Keşfet

Mutlu Yıllar - 2018 Yılında Forumdan Beklentiler

narwhal

Yönetici
Yönetici
Ad Soyad
Selim
Merhaba,

2018 yılı ile birlikte forumumuz 14 yaşına giriyor. Tüm bu süre boyunca bizim yanımızda olan üyelerimiz ve sponsorlarımıza teşekkürler!

Yeni yılda forumumuzu nasıl geliştirebiliriz, eksikler nedir, ne değişiklikler yapılmalı? Bu ve benzer konulardaki görüşlerinizi bekliyoruz. Aynı şekilde sektördeki sorunları ya da taleplerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.

Forumumuza gelen yeni özelliklerden biri 'Gruplar' kısmı. Facebook grupları gibi çalışan bu bölümde isteyen herkes kendi grubunu kurabilir. 

Son olarak - binlerce üyeden oluşan bir sanal platform olarak sosyal ve çevresel konularda da bir fark yaratabileceğimizi düşünüyorum. Yaptığımız zaten çevre ve doğa ile iç içe bir uğraş ve aynı şekilde doğaya karşı bir sorumluluğumuz var. Birlik olup maddi ve manevi Türkiye'deki çevresel projelere destek verebiliriz ya da kendi projelerimizi üretebiliriz. Bu konuda fikri olan varsa bunları da duymak isteriz.

2018'in herkese mutluluk, huzur ve sağlık getirmesi dileğiyle! 

Projeler hakkında bişeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum.Evimizde bulunan 1 metre akvaryumla kendimizi doğa dostu görmeyelim.

2018den beklentilerim canlılara ve malzemelere daha kolay ulaşabiliyor olmak , şişmiş patlama noktasına gelmiş hobimizin daha makul düzeylere inmiş olması en azından benim için bunlar herkese mutlu yıllar, mutlu hobiler dilerim..

Unutmadan 10 yıl önce ilk kayıt olduğumda bu forumda çok değerli mütevazi üstadlar ve onların güzel akvaryumları vardı sanırım ülkemizdeki herşeyde olduğu gibi hobimizdede o güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler gerisini biliyorsunuz :)  

Herkese bol şans..?

Herkese şimdiden iyi seneler.

Ben 11 senedir bu hobideyim ve 10 senedir de forumlarda aktifim, eskiler tanır. Bu hobiyi bu forumlardan öğrendim ve elimden geldiğince de paylaşımlarda bulundum. 2-3 sene öncesine kadar forumlar çok canlıydı fakat maalesef şuan herşey facebook gruplarına kaydı. Mercan Dünyası forumu öldü mesela, Resif Bölgesi de maalesef çok hareketsiz, gitti gider gibime geliyor :-( Ben forumları seviyorum, facebook çok fazla çoluk çocuk dolu, ciddiyet daha az. Fakat maalesef forumlar da eski bilgisayar disketleri veya kasetler gibi teknolojiye yenik düşüp yok olacak gibime geliyor...

Öncelikle Burhan Bey' in dileklerine katılıyorum. İki üç sene öncesine kadar bu hobi zevkle ve merakla yapılyordu, paylaşarak bilgi alışverişinde bulunmak ta bunun bir parçasıydı. Bu hobici profilinin malesef ve malesef olumsuz yönde değiştiğini düşünüyorum. Tüm forumlarda güzel bir iki fotoğraf görebilmek ve deneyimleri okumak adına giriş yaptığınızda satılık ve takas ilanlarından başka birşey bulunamaz oldu. "Bu bölümü okunmuş farzet" işlevi olmasa iki görsel, üç beş kelam bulamayacak durumdayız. Eskiden bu durum tam tersiydi, ikinci el ürün ilanı bulmak zordu. Bunun nedenlerini irdelemek lazım.

