Keşfet

Milka SPS Yardım

dgkngrbz

Yeni Üye
Ad Soyad
Doğukan Gürbüz
Merhabalar

Milka SPS mercanımda bazı sorunlar var size danışmak istiyorum. Yaklaşık 1bucuk ay önce aldım. Aldığımda çok sağlıklıydı. kendi tankımda da 2 hafta önceye kadar çok sağlıklıydı. Tentakülleri güzel açıyordu, renkleride güzeldi. ancak 2 haftadır, resimde de görceğiniz şekilde mercanın sağ tarafındaki tentaküller başta açmamaya başladı. sonra 3-4 yerinde uçlar siyah yanıklar oluştu. ve her geçen gün yayılmaya devam ediyor. 

Akvaryum değerlerinde bir sorun yok tahmin ediyorum. aşağıda 3 gün önce ölçüm değerlerimi gönderiyorum. Mercan yemiyle hedef yemleme her hafta yapıyorum. akvaryum aydınlatmam aquareef pro3 , aydınlatma değerlerim normalde ne çok az ne çok fazla dalga motoru orta-yüksek akıntı sağlıyor sps üzerinde. Ancak mercanı sağlığına kavuşturamıyorum. acil yardımlarınızı rica ederim. akvaryumumda herşey çok güzel gidiyor. milkalarım hariç her canlı çok sağlıklı durumda. 

Akvaryum Değerleri : 

Tank yaşı : 1 yıl
Sıcaklık : 25.5 Derece
Tuzluluk : 1023
PH: 8.1 (jbl test)
NH3 : 0 ppm (jbl test)
NO2 : 0,08 ppm (salifert test)
NO3 : 1 ppm (aquaforest test)
KH : 7,56 dKH (hanna test)
PO4 : 0 ppm (hanna test)
Ca : 450 ppm (aquaforest test)
Mg : 1380 ppm (aquaforest test)
Cu : 0 ppm (jbl test)
SiO2 : 0 ppm (jbl test)
O2 : >10 (jbl test)
CO2 : 3mg (jbl test)

Aydınlatma Değerlerim : (gün simülasyonlu)
Cihaz : Aquareef pro3 2'li 

RED : %2
GREEN : %2
ROYAL BLUE : %40
BLUE : %35
WHITE : %10
DAY WHITE : %10
UV: %2 

4 Ay önce sakal yosun problemi yaşadığım için ve soft mercanlarım ışık kuvvetinden çok etkilendiği için ledlerin şiddetlerini yukarıdaki sekilde kısmak zorunda kaldım. Mercanlar şuanki ışık değerlerini çok sevdiler hem büyüyorlar hem renklenmeleri güzel. bolca soft mercan var. bu ışığı sevenlerlerin arasında montiporada mevcut. 

Ekli dosyayı görüntüle 58953

Su değerlerinde anormallik gözükmüyor. Mercanın ışık almayan tarafındaki polipler ölmüş gözüküyor. Özelikle dar açılı LED lerde ışık ne yazık ki homojen bir şekilde dağılmıyor, mercanların bazı kısımları kendi gölgesinde kalabiliyor.Daha önce beslediğim hentbol topu kadar bir milka vardı ve ışık görmeyen taraflarında bu şekilde doku kaybı yaşamıştım.Eğer mercanın üzerine onu rahatsız edecek  şekilde direkt bir akıntı veremediğinize eminseniz mercanı ışığı daha iyi alabilceği bir yere koymayı deneyin ya da şu anki ışık gücünü biraz artırmayı deneyin. yine olmazsa sorunu düşük nutrient değlerinde(p:0.00, no3: 1) aramak gerekebilir. milka ve montipora gibi sert mercanlar özelikle fosfat limitasyonuna girmiş tanklarda sıkıntı yaşayabilir( özelikle aldığınız tankta yüksek besin değerlerine alışkınsa).

