Keşfet

Merhabalar

emrekaradeniz

Yeni Üye
Ad Soyad
Emre
Merhaba,adım Emre. İstanbulda üniversite öğrencisiyim. 2 yıldır aralıksız olarak bitkili akvaryumlar bakıyorum (200lt-30lt-20lt). 200lt akvaryumu kapladığı yer ve bakımı yüzünden elden çıkarttım. Şuan sadece 1 yıldır kurulu olan 30 lt karides akvaryumum mevcut. Onuda deniz akvaryumu merakına bozucam sanırım :)

2-3 haftadır nano ve pico deniz akvaryumları hakkında rehberler okuyorum. Sanırım deniz akvaryumu konusunda en aktif site burası. Bu forum ve sizlerin sayesinde 55*25*25 nano deniz akvaryumu kurmak niyetindeyim. Yardımlarınızı bekliyorum. Keyifli hobiler ..

Merhaba Emre 

Öncelikle foruma hoşgeldin 

Deniz akvaryumu için başlangıçta en doğru şeyi yeni kurulum konularını dikkatlice okuman olacaktır kurmayı planladığın sistem için neler gerekli olduğunu okudukların bilgileri uugulayarak başlamalısın , ilk kurulumda en önemli konu hazırlayavağın suyun tds değerinin sıfır olmasıdır bunu da ters osmos sistemi edinerek elde edebilirsin ve önerim çok ince olmayan bir kum yatağı olsun kayalar da burada en önemli unsur mutlaka güvendiğin birinden tercihen canlı gözenekli bir kaya almandır sonra mutlaka bakteri kültürü kullanarak ilk kuruluma başlayabilirsin bunlar forumda yeni kurulum rehberinde belirtilmiştir bu işin sabir işi olduğunu unutma suyu ilk koyduktan sonra ilk canlı girişi için sabırla beklemelisin suda biyolojik dengenin oturması için ve kesinlikle her gördüğün canlıyı almamalı ilk başlarda bakımı kolay canlıları tercih etmelisin renklerini beğenip bakımı zor olan bir canlıyı kısa zamanda keybedebilirsin günümüzde özellikle mercanların kötü doğa koşullarından dolayı yavaş yavaş okyanuslarda azalmasına bir de hobicilerin sabırsızca davranışından dolayı kayıplar daha fazla olmamasını temenni ediyoruz 

Ekipman ve ışık olarak kurmayı planladığın tanka uygun ve abartılı fiyatlar olmayan tercihen hobici dostlardan temiz kullanışmış ekipmanlar temin edebilirsin....

Keyifli hobiler 

Aşkın Önver 

Merhaba Emre 

Öncelikle foruma hoşgeldin 

Deniz akvaryumu için başlangıçta en doğru şeyi yeni kurulum konularını dikkatlice okuman olacaktır kurmayı planladığın sistem için neler gerekli olduğunu okudukların bilgileri uugulayarak başlamalısın , ilk kurulumda en önemli konu hazırlayavağın suyun tds değerinin sıfır olmasıdır bunu da ters osmos sistemi edinerek elde edebilirsin ve önerim çok ince olmayan bir kum yatağı olsun kayalar da burada en önemli unsur mutlaka güvendiğin birinden tercihen canlı gözenekli bir kaya almandır sonra mutlaka bakteri kültürü kullanarak ilk kuruluma başlayabilirsin bunlar forumda yeni kurulum rehberinde belirtilmiştir bu işin sabir işi olduğunu unutma suyu ilk koyduktan sonra ilk canlı girişi için sabırla beklemelisin suda biyolojik dengenin oturması için ve kesinlikle her gördüğün canlıyı almamalı ilk başlarda bakımı kolay canlıları tercih etmelisin renklerini beğenip bakımı zor olan bir canlıyı kısa zamanda keybedebilirsin günümüzde özellikle mercanların kötü doğa koşullarından dolayı yavaş yavaş okyanuslarda azalmasına bir de hobicilerin sabırsızca davranışından dolayı kayıplar daha fazla olmamasını temenni ediyoruz 

Ekipman ve ışık olarak kurmayı planladığın tanka uygun ve abartılı fiyatlar olmayan tercihen hobici dostlardan temiz kullanışmış ekipmanlar temin edebilirsin....

Keyifli hobiler 

Aşkın Önver 
Hoşbuldum, 2 haftadır deniz akvaryumu rehberlerini okuyorum şuan aynı konular tekrar okuyunca farkı şeyler öğreniyorum. Tam öğrenmeden kuruluma başlamayacağımdan emin olabilirsiniz. Genel olarak akvaryumun sabır işi olduğunu tuzlu suda tecrübe ettim. Düzenli olarak su değişimi yapmayada alışmış durumdayım. Besleyeceğim canlılar nano akvaryumda az çok belli. Yalnız hala aklıma takılan bir kaç soru var. 

55*25*25 ölçülü 1 yıldır karideslerim için kullandığım tatlı su akvaryumunu tuzlu suya çevirmek istiyorum. Fakat oturmuş akvaryumu bozarken içim gidecek gibi. Bu ölçüdeki akvaryuma yandan 7-8cm sump yapsam ne kadar göze hitap edeceğini kestiremiyorum. Bazı konularda bu ölçülerdeki bir akvaryumda 2 balık ve soft mercanlar için haftalık su değişminin yeterli olduğu, protein skimmera gerek olmadığı yazıyor. Bu yüzden önce sump işini halletmek istiyorum. Daha sonra aydınlatma,kum ve kaya işini halletmek istiyorum. Diğer bir kafama takılan soru şuan ki tatlı su akvaryumunda ki oturmuş suyu deniz akvaryumunda bakteri kültürünü başlatmak için kullanabilir miyim?

Elimde atıl durumda çok sayıda cam var olmadı arkadan sumplı küp nano akvaryum için kolları sıvayacağım. Dıy akvaryumları izlemekten daha çok zevk alıyorum. Zaten öğrenci olduğum için dıy ve ikinci el malzemelere yöneldim. Her şeyi düzgün ve kuralına uygun yapmak istiyorum. Bir iki hafta belkide ay sonra kuruluma başlamayı planlıyorum.

Teşekkürler

Şuan aslında yanlış bi zaman başlamak için çünkü fiyatlar iyice yükseldi mercan bakacaksan eğer küçük tank değilde daha büyük tankla başla çünkü su değerleri çok hızlı değişir atıyorum 20 litrede 2 mercanın var tükettikleri kh calsiyum vs çok hızlı değişecektir sonra amonyak nitrat fosfat gibi değerler artıyo durum kötüleşiyo bunu düzeltmek için büyük akvaryumda 1-2 günün varken küçükte hemen halletmen çözmen gerekebilir küçük litreler bakımı zordur benim tecrübeme göre küçük yapıyosan full otomatik sistem kurup dozaj pompası su tamamlama vs tam olmalı büyük litrede müdahale için vaktin,canlıların için bolca oksijen kh ca falan oluyo küçükte malesef özellikle yeni giriyosan çok daha zorlanırsın litren en az 100-120 ile başla derim

Şuan aslında yanlış bi zaman başlamak için çünkü fiyatlar iyice yükseldi mercan bakacaksan eğer küçük tank değilde daha büyük tankla başla çünkü su değerleri çok hızlı değişir atıyorum 20 litrede 2 mercanın var tükettikleri kh calsiyum vs çok hızlı değişecektir sonra amonyak nitrat fosfat gibi değerler artıyo durum kötüleşiyo bunu düzeltmek için büyük akvaryumda 1-2 günün varken küçükte hemen halletmen çözmen gerekebilir küçük litreler bakımı zordur benim tecrübeme göre küçük yapıyosan full otomatik sistem kurup dozaj pompası su tamamlama vs tam olmalı büyük litrede müdahale için vaktin,canlıların için bolca oksijen kh ca falan oluyo küçükte malesef özellikle yeni giriyosan çok daha zorlanırsın litren en az 100-120 ile başla derim
Fiyatlardaki artış dolar yüzünden mi yoksa malzeme bulmak zorlaştığı için mi? 

200 lt tatlı su akvaryumum vardı. Onunla ilgilenmek işkence gibi geliyordu. Nano akvaryumlarda 5 dk bakımını yapıp bırakıyorum. Büyük akvaryumun masrafıda çok oluyor. Kaldı ki şuan 100 lt veya üzeri bir akvaryum kurmam için yerim yok.

Deniz akvaryumu işi sonra ki bahara kalacak anlaşılan .  :55ac42e4d0595_EmojiSmiley-17:

Malzeme ve canlı fiyatları çok yükseldi. Hobiye öğrenci işi başlamak için yanlış zaman. 

Malzeme ve canlı fiyatları çok yükseldi. Hobiye öğrenci işi başlamak için yanlış zaman. 
Hadi ya, bekleyeceğim ozaman.. Arada girer kontrol ederim ama yakın zamanda düşmeyecek anladığım kadarıyla bu fiyatlar. 

Cevap veren herkese teşekkürler

Deniz akvaryumu malzemeleri hatta canlıları dahil yurtdışı menşeili olduğu için dolar ve euro ile girişleri oluyor haliyle gümrüktü doların euronun artışı vs fiyatlar uçuyor,fiyatlar uçunça adam 5 tane rafa koymak yerine 3 tane koyayım diyor ürün bulması zorlaşıyor bulsanda fiyat yüksek alması zorlaşıyor birbiriyle bağlantılı aslında.Canlılarda mercanlara yasak geliyor ki bi kısmında geldi resiflerin azalmasıyla alakalı sanırım tam bilgim yok..neyse o yüzden fiyatlar yüksek istediğin canlıları bulması zor denebilir bu sebeple şuan bence hiç deniz akvaryumu işine bulaşmamak lazım eğer sıfırdan başlıyosan.çünkü ilk etapta nekadar öğrenirsen öğren illaki canlı kaybı olacak malzemede tecrübesizlik olacak tekrar alman gerekecek falan ucuza işi yalan oldu .

dipnot;hepsi benim kendi bakış açım fikrimdir herkesinkine saygım sonsuz ve bu söylediklerim engel olmak adına değil sadece bilgilendirme amaçlı yoksa bende deniz akvaryumunun Türkiye’de yaygınlaşmasını çok istiyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Şu dönemde doğru bir karar vermişsin 

Konu görüntüleyen kullanıcılar