Keşfet

Nano Akvaryumlarda Hangi Canlılar Bakılabilir?

narwhal

Yönetici
Yönetici
Ad Soyad
Selim
Nano ve pico akvaryumlar, daha büyük akvaryumlarda yakından takip etmesi mümkün olmayan canlıları beslemek için ideal bir ortam sunar.

Nano akvaryumlar hakkında çok önemli bir yanlış algı vardır; nano akvaryumlar büyük akvaryumlara kıyasla daha ekonomik ve daha kolay bir alternatif değildir! Su hacmi azaldıkça su değerleri çok daha hızlı etkilendiği için uzun sürede nano akvaryumların bakımı büyük akvaryumlara göre çok daha zordur. 

Nano akvaryumları ucuz ve basit olarak algılamak bizi başarısızlığa sürükleyebilir. Eğer hobide yeniyseniz, orta bir boy akvaryumla başlamak hem daha kolay hem de daha ekonomik olacaktır sizin için.

Nano akvaryumlar ve büyük boy akvaryumlar birbirinin alternatifi değildir ve tamamen iki farklı deneyim sunarlar. Nano akvaryumlarda beslediğimiz ufak boyutlu canlıların birçoğunu büyük akvaryumlarda gözlememiz mümkün olmadığı gibi, birçok büyük balığı da nano akvaryumda bakamayız. Bu aradaki farkın doğru algılanması doğal, sağlıklı ve estetik açıdan güzel bir nano akvaryum kurmamızda oldukça yardımcı olacaktır.

Nano akvaryumlar hangi canlılar için uygun değildir? 

Nano akvaryumlarda sağlıklı olarak bakılabilecek canlıların bir limiti vardır ve nano akvaryumlara tutkusu olan her akvaristin bu limiti bilmesi oldukça önemlidir. Peki bu limit neye göre belirlenir? Sonuçta tüm canlıları doğadan yakalayıp esaret altında bakmıyor muyuz? Tam olarak değil. Akvaryumda baktığımız çoğu canlının hayatını geçirdiği belli bir bölgesi vardır ve bu bölgenin büyüklüğü canlıdan canlıya değişir. Örneğin bazı goby türleri tüm hayatını bir mercanın dalları arasında geçirirler.

Nano akvaryum için uygun olmayan canlıların başında tang, kelebekbalıkları, melekbalıkları, aslanbalıkları, puffer, trigger gibi büyük boyutlu balıklar gelir. Bu balıklar yavruyken dahi yüzmek için çok büyük alana ihtiyaç duyarlar ve küçük akvaryumlarda büyüme hormonları yeterli sanımı yapamadığı için doğru bir büyüme göstermezler. Hormonal bozukluklar balıkta birçok sağlık problemine neden olabilir. 

DSC01755.jpg

Nano akvaryuma uygun olmayan diğer bir tür ise mandarin ve scooter blenny gibi yalnızca podlarla beslenen balıklar. Bu balıklar dışarıdan yem almaz ve küçük akvaryumlarda yeterli besin bulamayıp kısa sürede ölürler. 

laman-tim-pair-of-mandarinfish-swim-close-together-prior-to-spawning-malapascua-island-philippines.jpg

Omurgasızlardan ise denizyıldızları (yeterli besin bulamazlar) ve anemonlar (mercanlara ve balıklara kolaylıkla zarar verebilirler) nano akvaryumlar için uygun değildir.

linkia_blue.jpg

Nano akvaryumlar için uygun türler hangileri?

Nano akvaryumlarda bakılabilecek 100'lerce farklı tür mevcut. Özellikle ilginç özellikleri olan ufak türler seçmeye özen gösterin. Bu tür canlıları seyretmek akvaryumda ileri geri yüzen bir tang'i izlemekten çok daha fazla zevk verecektir.

Green_Clown_Goby_4b925cdc0b33e.jpg
wi129a.jpg
Flag-Tail-Shrimp-Goby-Amblyeleotris-yanoi.jpg
threadfincardinalfish.jpg
firefish.jpg
8SM.jpg
orchidDottyback4.jpg
peixes_black_ocellaris_casa.jpg
Koi_fairy_wrasse.jpg
FairyWrasseMaleFlasher1.jpg
Porcelain%20Crab%20-%20Neopetrolisthes%20species.jpg
tumblr_lkww69Mano1qjp5n0o1_400.jpg
191623967_3b01ca270a.jpg

En temizi Anemon' undan ayrılmayan ve az yüzme yerine ihtiyaç duyan bir çift True Percula veya Onyx bence. Akvaryumun boyutlarına göre birçok mercan türü de yerleştirilebilir.

Selim bey mandarin konusunda size katılmıyorum 50*35*35 nanoma aktardığım 6 balıkltan 1i s boy mandarin yaklaşık 10 kg canlı kaya var bol gözenekli ve bol podlu bazı podlar mandarinin nerdeyse boyunun çeyreği uzunluğunda uzun bir süredir gayet karnı şiş sırtı pek bir şekilde yaşıyor mandarin konusu nano için sadece canlı kayayla alakalı bence nekadar çok canlı kaya( eski olmalı) o kadar uzun yaşayan mandarin demek bunu biyerden okuyarak veya görerek yazmıyorum tecrübe ederek ki halada ediyorum buna dayanark söylüyorum.

Selim tebrikler güzel olmus böyle detaylı bir paylasıma Forum'da  Yeni Nano kurmak isteyen akvaristlere yararı fazla olacaktır.

Emeğinize sağlık.

Emeğine sağlık , bende de bir fire fish var :) gayet sağlıklı mutlu (40lt akvaryum , ps yok , reaktör yok) :)  

Emeğinize sağlık. Bende 50 litre civarı nano kurmak istiyorum iyi bir rehber oldu

14 lt akvaryum da 2 hoby 2 dart fish besleyebilirmiyim 

14 lt akvaryum da 2 hoby 2 dart fish besleyebilirmiyim 
Sayın İlkin, 

O kadarcık hacimde o balıklar olmaz. Goby ile birlikte yaşayan bir karides ve birkaç karides ile anemone ya da pom pom yengeç olabilir. 

Ya da en fazla 2 küçük soytarı (büyüdüklerinde çıkarmanız lazım). 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Not: Hakan Bey (yoshii), moderatör olmanız hasabiyle affınızı rica ediyorum. 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yani 35x20x20 akvaryumda balık beslemek zor peki 50x30x30 luk bir akvaryum uygunmu

Sayın İlkin, 

O kadarcık hacimde o balıklar olmaz. Goby ile birlikte yaşayan bir karides ve birkaç karides ile anemone ya da pom pom yengeç olabilir. 

Ya da en fazla 2 küçük soytarı (büyüdüklerinde çıkarmanız lazım). 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Not: Hakan Bey (yoshii), moderatör olmanız hasabiyle affınızı rica ediyorum. 
Feza bey rica ederim mutlu oldum 

Forum hepimizin 

Yani 35x20x20 akvaryumda balık beslemek zor peki 50x30x30 luk bir akvaryum uygunmu
İlkin bey merhabalar, 

Öncelikle nasıl bir akvaryum istediğinize karar verip buna göre bir sistem kurmanızı öneririm.Son verdiğiniz bilgiler doğrultusunda balık sayısı olarak 2 adet clown dan başka balık bakmanızı önermiyorum .

Farklı mecralarda konuyu araştırırken birçok örnek görmüş olma ihtimalinize karşı aynı ebatlarda ki tanklarda 4-5 adet balık görebilirsiniz fakat yanlıştır yaşadığını sandığımız canlılar aslında büyük eziyetler çekmektedir.Size önerim ne beslemek istediğinize karar verdikten sonra bu canlıların nasıl bir sistem istediğini belirleyip baştan sürdürülebilir bir tank kuramanızdır.

Saygılarımla 

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar