Keşfet

Nitrat sorunu.

numenor111

Yeni Üye
Ad Soyad
senol polat
Arkadaşlar çok ilginç bir durumla karşı karşıyayım. Akvaryumu kuralı 6 ay falan oluyor. Önce sistem hakkında biraz bilgi vereyim.  80x50x50 akvaryum boyutu, newjet 2300 kafa motoru, jebao rw8 dalga motoru, newjet 400 watt ısıtıcı, aquareef pro 2 armatür, ve aquabee cove ı 200 protein skimmer. Su değerlerim gelince tuzluluk 1025, ca 440, mg 1350, kh 8, fosfat 0.1 ve nitrat 40 falan.  sorun burda başlıyor ki akvaryum kurulduğundan beri nitrat bir türlü düşmedi. Curve 7 ile kurulum yapmıştım ancak cove ı200 aldım sırf bu yüzden. Neredeyse tank kapasitesinin 6-7 katı çok kaliteli bir skimmer. Ancak benim nitrat yine aynı. Bacteri feeder giriyorum yine azalma yok. Sebebi bir türlü belli değil bir türlü düşüremiyorum. Aslında canlı yüküm de fazla değil. 3 tang, 4 wrasse,  2 palyaço var, ayrıca 3 parça sps ve 8 parça lps Mercan var. Acil önerilerinize ihtiyacım var çünkü mercanların bazıları kasma yapıyor ve sıkıntıya giriyor. Herkese saygılar. 

Aslinda pek cok seceneginiz var. 

Biopellet kullanmaniz en garanti yol. Bununla birlikte vodka veya benzer nopox gibi bir karbon kaynagi dozlayabilirsiniz. Bakteri olarak biodigest tavsiye ederim. Fauna marina bactoballs da etkili olabilir, o da suda eriyen bakteri toplari iceren bir urun.

Bununla birlikte zeolit de kullanilabilir ama ULNS sps tanki yapmayacaksaniz yukaridaki metodlar daha dogru.

Yeni kurulumda neden fosfat ?

neden nitrat?

6 ayda Nasıl bu kadar yükselir?

balıklar (tangler) çok mu büyük?

yemleme çok mu fazla?

yoksa kurulumda kullanılan kum ve Kaya mı eski?

eski kum ve eski Kaya, eskiden emdiği fosfatı nitratı temiz suda geri salar...

bu sebep olabilir...

sebebi bulursanız çözüm kolaylaşır...

nitrat ve fosfatı aynı anda mevcutken düşürmek bakteri yöntemleriyle mümkün...

40 nitratı ve 0,1 fosfatı, 

20 nitrata ve 0,05 fosfata çekmek, %25 lik iki defa su değişimi bile iş yapabilir...

tek uyarım, zeolit konusunda dikkat, zeolit kullanımı bazen çabuk nutrient düşüşü ile mercanlarda erime ve ölüme sebep olabilir...

özellikle lps ve softlar ( torch vs ler ve zoa, star polyp vs)...

Not: beslediğiniz tür mercanlar için, mevcut nitrat ve fosfatı yarıya çekseniz yeterli...

20 nitrat çok yüksek değil lps ler için...0,05 fosfat da...

5 in altında nitrat, 0,05 in altında fosfat full sps tanklarında canlı renkler için gerekli...

lps ve softların büyümesi için biraz nitrat, fosfat lazım...

Arkadaşlar çok ilginç bir durumla karşı karşıyayım. Akvaryumu kuralı 6 ay falan oluyor. Önce sistem hakkında biraz bilgi vereyim.  80x50x50 akvaryum boyutu, newjet 2300 kafa motoru, jebao rw8 dalga motoru, newjet 400 watt ısıtıcı, aquareef pro 2 armatür, ve aquabee cove ı 200 protein skimmer. Su değerlerim gelince tuzluluk 1025, ca 440, mg 1350, kh 8, fosfat 0.1 ve nitrat 40 falan.  sorun burda başlıyor ki akvaryum kurulduğundan beri nitrat bir türlü düşmedi. Curve 7 ile kurulum yapmıştım ancak cove ı200 aldım sırf bu yüzden. Neredeyse tank kapasitesinin 6-7 katı çok kaliteli bir skimmer. Ancak benim nitrat yine aynı. Bacteri feeder giriyorum yine azalma yok. Sebebi bir türlü belli değil bir türlü düşüremiyorum. Aslında canlı yüküm de fazla değil. 3 tang, 4 wrasse,  2 palyaço var, ayrıca 3 parça sps ve 8 parça lps Mercan var. Acil önerilerinize ihtiyacım var çünkü mercanların bazıları kasma yapıyor ve sıkıntıya giriyor. Herkese saygılar. 
Kullandiginiz test markasi nedir

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kurulumda yeni aragonit kum kullandım ancak kayalarım eski kaya idi. 3 defa kaynattım ve güzel tazyikli su ile pırıl pırıl hale getirdikten sonra ro su ile güzelce duruladım ve o şekilde kullandım. Kullandığım test fosfat için hanna checker, nitrat için ise nyos nitrat. Balıklarım çok büyük değil orta boy ki büyük bile olsa skimmer çok kaliteli ve canlı yüküm az. Sebebini malesef bende bulamıyorum. 

Test kitiniz yanlis gosteriyor olmasin ?

Sebep kayalarla bağlantılı olabilir...

su değişimi ve bakteri çözümü deneyebilirsiniz...

nitrat ve fosfat yükselme eğilimine devam ediyorsa kayalar kusuyor olabilir...

veya filtrasyon sisteminde yanlış bir tasarım olabilir...