Moderatör tarafında düzenlendi:
Su değerlerinde anormallik gözükmüyor. Mercanın ışık almayan tarafındaki polipler ölmüş gözüküyor. Özelikle dar açılı LED lerde ışık ne yazık ki homojen bir şekilde dağılmıyor, mercanların bazı kısımları kendi gölgesinde kalabiliyor.Daha önce beslediğim hentbol topu kadar bir milka vardı ve ışık görmeyen taraflarında bu şekilde doku kaybı yaşamıştım.Eğer mercanın üzerine onu rahatsız edecek  şekilde direkt bir akıntı veremediğinize eminseniz mercanı ışığı daha iyi alabilceği bir yere koymayı deneyin ya da şu anki ışık gücünü biraz artırmayı deneyin. yine olmazsa sorunu düşük nutrient değlerinde(p:0.00, no3: 1) aramak gerekebilir. milka ve montipora gibi sert mercanlar özelikle fosfat limitasyonuna girmiş tanklarda sıkıntı yaşayabilir( özelikle aldığınız tankta yüksek besin değerlerine alışkınsa).
Cevap için teşekkür ederim.  akıntı motoru mercanın biraz üzerine doğru vuruyor. yanık kısımlarda dalga motoru tarafında olan bölümler. tavsiyeniz üzerine dalga motorunu biraz kenara kaydıracağım ve günlük aydınlatma süresiyle ışık şiddetlerini biraz arttırıp deneyeceğim.

düşük nutrient problemine hiç bir çözüm bulamadım. fosfat malesef hep 0. ek katkılar girerekte arttırmak istemiyorum. bir kaç forum konusunda dışarıdan alınan katkılarla fosfatı yükseltilen tanklarda sorunlar çok oluyor diye okumuştum. cesaret edemedim. 

Cevap için teşekkür ederim.  akıntı motoru mercanın biraz üzerine doğru vuruyor. yanık kısımlarda dalga motoru tarafında olan bölümler. tavsiyeniz üzerine dalga motorunu biraz kenara kaydıracağım ve günlük aydınlatma süresiyle ışık şiddetlerini biraz arttırıp deneyeceğim.

düşük nutrient problemine hiç bir çözüm bulamadım. fosfat malesef hep 0. ek katkılar girerekte arttırmak istemiyorum. bir kaç forum konusunda dışarıdan alınan katkılarla fosfatı yükseltilen tanklarda sorunlar çok oluyor diye okumuştum. cesaret edemedim. 
Düşük nutrient için biopellet ya da benzeri bir karbon dozlaması yapıyor musunuz?

Düşük nutrient için biopellet ya da benzeri bir karbon dozlaması yapıyor musunuz?
Hayır. Akvaryuma tek girdiğim katkı 

aquaforest bio s

aquaforest np pro 

haftada 1 kez 1er damla (tankım 140 litre)

Aquaforest np pro , likit polimer yapıda bakteri besini. aslında biopellet, metil alkol, sirke,şeker kullanan hobicilerin yaptığını farklı bir şekilde yapıyorsunuz. np pro girdikçe nitrat- fosfat değeriniz aşırı üreyen bakteri nedeniyle hep düşük değerlerde kalacaktır. bu halde dışardan fosfat katkısı girmek ön görülemez sonuçlara yol açabilir. eğer mercanlarınız soft ya da basic sps ağırlıklı ise sıfır fosfat yerine yüksek olmayan daha düşük fosfat değerleri için bakteri besini girmeyi artık kesmeniz gerekir. bakteriler balık ve mercanların artıkları ve attığınız yem ile daha az kaynaktan beslenirse nutrient değelerini de biraz artırmış olursunuz. buradaki önemli nokta bakteri besinini birden kesmemeniz, zamana yayarak azaltarak kesmenizdir.

cevap için teşekkür ederim. bakteri besinini yavaş yavaş azaltıp deneyeceğim değerlerdeki oynamaları. dalga motorunu da biraz yana kaydırdım. direk sps üzerine vurmuyor. bakalım değişiklikler nasıl olacak milka üzerinde. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar