Keşfet

Motor Gerektirmeyen, Isıtıcı Tipinde, Pratik UV Cihazı

kar_delen6

Yeni Üye
Ad Soyad
Eser
Merhaba;

Ben hiç UV cihazı kullanmıyordum çünkü ürün boyutları çok büyük (uzun ve kalın bir boru gibi) ve illa ki harici motora bağlamak lazım, o da suyu ısıtıyor, ekstra motor vb. hiç sevmiyordum. Aynı ısıtıcı tipinde aşağıda linki ve fotoğrafı olan ürünü çok uygun fiyata aldım ve akvaryumdan sumpa geri dönüş borusu içine soktum. Böylelikle hiç ekstra motor vb. gerekmeden ve sumpta yer kaplamadan UV sistemim oldu. 24 saat çalıştırıyorum. Zararlı bakteriler, beyaz benek vb. öldürüyor. Camlarda oluşan toz gibi yosunu azaltıyor. Sadece haftalık bakteri girerken kayalara vb. yerleşebilmeleri için 3 saat kadar kapatıyorum. Birkaç ayda bir çıkarıp camını temizlemek lazım yoksa biriken kalker-yosun vb. UV ışığını keserek gücünü azaltır. Çok memnunum, tavsiye ederim...

35n9fs0.jpg

x1jek5.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok güzel ve mantıklı bir ürün. Ben de şimdi bakıp sipariş verebilirim.

Kalınlığı 2.3cm diyor. İniş 50 lik yada 40 lık sa olabilir. fakat 32 ve daha altında ise sıkıntı yaratma riski var. Herhangi bir tıkanmaya sebep olabilir.

Benim 40 lık inişte problem olmuyor. Babayla ayar yapılarak 32 likte de kullanılabilir bence...

Neden inis borusunda kullaniyoruz sump icinde kullanilsa bir sikinti olurmu

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sumpta serbest olursa etkisi sıfıra yakin olur çünkü ışık çok yayılır ve yoğunluğu-gücü çok azalır. Kapalı bir housing içinde olmalı, UV ışık üzerinden su geçmeli...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sump icine bir dalga motoruyla bu is yapilabilinir o zaman

Hayır, dediğim gibi UV cihazı kapalı bir housing sistemi içinde olması lazim yoksa ışık çok yayılır ve yoğunluğu azalır, etkisi olmaz...

Ilgi alaka vede degerli bilgiler icin tsk

Bildiğim kadarı ile kapalı olmasının ana sebebi ışığın yayılması değil de sağlığa zararlı olmasından kaynaklı.Özellikle gözlere. Sonuş itibari ile kapalı da olsa açık ta olsa 5cm yada daha yakınından geçen bakteriyi öldürecektir. Ayrıca tüp şeklinde haznesinin olması suyun ışık tüpünün başından sonuna gidene kadar geçen mesafede bakteriyi öldürmek açık sistemde bu iş olanaksız. Zaten verdiğiniz sitede ayrıntıları okursanız uzun süre bakmayın cilde temas etmeyin ve filtre içine yada sızıntı yapmayacak biryere yerleştirin diyor. Yani sağlıkla ilgili bir durum.

UV ışığa zaten bakılmaz, bunu herkes bilir sanırım? İlanda kapalı bir sistem içinde kullanın, boşta kalırsa etkisi azalır diyor. Elin Çin'lisi bizim kadar bilemez zaten detayını, onlar sadece satıcı çünkü, çok fazla teknik bilmezler. Satmak için boşta da kullanılabilir dese ben inanmazdım. Boşta durursa etkisi kesinlikle azalır, yanından yapışık geçmeyen hiçbir şeyi öldüremez. Bu yüzden kapalı sistemde ışık kaybı olmaması ve suyun cihazın üstünden geçmesi max etkiyi yaratır...

Kullandığınız Uv, inişteki borunun içinden geçen saatteki su miktarını yani debiyi düşündüğümüz zaman yine oldukça etkisiz kalacaktır. Uv oldukça düşük debide kullanıldığında işe yaramaktadır. "Uv işe yaramıyor" bilgisi %90 firmaların verdiği debilerde kullanıldığında verimliliğin %50 civarı düşmesine ve bu yüzden tepki alınmamasından kaynaklanmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için forumdan Erkan Efe yle görüşebilirsiniz.

Bence bu kısım 2 yönlü çünkü düşük debiyle kullanırsanız o zaman da saatte daha düşük miktarda su yani bakteri-yosun vb.  UV den geçecek ve akvaryumda üreyen bakteri-yosun çoğalma hızı UV nin öldürme hızından fazla olursa UV işe yaramıyor gibi görünecek. Benim UV nin üstünden 600 lt akvaryumda saatte 4000 lt net su geçişi oluyor. Her turda 1 bakteri + 1 yosun öldürse bana yeter diye düşünüyorum ;-)

Kullanmaya başladığım son 1 ayda UV nin etkisini net olarak gördüm çünkü camlardaki toz yosun silme sıklığım azaldı ve akvaryuma yeni eklediğim balıklarda eskiden bazen olan beyaz benek vb. son dönemlerde olmadı...

Eser sana UV ekle pişman olmazsın demiştim:)

Bana göre o uv lerin gücü o debi için çok çok az.Bunu kullanacak kişiler durso sistem kullanıyor ise lambayı vanasız olan, az su geçen boru içine taksınlar.

Bu arada UV lambaları kafa motoru ile çıkış borusu arasına koyarsan ekstra motor istemeden çalıştırabilirsin.

Ben buna tam olarak katılmıyorum, hatta karşıyım bile diyebilirim :) Tabii herkesin fikrine saygımız sonsuz ama ben UV nin üstünden saatte mümkün olduğunca fazla su = bakteri ve yosun vb geçmesinin daha iyi olacağına inanıyorum çünkü az su geçmesi = az bakteri ve yosun vb geçmesi demek. Tabii ki de ne kadar güçlü = yüksek watt UV olursa lambası o kadar uzun oluyor ve daha fazla ışık veriyor. Daha fazla UV ışıksa daha fazla etki demek. Bu ısıtıcı tipi olanların en yuksek watt lisi 15 watt ve 30cm gibi lamba both var. Benim kullandığım olan bu...

Ben buna tam olarak katılmıyorum, hatta karşıyım bile diyebilirim :) Tabii herkesin fikrine saygımız sonsuz ama ben UV nin üstünden saatte mümkün olduğunca fazla su = bakteri ve yosun vb geçmesinin daha iyi olacağına inanıyorum çünkü az su geçmesi = az bakteri ve yosun vb geçmesi demek. Tabii ki de ne kadar güçlü = yüksek watt UV olursa lambası o kadar uzun oluyor ve daha fazla ışık veriyor. Daha fazla UV ışıksa daha fazla etki demek. Bu ısıtıcı tipi olanların en yuksek watt lisi 15 watt ve 30cm gibi lamba both var. Benim kullandığım olan bu...
Elinizle bir mumu söndürebilirsiniz. Eliniz yanmayacaktır. Çünki elinizi ateşle olan temas süresi çok çok kısadır. Fakat elinizi mumun üzerinde tutmayı denerseniz eliniz yanacaktır. UV dede tam olarak bu aslında. Bakteri haznedeki kolidorda nekadar yavaş geçerse DNA sının bozulması oderece yüksek olacaktır. Fakat düşük güçteki bir UV den yüksek hızda geçen bir bakteriye zarar verme olasılığı okadar düşük olur. Bu yüzden debi önemlidir. Aksi taktirde geri dönüş motoruna bağlayabilirsiniz. Bu şekildede masrafsız olacaktır. ikinci motor derdi olmaz.

Bunlar kesinlikle doğru. Hesaplarım doğruysa benim geri dönüş borusu içinde kullandığım 30 cm boyunda UV ile saatte 4000 lt debi ile dönen suyun her turda 1 saniyeden biraz fazla bir teması oluyor. Bu da bakterilerin ve yosun partiküllerinin ölmesi için bana yeterli geldi çünkü UV taktıktan sonra yeni ekledigim balıklarda bazen olan beyaz benek ve camlardaki toz yosun bariz biçimde azaldı, farkını çok net gördüm...

Ben de bir soru sormak istiyorum 60x65 h45 bir tankım var bunun 15 cm i arkadan sumplu / şartmalı  yanı 15x60h45 cm i sump ben bu uv cihazını arka sump ta su giriş haznesini dik olarak koysam , su akıntı ile ilk buraya burdan şaşırtma ile ps ve temiz su çıkış haznesine gidecek ...... arkadan sumplı tanklarda işe yararmı sump camlarım siyah cam , ışık Kaçırmaz sadece üst ü açık olacak , elzem ise orayı da siyah pleksi ile kapatabiliriz. Yani 25-30 genişliğinde 15 derinliğinde h45 cm yüksekliğinde bir hazne  içinde su akışının ortasında kalmış olacak ....

İŞE YARARMI ?????

İlla ki yarar ama benim yaptığım gibi UV yi bir boru içine koyup suyu içinden geçirirseniz daha fazla etkisi olur...

Konu görüntüleyen kullanıcılar