örn. Tank suyu yüzeyinde yağlanma oluyor mu? Yüzeydeki birikenler sumpa iniyor mu?

tankın içinde kıyıda köşede ölü bölge, akıntı gelmeyen yerler var mı?

kayalar kuma tam mı oturuyor? altlardan aralardan akıntı, su geçişi oluyor mu? yoksa ölü bölgeler mi var?

sumptaki tasarıma göre, inen su, skimerdan geçip mi yoksa kısmen geçemeden mi yukarı basılıyor?

sumpta tortuyu biriktiren elyaf, filtre bag, sünger vs bir engel var mı?

medya reaktöründe bitmiş ama halen çalışan, file veya kese içinde karbon falan var mı?

tüm bunlar etken olabilir...

sebebi siz bulacaksınız... Çözüm zaten sebebi/sebepleri yok ettikçe kolaylaşacak ve tekrarlamayacaktır...

onu koy, nitrat düşsün, şunu koy fosfat düşsün dersek sürekli para ve Zaman harcarsınız, tekrar yükseldiğini izlersiniz...

Sistemi yazdığım manada iyice gözden geçirin, sonra aksiyon alın...

kolay gelsin...

Sebep kayalarla bağlantılı olabilir...
Eger su degisimi ile nitrat azalmiyor, bir gun sonra tekrar yukseliyora Burak Bey'in tespiti dogru bence. Sorun kayalar ve bakteri koloniniz ile baglantili. Kayalarin uzerinde cok tortu var ise turkey baster denilen pompali aletlere o tortuyu kismen suya puskurtebilirsiniz. Aktif karbon, ve kil bazli urunler de bu organik atiklari baglayacaktir. Mekanik filtrayon yontemleri(filtre corabi, elyaf gibi) bence maksimum 1 gun kullanilmali.

Ama bunun otesinde onemli olan bakteri koloninizi guclendirmek. Bu da sabir gerektiriyor. Her yeni kurulumda benzer surecler oluyor, duzenli bakteri girmeli ve su degisimlerine devam etmelisiiniz.

Bir de vodka dozlama konusu var. Bunu el ile degil de belirli araliklarda dozaj ile tanka verdiginiz vakit maksimum etki aliyorsunuz, kayalarimi ve suyumu piril piril ettigini bilirim. Vodka yerine sivi karbon kaynagi ne varsa kullanabiliriniz. Aquaforestin var sivi bir urunu, nppro kullanan varsa bilgi verebilir sanirim.

hmm canlı yukunuzle veya ps nız ılede oldugunu sanmıyorum cunkı tankım tıka basa dolu hem balık hem mercan ve ps im tercıh edılen ps lerin altında ama nıtratım sıfır sorunu canlı yukunuz ve ps de aramayın derim

İyi aksamlar  sizin bakteri ile alakalı bir probleminiz yok bakteri probleminiz olsaydı fosfatda düşmezdi . Problem Kaya akıntı düzeni ile alakalı gibi boşuna votka  bakteri kültürü filan girmeyin  zaten fosfatınız 0 olduğu için nitratınız düşmeyecek. Biri yoksa digeri düşmez. Deneme maksatlı tanka fosfat katkısı girip nitratı belirli ölçude düsürüp tekrar yükseliyormu diye kontrol etmek olacakdır.(akvaryum içi akıntıyı düzenlemeye ölü bolge bırakmamaya sump içi temizligi kontrol edin) Bunlar şahsi fikirlerim dir daha iyi bilen arkadaşlarhatalı kısımlarını düzeltip daha iyi açıklama yapacaklardır.

Arkadaşlar,

lütfen dikkatli okuyun, ona göre tavsiye verin...

fosfat test değeri 0,1 yazılmış , yani 0,10 !!

normalde 0,05-0,06 nın üzeri sıkıntı başlar...

buna bir de fosfat ilave etmekten bahsediyorsunuz, içinden çıkılmaz yöne gidiyoruz, lütfen...

yazılanlar doğrultusunda bir tankın yapısını değerlendirsin, hata bulamazsa kaya diyeceğiz, 

ya kısmen kayaları kaliteli canlı (tercihan ithal canlı) kaya ile değiştirin (Zaman içinde yapılır bu, tek tek...) diyeceğiz ya da mevcut kayalar devam edecekse, uzun soluklu bir nitrat fosfat mücadele yöntemi tavsiye edeceğiz...

artık zeolit kullanım ve fosfat tutucu mu olur, bakteri yöntemi mi olur onu tartışırız...

Bu arada karbon, azot, fosfor tüketim oranı (bakteri metodu için genel kabul görmüş) 106:16:1

Moderatör tarafında düzenlendi:
Azot döngüsü tamamlanmadan fazla bir balık yükü girdiyseniz döngü kırılması yaşamış olabilirsiniz, kitlesel bakteri ölümleri gerçekleşmiş ve tekrar toparlayamamıştır.

160- 200 lt tanka 3 tang ve 6 ayrı küçük balık eklerseniz değerlerin bu şekilde çıkması normal.Sizde limiatasyon sıkıntısı yok bu yüzden Burak beyin dedigi gibi fosfat girmeyin.  size tavsiyem balık yükünü azaltmanız.

Benim yaptiğim hatayi arkadasta yapmiş kayaları tazlikli suyla yikamak kayayi sadece partekullerden temizler kayanin emdiği fosfat nitrattan arindirmaz .eski kayalari yikamis kurutmus ve şuanda pompa misali suya salinim yapiyor.agziyla kusta tutsa o nitrat düsmez.dua etsin fosfattan dolayi yogun yosunlanma yaşamasin ki zamanla oda olur .

Kullanilmis kayalari temizleme yontemi farkli onu uygulycaktı 

Konu görüntüleyen kullanıcılar