Keşfet

Nano-Arslan

Feza abi selam 

evet bir hobici arkadaşımızdan aldıgım firegoby ve perculalarla balık yüküm biraz arttı. bunun sonucu 2 olan nitratımın biraz yükseldigini gördüm. bu ara balık girişi artık yapmayacagım. zaten istedigim bir balık var onun icinde acelem yok. önümüzdeki ay icin bir kac parca mercan girişi düşünüyorum. zoa fragları xenia  güzel bir mushroom frag ı bulabilirsem tanka ekleyecegim. tabi öncesinde bir su degişimi yapacagım. 

eheim i test ettim. pislik yok tıkanıklık yok. motor blogunda sanırım sorun motor tırt tırt ediyor ama su basamıyor. ithalatcısını buldum anadolu yakasında bir firma teknik servisi varmış konuştum ctesi götürüm bırakacagım. zaten baktıklarında anlarlar bir aksilik olmazsa degişimini yaptırırım. 

dün akşam da  son bi kuvvetle kalkıp yerimden rutin ölcümlerimi yaptım şaun için 

nitrat 5mg/lamonyak <0,01 mg/lPh 8Fosfat <0,01 mg/l çıktı.Suanki canlı yüküm 2 Percula1 Firegoby1 Sixline1 Chromis1 Snail7 Conch1 Shirimp
ojkY7X.png

bu sabah tank ı söyle bir gözlemleyim dedim cıkar ayak ve kayaların üzerindeki bu şeyleri gördüm. dün akşam baktıgımda bu beyaz sumuksu yapı yoktu. acaba bu salınımı ne yaptı. sizce tanktan uzaklaştırmalımıyım bu kayanın üzerindeki şeyi. 

ldb7BE.jpg

LyOadb.jpg

Kurulumda bakteri kültürü kullanımı var mı?

Yeni döngü tanklarda görünen bir durum bu (bakteri kolonileşmesi vs.. gibi)

hatta beyaz bir yapı camların en üst kısmında da görüne bilir suyun bittiği ve kuru kalan yer arasında  beyaz jelimsi 

evet kullandım. biodigest ve bioptim kullandım. 

Peki buna müdahale etmem gerekirmi. yoksa bir süre sonra kendiliginden kayıp olurmu.

Bu dönemde tankı fazla kurcalamamak daha iyi tank çok yeni 

tankın dengesi ortalama 6 ay ı bulur hele nano tank ise fazla yükleme yapmamak en iyisi ve sabretmek daha iyidir

balık sayısı bile bana göre şimdiden fazla peki biz  nano tanklarda neden balık sayısına önem veriyoruz ? (takmış durumdayız  :D )

bunu 2 faktör olarak açıklayalım

1 ) kapasiteye  bağlı alan sorunu ,bölgecilik, balık cinsine göre (gelişim ve büyüme) alan sorunu.

2 ) tankın yeni olmasından dolayı hemde nano olup su kapasitesinin azlığından ani amonyak çıkışları bakteri popülasyonunun tam oturmadan yük binerek döngünün bir yerde kesilmesi 

Burada söyle bir soru çıkabilir biz baştan suyu hazırladık bakteri girdik bekledik döngünün 3 basamağından en zehirli olan amonyak ve sonra nitrit i eledik yeterli bakterimizde var yemleme az birikip amonyak sonra nitrit yapacak ne var ?

işte balık sayısı ve handikapının 2. basamağı balıklar suda bulunan serbest oksijeni aldıktan sonra solungaçları ile karbondioksit iLe büyük miktarda amonyak salgılarlar buna bağlı söyle bir şey söylemek yanlış olamaz amonyağın büyük bir bölümünü balıkların solungaçlarından suya salınır işte anahtar kelime burada tam oturmamış siteme balık yüklemek bu yüzden tehlikelidir 

Hiç dayanamıyorsak boş tanka istekleri doğrultusunda (kolaylık cins bakımından) mercan eklemek daha doğru bir davranıştır olur bu dönemde TABİ YİNE BELLİ SINIRLARDA

gerçi bu konu daha sürer gider 

Dilim döndüğünce ifade etmeye çalıştım siz bu dönmede testleri tuzluluğu yani rütun kontrolleri elden bırakmayın 

Kimileri katılır kimileri katılmaz ama benim tavsiyem  aktif karbon kullanın hatta duruma göre fosfat medyası özelikle yeni yapışmış yeni yapılmış/silikonlanmış) diyelim  tanklarda mutlaka fosfat medyası kullanın mutlaka bir silikat fosfat salınımı var çünkü eski bir tank sa ölçümlere göre medya kulanın

Keyifli hobiler

Moderatör tarafında düzenlendi:
mesaj alındı  ;)  

su degerlerimizi düzenli takip etmeye devam edecegim. su degişimleri ilede suyu destekleyecegim. tank icine daha balık girişi yapmayacagım. 

bir iki parca zoa ve mushroomdan bişey olmaz sanırım bu durumda.  sabırla izlemeye devam edecegim ozaman. 

02.04.2017 rutin kontrollerimizide yaptık. herzamanki gibi masamıza defterimizi ve test kitlerimizi bir güzel serip rutin kontrollerimizi yaptık. şu görüntüden dolayı yakında hanım beni nanoyla birlikte evden atıcak.

X0PAN0.jpg

Canlı yükümüzde bir değişiklik yok. Su değerlerimizde şu şekilde;Sıcaklık 24 dereceTuzluluk 1024nitrat 2mg/lamonyak <0,01 mg/lPh 8.2KH 7Fosfat <0,01 mg/l çıktı.Ph biraz yukselmiş kh ta düşmüş eski ölcümlerime göre. bu degişimler bana neyi gösteriyor acaba?Bu arada ilk 10 litrelik su değişimimi dün yaptım. güzelce tuzumu eritip suyu değiştirdim. ilk su degişimi oldugu icin biraz etrafı ıslattık 
clear.png
 acemilik diyelim.bu arada rowa nın fosfat tutucu ve karbonunu aldım. bu medyaları tanka eklemeden önce suda yıkamalımıyım?

37E0M5.jpg

clear.png
 ustalar bana kızmasın az bir iki parca tanka zoa ekledim.

EgD3Q9.jpg

qbvE23.jpg

arkaşarlar suya girdikten bir saat sonra bu haldelerdi.  bakalım bu akşam nasıl olacaklar. 

gayet güzel görünüyor devamı da güzel olsun inşallah

bir abimin sözü var bir iki parca da ondan frag alırsam sonrasında senin dedigin gibi tanka uzunca bir süre el ayak sürmeyi düşünmüyorum söz dinleyecegim. 

kolay tür ufak mercan fragları bir sorun oluşturmaz 

doğru yolda devam  :thumbsup:

bu ara tank ta düzen oturana kadar testleri 3 4 gün ara ile sürekli tekrarlayacagım. 
dün akşam nitrat amonyak ve fosfat testlerini yaptım. tuzlulugu ve sıcaklıgı kontrol ettim durum su sekilde
Sıcaklık 25 derece
Tuzluluk 1024
nitrat 2mg/l
amonyak <0,01 mg/l
Fosfat 0,01 mg/l den biraz daha koyu bu sefer. ama skaladaki bir üst deger 0,05 kadar degil. 
ekledigim zoa fragları tamamen açtı balıklarında keyfi yerinde gibi. 

5ga9Zq.jpg

69aRoW.jpg

kb9rqm.jpg

YDQPYz.jpg

EgmlGn.jpg

Şimdi şu alttaki resim üzerinden bir konuşalım. fosfat degeri 0,01 0,05 arası bir yerde iken, ro su 0 tds iken, X30 armatürümüzde gün simulasyonu ile aydınlatma saglar iken, balıklara 2 ser parca yem düşecek kadar yem verir iken bu camlar neden böyle 3 günde bu hale geliyor .  ben mi bişeyleri hatalı yapıyorum yoksa bu  olay normalmi? 
Bu arada aldıgım medyaları henüz eklemedim. su asamada biraz daha bekle gör yapıyorum sanırım.

ldqYJk.jpg

Normal 

yosunlaşmayı kaya ve kum üzerinde gözlemleyin 

testleri hafta bir yapın yeterli 

bir güncelleme gecelim. bukadar sürede neler oldu anlatayım tek tek

nezamandır bir fırsat bulup tamamlamayı planladıgım elektrik panomu nihayetinde tamamladım ve sistemi devreye aldım. Panom 8 priz ve her priz bir dugme ile ac kapalı. prizlerden birinde geciktirici role digerinde ise tense dt311 sıcaklık kontrol rolesi mevcut. termo plastik ısı problarını henüz bulamadım buldugum anda sıcaklık kontrolünüde devreye alacagım. yaptıgımız calışmalar ve sonucu ile ilgili resimler söyle.

m3y4bY.jpg

punc ile dügme delikleri ve role yerleri delindi.

W0vgvP.jpg

dügmeleri monte ettim. üstleri kılıflı dügmelerden bulamadım keşke bulabilseydik. 

7qn73P.jpg

ısı roleside yerini buldu

2r3nVN.jpg

Prizleri dörterli 2 grup halinde dizdik. burda bir parantez acayım her prizin bir butona ve roleye gitmesi faz nötür baglantıları tasarımı konusunda emegi gecen cok degerli elektrik elektronik teknisyeni bacanagıma teşekkürleri bir borc bilirim. 

X019rj.jpg

tüm baglantıları yaptıktan sonra panoyu akvaryum dolabının yanına vidalayıp tutturduk bir güzel. 

DPbBvl.jpg

tüm sistemide panoya bir güzel aktardık. rw4 ün kontrol üniteside yerini gayet iyi buldu. :)

sonuc olarak artık elektrik panomuz hazır bir şekilde coklu prizleri ortadanb kaldırdık yerde koltuk üstünde sagda solda prizimiz kalmadı.  fiş cek cıkart derdimizde. dügmeye bas kapansın bas acılsın.

ZZBMyz.jpg

Düzenli testlerimize devam ediyoruz. nitratımız 5 2 arasında oynuyor. bugün işallah akşam bir fırsat bulursam su degişimi yapacagım.  tekrardan bir degerlere bakarım. 

Bu da tanktan bir video. video konusunda cok acemiyim. iyi seyirler

Ufuk Bey merhaba,

Daha önce de yazmıştım sanırım, tekrar olacak ama kaya dizilimini çok beğendim. Kollarını yere dayamış bir insana benzettim karşıdan bakınca. Akvaryum güzel görünüyor, bir-iki parça torch, hammer gibi uzun kollu ve suda salınım yapacak mercan olursa çok daha güzel görünecektir. 

İyi günler,

Cok ama cok tesekkur ederim feza abi. Senin gibi bir buyugumun begenmesi beni fazlasiyla mutlu etti. Kisa zamanda biraz fazla mercan koydum sanki. Belki kolay canlilar ama olsun bir sure bekleyip sonrasinda tourch hummer fugia brain bir kac parca canli daha istiyorum. Bu arada kirmizi makro alg  3 kisi gezdikten sonra bana geldi ve aldigim duyumlara gore senin tankindan budanmis algler  :thumbsup:

Merhaba arkadaşlar

yaz ayında sıcaklık farkını tolere edebilmek icin fanları tetiklemek icin aldıgım tense dt-311 dijital termostat kontrol PTC sistemliymiş. prob u metal.  firma ile yazıştım prob un saf suda kullanıldıgını söylediler ama pek inandırıcı ve güvenli gelmedi. 

bu cihaza enda nın ntc prob unu alıp kullansam uygun olurmu? daha önce bu şekilde bir kullanım yapanınız oldumu? 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Pazar sabahı uykulu gözlerle sabahın köründe tank ka söyle bir bakayım eksilen suyunu tamamlıyayım dedim. malum üşengeclikten su tamamlamayı halen aktif hale getiremedik. dolabın kapagı actım sump a tam su dökecektim birde ne göreyim. uykulu gözlerim acıldı. haftalardır göremediğim hatta artık canlı listemden cıkarttıgım shrimp im sumptaki kayanın üstünde kıvırıyor güzelce. dogruca kepceyi kaptım sumpta yakaladım  ve tanka attım keratayı. umarım birdaha sumpa  atlama cesaretini göstermez. 

