sonra zaten yosunlanmayı görünce doğru yolda olduğunuza karar verebilirsiniz. suyun ilk aktığı yerde arkadaşımızın dediği gibi fazla yosunlanma oluyor ve akış yapan deliklerin kapasitesini azaltıyor bunu önlemek ,için borunun üst tarafınada benzer çıkış delikleri açın aşağının kapasitesi azalınca yukarıdaki deliklerden gelen su yosun şablonuna doğru kendine yol bulup akmaya devam edecektir.

ben 7 /24 saat ışığı açık tutarak kullandım, yabancı forumlarda yosunların dinlenmesi için 6 saat karanlık öneriyorlar, sanırım fotosentez süreci ile ilgili bir konu.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
gunde 6 saate yakın ışıgı kapatıyorum, şu an icin suyu havalandırdığını ve müthiş derecede buharlaşma yaptığını söyleyebilirim. Amacım güclü bir fan bağlayıp suyu yazın soğutmak. 1 taşla 2 kuş vurabiliriz böylece.

 
Ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim 4. gündeyim ben, ikea dan alınma 6 watt lık eko lamba ilk acıldığında sarı yanıyor sonra beyazlaşıyor gittikce ve silikonlu sinek teli ile yaptım. Pek amatörce oldu. 15 gün sonunda hala daha oluşum başlamazsa ışık sistemimi gözden gecirme yoluna gideceğim. Şimdilik amac bu malzemeyle yapmakta . Işığım 3500 k sanırım. ondan endişeliyim.
bu lambalarla devam ederseniz yosun oluşumu hakkında ve özellikle cyano olmazsa bizi bilgilendirirmisniz, çünkü ben kullandım bende cyano oluşmuştu önce sumpta sonra ana tankta ve sanırım sarı ışık düşük kelvin sumptaki spagetti alglerimin yarısının çürümesine sebep olmuştu

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tankımda zaten aşırı derecede yosun var, ama sadece camlarda. Kayalardakileri 7 adet turbo snail sildi süpürdü 3 haftada. Bu ışıkla devam etmeyi düşünüyorum. Yabancı sitelerde ışığın 2700 k civarında olmasına dikkat etmemizi söylüyorlar o yüzden o aralığı tercih ettim ve onlar 25 watt lık lamba kullanıyorlar ama burda amaç ekonomi hatta ps i bile devre dışı bırakmak vakti gelince. O yüzden ışığı sabit tutup sadece sinekliğe yaklaştıracağım. Gün ve gün sonuçları iletmeye devam ederim. Isterse 2 ayda olsun ama ışe yararsa sorun yok.

 
Cihan Bey ben sarı ışık kullanmadığım halde az da olsa sumpa cyno yapt başlangıçta.28 Waat Beyaz tasaruflu ampul kullandığım halde. Şu an durmuş gözüküyor, 10 günü geçti ve kahverengi yosunların üzerinde yeşil yosunlar yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladı. Akvaryumda fosfat 0, nitrat sistem kurmadan önce 30 larda geziyordu şu an 15 lerden daha aşağıya düştü. Nitrit şu an 0 değerinde.

 
Cihan Bey ben sarı ışık kullanmadığım halde az da olsa sumpa cyno yapt başlangıçta.28 Waat Beyaz tasaruflu ampul kullandığım halde. Şu an durmuş gözüküyor, 10 günü geçti ve kahverengi yosunların üzerinde yeşil yosunlar yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladı. Akvaryumda fosfat 0, nitrat sistem kurmadan önce 30 larda geziyordu şu an 15 lerden daha aşağıya düştü. Nitrit şu an 0 değerinde.
yeşil yosunlar 3. haftadan sonra çok gelişmeye başlayacak, 4. haftada heryeri kaplamış olacak, daha sonraları yolacağınız zaman dikkat edin çok ağır koku çıkıyor mümkünse başka yerde yolun, yani yosunları karıştırmaya başlayınca bildiğimiz yosun kokusu kaplar ortamı

 
Bende de ufak ufak yosunlanma başlıyor ama daha yeterli değil 2. hafta doluyor. Esasen elyaf kulesi ardından ve sump la ayni bölmede olduğundan yavaş ilerlemesine şaşmadım. Ama inadım inat, o 6 watt lık lamba ile olacak bu iş...23 watt lıkla değil. :)

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst