Keşfet

Mobilya iskelet seçimi

tristan

Yeni Üye
Ad Soyad
Kutlu
Arkadaşlar,

100 65 45 h ölçülerinde  bi akvaryum için mobilya yapacağım. Ev o kadar ufak ki ve de kullanmak istediğim sump büyük olduğundan kullanacağım kerestenin kalınlığı önem teşkil etmekte. Hem güvenilir olsun hem de mümkün olan en ufak ölçülerde olsun istiyorum. Sump 88 cm boyunda, keresteleri 10' luk yaparsam sumpın önden girip çıkabilmesi için mobilyanın boyu kapaklarla beraber 110 cm' i buluyor. Ama ben istiyorum ki maksimum 104 cm olsun. Yani anlayacağınız 1 cm bile önem teşkil etmekte :(  

54 mm x 54 mm silinmiş kereste uygun olur mu sizce? Ortaya hem dikey hem yatay direkleri de atacağım. Sadece sumpın önden girip çıkabilmesi için öne ortaya direk koymayacağım, Sizce bu kalınlık yeterli güvenliği sağlar mı? 

Aynı aşamalardan geçtim,

ahşap yaptırdığıma pişman oldum,

şimdi yeniden yaparsam alüminyum sigma profil kullanacağım,

daha çok yer kazanırım...

ayrıca kapakları da alçıpan panelden yapmayı da düşünüyorum, duvarın devamı gibi boyayıp geçerim diyorum...

sadece ön kapak (açılabilir olan) masif ahşap düşünüyorum...

sigma profil uygulama daha sağlam ve daha yerden kazandıran bir yapı bence...

günün birinde ölçüler değişirse, birkaç parça değişerek iskeleti yeniden kullanma ihtimali de olur...

Aynı aşamalardan geçtim,

ahşap yaptırdığıma pişman oldum,

şimdi yeniden yaparsam alüminyum sigma profil kullanacağım,

daha çok yer kazanırım...

ayrıca kapakları da alçıpan panelden yapmayı da düşünüyorum, duvarın devamı gibi boyayıp geçerim diyorum...

sadece ön kapak (açılabilir olan) masif ahşap düşünüyorum...

sigma profil uygulama daha sağlam ve daha yerden kazandıran bir yapı bence...

günün birinde ölçüler değişirse, birkaç parça değişerek iskeleti yeniden kullanma ihtimali de olur...
Ahşap iskelet 150, akrilik kapaklar 300 tutuyor. Toplam maliyet 450 sadee mobilya. Eğer sigma profile girersem 800' ü buluyor :(  

Ayrıca sigma profil tamam sağlam ve korozyona karşı dirençli ama ya bağlantı elemanları ??? onların o kadar sağlam ve korozyona dayanıklı olduklarını sanmıyorum.

Siz araştırdıysanız fikir verirseniz sevinirim. Bu bağlantı elemanları da korozyona karşı dirençli midir?

Ahşap iskelet 150, akrilik kapaklar 300 tutuyor. Toplam maliyet 450 sadee mobilya. Eğer sigma profile girersem 800' ü buluyor :(  

Ayrıca sigma profil tamam sağlam ve korozyona karşı dirençli ama ya bağlantı elemanları ??? onların o kadar sağlam ve korozyona dayanıklı olduklarını sanmıyorum.

Siz araştırdıysanız fikir verirseniz sevinirim. Bu bağlantı elemanları da korozyona karşı dirençli midir?
Hayır onları kontrol etmedim...

Kaç cm kalınlıkta sigma profil baktınız?

Benim tankı Süleyman usta yapmıştı, 75x75x50h ( su 45cm de duruyor)

taşıyacağı yük çok fazla olmadığından sunta lam dolap , içerisine 4 tane 4x4 kalınlıkta kalas , köşelere montelemişler,

bu ağırlık olarak yükü taşıyor, sağa sola dengeyi de sunta plakalar (yani kapaklar) sağlıyor...

Elos marka tanklarda da , eğer tank çok büyük değilse, dolap bu mantıkla yapılıyordu...

bu şekilde daha da uygun fiyata çıkıyor...

bendeki sorun benim verdiğim dizayn,

yani kare tank için, dolap dediğim gibi olunca, ön kapaktan içeri sumpa müdehale yapmak,

yoga yapmakla aynı onu söyleyeyim :)

sizin ölçülerde önde geniş bir açıklık olacağından, benim tankın tekniğini kullanabilirsiniz...

sizinkinde 4 destek kalas yerine 6 destek (2 si orta ön ve orta arkada) kullanılabilir...

komple sunta lam dolap, yük için 6 destek kalas, suntaya yapıştırılmış ve montelenmiş...

Süleyman ustanın tanklarının mobilyasını biliyorum ve beğeniyorum. Bende de vardı, mebran dı. Tek sorun ön kapağın yamulması :(

Yalnız benim bildiğim Süleyman usta mobilyalarında kalas bulunmuyordu. Sağda ve solda 3x18 mm sunta (üstteki yük ikişer tanesine biniyor, dıştakiler sadece kapak vazifesinde) idi. En azından 80 65 45 ölçülerinde böyleydi. Daha büyükler için belki farklı olabilir. ama sizin ölçülerde olanlarda kalas hatırlamıyorum. 

Neyse sigma profilde et kalınlığından öte profilin içinin doluluğu önemli diye biliyorum. Bu da ağırlığına yansıyor ve zaten boy olarak değil ağırlık olarak satılıyor. Hagop beyin kullandığı profilden bakmıştım ve bağlantı aparatları hariç 500 gibi tutuyordu dolar 2,8 civarlarındayken :(  Ki şu an dolar 3,7 ve bağlantı aparatları da az meblağ tutmuyor :(  Yani biz maymun iştahlılar için o kadar parayı sadece iskelete gömmek pek mantıklı değil ki zaten bütçem yok o kadar. Ha kuracağın akvaryumu minimum 5 sene değiştirmezsin yada hobiyi bırakma gibi bir fikir kafanda asla oluşmaz o zaman mantıklı. 

Sizin dediğiniz taktiği bende düşündüm. Oldukça sağlam olur. Yeterli kalınlıkla iskeleti yapar etrafına (ön hariç) ucuz, defolu suntalamı sabit giydirirsin. En son artık bütçeye göre mebran yada akrilik kapak yaparsın bu iskelete. Ama işte benim hesapta aynı şeye geliyor. Sumpım 87 cm. Önden girip çıkmasını istiyorum. O yüzden 44 mm kalas kullansam 18 mm sunta eklesen, sağ ve sol için 2 ile çarpsan 12.4 cm yapıyor. Hata payı, yapıştırma payı vs. sen ona 13,5 cm de. 87 cm sumpın kolay girip çıkması için iç hacmin en az 90 cm uzunlukta olması gerek ki biraz önce hesapladım 13,5 + kapaklar için ( 2x18mm) koyarsak mobilyanın boyu 107.1 cm yapıyor. Sen ona 108 de :(  Evde böyle bir yer yok :(  1-2 cm bile önemli ki radyatörün yanına koyuyorum, ne kadar uzaklaştırabilirsem kardır radyatörden. güncel durum arada 1 cm var. Kışın evin ısınmasına engel teşkil ediyor. Ki 44mm kalas + 18 mm sunta iskelet için yeterli gelir mi? Bence gelir ama aklımda da kalsın istemiyorum. 

Yani Burak hocam;

Şu an hali hazırda 90 cm boyunda, mobilyası perişan bi akvaryumum var. Mobilyasını değiştirmek ve mevcutta 87 cm olan akrilik sumpımı kullanmak istiyorum. Yapacağım mobilya, yapmışken az biraz özel olsun. Arta taşırmanın boruları mobilya içinden direk düz şekilde dirsek vs. kullanmadan sumpa insin istiyorum. Aynı şekilde yine direk kullanmadan sumptan dik şekilde geri dönüşte çıksın istiyorum. Yani mobilya arkasında boru telaşesi olmasın. Bu şekilde mobilyanın arkasını da komple kapatıp ses yalıtımı da yapabilirim. Gerek duyulursa sump içinde nem için önlem alırım, sıkıntı olmaz ona. 

Yoksa bu kadar masraf yapıp uğraşacağına sat gitsin, ne de olsa yaza giriyoruz mutlaka istediğin ölçülerde temiz bi akvaryum çıkar mı dersiniz. Bu durumda elimdeki akrilik sump yine atıl olarak kalacak, nakliye masrafım çıkacak, taşıması dert vs. vs... Ayrıca bir de mevcut akvaryumu satma telaşeside olacak. Offf yaa... 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Eğer sump ile çok oynamayacaksan dolabı koy üstünden indirme sumpı koy sonra akvaryumu yerleştir benimde kalas yani sandık şeklinde doşanım ve ayni zamanda 2 tane sandık iç kısımda olanın uzerıne akvaryum oturuyor diğeri dışta olanın uzerınde ise bar var 3 tarafında istersen örnek olsun dıye sana resim atabilirim 

Eğer sump ile çok oynamayacaksan dolabı koy üstünden indirme sumpı koy sonra akvaryumu yerleştir benimde kalas yani sandık şeklinde doşanım ve ayni zamanda 2 tane sandık iç kısımda olanın uzerıne akvaryum oturuyor diğeri dışta olanın uzerınde ise bar var 3 tarafında istersen örnek olsun dıye sana resim atabilirim 
Her 2 su değişimin birinde mutlaka sumpı çıkarır, yıkarım. Hastalık bu bende :(  Bu nedenle belirttiğiniz yöntemi uygulayamam. Bir de sumpla çok oynarım, rahat durmam :(  

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri