Deniz akvaryumu tarafında diatom kelimesi 1836 yılında Avrupa’da tanımlanmıştır. Birçok havuz oluşumlarının filtre edilmesinde ve hatta hastalık, haşere ilaçlama yöntemlerinde dahi denenmiştir. Özellikle göl yataklarında 1 mikrona 1 mm (genellikle 10-200µm) büyüklüğü arasında bulunurlar. Bilimsel olarak Anabaena circinalis olarak ifade edilir. Deniz akvaryumu ile diatom ilişkisi veya bir anlamda akvaryumun diatom ile tanışması birkaç koşulda gerçekleşir. Bunlardan ilk sıradaki herkesin bildiği gibi yeni kurulan akvaryumlarda oluşmaya başlamış biyolojik yaşamın ve bu süreçte ışığın temas ettiği alanlarda diatom bakteri ilişkisinden kaynaklanır. Geçici bir durum olarak kabul edilir ama geçici olması olağan şartlarda anlam kazanır. Hatalı su, hatalı ışık, fazla silikat, çeşme suyu, ağır metal ile kurulmuş akvaryumlarda geçici ifadesi anlamını yiterebilir. Olağan koşullar altında kurulan deniz akvaryumlarında diatom süreci son derece olağan olduğundan ortalama olarak 4 ila 10 gün arasında yerini daha yeşil ince alg oluşumuna bırakır ve zamanla bu yosunlarda kaybolarak yerini sert alg türü olan coraline alg yapısına bırakır. Coraline alg ise, alkalinitesi yüksek ve düzenli katkı kullanılan veya düzenli su değişimleri yapılan akvaryumlarda oluşmaya başlar, kısaca iyi bir gelişme demek gerekir. Aslında yeni kurulan akvaryumlardan ziyade belli bir süreye rağmen deniz akvaryumu diatom sorunu yaşayan akvaryumları ele alacağız.
Deniz Akvaryumu Diatom Sorunu Var ve Neden Yaşıyorum
Deniz akvaryumu diatom konusunda pek sorun kaynağı olarak gösterilmeyen bir unsura dikkat çekerek devam edelim. Bu sorunun kaynağında parmağı olabilecek unsurlar arasında akvaryum suyundaki karbondioksit ve silikat ilişkisi de var. Aynı zamanda, alg türleri karbondioksiti besin olarak kullandığından birleşen bu iki unsur diatomun yok olmasına izin vermez. Hacimlere göre aşırı büyük protein skimmer kullanılması akvaryumda daha fazla karbondioksit bulunmasına neden olur. Karbondioksit aslında belli oranda bulunması gerekir, fotosentez yapan organizmaların beslenmesi için gereklidir ama aşırı oranlara çıkması algler için aşırı besin anlamına gelir. Bu durum pH değişikliği yapar ve istenmeyen yosunların veya deniz akvaryumu diatom oluşumlarının ortaya çıkmasını sağlar. Silikat ise deniz akvaryumunda kum ve cam yüzeylerde oluşmaya başlayan kahverengi yosunlar olarak kendini göstermeye başlar ve büyük olasılıkla bunlar deniz akvaryumu diatom oluşumlarıdır. Bu duruma aşırı “silikat” neden olabilir. Detay için Tuzlu Su Akvaryum Kimyası yazısına göz atarak deniz akvaryumu su kimyası hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Deniz Akvaryumu Diatom Tekrarlıyor, Bundan Nasıl Kurtulurum
Deniz akvaryumu diatom konusunda önemli etken olan akvaryum karbondioksit miktarını dengede tutmanın bir yolu da iyi bir yüzey dalgalanması yaratmaktır. Yüzey hareketi karbondioksitin sudan uçmasına yardımcı olur ve daha stabil deniz akvaryumu pH değeri ortaya çıkarır. Diatom ilk olarak kendisini görüntü kirliliği olarak gösterir ve akvaryum sahibini rahatsız eder ama canlılar üzerinde direk ve yine ani bir risk oluşturmaz, uzun vade de sorunun artarak devam etmesinde ise tepkiler normaldir. Çünkü, ilerleyen deniz akvaryumu diatom sorunu akvaryuma hakim olduğunda deniz akvaryumu pH salınımları artmaya başlar ve bu durum ölümcül sonuçlar yaratmaya başlar. Deniz akvaryumunda dikkat edilirse camlar günlük temizlense dahi her gün camlarda kahverengi veya yeşil ince yosun tabakaları görülür, buna diatom patlamaları denir. Silikat bütünüyle tüketildiğinde genellikle iki veya üç hafta içinde deniz akvaryumu arınmış olur. Akvaryumun çehresi değişmeye başlar ve yosunlar kahverengiden ziyade yeşile döner, bu durumda endişeye gerek yoktur, oturmaya başlayan yapının sinyalleri olarak algılanabilir. Silikat oranını dengede tutmanın en iyi yolu ters osmoz kullanmaktır. Ozmoz filtreleri eğer düzgün kullanılırsa silikat girişi ortadan kalkar. Yahut iyi bir damacana markası tercih etmek deniz akvaryumu diatom oluşumunu engeller. Deniz akvaryumu diatom nedenlerinde biri de kullanılan aydınlatmaların yüksek kelvin değerleridir. Eğer 10.000 kelvinden yüksek spektrumları kullanıyorsanız ve akvaryumun karbondioksit, silikat ve diğer unsurlarıyla birleşen kelvin değeri deniz akvaryumu diatom tetiklemesi yapar. Bu tarz bir dengesizlik hakim ise, MH HQI veya LED, örneğin Radyum, Hamilton aydınlatmaları tecih edebilirsiniz. Diğer deniz akvaryumu diatom oluşumunu tetikleyen unsurlar üzerinde çok durulduğu için kısaca ifade edilecek. Yüksek fosfat düzeyleri, yüksek Nitrat değerleri diatomu tetikleyebilecek unsurlardır. Eğer pul yem kullanıyorsanız balık yeminizi değiştirip gözlemleyebilirsiniz. Her akvaryumun yapısı farklı olduğundan dolayı, net bir deniz akvaryumu diatom sorun çözümü mümkün olmaz.
Alıntıdır
Keyifli hobiler