ALW6Pv.jpg

z39lq7.jpg

tabi bunlar pazar sabahının güzelliğiydi. ama pazar ögleden sonra işe geldim ve halen işteyim tanktaki son durum nedir saklanmışmıdır ortalardamıdır gidince görecegiz artık. şunu biliyoruzki saglıklı ve sistemin icinde. 

Tankta cok bi değişiklik yok acıkcası zoarlar sarıyor ufak ufak etrafı.  

saolsunlar cok degerli abilerim beni unutmuyor.  en son verdikleri fraglar ile tankın son hali şu şekilde. plate ler icin işallah acele etmemişimdir tutarlar. birde bir cılgınlıkla bir tal sps ekledim ne türünü ne adını ne şanını biliyorum dün düzel güzel cıkartmaya başladı uclarını işallah rahatsız olmaz tank ta. 
umarım bu sıcak havaları sorunsuz atlatırız. 

YNbABl.jpg

vp4qE6.jpg

7Nv4kW.jpg

bGbW5d.jpg

3qoda2.jpg

ERJZq8.jpg

bir güncelleme yapayım.  tatilden önce selim abi ile özkan abidem tırtıkladıgım plateler bembeyaz oldu. tatilden döndügümdede sps nin beyazladıgını gördüm ve bu süre zarfında  en cok bu duruma üzüldüm. 
clear.png
clear.png

Bir haftalık bir tatil ve sonrasında bir haftada evde misafir agırladım. bu süre zarfında ne olabilirki diye düşünürken korkulu rüya cyano geldi. led armatür kullanıyorum. ro su tds si okadar yüksek degil. acaba nedendir sıcakmıdır bakteri kültürümüdür derken, [SIZE=11pt]15 litre  su degişimi yaptım. bir kac gün sonra su degişimi sonrası cyanoda bir degişim gözlemlemeyince bende Temel abinin meşhur yöntemindeki gibi aldım 2 civiyi bıraktım  akıntılı bir bölgeye. bu zaman kadar herşey iyi hoş ama bir fosfat bir nitrat ölcmek aklıma bile gelmedi
clear.png
. civileri bıraktıgım günün ertesi günü gözlerim fal taşı gibi acıldı. tanktaki tüm canlılar büzüşmüş ufacık kalmış zoaların tümü kendini kapatmıştı ve cynodan da eser kalmamıştı. asıl dert şimdi başlıyor ufuk dedim kendi kendime cynoyu kovaladık ama tanktaki canlıların keyfini kacırdın dedim. hemen su degişimi yaptım bir 15 litre daha aradan 3 gün gecti bir 15 litre daha. Sonra bir üstadımla konuşurken hiç ölctünmü degerler ne diyince aklıma geldi birden degilmi dedim biz bu tankta  belli aralıklarla degerleri ölcüyorduk. aldık tropik marin kitimizi elimize [/SIZE][SIZE=11pt]nitrat 1 ın altında fosfat o.01 den kücük amonyak 0,001 den kücük degerler  gayet güzel  sanki sorun yok gibi ama canlılar keyifsiz. en son bi 10 litre su degişimi daha yaptım ve 5 6 gündür tankı izliyorum. hiç bir müdahale yok. tank ta hiç bir media yok sadece kafa motoru ve ps calışıyor.  şuan icin ufak ufak zoalar toparlanıyor gibi ama halen keyifsizler. [/SIZE]

[SIZE=11pt]
3qZNAr.jpg
 [/SIZE]

[SIZE=11pt]
ZEBWMz.jpg
 [/SIZE]

[SIZE=11pt]
OL6k03.jpg
 [/SIZE]

[SIZE=11pt]buda meşur nitrat skalam  <1 mg/l nin rengi tüpteki renkten daha koyu [/SIZE]

[SIZE=11pt]
N1B3pk.jpg
 [/SIZE]

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri