Keşfet

Natures Ocean Canlı Kuru Kaya Yıkanması

dgkngrbz

Yeni Üye
Ad Soyad
Doğukan Gürbüz
Merhaba arkadaşlar,

Tuzlu su akvaryumlarında çok yeniyim. Araştırmalarım sonucunda akvaryumu ve bir çok ekipmanımı temin ettim.

Kum olarak "Natures Ocean White Live Sand" , kaya olarakta " Natures Ocean Canlı Kuru Kaya" tercih ettim.

Size sormak istediğim şu; kayalar kutuda geldi ve fazla şekilde tozlu. dizayn yapıp akvaryum silikonu ile kayaları birbirine yapıştırmadan önce yıkamam gerekiyor. normal musluk suyu ile kısa bir yıkama yapıp iyicene kurutursam bir sıkıntı yaşar mıyım ? forumda araştırdım ancak tek bir yazı bulabildim orada da RO suyu ile yıkanması gerektiğini söylemiş biri. Ancak her hangi bir nedene bağlamamış. 

Yardımcı olursanız memnun olurum.   

musluk suyuyla iyice yıkayıp RO suda biraz bekletin, 3-5 saat , 1 gün vs...

Kaya, içinde bulunduğu ortamdan kimyasalları emer...

Yani musluk suyuyla uzun süre temas ederse, sudaki ağır metalleri emerek içinde tutacaktır.

Kurulumdan hemen sonra hafif bir yosun problemi yaşayabilirsiniz...

Az miktar da olsa ağır metaller suya girince yosun oluşturur...

Bu ağır metaller tuzda da mevcut ama bazıları milyonda 1 oranda, musluk suyunda ise bazen 1000 de 1 veya 100 de 1 oranda olabiliyor...

bu da istediğimiz oranın 1000 veya 10000 katı oluyor ve yosunlar bunları ve ışığı kullanarak hızlıca gelişiyor...

RO suda bekletme amacı, maddelerin yoğun ortamdan, az yoğun ortama geçiş yapması yani salınım diyebiliriz...

RO su, saf su olduğundan, içinde hçbir yabancı molekül yok, dolayısıyla, kayada olanlar da bu ortama geçiş yaparak kayadaki (varsa) metalleri seyreltmiş/ azaltmış olursunuz, bu da yosun ihtimalini düşürüyor ;)

Bütün bu yazdıklarım sıfır/yeni alınmış kuru kaya için geçerlidir, olay daha çok kimyasal maddeler/metaller ile ilgilidir,

bir akvaryumdan gelmiş, eskiden kullanılmış, canlanmış ölmüş kaya için olay bambaşkadır, bu noktada biyolojik atık konusu devreye girer, ayrı konu altında tartışılabilir...

Cevap için teşekkür ederim. Ufak bir sorum daha olacak. Kendime silikat filtreli (tatlandırıcısız) deiyonize su üretebilecek bir RO aldım. Ancak daha montajını yapmadım. Elimde aktif şekilde kullanılan içme suyu RO cihazı mevcut. Ancak üzerinde tatlandırıcı olarak tabir ettiğimiz post carbon filtre takılı. Yıkama işlemini tatlandırıcıdan geçmiş RO suyu ile yapsam bir problem teşkil eder mi ? 

bu şekilde yıkama yaparsam da deiyonize suda tekrar bekletmem gerekli mi ? 

RO dan geçen suda ancak silikat kalmasını bekleriz.Şehir suyunda fosfat bulunması beklenmez, olsa zaten salgın hastalık olur...

Sadece silikatı alamamış olursunuz, bu da diatom adı verilen kahve rengi minik noktalar şeklinde veya camlarda toz yosun şeklinde görülür...

Yani RO dan geçen az miktar silikat yüzünden oluşacak diatom da, normal süreçte tanktaki yaşantı(yemler balık artıkları vs)  sonucu oluşacak diatomdan çok da fazla olacağını sanmam...

Ama ömür boyu silikat reçinesiz RO cihazı kullanmanız zamanla birikme sonucu yoğun diatom ve toz film yosun sorunu yapabilir...uzun vadede silikat reçinesi kullanın...

zaten 0 tds suda, akvaryum için üretilmiş tuzlar çok daha iyi çözünür... 

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar