Keşfet

Mercan dondurmak

yasin2016

Yeni Üye
Ad Soyad
yasin
Selamlar.

xenia zoa kenya tree gibi mercanları derin dondurucuda dondursam daha sonra tekrar canlanırlar mı. Deneyen arkadaş var mı. 

Fito planktonlar normal dolapta (4-5 °C) 6 ay kadar yaşayabiliyor. Çıkardığınızda tekrar çoğalıyorlar. Ama dondurup çözdürünce hücre yapısı dağılabilir. Mercanları bilmiyorum.

Hiç sanmıyorum, dondurup çözerken çoğu hücre ölecektir ve canlı kurtulmayacaktır. Dondurmadan önce belli sıvılar içerisinde bekletip dondurulabilir ama genede başarılı olmak çok zor gibi. Deneyecekseniz glycerol denilen bir şey var şekerli su gibi birşey bal kıvamına yakın, onun içinde donduruluyor birçok biyolojik örnek çözerken bozulmasın diye. 

Hiç sanmıyorum, dondurup çözerken çoğu hücre ölecektir ve canlı kurtulmayacaktır. Dondurmadan önce belli sıvılar içerisinde bekletip dondurulabilir ama genede başarılı olmak çok zor gibi. Deneyecekseniz glycerol denilen bir şey var şekerli su gibi birşey bal kıvamına yakın, onun içinde donduruluyor birçok biyolojik örnek çözerken bozulmasın diye. 
+ Dondurma süresi ve çözme süresi önemli bir faktör diye biliyorum

Genelde hızlı dondurmak daha iyi deniyor ama örnekten örneğe değişiyor. Çözerkende yavaş çözülmesi bazı canlılar işin tercih ediliyor ama aksini söyleyenler de var. Olay aslında çözülürken canlı içinde oluşan su kristallerinin hücreleri patlatmasından kaynaklı. O yüzden suyu yoğun bir çözücü ile değiştirmek bazen işe yarıyor. 

1-2 derece farkta ölebilecek bir canlının dondurulması. Çok mantıklı 

:)

Konu görüntüleyen kullanıcılar