2018 yılında hobicilerin tanklarının karşısında oturup, şapkalarını çıkartıp, bunun sebeplerini şöyle bir düşünmeleri yerinde olur. Bu hobiden gerçekten zevk alıyor muyuz? Maddi manevi emeklerin harcamaların karşılığında oluşturduğmuz tabloyu izlerken ruhumuz dinleniyor mu? Canlılarımız mutlu mu, yoksa nasılsa iki gün sonra herşeyi satılığa mı çıkartacağız? Kısacası hobiyi gerçekten severek mi yapıyoruz, yoksa niyet farklı mı?

Forumların ve yönetimlerinin de durgun gibi görünen, ancak aslında muhteşem bir "let go" piyasasına dönüşmekte olan hobiyi tekrar özüne döndürme amaçlı çalışmalarda bulunmaları gerekir. Alım gücünün iyice düştüğü günümüz koşullarında; paylaşıma teşvik ve yeni insanların hobiye katılımını arttırmak adına güzel öneriler sunulabilir. Ancak üyelerin de buna destek vermesi gerekiyor.

Görüldüğü üzere; belli birikime sahip olanlar, olduklarını düşünenler, sorulacak soruların, verilecek tavsiyelerin bittiğini düşünenler forumlardan çekilmekteler. Bunlardan bir kısmı; hayatlarındaki yoğunluk, hobiye olan ilginin azalması, forumların kendilerini tekrar ettiğini düşünerek daha az vakit geçiriyor. Aralarında artık işi ticarete dökenler ve paylaşıma zaman ayıramayanlar da mevcut çünkü birkaç yılda kendi çıkarları adına gerekli çevreye sahip olduklarını düşünüyorlar. Bunların dışında forumlara girmeyen ve çok güzel tankları olan gerçekten kaliteli/gönül vermiş insanlar da mevcut (umarım gerçekten böyle bir kitle vardır ve sayıları fazladır).

İkinci el satış ve takas kısmının Facebook' a kayması yerinde bir gelişme, bunların forumlara bir zararı olmaz hatta faydası olur. Forumlara asıl zararı tank ve tecrübe paylaşımlarının azalması verecektir. Bu sponsorların ilgisini ve desteğini de azaltacaktır. Sponsor desteği de olmazsa hobicinin ilgisi de belli oranda daha da düşecektir. Eskiden fotoğraf dolusu canlı ilanları olurdu, bundan iki tarafta olumlu yönde fayda sağlardı, şu anda bu ortak payda ortadan kalkmış durumda. Sponsorlarla forumlar üzerinden  iletişim sağlanmazsa bu bağ giderek daha da cılızlaşacaktır. Bir nevi "kaybet-kaybet" durumu. Sponsorun hobiciyi, hobicinin sponsoru görmezden gelmesi de bu hobi için ikinci tehlikedir. Forumlar bu konuda gerekli çalışmaları sürdürerek aradaki bağın kopmasına izin vermemelidir. 

Güzel tankları olan ancak  kendini çekmiş kitlenin geri dönüşü kolay olmuyor, bu durumda yeni neslin, yani yeni hobicinin katılımını arttırmak gerekecektir. Forumlar tek başına bunu yapamaz ancak belki, forum-sponsor-yöneticilerden oluşan gönüllüler ilk adımları atmaya başlayabilirler. Bunun yanında hobinin bir hastalık gibi bir gün tekrar aniden nüksedebilmesi güzel bir şey, hipokampus' ten bir türlü atılamıyor, bu da 2018 için umutların devam etmesi demek. 

"Komple deniz akvaryumu, herşey dahil bilmem kaç yüz tl"...:) İyi seneler, keyifli hobiler.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Deniz akvaryumu hobisi maalesef dibi gördü ve buradanda çıkacak gibi görünmüyor. Tabi bunun başlıca sebepleri kısa yoldan parayı bulmak isteyenler ve tabiri caizse tuttuğunu öpen hobiciler oldu. Kim yandı? Yaşın yanında kurular. Yeni kurulum yapmak isteyenlere bu işi layıkıyla yapan dükkancı esnaf arkadaşları tavsiye ediyorsun hemen altına şahıs tavsiye eden, dükkancılar üç kağıtçıdır diyen ölü seviciler mesaj yazıyorlar. Sonuçta kaybedenler kulübüne deniz akvaryumu sevdalılarını, gönül verenlerini yazabiliriz. İkinci el kaliteli malzemeler eğer hemen satılmıyorsa ki satılmıyor! Zaten işin rengi belli oluyor. Yıllarca hobiyi sadece kısa yoldan para kazanmak gözü ile görenler bugünlerin kaybedenleri oldular ama arkalarında büyük bir enkaz bıraktılar. Lütfen bu işi adam gibi yapan, vergi veren, hizmet sunan, yatırım yapan hobinin emekçilerine destek olalım. Yoksa cenazenin arkasından ağlayan çok olur. Hepinize iyi seneler dilerim.

2018den beklentilerim canlılara ve malzemelere daha kolay ulaşabiliyor olmak , şişmiş patlama noktasına gelmiş hobimizin daha makul düzeylere inmiş olması en azından benim için bunlar herkese mutlu yıllar, mutlu hobiler dilerim..

Unutmadan 10 yıl önce ilk kayıt olduğumda bu forumda çok değerli mütevazi üstadlar ve onların güzel akvaryumları vardı sanırım ülkemizdeki herşeyde olduğu gibi hobimizdede o güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler gerisini biliyorsunuz :)  

Herkese bol şans..?

Herkese şimdiden iyi seneler.

Ben 11 senedir bu hobideyim ve 10 senedir de forumlarda aktifim, eskiler tanır. Bu hobiyi bu forumlardan öğrendim ve elimden geldiğince de paylaşımlarda bulundum. 2-3 sene öncesine kadar forumlar çok canlıydı fakat maalesef şuan herşey facebook gruplarına kaydı. Mercan Dünyası forumu öldü mesela, Resif Bölgesi de maalesef çok hareketsiz, gitti gider gibime geliyor :-( Ben forumları seviyorum, facebook çok fazla çoluk çocuk dolu, ciddiyet daha az. Fakat maalesef forumlar da eski bilgisayar disketleri veya kasetler gibi teknolojiye yenik düşüp yok olacak gibime geliyor...

Benim de 9. yılım oluyor bu hobide. Eskiler diyorsunuz ya işte o konuya katılıyorum. Eskiler bir akvaryum kurar o akvaryumu yıllandırırdı. eskiler o yüzden iyiydi. muhabbetler samimiydi. Şimdi ise yap-boz oldu insanların hobi dedikleri. daha 1 yıl tecrübesi olmayan kişi 5. akvaryumumu kuruyorum diye başlık açıyor. akvaryum kurmak zevkli iş eyvallah ama yap-boz ile hobi berbat bi hal aldı. Zamane insanı her şeyi kısa süreli heves uğruna mahvettiği gibi bu hobiye de aynı durum tesir ediyor malesef. Onun için yeni kurulum yapanlara hep söylerim  "yeni kurulumunuz uzun ömürlü olur inşallah... "

Açıkçası çok akvaryum kurup bozmuş biri olarak üzerime alınıp cevaplayacağım; 

Her zaman içinize sinmeyecek 1 nokta oluyor biraz fazla pimpirikliyseniz ( şahsen bende OKB hastası adayı biriyim) kısa bir camdaki slikon arası hava kabarcıkları bana akvaryum bozdurabilir veya 100lerce lira para harcamama rağmen keyifsiz yüzen uyuz bir balık veya küçük bir kafa aiptAsia belki sorunun derinine inmek gerekli diyeceksiniz fakat benim mantık ''KAPAT-AÇ'' 

Kimisi 3 ayda bir telefon değiştirir, kimisi 6 ayda bir otomobil bizim hobimizdede yılda 1 akvaryum bu kişilerin bütçesi dahilindedir herhangi bir bağlayıcılığı yoktur kimisi bir akvaryumu 10 sene sıkılmadan seyreder ben 6-12 ayda sıkılırım mesela yeni bir sistem görmek isterim evimde bunu yapan hobicinin cebi hariç kimseye iyi veya kötü bir etkisi olmaz değilmi? 

Ve emin olun bugün 2. El piyasası olmada en basitinden BM qq nano ps yi 500₺ ye satmak isteyecek potansiyelde kişiler var tıpkı otomobil piyasası gibi bilmem anlatabildimmi?

Ayrıca kuralım bozalım , alalım verelim hobiye can verelim bu sirkülasyon şart.

X kişi 1 akvaryum kursun 2010da diyelim aynı ekipmanlar aynı canlılar 8 senedir devam etsin bunun tecrübeden başka sektöre , dükkancıya, hobiciye ne gibi bi faydası var mesela? 

Ahmet 10 senedir aynı akvaryumu seyrediyor! Kimin umrunda hepimiz kendi gönlümüzün heyecanı peşinde ve bu uğurda bütçemizden fedakarlık edip ama uzun ama kısa bu hobiyi yapıyoruz adı üzerinde hobi..

Yani siz uzun yıllar aynı akvaryumla , aynı arabayla , aynı evle hatta aynı arkadaşla geçirebiliyorsunuz diye herkes öyle olmak zorunda değil bu kişilerin kendi tercihidir..

Açıkçası çok akvaryum kurup bozmuş biri olarak üzerime alınıp cevaplayacağım; 

Her zaman içinize sinmeyecek 1 nokta oluyor biraz fazla pimpirikliyseniz ( şahsen bende OKB hastası adayı biriyim) kısa bir camdaki slikon arası hava kabarcıkları bana akvaryum bozdurabilir veya 100lerce lira para harcamama rağmen keyifsiz yüzen uyuz bir balık veya küçük bir kafa aiptAsia belki sorunun derinine inmek gerekli diyeceksiniz fakat benim mantık ''KAPAT-AÇ'' 

Kimisi 3 ayda bir telefon değiştirir, kimisi 6 ayda bir otomobil bizim hobimizdede yılda 1 akvaryum bu kişilerin bütçesi dahilindedir herhangi bir bağlayıcılığı yoktur kimisi bir akvaryumu 10 sene sıkılmadan seyreder ben 6-12 ayda sıkılırım mesela yeni bir sistem görmek isterim evimde bunu yapan hobicinin cebi hariç kimseye iyi veya kötü bir etkisi olmaz değilmi? 

Ve emin olun bugün 2. El piyasası olmada en basitinden BM qq nano ps yi 500₺ ye satmak isteyecek potansiyelde kişiler var tıpkı otomobil piyasası gibi bilmem anlatabildimmi?

Ayrıca kuralım bozalım , alalım verelim hobiye can verelim bu sirkülasyon şart.

X kişi 1 akvaryum kursun 2010da diyelim aynı ekipmanlar aynı canlılar 8 senedir devam etsin bunun tecrübeden başka sektöre , dükkancıya, hobiciye ne gibi bi faydası var mesela? 

Ahmet 10 senedir aynı akvaryumu seyrediyor! Kimin umrunda hepimiz kendi gönlümüzün heyecanı peşinde ve bu uğurda bütçemizden fedakarlık edip ama uzun ama kısa bu hobiyi yapıyoruz adı üzerinde hobi..

Yani siz uzun yıllar aynı akvaryumla , aynı arabayla , aynı evle hatta aynı arkadaşla geçirebiliyorsunuz diye herkes öyle olmak zorunda değil bu kişilerin kendi tercihidir..
Üzerinize alınacak bir durum yok. Cümlelerinizde sürekli ünlem koymanıza da gerek yok. Sürekli söylediğiniz gibi "tercih meselesi". Ayrıca söylediğiniz durumların bir sebebi var. Elektrik kesilir akvaryum çöker, yeniden kurulum gerekir. Benim söylediğim farklı bir konu. Akvaryum kurulumu zevklidir. Bu kısmı sürekli tekrarlayıp deniz akvaryumu hobisini yap-boz a çevirmenin yanlışlığından behsediyorum.. Bence yanlış olan ve hatalı olan, iyileştirilmesi gereken konu bu.. bu da benim düşüncem. herkesin kendine ait düşüncesi olabilir  "!!!!"

Ülkemize,insanımıza,forumdaşlarıma umuyorum ki bir öncekinden daha mutlu,huzurlu,sağlıklı,bol kazançlı,öğrenci kardeşlerime başarılı bir yıl olur, 2007 de üye olmuşum foruma 2007 ye kadar hep tatlı su hobiciliği yapmıştım,bitkili discus tankımın yanına ufak bi nano kurma hevesiyle tuzlusuya bir bulaştım o bulaşma şimdi 4. tankımı kurdum her kurulum biraz daha litraj ve boyut olarak büyüdü ama çoğunuzun ebatlarından daha mütevazidir bunda kiracı olmanın yer probleminin vs vs birsürü etkisi var ben hiç hobici tanımadım ki nanomun yanında 2 mt lik birde show tankım olmasın diyen maddi güç,gelir düzeyi doğru orantılı şeyler bunlar şimdi düşününce KAdir Bey'e hakvermeden edemiyorum verdiği örneklere göre benim gibi insanlar elektronik sektörünü iflas ettirmesi gerekirdi 4-5 yıldan önce telefon değiştirmem ,bilgisayarım nerden bakarsanız bakın 12 senelik alırım bozuluncaya kadar kullanırım yetiyor bana işimi görüyor bu da benim için yeterli bi sebep,hobiciliğe başladığımda o zamanlar marka model çeşitliliği bu kadar fazla yoktu ya da ithalattan gelen kaliteli diyebileceğimiz ürünler sınırlıydı,f/p ürünleriyle ilgilenirdik ilk seio dalga motorlarını aldıgımda ufacık nanoya bu ne kaba motor demedik çünkü hemen hemen şekil şemal olarak tüm ürünler birbirine benzerdi,çeşit artınca yelpaze genişleyince işte pergel açılmaya başladı mütevazi bütceyle bu işi yapanlar ya da ciddi yatırımlarla bu işi yapanlar hayranlıkla o ciddi emek ve para yatırımı yapanlara bakınca doğal olark bizimki tuzlusuysa bunların ki ne acaba demişizdir özellikle reefcentralde ki kimi tankları görünce içim giderdi,neytse sonra bu tankların benzerlerini kimi hobici abilerimizde yapmaya başladı ve ben kendi adıma söyleyeyim gurur duymaya başladım çünkü paranın satın alabileceği şeyleri,n en iyisini almak çok başarılı olmanızla doğru orantılı değil bu hobide,herkes bazı markaların hayalini kurar ulaşır ulaşamaz orası ayrı konu ama daha mütevazi sistemlerle cok basarılı olan hobicilerde var bu tamamen sabır,birikim işi hiç birşey hazıra konmuyor hayatımızda uğraşmak,deneyimlemek,yanılmak,hata yapmak ,hatalarımızdan dersler çıkarmak,o hataları tekrar etmemek ,bu hobide de geçerli prensipler,biraz fazla uzun oldu amacım kimseyi rencide etmek değil hele ki hobinin dibe vurduğu artık daha fazla bu fiyatlarla bu kısır döngüyle bu iş sadece kendi kendimize evlerimizde işyerlerimizde yapılarak paylaşımdan uzak bir hal aldığı bu zamanda en son isteyeceğim şeydir,bırakın insanlar dilediği gibi yürütsün hobisini kimi dizaynından sıkılır 6 ayda bozar kimi 6 sene yüüzüne bakmaktan sıkılmaz 7 milyar insan 7 milyar farklı karakteriz yeryüzünde kimse kimsenin aynısı değil bu hayatımızı renklendiren bir unsur böyle farklılıklarla yaşamak güzel tek tip olmamak hürriyetin temeli herkes istedği gibi kursun bozsun tekrar kursun yeni yılımızda da hepinize bol tuzlu hobiler keyifli,sağlıklı tanklar diliyorum.

Konu görüntüleyen kullanıcılar