Keşfet

Mercanlar bitki mi hayvan mı?

ozgursevinc

Yeni Üye
Ad Soyad
Özgür Sevinç
Bir süredir bu sorunun yanıtı kafamı kurcalıyor. İnternette araştırdığım kadarıyla bilim dünyası mercanları bitki değil hayvan sınıfında ele alıyor. Bu durum anemonlar ve süngerler için de geçerli. Ben anemonun hayvan mercanın bitki olduğunu düşünüyordum. Kafamdaki bitki-hayvan arası sınırlar tümden karıştı. Canlıları yakalayıp yiyen bitkiler, fotosentez yapabilen hayvanlar...

Sitede baktım ama bu konuda başlık göremedim. Aramızda bir biyolog olan ya da bilen birileri varsa konuyu açıklayabilir mi? Mercanlar hayvan mıdır, neden?

Her bir polip bir hayvan, mercanın bütünü ise koloni olarak geçiyor.

Mercanları bitkiden ayıran şey besinlerini kendilerinin üretememesi. Polipler suda gezen besinlerle beslenirler ve bu onları bitki olmaktan çıkartan özellik.

Mercanlar fotosentez yapar diye biliyoruz ama aslında bunu mercan değil, mercanla simbiyotik ilişkide bulunan yosunlar yapar. Bu sayede mercana oksijen saglar ve atıkları yollamasına yardımcı olur.

Biyolog değilim bu arada, bende bir ara araştırmıştım ordan biliyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Şimdi bir belgesel izliyorum tamda bu konuya değinildi :) bilim insanlarıda uzun yıllar bu sorunun cevabını aramışlar ve sonunda "bitki hayvanı" diye isimlendirmişler. Umarım cevap olmuştur ?

Moderatör tarafında düzenlendi:
İlkel hayvanlar  ancak hücreleri içerisinde bitkiye benzer özellikler taşıyan zooxanthellae adı verilen simbiyotik alg(protozon) taşırlar.  

Konu görüntüleyen kullanıcılar